Skocz do zawartości

Dom z kontenerów morskich - hit, czy kicz?

daggulka

Recommended Posts

Napisano (edytowany)

Witam.

Nie, żebym chciała stawiać (no, może kiedyś), ale zainteresował mnie ten temat :)

Dom z kontenerów morskich. Standardowy, wykorzystywany do tego celu kontener ma:

• długość około 12 metrów
  • szerokość około 3 metrów
  • wysokość około 2,8 metra.

Jeden kontener daje powierzchnię użytkową około 35 m2.

Oczywiście można je łączyć z sobą i powiększyć tym samym powierzchnię. Można je połączyć w literę L, albo U, lub piętrowo. Dowolnie.

Można ocieplić, zamontować instalacje, stworzyć całoroczny dom mieszkalny.

Jeśli ktoś ma chęć i umiejętności, samodzielnie można go sobie "ogarnąć".

Hmmm .... hit, czy kicz? :icon_biggrin:. Co myślicie?

Fajne realizacje można znaleźć w necie.

Nie zapodaję fot, bo wiecie .... prawa autorskie ;)

Edytowano przez daggulka (zobacz historię edycji)
  • 2 tygodnie temu...
Napisano

Interesowałas się ile to waży? I jak ocieplic do warunków klimatu strefy umiarkowanej?

Gdybym miał rozwazac pudełka to płyta warstwowa jest lzejsza, wygodniejsza w obrobce narzedziami recznymi, no i ciepła z załozenia. 

A kontenery to tylko szpan, nic więcej.

Napisano
2 godziny temu, daggulka napisał:

Czy szpan? Nie wiem :)

Uściślę. Dla mnie to jest szpan. Chociaż niegroźny, ale jednak. Dla ludzi którzy mają nieco kasy do wyrzucenia i to z pompą. Może nawet (raczej na pewno) jakiegoś dziennikarza zaproszą po cichu, aby opisał ich oryginalność i kreatywność. Oraz dbałość o środowisko - nie ma złomowania kontenerów, jest danie im drugiego życia.

Ale to wszystko jest sztuczne jak kwiatek z bibuły.

Napisano
3 godziny temu, animus napisał:

Tak patrzę, że metalowe kontenery są wykorzystywane, tragedia. 

Jest konstrukcja i b. mocna. Modułowa. w miarę łatwa do ustawienia. Do ocieplenia, do prześwietlenia.

Nie widzę tragedii - tyle że w Polsce koszt jest chyba stosunkowo wysoki - bo to jednak z drugiej ręki i po eksploatacji. 

Nie do końca jasne są zasady prawne dot. lokalizowania jako mieszkalnego.

Na osiedlu widze kilka - jako pakamery. Sam się zastanawiałem nad warsztatem. 

A robią z tego na świecie całkiem fajne rzeczy.  I nawet piękne. Kiedyś nawet wrzuciłem fotki takich w jakimś temacie.

Np.:

https://www.whitemad.pl/dom-z-kontenerow-morskich/

Dom-z-kontener%C3%B3w-morskich2-2048x153

Dom-z-kontener%C3%B3w-morskich6.jpg

Dom-z-kontener%C3%B3w-morskich5.jpg

Napisano

Może nie szpan... może moda na świecie... A u nas? czy warto, czy się opłaca?

I podsumowanie w części 2 i 3 - nie linkuję - można przejść po obejrzeniu części pierwszej...

Według twórcy filmików - u nas, w kraju - nie opłaca się papierkologicznie jak i finansowo...

Napisano
2 godziny temu, zenek napisał:

Jest konstrukcja i b. mocna. Modułowa. w miarę łatwa do ustawienia. Do ocieplenia, do prześwietlenia.

Nie widzę tragedii

W blaszanej puszce to ja trzymam robaki na ryby.:takaemotka:

Stal to mostki zimą, potrzebne ocieplenie od środka a to zawęzi przestrzeń użytkową.

