krily Napisano 6 marca 2021 Udostępnij #1 Napisano 6 marca 2021 Sąsiad ma źle zamontowana baterie od wody przez co ja w mieszkaniu w (salonie )słyszę jak kąpią się . Mają małe dzieci więc bardzo często używaja prysznica . Szum jest naprawdę duży i trwa czasem po 20 minut. Zgłosiłem ten fakt administracji i również stwierdzili że to nie jest normalne. Konserwator stwierdził że mają źle zamontowana baterie. Niestety sąsiad aby naprawić usterke musiałby by kuc więc marne szanse aby naprawił. Co radzicie , iść do sądu czy co mam zrobić ? Link do komentarza
aru Napisano 6 marca 2021 Udostępnij #2 Napisano 6 marca 2021 idź do sądu, tam pewnie nie słychać baterii sąsiada Link do komentarza
krily Napisano 6 marca 2021 Autor Udostępnij #3 Napisano 6 marca 2021 po co trolujesz?to syczenie naprawdę jest głośne. Dlatego szukam rady a nie trollu Link do komentarza
podczytywacz Napisano 6 marca 2021 Udostępnij #4 Napisano 6 marca 2021 Na czym - według konserwatora - polega to złe zamontowanie baterii? Link do komentarza
krily Napisano 6 marca 2021 Autor Udostępnij #5 Napisano 6 marca 2021 że jest za głęboko zamontowana w ścianie przez co szum słychać u mnie w mieszkaniu video-1615064290.mp4 Link do komentarza
podczytywacz Napisano 7 marca 2021 Udostępnij #6 Napisano 7 marca 2021 12 godzin temu, krily napisał: po co trolujesz? Z wikipedii wynika, że nadużywasz słowa: Cytat A co do meritum - powodem szumu nie jest ZA GŁĘBOKIEGO zamontowania baterii, a co najwyżej rurek, doprowadzających wodę do baterii... i błędem pewnie jest to, że rurki nie mają otuliny, przez co ściana "gra" razem z rurkami... A głównym powodem jest grubość ściany działowej pomiędzy mieszkaniami i materiał tej ściany... a jeszcze główniejszym - projekt budynku, który nie przewidywał oddziaływania pomieszczeń, sąsiadujących przez ścianę... Pójście do sądu nic nie da... Nawet jeśli sąsiad będzie zobligowany do działań, to przecież nie ma możliwości przeniesienia łazienki w inne miejsce... co najwyżej założy otuliny ( co najwyżej o kilka decybeli zmniejszy szum)... Napisz z czego jest ta dzieląca Was ściana... jak z grubsza wygląda układ pomieszczeń w krytycznym miejscu... ile lat ma budynek... To są uroki zamieszkiwania w wielomieszkaniowych budynkach Link do komentarza
Budujemy Dom - budownictwo i instalacje Napisano 8 marca 2021 Udostępnij #7 Napisano 8 marca 2021 Sposób zamontowanie baterii nie ma nic do rzeczy- szumi sam wypływ wody ze słuchawki. Jak przeszkadza hałas, to postawić ściankę izolującą akustycznie od sąsiada.. Link do komentarza
aru Napisano 8 marca 2021 Udostępnij #8 Napisano 8 marca 2021 ZAWSZE wkucie rur i baterii wpływa na pogorszenie właściwości akustycznych przegrody i podejrzewam, że to może mieć miejsce ale kwestią jest jak się ma sama bateria do odgłosów brania prysznica bo ja nie wiem, 1 Link do komentarza
podczytywacz Napisano 8 marca 2021 Udostępnij #9 Napisano 8 marca 2021 Sama bateria potrafi nieźle "grać", jak ma nieodpowiednie uszczelki... ale wtedy piszczy, warczy... a tutaj "tylko" szumi... A teraz jedynym wyjściem jest głośna muzyka w czasie kąpieli u sąsiada, albo trzeba 55 minut temu, Budujemy Dom - budownictwo i instalacje napisał: postawić ściankę izolującą akustycznie Link do komentarza
Budujemy Dom - budownictwo i wnętrza Napisano 8 marca 2021 Udostępnij #10 Napisano 8 marca 2021 Dnia 6.03.2021 o 21:08, krily napisał: Sąsiad ma źle zamontowana baterie od wody przez co ja w mieszkaniu w (salonie )słyszę jak kąpią się . Mają małe dzieci więc bardzo często używaja prysznica . Szum jest naprawdę duży i trwa czasem po 20 minut. Zgłosiłem ten fakt administracji i również stwierdzili że to nie jest normalne. Konserwator stwierdził że mają źle zamontowana baterie. Niestety sąsiad aby naprawić usterke musiałby by kuc więc marne szanse aby naprawił. Co radzicie , iść do sądu czy co mam zrobić ? Niestety, w mieszkaniach w bloku to dość częsty problem, zwłaszcza jak łazienka sąsiaduje z sypialnią lub salonem. Ściany i stropy są tak akustyczne, że "głośni" sąsiedzi mogą uprzykrzyć życie. Tak jak radził nasz ekspert - jedyne wyjście to izolacja akustyczna istniejącej ściany. Można to zrobić samodzielnie, wg instrukcji w tym artykule. https://budujemydom.pl/budowlane-abc/budowa-krok-po-kroku/a/23290-skuteczna-izolacja-akustyczna-pomieszczen-krok-po-kroku Link do komentarza
