Skocz do zawartości

Deszczownica problem z wodą

Recommended Posts

Napisano

Witam piszę w takiej nietypowej sprawie ponieważ jestem w trakcie zmiany baterii podtynkowej i chodzi o to, że na piecu ustawiam wodę na 50*C aby leciała z deszczownicy a ona dogrzewa między 40-42*C tak jak pokazuje na piecu i cieplejsza nie chce lecieć, ale za to ze słuchawki ustawisz na 50,45 czy jaka inną temperaturę i nie ma problemu leci taka jak się ustawi a problem tkwi tylko w wodzie z deszczownicy ktoś mi może pomóc albo wie jak temu zaradzić ? Niżej poodaję linka jak wygląda ten zestaw do bateri i jak wygląda deszczownica.
https://allegro.pl/oferta/bateria-podtynkowa-cubic-2-funkcyjna-box-chrom-10582220257
https://naforum.zapodaj.net/69de2651f5c3.jpg.html
https://naforum.zapodaj.net/616b157d2a3d.jpg.html

Napisano

Serio? Zmierzyłeś temperaturę wody pod prysznicem i masz różnicę kilku stopni na baterii i na deszczownicy. Z baterii mamy wodę już ustawioną a przełącznik podaje ją wyżej i skąd niby ta różnica w temperaturze wody? Wg mnie to nieprawdopodobne.

Ps. Proszę nie zostawiać aktywnych linków w żadnym kolejnym poście. Wyleci automatycznie do kosza.

Napisano
  Dnia 17.01.2022 o 08:07, Budujemy Dom - budownictwo i instalacje napisał:

Deszczownica daje  wachlarzowy strumień, który przy wypływie schładza się w powietrzu.  Wystarczy sprawdzić  temp. bezpośrednio na wypływie zbierając wodę np, do garnka.

Rozwiń  

Czy widzi Pan co jest napisane? różnica tylu stopni to jak leci woda z deszczownicy to nie da się kąpać i nie wiadomo nie ma jak dużej odległości,a spowodowane jest to tym, że nie wiem czy Pan wie co to jest perlator trzeba to zamontować i będzie po temacie bo z deszczownicy leci 15l wody na minutę i leci za dużo wody i piec na nadąża nagrzewać tej wody bo się dowiedziałem w sklepie a ze słuchawki leci 8l na minutę i trzeba założyć perlator max 8l i wtedy będzie po problemie

Dnia 17.01.2022 o 08:01, Budujemy Dom - budownictwo ogólne napisał:

Serio? Zmierzyłeś temperaturę wody pod prysznicem i masz różnicę kilku stopni na baterii i na deszczownicy. Z baterii mamy wodę już ustawioną a przełącznik podaje ją wyżej i skąd niby ta różnica w temperaturze wody? Wg mnie to nieprawdopodobne.

Ps. Proszę nie zostawiać aktywnych linków w żadnym kolejnym poście. Wyleci automatycznie do kosza.

Rozwiń  

Nie prawdopobne , że ze słuchawki i deszczownicy są 2 inne temperatury ? A wie pan dlaczego dlatego,że z deszczownicy leci 15l wody na minutę i leci za dużo wody i piec na nadąża nagrzewać tej wody bo się dowiedziałem w sklepie a ze słuchawki leci 8l na minutę i trzeba założyć perlator max 8l i wtedy będzie po problemie

Napisano

Oooo... i to rozwiązanie może jeszcze komuś się przydać...

Jak założysz perlator max8 l i osiągniesz spodziewany efekt, to pochwal się tym...

Ale jak nie osiągniesz spodziewanego efektu, to też napisz jaki jest wynik Twojego doświadczenia...

Napisano
  Dnia 17.01.2022 o 15:05, podczytywacz napisał:

Jak założysz perlator max8 l i osiągniesz spodziewany efekt, to pochwal się tym...

Ale jak nie osiągniesz spodziewanego efektu, to też napisz jaki jest wynik Twojego doświadczenia...

Rozwiń  

Podrzucił bym ci temat gdzie też znalazłem na internecie, że gostek miał taki sam problem jak ja i perlator mu pomógł, więc jeżeli nie masz nic do powiedzenia nie nabijaj nie potrzebne posty bo nic nie wnosisz do tematu swoją odpowiedzą, temat jest aby pomóc a nie nabijać posty.

Napisano
  Dnia 17.01.2022 o 15:13, Damian6545 napisał:

gostek miał taki sam problem jak ja i perlator mu pomógł,

Rozwiń  

Ale skoro TUTAJ zadałeś pytanie, uważasz, że perlator faktycznie pomógł gostkowi, i uważasz, że faktycznie pomoże Tobie - to, bez skierowywania w inne miejsce w sieci - możesz TUTAJ opisać wynik swojego doświadczenia... co Ci to szkodzi...

