Pomocnik Napisano 24 czerwca 2020 Udostępnij #1 Napisano 24 czerwca 2020 Kupiłem stary dom, w którym woda pochodzi z własnej studni dawnego typu - dość płytkiej, z kręgów betonowych. W piwnicy domu jest hydrofor z pompą. Jednak chcę zlecić wywiercenie głębokiej studni, gdyż obawiam się o jakość wody z tak płytkiego ujęcia (ok. 5 m). Stara studnia zostałaby w rezerwie, do podlewania ogrodu itp. Czy do głębokiej studni wierconej muszę mieć pompę głębinową, czy wystarczy typowy zestaw hydroforowy? Pełna treść artykułu pod adresem: https://budujemydom.pl/instalacje/woda-i-kanalizacja/porady/7252-jaka-pompa-najlepiej-nadaje-sie-do-nawadniania-ogrodu-ze-studni Link do komentarza
Gość Marcin Napisano 24 czerwca 2020 Udostępnij #2 Napisano 24 czerwca 2020 Witam kupiłem taki zestawik 50m węża o srednicy wewn. 4mm w tym 50 emiterów do tego jest rozdzielnik na 4 odplywy, zestaw jest do wody sieciowej z kranu i można regulować ciśnienie na zaworze myślę , natomiast jest to działka i mam wodę ze szpilki w tym że pompa jest na taki wezyk zbyt wydajna 1800 l/h . Prosiłbym o poradę jaka pompkę zastosować, oczywiście nie chciałbym ta pompka zasysać ze szpilki tylko z beczki . Link do komentarza
Budujemy Dom - porady budowlane i instalacyjne Napisano 25 czerwca 2020 Udostępnij #3 Napisano 25 czerwca 2020 Chyba jednak nie średnicy wewnętrznej 4 mm? 1800 l/h to niewielka wydajność, zaledwie 30 l na minutę. I to bez uwzględnienia spadku wywołanego koniecznością zapewnienia określonego ciśnienia. Czym są te emitery? Jakiego ciśnienia wymagają? Trudno będzie dobrać coś o mniejszej wydajności. W grę wchodzi ew. pompa zatapialna, ale tu trzeba znać spadek ciśnienia, żeby coś dobrać. Ewentualnie inwerter do istniejącej pompy, który pozwoli nam regulować przepływ. https://budujemydom.pl/instalacje/woda-i-kanalizacja/polecane/91280-co-daje-inwerter-do-pompy-do-studni Link do komentarza
Budujemy Dom - budownictwo ogólne Napisano 25 czerwca 2020 Udostępnij #4 Napisano 25 czerwca 2020 Pojemność beczki + najdłuższa droga, którą pompa musi przetłoczyć wodę. moze coś dedykowanego do pompowania wody deszczowej Wilo-RainSystem AF Basic albo Wilo-Drain TS/TSW 32 Link do komentarza
Budujemy Dom - budownictwo i instalacje Napisano 25 czerwca 2020 Udostępnij #5 Napisano 25 czerwca 2020 Wydajność pompy zależy od stopnia zdławienia przepływu, a przy znacznej jego nadwyżce wodę pobiera się ze zbiornika z wyłącznikiem ciśnieniowym , który buforuje wydajność załączając i wyłączając pompę zależnie od aktualnego poboru wody. Link do komentarza
Gość Marcin Napisano 26 czerwca 2020 Udostępnij #6 Napisano 26 czerwca 2020 Szkoda że się nie da wrzucić zdjęć, prznajmniej ja nie wiem jak, to bym pokazał jak to wygląda ogółem jak i emitery które nie wiem jakie cisnienie potrzebują, skraplają odkręca się zaczynają fajnie zraszacz jeszcze odkreca się zraszaja bardziej po zdjęciach tak widać daje linka gdzie kupiłem tam są zdjęcia i opis https://a.aliexpress.com/_dUyeOOg Link do komentarza
Marcin222 Napisano 26 czerwca 2020 Udostępnij #7 Napisano 26 czerwca 2020 Teraz się zarejestrowałem i mogę dodawać zdjęcia oto one Dnia 25.06.2020 o 09:07, Budujemy Dom - porady budowlane i instalacyjne napisał: Chyba jednak nie średnicy wewnętrznej 4 mm? 1800 l/h to niewielka wydajność, zaledwie 30 l na minutę. I to bez uwzględnienia spadku wywołanego koniecznością zapewnienia określonego ciśnienia. Czym są te emitery? Jakiego ciśnienia wymagają? Trudno będzie dobrać coś o mniejszej wydajności. W grę wchodzi ew. pompa zatapialna, ale tu trzeba znać spadek ciśnienia, żeby coś dobrać. Ewentualnie inwerter do istniejącej pompy, który pozwoli nam regulować przepływ. https://budujemydom.pl/instalacje/woda-i-kanalizacja/polecane/91280-co-daje-inwerter-do-pompy-do-studn Emitery nie wiem jakie cisnienie potrzebują, skraplają odkręca się zaczynają fajnie zraszacz jeszcze odkreca się zraszaja bardziej po zdjęciach tak widać, i wężyk 4mm Link do komentarza
Marcin222 Napisano 3 lipca 2020 Udostępnij #8 Napisano 3 lipca 2020 Widzę brak aktywności pomocy cóż będę sam musiał kąbinowac trudno, ale myślę że przy takim rozmiarze wężyka ciśnienie z pompki musi być bardzo małe czyli nawet akwariowe natomiast 50 emiterów może być zbyt małe , hmm ile litrów na minutę żeby dawały normalnie. Pompka z regulatorem jaka znalazłem prawie 300zl kosztuje w dodatku ma zbyt duża wydajnosc, Najmniejsza znalazłem bez w tyku 4l /min ale myślę że to za mało Link do komentarza
Gość pam Napisano 4 kwietnia 2022 Udostępnij #9 Napisano 4 kwietnia 2022 nikt nie pisze o cisnieniu wody wylatującej z węża ( do podlewania } Nie piszą bo nie wiedzą... Chodzi o to ,żeby woda z węża wylatywała na odleglość ok 5 m ! Le tego się nie dowiem... Link do komentarza
retrofood Napisano 4 kwietnia 2022 Udostępnij #10 Napisano 4 kwietnia 2022 1 godzinę temu, Gość pam napisał: Chodzi o to ,żeby woda z węża wylatywała na odleglość ok 5 m Mogę Ci to zrobić przy każdym ciśnieniu, szanowny specjalisto. Nawet 6 metrów. Link do komentarza
Gość pam Napisano 1 listopada 2022 Udostępnij #11 Napisano 1 listopada 2022 tu znowu spajaliści piszą o jakiś emiterach ! Co to jest? Link do komentarza
podczytywacz Napisano 1 listopada 2022 Udostępnij #12 Napisano 1 listopada 2022 Przeczytaj post #7... albo zapytaj wujka google co to może być emiter wody... Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się