Napisano

Ooooj tam ... wybredne jakieś te współczesne fachowce budownictwa  :tease2::icon_biggrin:

Wiem, ze technologicznie trudne do ogarnięcia i mało pewnie ekonomiczne ;) ... ale strasznie mi się podobają te nowoczesne adaptacje w stylu minimalistycznym. Nie poradzę :bezradny::icon_biggrin:

Zobaczcie, jaka to motywacja, żeby nie przytyć zanadto ... wszak przestrzeń mocno ograniczona :icon_lol:

Napisano
19 minut temu, daggulka napisał:

żeby nie przytyć zanadto ... wszak przestrzeń mocno ograniczona

Za to drzwi szerokie - więc na pewno się nie zakorkuje w przejsciu :takaemotka:

• 1 miesiąc temu...
  • 1 rok temu...
Napisano

Osobiście nie chciałbym mieszkać w domu z kontenera, ale chętnie odwiedziłbym w nim kogoś, kto tam mieszka i zobaczył jak to wygląda na żywo. Może akurat się zdecyduję. Ale teraz - stanowczo nie! :D

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

• Najnowsze posty

• 🏡 Twoja wizja. Nasza realizacja.   Masz projekt lub dopiero planujesz budowę domu? Zajmujemy się kompleksową organizacją budowy domów jednorodzinnych – od pierwszego telefonu po stan deweloperski. Jesteśmy generalnym wykonawcą – współpracujemy ze sprawdzonymi podwykonawcami, ale cały proces trzymamy w ryzach i kontakt z Tobą prowadzimy od początku do końca.   Budujemy w standardzie: ✔️ SSO – stan surowy otwarty ✔️ SSZ – stan surowy zamknięty ✔️ stan deweloperski   Technologie, w których pracujemy: 🔹 murowana 🔹 szkieletowa drewniana 🔹 CLT (Cross Laminated Timber)   📍 Działamy na terenie województwa warmińsko-mazurskiego. Realizujemy maksymalnie kilka budów rocznie – nie idziemy w masówkę, tylko stawiamy na dopilnowanie każdej inwestycji.   📞 Zadzwoń: 698 200 139 📧 Napisz: sprzedaz@rewelacyjnydom.pl 🌐 www.rewelacyjnydom.pl   ✅ Bezpłatna wycena Twojej budowy – w 48 godzin! Napisz lub zadzwoń – wszystko zaczyna się od rozmowy. Zobaczmy, czy do siebie pasujemy.
    • W sypialni zrobiłem sufit napinany, to teraz chciałbym wyprowadzić sufit w salonie, ale czymś innym.   Wygląda to tak, malowane 5 razy najtańszym Decoralem akrylowym 60zł/5L. Podłoże to tynk, bez gładzi.   Czym można to pomalować aby było ładnie? Farba strukturalna, czy może jakaś premium ultra matowa wystarczy?   Potrzebuję inspiracji. Może ktoś ma jakiś pomysł, np. kasetony, tapeta, fornir kamienny itp. Lubię niestandardowe rozwiązania.
    • Chciałabym serdecznie polecić firmę Hydraulik Jacek na terenie Łodzi, z której usług ostatnio korzystałam. Profesjonalne podejście, szybka realizacja i rozsądne ceny. Jacek zna się na rzeczy, naprawiał u mnie instalację wodną oraz montował nowy zestaw łazienkowy. Wszystko działa bez zarzutu, a prace zostały wykonane czysto i terminowo. Kontakt: 508 669 031 https://g.co/kgs/5T2GKHs
    • trochę się zeszło z innymi tematami ale w końcu ogarnąłem ten temat, załączam fotki jak to wyszło. Póki co cegiełki wiszą, TV tez. Po prawej stronie dałem gruby profil drzwiowy stojący na podłodze. dodatkowo na całości dałem płytę OSB 15mm. Od góry tez jest wszystko zamocowane do desek w suficie.
    • witam mój elektryk odszedł z tego świata a ja pomału montuje włączniki, żyrandole, kinkiety, rozgryzam co miał na myśli prowadząc przewody i zaciąłem się na jednym pokoju który ma być sypialnia. Może ktoś bardziej rozgarnięty w elektryce pomoże dostrzec tu jakiś sens oraz co autor miał na myśli? Załączam schemat, Liczby oznaczają ilość żył przewodów, kółka A,B,C to puszki na włączniki, A jest na wejściu do pokoju, B i C mają być po bokach łóżka. Żarówki I i II są na suficie w 2 różnych miejscach, żarówka III jest na ścianie, to ma być chyba kinkiet nad łóżkiem.   
  • Popularne tematy

• Utwórz nowe...