Skocz do zawartości

płyty azbestowe-co robić?

Recommended Posts

Napisano
Cytat

ale skoro azbest nie jest szkodliwy to skąd to całe zamiesznie wokół niego? Można o tym usłyszeć w telewizji i poczytać w gazetach. Czy tam w takim razie pracują osoby które nie mają pojęcia o tematach o których robią programy telewizyjne? i o których piszą takie długie artykuły? chyba nie jest to mozliwe aby wypisywali jakieś głupoty bezkarnie.

Nie wiem co mam o tym myśleć.

Trochę poczytałem jeszcze na temat azbestu i znalazłem cenną dla niektórych informację, otóż:Jakby ktoś miał pytania w sprawie dofinansowania usuwania płyt azbestowych i eternitowych, to należy kierować je do Ministerstwa Gospodarki, Departament Instrumentów Wsparcia: Plac Trzech Krzyży 3/5, 00-507 Warszawa, tel. (022) 693 51 49, 693 52 54, 693 53 53, faks (022) 693 40 23. zajmuję się tym p. Bryzek tel. 693 56 43, 693 54 17...może się komuś przyda icon_smile.gif
Napisano
Cytat

Trochę poczytałem jeszcze na temat azbestu i znalazłem cenną dla niektórych informację, otóż:Jakby ktoś miał pytania w sprawie dofinansowania usuwania płyt azbestowych i eternitowych, to należy kierować je do Ministerstwa Gospodarki, Departament Instrumentów Wsparcia: Plac Trzech Krzyży 3/5, 00-507 Warszawa, tel. (022) 693 51 49, 693 52 54, 693 53 53, faks (022) 693 40 23. zajmuję się tym p. Bryzek tel. 693 56 43, 693 54 17...może się komuś przyda icon_smile.gif

Bardzo c enna informacja .Dofinansowania to też zadania gmin i w budżetach na ekologię powinny mieć trochę kasy. icon_biggrin.gif
Napisano
Cytat

Bo niektórzy lekarze dogadali się z prywatnymi gabinetami wykonującymi drogie badania i naganiają im klientów.To fakt.Dość powszechny,niestety.

Cze.To niedouki są i tyle.Pozdro icon_sad.gif
Napisano
Cytat

Może nie aż tak,ale w przypadku podejrzenia nowotworu trzymanie człowieka miesiącami w niepewności co do diagnozy to już zbrodnia na psyche człowieka. icon_sad.gif

To się nazywa rutyna i czasem bywa groźniejsze od braku wiedzy. I jeszcze przepracowanie. A to już nie wina lekarzy.
  • 2 tygodnie temu...
Napisano
Cytat

Pewnie go odkupili wraz z patentem i dlatego my nie możemy tego sposobu używać.

Ile już myśmy wartościowych rzeczy stracili w ten sposób zamiast na nich zarabiać. Głowę daję, że 1/3 nowoczesnych technik w budownictwie też pochodzi od nas.
Napisano
Cytat

Odnośnie azbestu jest artykuł w e-wydaniu budujemy dom.Straszne informacje icon_sad.gif

W artylkule jest wzmianka o ponad 1000 osób które zachorowały na przestrzeni 6 lat. 6 nie 20 czy 30 jak tu się mówiło. icon_sad.gif
Napisano
Cytat

Ile już myśmy wartościowych rzeczy stracili w ten sposób zamiast na nich zarabiać. Głowę daję, że 1/3 nowoczesnych technik w budownictwie też pochodzi od nas.

Wymień choć 1/20 będę wdzięczna. icon_biggrin.gif
Napisano
Cytat

W artylkule jest wzmianka o ponad 1000 osób które zachorowały na przestrzeni 6 lat. 6 nie 20 czy 30 jak tu się mówiło. icon_sad.gif

Musieli się tego mocno nawdychać. Tempo jest porażające.
Napisano
Cytat

Może nie aż tak,ale w przypadku podejrzenia nowotworu trzymanie człowieka miesiącami w niepewności co do diagnozy to już zbrodnia na psyche człowieka. icon_sad.gif

I za to powinny być płacone odszkodowania. Ale to temat na inne forum.
Napisano
Cytat

Ktoś gdzieś pisał na forum że ma dach z eternitu a gmina nie pozwala mu go wymienić. trochę dziwne, prawda?