Nie nabijam postów, bo nic z tego nie mam, tylko zainteresowało mnie to "rozwiązanie" perlatorowe i jestem ciekawy wyniku...

Zatem załóż perlator, otwórz wodę, zmierz temperatury i PO PROSTU napisz co wyszło... proszę...

Napisano
  Dnia 17.01.2022 o 15:22, podczytywacz napisał:

Ale skoro TUTAJ zadałeś pytanie, uważasz, że perlator faktycznie pomógł gostkowi, i uważasz, że faktycznie pomoże Tobie - to, bez skierowywania w inne miejsce w sieci - możesz TUTAJ opisać wynik swojego doświadczenia... co Ci to szkodzi...

Nie nabijam postów, bo nic z tego nie mam, tylko zainteresowało mnie to "rozwiązanie" perlatorowe i jestem ciekawy wyniku...

Zatem załóż perlator, otwórz wodę, zmierz temperatury i PO PROSTU napisz co wyszło... proszę...

Rozwiń  

Perlator ma za działanie aby ograniczyć przepływ wody czyli jak będzie leciało mniej to woda będzie leciała cieplejsza.Dla mnie koniec dyskusji nie chce mi się dyskutować na ten temat z Panem.

Napisano (edytowany)
  Dnia 17.01.2022 o 15:57, podczytywacz napisał:

Doskonale wiem jak działa i co to jest perlator...

Ale chodzi mi o wynik doświadczenia, proszę Pana...

Nie chodzi o dyskutowanie, tylko o efekt "perlatorowy"

Proszę Pana...

Rozwiń  

To jak Pan wie, co to jest perlator to można by było napisać jakie Pan miał doświadczenie z Perlatorem

Dla mnie temat jest zbędny, i nie ma co tu już chyba podyskutowac.

Edytowano przez Damian6545 (zobacz historię edycji)
Napisano
  Dnia 16.01.2022 o 20:02, Damian6545 napisał:

Witam piszę w takiej nietypowej sprawie ponieważ jestem w trakcie zmiany baterii podtynkowej i chodzi o to, że na piecu ustawiam wodę na 50*C aby leciała z deszczownicy a ona dogrzewa między 40-42*C

Rozwiń  

Powodem może być brak izolacji na rurze pod glazurą, która łączy deszczownicę z baterią podtynkową.

Druga możliwość to głowica baterii podtynkowej podaje nadal  zimną wodę przy maksymalnej regulacji głowicy w stronę cieplej.   

Trzecia to jak jest większe ciśnienie większy wypływ zimnej, ciepła woda z tej samej sieci przeciska się przez wymiennik, zimna nie, potrzebne kryzowanie.

Napisano

c.thumb.jpg.b9b79b92da2f34921e09560575b447ea.jpg

Taką deszczownicę zamontowałem u córki w domku osiem lat temu... żadnych problemów...

Izolacji rurki od baterii do deszczownicy nie robiłem...

a.thumb.jpg.0eabb912e11324e018cc0de9b59e5104.jpg

Niestety, to była moja ostatnia robota, bo ze względów zdrowotnych musiałem zamknąć firmę i zakończyć działalność :bezradny:

b.jpg.be4ccf22f09937fbd79dfea6215c7f57.jpg

Napisano

Nie ukrywał się... gdzie i komu mógł podpowiadał, radził, projektował...

Mam jeszcze dużo ładnych realizacji...

Projekt tej łazienki nie jest mój - otrzymała go gratisowo przy zakupie materiałów w "Glazurze Królewskiej" w Puławach... żeby nie było...

Napisano
  Dnia 17.01.2022 o 15:22, podczytywacz napisał:

Rozwiń  

Właśnie dzisiaj przyszedł Perlator i wynik końcowy taki jak mówiłem mniej wody przelatuje i piec nadąża nagrzewać i leci tyle stopni ile sobie nie ustawię na PIECU, więc widać Pan mało chyba wie jakie działanie ma mieć Perlator :) Pozdrawiam Pana śmieszka i dogryzaka

Dnia 17.01.2022 o 15:05, podczytywacz napisał:

Rozwiń  

Efekt osiągnięty ! Czyli założenie Perlatora pomogło.

Napisano
  Dnia 20.01.2022 o 18:28, retrofood napisał:

Po co było pytać, skoro Pan wie najlepiej?

