Skocz do zawartości

Wyrównanie działki

Famas1990

Recommended Posts

Napisano

Witam. Zakupiłem działkę budowlaną, ale w tej chwili jest zaorana po ścięciu zboża. Chciałem to jakoś wyrównać no i zacząć sadzić jakieś drzewa, bo do budowy jeszcze daleko. Myślałem aby to stależować i z bronować. Czy to będzie dobrym rozwiązaniem? Macie jakieś inne propozycje? 

Napisano

Talerzować? Po co? Talerzuje się nawierzchnię utwardzoną, żeby ją porozcinać. A po zbożu jest to zabieg zbędny. Wg mnie wszystko jest zbędne, to się samo wyrówna, mrówki i trawa i tak narobią bałaganu. Ale jeśli bardzo chcesz, to kultywator i bronowanie zrobić można. A potem walec. Nie drogowy a rolniczy.

Napisano

Ja sobie taki walec zrobiłem z beczki po oleju 60L, zasypany piaskiem waży pewnie niecałe 100kg, ale zdaje egzamin elegancko jak gdzieś trzeba wyrównać w miarę precyzyjnie koło krawężników itp. Ale po bronowaniu trzeba pewnie takiego z pół tony spokojnie.

Napisano
23 godziny temu, Famas1990 napisał:

Macie jakieś inne propozycje

Myślę, że jest zima - to czas na zaprojketowanie sobie ogrodu - samemu, lub z pomocą.

ustalic miejsce domu, wjazdu, cos dodatkowego, co przewidujesz. I do tego zieleń dostosować, w tym drzewa. I jakie, ozdobne, owocowe?

I dopiero wtedy - do tego - dostosować prace ziemne, najlepiej poradzić się przy tym etapie jakiegoś ogrodnika, czy rolnika, nawet na miejscu. Od razu może to wykona maszynami.

Napisano
Tym niemniej, powierzchnia równa jak korty na Wimbledonie jest nieekologiczna i nieciekawa. Ale są giusty i giuściki. 
Jak zmarł teść, to po kilku latach kosiarką na najwyższym podniesieniu nie dało rady wjechać. Ale dostałem takiego szrota kosiarkę za darmo i wyrównałem to wszystko mniej więcej do pola golfowego. W miejscach dobrze nawodnionych, gdzie spływa często woda, koła kosiarki się zapadają w tej gęstej trawie jak w gąbce.
Napisano
4 minuty temu, vlad1431 napisał:

wyrównałem to wszystko mniej więcej do pola golfowego. 

Nie zapominajmy, że ciekawe pola golfowe to wyrównane i wystrzyżone mają tylko otoczenia dołków! Poza tym, naturalne przeszkody (w tym również małe stawy i stawiki czy oczka wodne) stanowią urozmaicenie monotonii rozgrywek.

Napisano

wystrzyżone są na całym obszarze gry. Tylko poszczególne pola są strzyżone na różne wysokości.

Wątpię czy autor pytania chciał wyrównywać pagórki (w sensie rzeźby terenu). Raczej chodzi o nierówności typu rów po pługu.

Bronowanie wystarczy. Brona talerzowa to raczej przerost formy nad treścią, bo już masz ściernisko zaorane.

Napisano

Nie zapominajmy, że ciekawe pola golfowe to wyrównane i wystrzyżone mają tylko otoczenia dołków! Poza tym, naturalne przeszkody (w tym również małe stawy i stawiki czy oczka wodne) stanowią urozmaicenie monotonii rozgrywek.
To tylko dołki jeszcze zrobię i organizuje Polish Open.
Napisano

woda nie jest obszarem gry. Już lepiej byłoby przywołać przykład bunkra, jako przeszkody terenowej.

Ale ciężko nazwać tee czy fairway obszarem wokół dołka.

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

• Najnowsze posty

• Witam wszystkich forumowiczów!   Mam stary budynek, w którym ściany zewnętrzne są już ocieplone, ale dach pozostaje nieocieplony i przez niego ucieka dużo ciepła. Planuję na wiosnę ocieplić dach od góry styropianem EPS 100 (styropian dach/podłoga) o łącznej grubości 23 cm. Dach jest płaski z lekkim nachyleniem, powierzchnia około 100 m², pokryty papą, która zachowała się w całkiem dobrym stanie – nie jest uszkodzona, nie planuję jej zrywać, tylko oczyścić i zostawić jako podłoże.Na styropianie ma być położona papa termozgrzewalna (jedna lub dwie warstwy). Montaż styropianu będę wykonywał samodzielnie (klejenie + kołkowanie), a papę zgrzewalną zlecić fachowcowi, który się na tym zna.Mam kilka wątpliwości i pytań – bardzo proszę o Wasze opinie na podstawie doświadczeń: 1. Grubość i układanie styropianu: Czy lepiej położyć jedną warstwę 23 cm, czy podzielić na dwie warstwy (np. 11 cm + 12 cm) układane na mijankę? Wiem, że dwie warstwy lepiej eliminują mostki termiczne, ale to więcej pracy. Pomijając aspekt czasu i wysiłku – czy takie rozwiązanie naprawdę ma sens i daje zauważalną różnicę w izolacyjności?   2. Montaż i mocowanie styropianu: Dach nie będzie dodatkowo obciążony (tylko papa na wierzchu, bez chodzenia czy tarasu), ale ważne jest solidne mocowanie, żeby wiatr nie oderwał warstw. Planuję kleić styropian (klejem bitumicznym lub poliuretanowym) + kołkować.Dla grubości 23 cm – jakie kołki polecacie? Czy wystarczą o długości ok. 30 cm (żeby wystawały trochę w podłoże betonu)? Czy lepiej stosować metodę z otwornicą – wyciąć otwór w styropianie, włożyć kołek, a potem zatkać wyciętym krążkiem (żeby kołek nie wystawał i nie tworzył mostka)? Jeśli dwie warstwy: Czy wystarczy kołkować tylko dolną warstwę (do podłoża), a górną tylko przykleić do dolnej? Czy kołki muszą przechodzić przez obie warstwy dla lepszej stabilności?   3. Warstwa separacyjna na styropianie pod papę: Czytałem różne opinie – jedni polecają geowłókninę polipropylenową (200-300 g/m²) jako ochronę przed wysoką temperaturą palnika i separację, drudzy grubą folię PE (0,2 mm). Geowłóknina wydaje mi się lepsza (przepuszcza parę, nie topi się tak łatwo). Czy zgadzacie się, że geowłóknina to najlepsze rozwiązanie w takim przypadku, czy polecacie coś innego (np. folię PE)?
    • Zupełnie nie mam pojęcia gdzie to pęknięcie Od strony grzejnika? od strony zasilania? na korpusie zaworu?
    • Cześć, jak samodzielnie zabezpieczyć lekkie pęknięcie na rurce z termostatem? Jest to mikroskopijne pęknięcie bo moze z kropla dziennie sie wydostaje:)   Zalaczam zdjęcie, do lepszego nie mam dostępu. Ps. Pęknięcie jest na ten najszersze części 
    • Komentarz dodany przez Tomek: zdecydowanie odradzam.
    • Hurtownia budowlana: OLI - Tomasz Kraska Województwo: lubelskie Miasto: Puchaczów Pełny opis hurtowni pod adresem: https://budujemydom.pl/hurtownie-budowlane/lubelskie/oli-tomasz-kraska
  • Popularne tematy

• Utwórz nowe...