To akurat nie jest dziwne,do takich prac trzeba wynająć specjalistyczną firmę.Mnie ciekawi czy jest rządowy program pozbycia się azbestu do 2032r zgodnie z ustaleniami z Unią Europejska?Jak do tej pory to tylko mała część gmin uchwaliła jakieś fundusze na ten cel i to w wysokości 5-10% faktycznych kosztów. icon_sad.gif
Napisano
Cytat

To akurat nie jest dziwne,do takich prac trzeba wynająć specjalistyczną firmę.Mnie ciekawi czy jest rządowy program pozbycia się azbestu do 2032r zgodnie z ustaleniami z Unią Europejska?Jak do tej pory to tylko mała część gmin uchwaliła jakieś fundusze na ten cel i to w wysokości 5-10% faktycznych kosztów. icon_sad.gif

Na zdrowy rozum taki program być musi bo trudno sobie wyobrazić partyzantkę przy tak poważnym zagrożeniu dla zdrowia.
Napisano
Mam właśnie do rozebrania spoty dach z eternitu i chętnie bym sobie ''zagroził'' i rozebrał go sam,ale władza oskarżyła by mnie o spowodowanie zagrożenia na skalę masową a media o ludobójstwo.
Cóż....Niewiedza rodzi strach. icon_sad.gif
Napisano
Cytat

Na zdrowy rozum taki program być musi bo trudno sobie wyobrazić partyzantkę przy tak poważnym zagrożeniu dla zdrowia.

Zdrowy rozum tu chyba jest w zagrożeniu,w mojej okolicy gmina nie zorganizowała segregacji śmieci/żadnych pojemników,żadnych umów na wywóz/mimo że już minął termin do jakiego mieliśmy to załatwić i jest to obowiązkiem samorządu.Tak samo będzie z azbestem.Ciekawe kto jest w stanie te wszystkie uzgodnienia skontrolować i czy kontroluje,wątpię. icon_sad.gif
Napisano
Cytat

No dobra ,wymień 1/100 też będę wdzięczna. icon_biggrin.gif
Napisano
Cytat

Zdrowy rozum tu chyba jest w zagrożeniu,w mojej okolicy gmina nie zorganizowała segregacji śmieci/żadnych pojemników,żadnych umów na wywóz/mimo że już minął termin do jakiego mieliśmy to załatwić i jest to obowiązkiem samorządu.Tak samo będzie z azbestem.Ciekawe kto jest w stanie te wszystkie uzgodnienia skontrolować i czy kontroluje,wątpię. icon_sad.gif

A może chociaż wiedzą co robić jakby się przypadkiem woda czymś struła?
Napisano
Cytat

A może chociaż wiedzą co robić jakby się przypadkiem woda czymś struła?

Pewnie po tygodniu wodę w beczkach łaskawie podstawią. icon_sad.gif
Napisano
Cytat

nic nie pyli - przy tym procesie unieszkodliwiania azbestu powstaje para wodna i granulat - który nie pyli ... z którego można drogi budować... nie radzę jednak wypróbowywać do tego własnej kuchanki mikrofalowej... icon_biggrin.gif

Zaraz! Do ze zgranulowanego azbestu budujemy drogi? icon_eek.gif
Napisano
Cytat

Cze.E tam to rozsądna niewiasta jest. icon_biggrin.gif Pozdro

Rozsądna to fakt. Ale oszołomów nie brakuje. Pamiętam z lektury przepiękną informację o ekskluzywnych kosmetykach z początków ubiegłego wieku do których dodawano szczyptę radu - by odmłodzić skórę. Trochę to w bok od naszego tematu , no cóż.. człowiek potrafi icon_sad.gif
Napisano
Cytat

Zaraz! Do ze zgranulowanego azbestu budujemy drogi? icon_eek.gif

Czy budujemy to nie wiem ale znam tereny gdzie wysypywano odpady azbestowe na lokalne drogi ,tak jak gdzie indziej żużel .Chmura kurzu jaka powstaje po przejeżdzie samochodu jest ogromna. icon_surprised.gif
  • 1 miesiąc temu...
Napisano
Z tego co wiem, azbest jest niebezpieczny, gdy się kruszy, pyli. więc jeśli jest w dobrym stanie, to nić nie powinno sie dziać - gdy będą go demontować, zwróć uwagę właśnie na pył (demontaż + wiatr).
Napisano
Cytat

