Pomocnik Napisano 12 października 2021 Udostępnij #1 Napisano 12 października 2021 Po wymianie instalacji centralnego ogrzewania, dość często muszę uzupełniać wodę w obiegu, choć nie widać, aby gdzieś występowały przecieki. Podczas pracy kotła gazowego następują znaczne wahania ciśnienia - na zimnym jest ok. 1 bara, a po nagrzaniu do 70°C prawie 3 bary. Co może być przyczyną tak dużych zmian ciśnienia i jednocześnie ubytku wody? Pełna treść artykułu pod adresem: https://budujemydom.pl/instalacje/kotly-i-podgrzewacze/porady/21543-niepokojace-zmiany-cisnienia-wody-w-instalacji-c-o Link do komentarza
Gość PIOTR29 Napisano 12 października 2021 Udostępnij #2 Napisano 12 października 2021 Mam co może być jeszcze przyczyną wzrostu ciśnienia w instalacji CO mimo wymienionego zaworu dopełniającego i zbiornika wyrównawczego. Sprawdziłem również szczelność bojlera zamykając dopływ zimnej wody ciśnienie rośnie i przy wyłączonym piecu też rośnie Link do komentarza
Budujemy Dom - budownictwo i instalacje Napisano 13 października 2021 Udostępnij #3 Napisano 13 października 2021 Może jaśniej - w czym tkwi problem i jaka konfiguracja instalacji. Ciśnienie zawsze rośnie w zamkniętym obiegu, byle do dopuszczalnej granicy. Link do komentarza
Gość Napisano 9 kwietnia 2022 Udostępnij #4 Napisano 9 kwietnia 2022 Ci zrobić żeby obniżyć ciśnienie wody Link do komentarza
podczytywacz Napisano 9 kwietnia 2022 Udostępnij #5 Napisano 9 kwietnia 2022 Dnia 9.04.2022 o 07:38, Gość napisał: Ci zrobić żeby obniżyć ciśnienie wody Jakiej wody, w jakiej instalacji, jaki jest ten wzrost, objawy, co się dzieje... w jakim budynku Link do komentarza
Gość Marek Napisano 9 listopada 2022 Udostępnij #6 Napisano 9 listopada 2022 Mamy pięć na gas z Immergas i po dolaniu mu wody i zamknięcie zaworu powoduje zejście do zera bara i włącza się E10 jest problem bo działa jak jest zawór odkręcony pomocy ktoś coś Link do komentarza
Gość dekany@o2.pl Napisano 7 grudnia 2022 Udostępnij #7 Napisano 7 grudnia 2022 tez mam ten problem, uzupelniam wode do 0,9 bara, ale jak piec zaczyna pracowac [na poziomie ECO] to cisnienie mi wzrasta do 2,4 bara. Na wiekszy zakres go nie ustawiam bo wtedy cisnienie by podeszlo do 4b. Link do komentarza
Budujemy Dom - budownictwo i instalacje Napisano 7 grudnia 2022 Udostępnij #8 Napisano 7 grudnia 2022 (edytowany) Prawdopodobnie brak dostatecznego ciśnienia w części powietrznej naczynia wzbiorczego. Dopompować powietrze przy zimnym obiegu, lub wymienić w przypadku nieszczelności. Edytowano 7 grudnia 2022 przez Budujemy Dom - budownictwo i instalacje (zobacz historię edycji) Link do komentarza
Gość Instalator Napisano 5 lutego 2023 Udostępnij #9 Napisano 5 lutego 2023 Gość Dekany ma racje na 99% Link do komentarza
Gość Pichwaldemar@gmail.com Napisano 6 lutego 2023 Udostępnij #10 Napisano 6 lutego 2023 Cały czas kapie z zaworu bezpieczeństwa Link do komentarza
Gość Edyta Napisano 13 lutego 2023 Udostępnij #11 Napisano 13 lutego 2023 Witam, mam zamontowany nowy piec gazowy. Zasobnikiem. Wszystko działa. Jednakże z chwilą gdy nagrzewam wodę w zbiorniku i ja pobieram np. kran w łazience zaczyna wzrastać ciśnienie w instalacji 1.5 na ponad 3 bary. Wstępnie zdefiniowano że z obiegu cyrkulacji woda trafia do instalacji grzewczej co tym samym podnosi ciśnienie. Jak zrzucę wodę z instalacji grzewczej ciśnienie spada. Czy błąd w instalacji czy zbiornika na wodę ? Pomożecie ? Link do komentarza
