Skocz do zawartości

grzejniki aluminiowe+rury miedziane-czy można???

zybert72

Recommended Posts

Napisano
Mozna ale tylko stosujac w obiegu c.o. specjalne plyny antykorozyjne. Miedz + aluminium + woda = korozja (dlatego stosuje sie w rurach pex/alu/pex specjalne uszczelki doczolowe ktore oslaniaja aluminium przed kontaktem z miedzia).
Napisano
Nie koniecznie potrzebny jest taki płyn.Obecnie większość grzejników jest przystosowana do pracy w instalacjach miedzianych.
Ja mam takie w domu.
Trzeba pytać sprzedawcę o potwierdzenie,czy interesujące nas grzejniki mają to dopuszczenie.
Napisano
  Cytat

Mozna ale tylko stosujac w obiegu c.o. specjalne plyny antykorozyjne. Miedz + aluminium + woda = korozja (dlatego stosuje sie w rurach pex/alu/pex specjalne uszczelki doczolowe ktore oslaniaja aluminium przed kontaktem z miedzia).

Rozwiń  

Masz na myśli tzw.inhibitory korozji. Podobno to preparat, który dodajemy do wody w niewielkich ilościach, pozbawiając ją tym samym właściwości korozyjnych, to prawda?
Napisano
Nie.
Miedź i stal korodują tylko w przypadku mechanicznego stykania się ze sobą.Takie połączenia nie występują w żadnej instalacji CO.
W prasie budowlanej i instalatorskiej czytałem trochę bzdurnych artykułów na temat zagrożeń wynikających z połączenia stali i miedzi,lub miedzi i aluminium.Owszem,taka korozja jak najbardziej zachodzi,ale tylko przy zetknięciu się tych metali.
Nie rozumiem,dlaczego piszący takie rzeczy nie wiedzą,że w instalacjach CO nie ma takich połączeń.Wszelkie łączenie rurek miedzianych odbywa sie poprzez złączki mosiężne lub brązowe.
Co innego reakcje w jakie wchodzą tlenki tych metali.I tu stosuję się albo izolowanie powierzchni aluminium,albo inhibitory korozji.
Co do korodowania inst. miedzianych współpracujących z grzejnikami stalowymi,to nie znam przypadku ,by gdzieś takie połączenie zaszkodziło.Miliony kotłów gazowych współpracujących z takimi grzejnikami i rurami ma w sobie miedziane elementy.
Napisano
  Cytat

icon_eek.gif Coś takiego?!A niby jak to uzasadniają?

Rozwiń  

Nie pamiętam dokładnie, ale mówili mi coś o zminimalizowaniu ubytków cieczy grzewczej,że taka instalacja musi być bardzo dobrze uszczelniona, no i właśnie,że musi być typu zamkniętego...
  • 2 tygodnie temu...
Napisano
W Polsce też standard.Sam mam taką w domu.A kilkadziesiąt wykonałem.
Po prostu trzeba kupić grzejniki przystosowane do miedzi,a dodatkowo można wlać do instalacji inhibitor korozji.
  • 2 lata temu...
Napisano
Mam grzejniki z KFA plus instalacja częściowo miedziana (przy piecu) , kocioł na paliwo stałe (ekogroch) , instalacja otwarta ....
U mnie akurat wystąpił efekt niepożądany i w instalacji wytrącił się wodór ....
objaw : wiecznie zapowietrzone grzejniki , korozja grzejników od wewnątrz , rozregulowana praca układu .....
inhibitor i automatyczne odpowietrzniki natenczas rozwiązały sprawę .... ale co z instalacją przeżyłam za przeboje to można by horror nakręcić i rozszedłby się jak ciepłe bułeczki ... icon_lol.gif
szczegóły jeśli Cię interesują - są w moim dzienniku budowy .... na stronie 1.... wpis z dnia 14.04.2010....
https://forum.budujemydom.pl/daggulki-po-bu...je--t10992.html
Napisano
A wiecie może czy moje (tzn z Armatury Krakowskiej) są przystosowane do instalacji miedzianych?
Nie chcę się pytać sprzedawców, bo padnie - no penie że są przystosowane, choć faktycznie mogą nie być.
Napisano
  Cytat

A wiecie może czy moje (tzn z Armatury Krakowskiej) są przystosowane do instalacji miedzianych?
Nie chcę się pytać sprzedawców, bo padnie - no penie że są przystosowane, choć faktycznie mogą nie być.

Rozwiń  

nie wiem jak teraz , ale kiedy kupowałam kilka lat wstecz , jak byk stało w instrukcji , że są przystosowane do pracy w instalacji z miedzią .....
a w praktyce okazało się , że to g.... prawda.... icon_rolleyes.gif
Napisano
  Cytat

To jakie polecacie?

Rozwiń  

stalowe? np. purmo?

Cytat

Tak się zastanawiam, jak dolać takiego inhibitora do zamkniętej instalacji? Trzeba mieć jakiś specjalny wlew? część?

Rozwiń  

pojęcia nie mam ....
ogólnie pogadaj o tym z instalatorem który robi Ci instalację .... co On myśli o grzejnikach aluminiowych w Twojej konkretnie instalacji.... może poleci Ci jakieś?
wiesz - być może przez te kilka lat coś się zmieniło, może grzejniki aluminiowe zostały wzbogacone o technologię która pozwala łączyć je na pewniaka z instalacją w miedzi? pojęcia nie mam .....

Napisano
Moi znajomi od 12 lat mają połączenie rur miedzianych i grzejników aluminiowych i jak na razie wszystko jest w porządku - przynajmniej na zewnątrz. Nie dolewali żadnych specyfików i wszystkodziała bez zarzutu icon_smile.gif
Napisano
  Cytat

Moi znajomi od 12 lat mają połączenie rur miedzianych i grzejników aluminiowych i jak na razie wszystko jest w porządku - przynajmniej na zewnątrz. Nie dolewali żadnych specyfików i wszystkodziała bez zarzutu icon_smile.gif

Rozwiń  

To jeszcze nie dowód. Ja miałem stal (ocynk) połączoną z mosiądzem na instalacji wody. Z lat osiemdziesiątych - wtedy robiło się tym, co można było upolować. Chodziło nieźle ponad 20 lat. Ale kiedy zaczeły sie problemy - znajomy instalator udowodnił mi, pokazując wszystko, że na wymianę był ostatni moment. Połączenia trzymały się na listkach metalu, a wnętrza były zarośnięte rdzą.
Nie twierdzę, że tak jest w tym przypadku. Ale te procesy nie zachodzą błyskawicznie - 10 - 12 lat jeszcze o niczym nie świadczy.
  • 2 tygodnie temu...
Napisano
Panowie i panie.Korozja następuje przy styku miedźi z aluminium.Przecież nawet jak się ma instalacje z miedźi a grzejniki aluminiowe to i tak one ze sobą się nie łączą , bo pomiędzy nimi są zawory/zaworki z innego stopu!!!
  • 5 miesiące temu...
Napisano
Ważnym aspektem przy wyborze materiału do tradycyjnej instalacji c.o. z grzejnikami jest cecha antydyfuzyjności, którą posiada miedź. Dzięki tej własności do instalacji miedzianej nie przedostaje się tlen, który bardzo często jest powodem korozji grzejników. Pozdrawiam.

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Utwórz nowe...