Czy budujemy to nie wiem ale znam tereny gdzie wysypywano odpady azbestowe na lokalne drogi ,tak jak gdzie indziej żużel .Chmura kurzu jaka powstaje po przejeżdzie samochodu jest ogromna. icon_surprised.gif

Mądrych mamy ludzi. Aż strach.
Napisano
Cytat

Z tego co wiem, azbest jest niebezpieczny, gdy się kruszy, pyli. więc jeśli jest w dobrym stanie, to nić nie powinno sie dziać - gdy będą go demontować, zwróć uwagę właśnie na pył (demontaż + wiatr).

Azbestowe płyty ulegają erozji powierzchniowej w trakcie której uwalniane są do otoczenia cząsteczki azbestu.Podczas demontażu zawsze coś pęknie,spadnie i zagrożenie uwolnienia pyłu azbestowego rośnie.Bob icon_sad.gif
Napisano
Cytat

Raczej są to zaszłości z minionej epoki kiedy szkodliwość azbestu nie była powszechnie znana.Bob icon_sad.gif

Ja wiem? Nawet jak ludzie wiedzą że coś jest szkodliwe nie myślą często o konsekwencjach. To jest tak zwane "myślenie ekonomiczne". icon_sad.gif
Napisano
Cytat

Ja wiem? Nawet jak ludzie wiedzą że coś jest szkodliwe nie myślą często o konsekwencjach. To jest tak zwane "myślenie ekonomiczne". icon_sad.gif

Cze.Myślenie ekonomiczne jest szkodliwe?Proszę rozwiń temat. icon_biggrin.gif
Napisano
Cytat

Raczej są to zaszłości z minionej epoki kiedy szkodliwość azbestu nie była powszechnie znana.Bob icon_sad.gif

Teraz niby jest powszechnie znana. I co? Nadal eternit leży na dachach jak święta krowa. icon_sad.gif
Napisano
Niedawno odwiedziłem północną Francję i Belgię.Głównie małe miasteczka i wsie.Tam też jest na dachach sporo eternitu i jakoś nie widac,by go na gwałt usuwali.Widocznie tam mają bardziej zdroworozsądkowe podejście niż u nas.
Napisano
Cytat

Niedawno odwiedziłem północną Francję i Belgię.Głównie małe miasteczka i wsie.Tam też jest na dachach sporo eternitu i jakoś nie widac,by go na gwałt usuwali.Widocznie tam mają bardziej zdroworozsądkowe podejście niż u nas.

No to mają atom w powietrzu i eternit na dachach. A co dodają do pożywienia?
Napisano
Cytat

Cze.Myślenie ekonomiczne jest szkodliwe?Proszę rozwiń temat. icon_biggrin.gif

Mowię o "ekonomicznym" nie ekonomicznym. To taki sposób myślenia kiedy nie wyrzucasz spleśniałego chleba tylko go jesz oszczędzając w ten sposób 2 złote a potem wydajesz 200 złotych na lekarstwa bo sie strułaś. icon_biggrin.gif
Napisano
Cytat

Teraz niby jest powszechnie znana. I co? Nadal eternit leży na dachach jak święta krowa. icon_sad.gif

Siemka.I dalej będzie leżał bo do 2032 roku daleko a dachy nie ciekną bo to dość trwały materiał.Całuski icon_sad.gif
Napisano
Cytat

No to mają atom w powietrzu i eternit na dachach. A co dodają do pożywienia?

Siemka.Wiadomo że z głodu żaby łapią i ślimaki.Całuski icon_biggrin.gif
Napisano
Cytat

Siemka.Jakoś nie widzę zapału do pozbywania się eternitu z polskich dachów.Bez dotacji będzie leżał aż do 2032 r i albo przedłużą termin albo państwo pokryje koszty .Całuski icon_sad.gif
Napisano
Cytat

Siemka.Jakoś nie widzę zapału do pozbywania się eternitu z polskich dachów.Bez dotacji będzie leżał aż do 2032 r i albo przedłużą termin albo państwo pokryje koszty .Całuski icon_sad.gif