Mat1992 Napisano 17 grudnia 2023 Udostępnij #11 Napisano 17 grudnia 2023 Cześć, daj znać czy rozwiązałeś problem, sam aktualnie toczę walkę z sąsiadem(aktualnie sprawa w nadzorze budowlanym) - widzę że zgłosiłeś sprawę do dewelopera, pozyskaj od nich jakieś potwierdzenie z tej wizji lokalnej. - zgłoś sprawę do nadzoru budowlanego można się powołać na: rozporządzenie w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie(par.325.par.326,par.327) instrukcja użytkowania lokalu mieszkalnego jeśli jest tam zapis o zakazie wkuwania dołącz nagrania do wniosku Link do komentarza
Gosia333 Napisano 29 lutego 2024 Udostępnij #12 Napisano 29 lutego 2024 Dnia 17.12.2023 o 22:04, Mat1992 napisał: Cześć, daj znać czy rozwiązałeś problem, sam aktualnie toczę walkę z sąsiadem(aktualnie sprawa w nadzorze budowlanym) - widzę że zgłosiłeś sprawę do dewelopera, pozyskaj od nich jakieś potwierdzenie z tej wizji lokalnej. - zgłoś sprawę do nadzoru budowlanego można się powołać na: rozporządzenie w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie(par.325.par.326,par.327) instrukcja użytkowania lokalu mieszkalnego jeśli jest tam zapis o zakazie wkuwania dołącz nagrania do wniosku Cześć, dasz znać jak sytuacja i jakie kroki podjąłeś w temacie? U nas sąsiad wkuł rury do baterii podtynkowej do umywalki i do prysznica. Ściana jest cienka, bo 18 cm, więc hałas jest ogromny, rozchodzi się na całe mieszkanie. Problemu by nie było, gdyby łazienka jego sąsiadowała z naszą łazienką, a niestety sąsiaduje z naszym salonem. N Link do komentarza
Mat1992 Napisano 28 grudnia 2024 Udostępnij #13 Napisano 28 grudnia 2024 (edytowany) Dnia 29.02.2024 o 21:33, Gosia333 napisał: Cześć, dasz znać jak sytuacja i jakie kroki podjąłeś w temacie? U nas sąsiad wkuł rury do baterii podtynkowej do umywalki i do prysznica. Ściana jest cienka, bo 18 cm, więc hałas jest ogromny, rozchodzi się na całe mieszkanie. Problemu by nie było, gdyby łazienka jego sąsiadowała z naszą łazienką, a niestety sąsiaduje z naszym salonem. N kroki jakie wykonałem: - jak masz możliwość wejścia do sąsiadów i wykonania fotek łazienki to byłoby przydatne ale nie konieczne - zgłosiłem sprawę do dewelopera jako reklamacje - deweloper przekazał sprawę zarządcy - ustalane było czy była zgoda na takie przeróbki - była wizja lokalna zarządcy (wiadomo że potwierdziło się że rury są w ścianie) - zarządca po wizji nakazał sąsiadce przywrócić ściany do stanu pierwotnego (sąsiadów zlali temat) - zgłosiłem zgłosiłem sprawę do Nadzoru budowlanego przez Epuap - nadzór wykonał wizje lokalną u sąsiadki oczywiście potwierdziło się wkucie - wykonałem na własną rękę jeszcze ekspertyzę/orzeczenie techniczne ściany które wykazało że masa ściany jest za mała(rzeczoznawca budowlany) - był sprawdzane projekty czy ktoś czasem nie zezwolił na zmianę usytuowania rur itd. - Nadzór przesłuchiwał również budowlańca który wykonywał prace remontowe u sąsiadów. z tego co wiem w PINB'ach takich spraw zaczyna przybywać właściwie są zalewani tego typu sprawami. u nas ludzie dopiero zaczynają dochodzić swoich praw jeśli chodzi o sprawy akustyki we własnych mieszkaniach, mój brat który jest inżynierem budownictwa w Niemczech mówi że tam akustyka to bardzo poważny temat i nie wmawia się lodżia takich głupot jak to że mogli sobie wybudować dom, Ogólnie na forach u nas opisując takie sprawy możemy napotkać tylko i wyłącznie hejt. powołałem się na: - Co do zasady w obiektach wielorodzinnych obowiązuje zakaz pogarszania akustyki już po wybudowaniu budynku mieszkalnego. - instrukcji użytkowania lokalu(w regulaminie mamy wpisane że jest zakaz wkuwania) oraz na: rt. 5.pkt 1 Ustawy Prawo Budowlane a w szczególności rozdział IX Rozporządzenia Ministra Infrastruktury z dnia 12 kwietnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie i stanowią wadę trwałą w tej części obiektu. Zgodnie z § 323. 