retrofood Napisano 13 lutego 2023 Udostępnij #12 Napisano 13 lutego 2023 Może Twoja instalacja ma niewielką pojemność i brak jest naczynia przeponowego? Podgrzewanie wody powoduje jej rozszerzanie, więc rośnie i ciśnienie. Link do komentarza
Budujemy Dom - budownictwo i instalacje Napisano 14 lutego 2023 Udostępnij #13 Napisano 14 lutego 2023 Pewnie uszkodzone naczynie wzbiorcze, a mechanizm wzrostu ciśnienia łatwo wyjaśnić. Przy nagrzewaniu cwu objętość wody grzewczej je niewielka (wymiennik w kotle+nagrzewnica w zbiorniku), a temperatura zasilania wysoka. Zwiększa się wie znacznie objętość wody powodując wzrost ciśnienia Link do komentarza
Zdaniem Czytelnika Napisano 23 października 2023 Udostępnij #14 Napisano 23 października 2023 Komentarz dodany przez Gość Mirosław: Witam, posiadam piec Buderus na olej opałowy w sobotę wymieniłem zbiorniczek wyrównawczy przy zasobniku wody ciepłej, oraz zawór bezpieczeństwa na kotle, no i się zaczęło. Po uruchomieniu ciśnienie na manometrze jest 1 bar, ale jak zaczyna podgrzewać wodę CO to ciśnienie wzrasta do 3 bary, a jak pompka cyrkulacyjna pompuje wodę do kaloryferów to ciśnienie wzrasta maksymalnie do 4 bary, nie wiem co mam dalej zrobić aby ustabilizować to na 2 barach, tak było przed wymianą tych elementów które opisałem wyżej. Fachowiec od Buderusa powiedział że pękła wężownica w zbiorniku CW i woda dostaje się do obiegu grzewczego zwiększając ciśnienie Proszę o pomoc Mirosław Link do komentarza
animus Napisano 23 października 2023 Udostępnij #15 Napisano 23 października 2023 35 minut temu, Zdaniem Czytelnika napisał: no i się zaczęło. Po uruchomieniu ciśnienie na manometrze jest 1 bar, ale jak zaczyna podgrzewać wodę CO to ciśnienie wzrasta do 3 bary, a jak pompka cyrkulacyjna pompuje wodę do kaloryferów to ciśnienie wzrasta maksymalnie do 4 bary, nie wiem co mam dalej zrobić aby ustabilizować to na 2 barach, tak było przed wymianą tych elementów które opisałem wyżej. Fachowiec od Buderusa powiedział że pękła wężownica w zbiorniku CW i woda dostaje się do obiegu grzewczego zwiększając ciśnienie Proszę o pomoc Mirosław To możliwe, że wymiennik wtórny CWU, przepuszcza wodę użytkową do instalacji CO. Żeby to sprawdzić, zakręć zawór dopuszczający wodę do CWU i ustaw na zimnym kotle, na manometrze 1 bar, uruchom kocioł i sprawdź. Link do komentarza
Budujemy Dom - budownictwo ogólne Napisano 24 października 2023 Udostępnij #16 Napisano 24 października 2023 Wyrównanie ciśnienia w instalacji nie polega wyłącznie na uzupełnieniu wody. Równowaga między wodą a powietrzem musi być zachowana. Woda się nagrzewa i wtedy ...cóż dzieją się cuda z ciśnieniem. Nie jestem hydraulikiem, ale tez dopompowywałem wody, potem przyszedł "SPEC". ustawił i teraz jest OK. Link do komentarza
Budujemy Dom - budownictwo i instalacje Napisano 24 października 2023 Udostępnij #17 Napisano 24 października 2023 Wystarczy zamknąć zasilanie wężownicy z kotła i uruchomić c.o. .Jeśli nie będzie wzrostu ciśnienia, to diagnoza montera jest słuszna. Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się