Sam mam dach pokryty eternitem i u sąsiada sporo tego. Niektóre gminy częściowo pokrywają jego zdjęcie i utylizację tyle że to nie wystarczy. Ci, którzy mieszkają pod eternitem to ludzie biedni z reguły a ci bogatsi mają już inne pokrycia i pewnie dlatego że ładniejsze bo o zdrowiu mało kto myśli. pijąc pod sklepami mają inne zmartwienia. A koszt wymiany takiego dachu to jenak spory wydatek. Ok 4 tys za demontaż i utylizacje 100m2 + nowe, tanie pokrycie 6 tys + robozina 4 tys = 14 tys. Że gmina pokryje z tego nawet całą utylizacje to zostanie 10 tys. Razem z żoną mamy 2 tys na rękę miesięcznie. Od tego paliwo na dojazd, opłaty, raty, kredyt, życie... Sąsiedzi obok z eternitem bezrobotni bez zasiłku, dalej rolnik wiążący koniec z końcem. Rząd NIGDY nie wymusi zdjęcia eternitu! Nawet podpisu kwalifikowanego nie wymusił i przesunął o kolejny rok. A osoby, które się wystraszyły straciły na tym. Im nie zależy na zdrowiu ludzi przecież! Jakie zyski z niewypłaconych emerytur gdyby ludzie zaczeli umierać! Światem rządzi pieniądz i tylko on sie liczy. Robi sie szum żeby komuś nabić kase i tyle.
Napisano
Z jakiej racji ja mam ponosic koszty niedouczenia i niewiedzy władz.Skoro oni uznają azbest za tak strasznie niebezpieczny,to niech go sobie zabierają z mojego dachu na swój koszt.Ja uwazam inaczej i nie boję się o zycie i zdrowie swoje i swojej rodziny.
Całe dziecinstwo spędziłem w otoczeniu takich dachów.Jedne były zakładane,inne demontowane.Pracowało przy tym sporo ludzi z okolicy i jakoś nie umierają masowo na raka płuc.Sam bawiłem się tymi płytami dziesiątki razy.Zbieraliśmy po budowach te polamane kawałki,by wrzucac je do ogniska.Pękały z niezłym hukiem.
Azbest w formie takiej jak jest wykozystany w budownictwie nie jest szkodliwy.
Zagrozenie istnieje na linii produkcyjnej,a i to tylko wtedy,kiedy nie stosuje się zwyczajnych masek przeciw pyłowych.
Dlatego drazni mnie panika wokół azbestu,bo to z moich podatków dotuje się te durne i kosztowne programu utylizacji azbestu.
Napisano
Cytat

To pewnie nie zdrowy rozsądek. Bracia Francuzi mają te same kłopoty co my - brak kooordynacji i kasy.
Napisano
Cytat

Siemka.I dalej będzie leżał bo do 2032 roku daleko a dachy nie ciekną bo to dość trwały materiał.Całuski icon_sad.gif

A potem władze uchwalą że jak ktoś ma eternit i go sobie nie zdjął to płaci mandat. icon_sad.gif
Napisano
Cytat

Państwo powie że nie ma - wszystko wydamy na autostrady. icon_smile.gif
Napisano
Cytat

Sam mam dach pokryty eternitem i u sąsiada sporo tego. Niektóre gminy częściowo pokrywają jego zdjęcie i utylizację tyle że to nie wystarczy. Ci, którzy mieszkają pod eternitem to ludzie biedni z reguły a ci bogatsi mają już inne pokrycia i pewnie dlatego że ładniejsze bo o zdrowiu mało kto myśli. pijąc pod sklepami mają inne zmartwienia. A koszt wymiany takiego dachu to jenak spory wydatek. Ok 4 tys za demontaż i utylizacje 100m2 + nowe, tanie pokrycie 6 tys + robozina 4 tys = 14 tys. Że gmina pokryje z tego nawet całą utylizacje to zostanie 10 tys. Razem z żoną mamy 2 tys na rękę miesięcznie. Od tego paliwo na dojazd, opłaty, raty, kredyt, życie... Sąsiedzi obok z eternitem bezrobotni bez zasiłku, dalej rolnik wiążący koniec z końcem. Rząd NIGDY nie wymusi zdjęcia eternitu! Nawet podpisu kwalifikowanego nie wymusił i przesunął o kolejny rok. A osoby, które się wystraszyły straciły na tym. Im nie zależy na zdrowiu ludzi przecież! Jakie zyski z niewypłaconych emerytur gdyby ludzie zaczeli umierać! Światem rządzi pieniądz i tylko on sie liczy. Robi sie szum żeby komuś nabić kase i tyle.