1 W.T . Budynek i urządzenia z nim związane powinny być zaprojektowane i wykonane w taki sposób, aby poziom hałasu, na który będą narażeni użytkownicy lub ludzie znajdujący się w ich sąsiedztwie, nie stanowił zagrożenia dla ich zdrowia, a także umożliwiał im pracę, odpoczynek i sen w zadowalających warunkach. PS:staram się aktualizować temat na forach aby pomóc innym jak sobie z tym radzić. mogę powiedzieć tylko tyle że na pewno nie odpuszczę nawet jakby to miało trwać jeszcze 5 lat Edytowano 28 grudnia 2024 przez Mat1992 zmiany estetyczne (zobacz historię edycji) Link do komentarza
Mat1992 Napisano 28 grudnia 2024 Udostępnij #14 Napisano 28 grudnia 2024 dodatkowo: - wszystkie normy akustyczne danych materiałów są badane tylko na materiałach pełnych bez żadnych bruzd i dodatkowo w warunkach laboratoryjnych (sam producent potwierdził że nie robi się badań na materiale który został już naruszony). Link do komentarza
aru Napisano 18 stycznia Udostępnij #15 Napisano 18 stycznia PINB nie jest od tego obecnie Projektant, na projekcie, wskazuje gdzie można wkuć a gdzie nie, i to tylko ze względu na aku, a nie na estetykę lub widzimisie inwestora; odnośnie hałasu zgłaszać należy do Sanepidu, w formie skargi, inaczej nie reagują! Link do komentarza
Gosia333 Napisano 23 stycznia Udostępnij #16 Napisano 23 stycznia (edytowany) Dnia 28.12.2024 o 13:49, Mat1992 napisał: kroki jakie wykonałem: - jak masz możliwość wejścia do sąsiadów i wykonania fotek łazienki to byłoby przydatne ale nie konieczne - zgłosiłem sprawę do dewelopera jako reklamacje - deweloper przekazał sprawę zarządcy - ustalane było czy była zgoda na takie przeróbki - była wizja lokalna zarządcy (wiadomo że potwierdziło się że rury są w ścianie) - zarządca po wizji nakazał sąsiadce przywrócić ściany do stanu pierwotnego (sąsiadów zlali temat) - zgłosiłem zgłosiłem sprawę do Nadzoru budowlanego przez Epuap - nadzór wykonał wizje lokalną u sąsiadki oczywiście potwierdziło się wkucie - wykonałem na własną rękę jeszcze ekspertyzę/orzeczenie techniczne ściany które wykazało że masa ściany jest za mała(rzeczoznawca budowlany) - był sprawdzane projekty czy ktoś czasem nie zezwolił na zmianę usytuowania rur itd. - Nadzór przesłuchiwał również budowlańca który wykonywał prace remontowe u sąsiadów. z tego co wiem w PINB'ach takich spraw zaczyna przybywać właściwie są zalewani tego typu sprawami. u nas ludzie dopiero zaczynają dochodzić swoich praw jeśli chodzi o sprawy akustyki we własnych mieszkaniach, mój brat który jest inżynierem budownictwa w Niemczech mówi że tam akustyka to bardzo poważny temat i nie wmawia się lodżia takich głupot jak to że mogli sobie wybudować dom, Ogólnie na forach u nas opisując takie sprawy możemy napotkać tylko i wyłącznie hejt. powołałem się na: - Co do zasady w obiektach wielorodzinnych obowiązuje zakaz pogarszania akustyki już po wybudowaniu budynku mieszkalnego. - instrukcji użytkowania lokalu(w regulaminie mamy wpisane że jest zakaz wkuwania) oraz na: rt. 5.pkt 1 Ustawy Prawo Budowlane a w szczególności rozdział IX Rozporządzenia Ministra Infrastruktury z dnia 12 kwietnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie i stanowią wadę trwałą w tej części obiektu. Zgodnie z § 323. 