Rozwiń  

Pytałem bo nie mogłem nigdzie znaleść informacji dlatego napisałem tutaj temat, ale nie dostałem od nikogo informacji ani pomocy konkretnej i znalazłem temat w google gdzie ktoś miał podobny problem i pomogło :icon_eek::icon_eek:

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

• Najnowsze posty

• Hej ekipo! 👋 Mam pytanie do wszystkich, którzy spędzają czas w warsztacie: czy Wasze narzędzia też czasem "znikają" w skrzynkach i szafkach? 😅 Zastanawiam się, jakie macie sposoby na utrzymanie porządku i szybki dostęp do narzędzi. Czy korzystacie z organizerów, przegródek, a może sami coś projektujecie? Słyszałem, że niektórzy drukują własne uchwyty i organizery 3D – to naprawdę działa? Podzielcie się swoimi doświadczeniami i pomysłami – może razem znajdziemy sposób, żeby nasze warsztaty były bardziej zorganizowane i mniej frustrujące! 💡🛠️ Dzięki z góry za odpowiedzi!  
    • To wygląda na to, że nie jest to garaż wolnostojący, jak wyglądałoby z treści pierwszego postu, tylko związany z budynkiem mieszkalnym... Czy może nie? Może jakiś szkic, czy fotka...
    • Jeżeli ostatecznemu wypoziomowaniu ścian fundamentowych ma służyć tylko różnica w grubości pierwszej warstwie zaprawy to faktycznie różnica nie powinna być większa niż ok. 1 cm. Po prostu, jeżeli będzie większa to trudno będzie zrobić korektę tylko w tej warstwie. Ale w praktyce można nieco korygować także zmieniając grubość warstwy zaprawy w kolejnych warstwach bloczków. W efekcie dramatu nie będzie niezależnie od tego czy trzeba będzie skorygować różnicę 1 cm, czy np. 4 cm. Da się natomiast poprawić nawet znacznie większą różnicę. Tylko ostatecznie po co się męczyć? im dokładniej będą wykonane same ławy, tym łatwiej i szybciej będzie można na nich wymurować ściany fundamentowe.  Podobnie będzie ze wszystkimi innymi pracami na budowie. Dla przykładu, niedokładności w murowaniu ścian w części nadziemnej da się skorygować grubością tynku. Ale ostatecznie każda taka niedoróbka i niedokładność to jednak pewien kłopot. 
    • Z opisu wnioskuję, że prawdopodobnie odkopanie ścian fundamentowych nie spowoduje zagrożenia. Jednak z naciskiem właśnie na prawdopodobnie. Nie będąc na miejscu i nie znając szczegółów nie mogę tego powiedzieć z całkowitą pewnością. Dlatego pomimo wszystko bezpieczniej będzie odkopywać każdą ścianę stopniowo, jako 2 lub 3 odcinki.  Natomiast odkopywanie fundamentu od strony wewnętrznej (od garażu) nie ma sensu. Natomiast co do wieńca to skoro go nie zrobiono, to teraz już się go i tak nie doda. 
    • Dzień dobry,   Zastosowanie odpowiedniego podkładu pod blachę jest kluczowym elementem prawidłowego wykonania dachu, nawet w przypadku pełnego deskowania. Warstwa ta pełni rolę dodatkowego zabezpieczenia konstrukcji dachowej oraz samego pokrycia. Brak membrany lub folii pod blachą może prowadzić do poważnych konsekwencji dla całej konstrukcji dachu. Wilgoć, która dostaje się pod pokrycie blaszane, nie mając możliwości odprowadzenia, powoduje stopniowe zawilgocenie elementów drewnianych. Z czasem prowadzi to do degradacji drewna, rozwoju grzybów i pleśni, a w konsekwencji do osłabienia całej konstrukcji nośnej dachu.   Kondensacja pary wodnej, która tworzy się na spodniej stronie blachy, bez odpowiedniej warstwy rozdzielającej przyspiesza procesy korozyjne. Nawet najlepsze zabezpieczenia antykorozyjne blachy mogą nie wytrzymać stałego kontaktu z wilgocią gromadzącą się między pokryciem a deskowaniem. Ponadto, podkład dachowy zapewnia dodatkową ochronę przed przeciekami w miejscach łączeń arkuszy blachy lub w przypadku uszkodzeń mechanicznych pokrycia. Stanowi on swoistą warstwę awaryjną, która zabezpiecza konstrukcję dachu przed wodą w sytuacjach krytycznych.   Profesjonalne wykonanie dachu z zastosowaniem odpowiedniego podkładu zwiększa również izolacyjność termiczną całej konstrukcji i ogranicza hałas powodowany przez deszcz czy grad uderzający w blachę. Jest to istotne zwłaszcza w przypadku pomieszczeń użytkowych znajdujących się bezpośrednio pod dachem. Inwestycja w wysokiej jakości membranę dachową  to stosunkowo niewielki wydatek w porównaniu do kosztów naprawy szkód spowodowanych przez zawilgocenie konstrukcji czy wymianę skorodowanego pokrycia. Nawet w przypadku dachów o pełnym deskowaniu, warstwa ta stanowi niezbędne zabezpieczenie trwałości całej konstrukcji.   ____________________________ Łata okapowa wentylacyjna https://pruszynski.com.pl/produkt/akcesoria/typowe-obrobki-blacharskie/lata-okapowa-wentylacyjna/  
  • Popularne tematy

• Utwórz nowe...