No i w tym problem. Jest uchwała, przepis a nie ma sensownego planu pozbycia się truciciela i pomocy tym co jej potrzebują. A pieniądze na dodacje się zmarnują bo czas minie. Jak zawsze. icon_sad.gif
Napisano
Cytat

Z jakiej racji ja mam ponosic koszty niedouczenia i niewiedzy władz.Skoro oni uznają azbest za tak strasznie niebezpieczny,to niech go sobie zabierają z mojego dachu na swój koszt.Ja uwazam inaczej i nie boję się o zycie i zdrowie swoje i swojej rodziny.
Całe dziecinstwo spędziłem w otoczeniu takich dachów.Jedne były zakładane,inne demontowane.Pracowało przy tym sporo ludzi z okolicy i jakoś nie umierają masowo na raka płuc.Sam bawiłem się tymi płytami dziesiątki razy.Zbieraliśmy po budowach te polamane kawałki,by wrzucac je do ogniska.Pękały z niezłym hukiem.
Azbest w formie takiej jak jest wykozystany w budownictwie nie jest szkodliwy.
Zagrozenie istnieje na linii produkcyjnej,a i to tylko wtedy,kiedy nie stosuje się zwyczajnych masek przeciw pyłowych.
Dlatego drazni mnie panika wokół azbestu,bo to z moich podatków dotuje się te durne i kosztowne programu utylizacji azbestu.

Bardzo bym chciał żebyś miał rację.
Napisano
Cytat

Wreszcie adamis ma zwolennika swoich poglądów.Spiskowa teoria dziejów to też chwytliwy temat icon_biggrin.gif icon_biggrin.gif
Napisano
Cytat

A potem władze uchwalą że jak ktoś ma eternit i go sobie nie zdjął to płaci mandat. icon_sad.gif

Prędzej kraj zapłaci drakońskie kary za niedotrzymanie terminów ,oczywiście z naszych podatków. icon_sad.gif
Napisano
Cytat

Prędzej kraj zapłaci drakońskie kary za niedotrzymanie terminów ,oczywiście z naszych podatków. icon_sad.gif

I tak biorą podatki i wydają je jak chcą...Ewentualnie jak coś zostanie to położą 10m chodnika przy przystanku autobusowym. Fakt, jak zapłacą kary, zostanie mniej kasy to albo ukradną mniej albo mniej zrobią... Ale ze mnie optymista icon_biggrin.gif