1 W.T . Budynek i urządzenia z nim związane powinny być zaprojektowane i wykonane w taki sposób, aby poziom hałasu, na który będą narażeni użytkownicy lub ludzie znajdujący się w ich sąsiedztwie, nie stanowił zagrożenia dla ich zdrowia, a także umożliwiał im pracę, odpoczynek i sen w zadowalających warunkach. PS:staram się aktualizować temat na forach aby pomóc innym jak sobie z tym radzić. mogę powiedzieć tylko tyle że na pewno nie odpuszczę nawet jakby to miało trwać jeszcze 5 lat A to na jakim etapie jesteś? Po przeprowadzonej kontroli PINB dostałeś decyzję o tym, że sąsiad ma przywrócić do stanu pierwotnego? Czy się odwołał od decyzji? Ile mniej więcej czekałeś na działania ze strony PINB? Edytowano 23 stycznia przez Gosia333 (zobacz historię edycji) Link do komentarza
Sasiad_buc Napisano Wtorek o 11:00 Udostępnij #17 Napisano Wtorek o 11:00 Mam problem z sąsiadem, który całkowicie zamyka się na problem hałasu. Udało mi się potwierdzić, że hałas podczas mycia się dochodzi z jego mieszkania, mam świadka w postaci technika naszego budynku, nagrania i pomiar hałasu 52db. Sąsiad nie zgadza się na wizję lokalną, technik mówi, że ciężko będzie rozwiązać ten problem jeśli on nie chce współpracować. Administracja rozkłada rece. Jak pokierować sprawę dalej ? Chce załatwić sprawę polubownie, ale sąsiad nie chce słuchać i twierdzi, że robię problem, haha.. Link do komentarza
Sławomir Napisano Wtorek o 12:10 Udostępnij #18 Napisano Wtorek o 12:10 1 godzinę temu, Sasiad_buc napisał: pomiar hałasu 52db Napisałeś, że przeszkadza Ci dźwięk, który nie można uznać za hałas. Sąsiad ma rację, robisz problem Link do komentarza
podczytywacz Napisano Wtorek o 13:58 Udostępnij #19 Napisano Wtorek o 13:58 1 godzinę temu, Sławomir napisał: robisz problem Wiesz, jeśli rodzina sąsiada jest siedmioosobowa, to, przy piątej, czy szóstej kąpiącej się osobie - a szczególnie dziewczynie, czy wręcz PANIENCE - to te dźwięki mogą w końcu wkurzyć, jak się chce spać... a tu raniutko trzeba wstać Ja mam sąsiada-buca piętro wyżej, który po terakocie przesuwa stół i krzesła... już kupiłem i dałem mu podkładki filcowe samoprzylepne, a on je gdzieś na półkę odłożył... Sąsiadka zza ściany - skądinąd piękna laseczka, aż miło popatrzeć - popołudniami skakała na skakance... dwie sesje po pół godziny z małą przerwą... z rok może... do czasu, aż sąsiadce z niższego piętra urodziło się maleństwo i po "uprzejmej" prośbie taty maleństwa zarzuciła te ćwiczenia... brak ćwiczeń nie wpłynął na sylwetkę sąsiadki zza ściany I co zrobisz, jak nic nie zrobisz... Link do komentarza
Mat1992 Napisano Wtorek o 21:46 Udostępnij #20 Napisano Wtorek o 21:46 10 godzin temu, Sasiad_buc napisał: Mam problem z sąsiadem, który całkowicie zamyka się na problem hałasu. Udało mi się potwierdzić, że hałas podczas mycia się dochodzi z jego mieszkania, mam świadka w postaci technika naszego budynku, nagrania i pomiar hałasu 52db. Sąsiad nie zgadza się na wizję lokalną, technik mówi, że ciężko będzie rozwiązać ten problem jeśli on nie chce współpracować. Administracja rozkłada rece. Jak pokierować sprawę dalej ? Chce załatwić sprawę polubownie, ale sąsiad nie chce słuchać i twierdzi, że robię problem, haha.. jeśli sąsiad nie chce współpracować to zostaje Ci nadzór budowlany i / lub sanepid, sąsiad musi ich wpuścić , na 100% liczy że odpuścisz temat jak u was rury były zostawione przez dewelopera ? przy ścianie ? w wniosku podaj dane zarządcy nadzór skontaktuje się z nimi o projekt itd, czy były zgodny na zmiany itd. podaj również dane dewelopera. Czy macie w regulaminie że jest zakaz wkuwania,jeśli tak to dołącz go do wniosku. jeśli dźwięki "szumy wody" które przenikają z lokalu sąsiada do twojego dochodzą do 52 decybeli to grubo...w takich warunkach nie jesteś w stanie wypocząć. zerknij też tutaj jest parę osób z tym samym problemem: https://forum.murator.pl/topic/263975-wkuwanie-rur-w-ścianę-mieszkanie-w-nowym-bloku/page/2/ Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się