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

• Najnowsze posty

• Każda inwestycja budowlana czy instalacyjna, niezależnie od jej skali, powinna być prowadzona w sposób zgodny z prawem, zasadami sztuki budowlanej i dobrymi praktykami branżowymi. Jednym z absolutnie kluczowych elementów takiej realizacji jest rzetelna dokumentacja z prowadzonych prac.   W Raccoon 24 Home od początku naszej działalności przykładamy do tego ogromną wagę. Bo dla nas liczy się nie tylko to, co widoczne na zewnątrz, ale też pełna transparentność i pewność, że każda instalacja została wykonana zgodnie z projektem, normami i oczekiwaniami inwestora.   Co powinna zawierać dokumentacja robót instalacyjnych?   Podczas prowadzenia prac instalacyjnych — czy to przy ogrzewaniu, klimatyzacji, wentylacji czy instalacjach wodnych — dokumentacja powinna obejmować: Dziennik budowy lub robót — w przypadku instalacji realizowanych w ramach zgłoszenia lub pozwolenia na budowę. Protokóły z wykonanych prób szczelności — instalacji wodnych, gazowych, wentylacyjnych. Protokoły odbioru częściowego i końcowego — dla każdej wykonanej instalacji. Protokół uruchomienia instalacji — potwierdzający poprawną pracę systemów. Protokół pomiarów i testów eksploatacyjnych — np. wydajności wentylacji, ciśnienia w instalacji C.O., parametrów pracy klimatyzacji. Dokumentację powykonawczą — czyli aktualny rysunek/schemat instalacji z naniesionymi zmianami wykonawczymi.   Kartę gwarancyjną i instrukcję użytkowania urządzeń oraz instalacji. Brak tych dokumentów to nie tylko problem w przypadku awarii czy reklamacji, ale też ryzyko przy odbiorach technicznych i problematyczne rozliczenia z inwestorem czy deweloperem.     👉 Pobierz wzór protokołu odbioru robót instalacyjnych (PDF)   Dlaczego dokumentacja jest tak ważna dla Ciebie jako inwestora?   Masz pełen wgląd w zakres wykonanych prac i potwierdzenie, że wszystko odbyło się zgodnie ze sztuką.   Łatwiejsze serwisowanie i eksploatacja — protokoły i dokumentacja powykonawcza pomagają w późniejszych modernizacjach i naprawach. Bezpieczeństwo prawne i techniczne — w przypadku kontroli, odbiorów czy ewentualnych sporów. Możliwość dochodzenia gwarancji — na podstawie podpisanych protokołów i kart gwarancyjnych.   W Raccoon 24 Home masz to w standardzie W naszej firmie każda instalacja objęta jest kompletną dokumentacją powykonawczą i protokolarną. Niczego nie robimy na słowo. Po zakończeniu robót klient otrzymuje komplet dokumentów, w tym:   protokół odbioru końcowego protokół prób szczelności protokół uruchomienia instalacji dokumentację powykonawczą   Dzięki temu masz pewność, że każda instalacja została wykonana zgodnie z projektem i przepisami.   Do pobrania — wzór protokołu odbioru robót instalacyjnych Aby ułatwić inwestorom i wykonawcom właściwe prowadzenie dokumentacji, przygotowaliśmy dla Ciebie gotowy, uniwersalny blankiet protokołu odbioru robót instalacyjnych.       Możesz go wykorzystać przy każdej inwestycji — niezależnie, czy zlecasz nam instalację, czy współpracujesz z inną ekipą. To bezpłatne narzędzie, które pomoże Ci uporządkować dokumentację i zabezpieczyć swoje interesy.   Pamiętaj: instalacja to nie tylko urządzenia i rury w ścianie. To również dokumenty, które chronią Twój budżet i bezpieczeństwo budynku na lata.   W Raccoon 24 Home nie musisz o to prosić — u nas kompletna dokumentacja to standard, a nie dodatkowa opcja.         Michał Rzepczyński +48 698 000 441  office@raccoon24.pl                       e0bdea_5761a534884c4d0988db213df10adb7f.pdf.pdf
    • Dziś niemal każdy inwestor prywatny i biznesowy, planując budowę domu, halę czy modernizację budynku, zadaje sobie jedno pytanie: kiedy zacznie się zwrot z inwestycji w instalacje? Koszty energii rosną, a systemy ogrzewania, chłodzenia, wentylacji i zasilania to nie tylko kwestia komfortu, ale też realnego wpływu na domowy i firmowy budżet. Problem w tym, że większość firm wykonawczych, kiedy słyszy od klienta hasło „zwrot z inwestycji”, zaczyna dopytywać, kalkulować, wyceniać wersję „podstawową” i „wzmocnioną”, a często finalnie proponuje rozwiązania na styk — takie, które formalnie spełnią wymogi projektu, ale realnie nie zapewnią maksymalnych oszczędności i bezawaryjności przez długie lata.   W Raccoon 24 Home nie pytamy, czy chcesz mieć instalację zoptymalizowaną pod szybki zwrot inwestycji. My od razu robimy instalacje w wersji wzmocnionej. Zawsze. Bez wyjątków. Co to znaczy wzmocniona instalacja?   W praktyce oznacza to, że każdą instalację, jaką wykonujemy — czy to ogrzewanie podłogowe, centralę wentylacyjną, instalację wodną czy systemy zasilania odnawialnego — projektujemy i montujemy w taki sposób, by:   zwiększyć jej trwałość wydłużyć bezawaryjny okres działania zminimalizować straty energii przyspieszyć zwrot inwestycji dzięki oszczędnościom na eksploatacji     Jak to robimy? Na przykład:   W ogrzewaniu płaszczyznowym stosujemy więcej rur niż minimum technologiczne. Dzięki temu system szybciej nagrzewa pomieszczenia, pracuje przy niższych temperaturach zasilania, co zmniejsza zużycie energii i przedłuża żywotność źródła ciepła. Montujemy przewymiarowane emitery ciepła, czyli większe grzejniki lub pętle podłogówki, niż wynika to z obliczeń na styk. Efekt? Lepsza wydajność przy niższym koszcie eksploatacji. System grzeje krócej, rzadziej się załącza, a Ty oszczędzasz na rachunkach.     W instalacjach wodnych i kanalizacyjnych stosujemy większe średnice rur tam, gdzie to ma sens dla bezpieczeństwa i komfortu użytkowania. W wentylacji zawsze przewymiarowujemy kanały i stosujemy lepsze izolacje, co zmniejsza opory przepływu, poprawia wydajność i ogranicza koszty pracy rekuperatora. Po co to wszystko? Żeby Twoje rachunki równały się zero.   W Raccoon 24 Home nie traktujemy instalacji jako zbędnego kosztu, tylko jako realny składnik Twojego domowego lub firmowego bilansu energetycznego. Dzięki odpowiednio zaprojektowanym i wykonanym instalacjom możesz osiągnąć bilans niemal zerowy albo znacząco ograniczyć zapotrzebowanie na energię z sieci. Wielu wykonawców ogranicza się do minimum wymaganego w projekcie lub normach. My wiemy, że warto pójść dalej. Bo im bardziej wydajna i trwała instalacja, tym mniejsze jej koszty eksploatacji i większe oszczędności dla Ciebie.   Zwrot z inwestycji — jak go przyspieszyć?   Kluczem jest odpowiedni mix energetyczny, który nie tylko zapewni Ci niezależność, ale też pozwoli zredukować rachunki praktycznie do zera.   W naszej ofercie możesz połączyć:   pompę ciepła — jako główne źródło ciepła i chłodzenia fotowoltaikę — która zasili pompę ciepła, dom i magazyn energii przydomową elektrownię wiatrową — jako uzupełnienie bilansu w okresach niskiego nasłonecznienia   Taki zestaw pozwala na uzyskanie maksymalnego efektu energetycznego i finansowego. A dzięki temu, że instalacje wykonujemy w wersji przewymiarowanej i wzmocnionej, działają one stabilnie, bez awarii i z wyższą wydajnością przez wiele lat.       Dlaczego inne firmy tego nie robią? Bo liczą na krótkoterminowy zysk i klienta, który nie zadaje pytań. Większość wykonawców chce wykonać usługę możliwie najniższym kosztem własnym, z minimalną ilością materiału, by zwiększyć swoją marżę. My w Raccoon 24 Home patrzymy inaczej. Dla nas liczy się długofalowa relacja i rekomendacje zadowolonych klientów, a to można osiągnąć tylko dzięki jakości i uczciwemu podejściu.     Podsumowanie Jeśli chcesz mieć instalacje, które: działają stabilnie i bezawaryjnie są przewymiarowane, a nie robione „na styk” realnie przyspieszają zwrot z inwestycji pozwalają ograniczyć rachunki do zera to zapraszamy do Raccoon 24 Home.   U nas nie pytamy, czy chcesz mieć wzmocnioną instalację — bo każdą robimy w wersji premium już w standardzie. Tak pracują wykonawcy, którzy naprawdę rozumieją inwestycję w energię i komfort.   Chcesz sprawdzić, jak może wyglądać Twój domowy bilans energetyczny? Skontaktuj się z nami i poznaj propozycję systemu szytego pod Twoje potrzeby.   Usługi Raccoon 24 Home   Instalacje C.O. Instalacje centralnego ogrzewania (C.O.)   Ogrzewanie Ogrzewanie grzejnikowe Ogrzewanie podłogowe   Pompy ciepła Pompy ciepła dla Twojego domu   Kotły gazowe Kotły gazowe kondensacyjne   Klimatyzacja Klimatyzatory Split Klimatyzatory Multi-Split Systemy klimatyzacji VRF Klimakonwektory Przeglądy okresowe klimatyzacji Serwis klimatyzacji   Wentylacja Rekuperacja Wentylacja mechaniczna Kanały wentylacyjne — rodzaje Serwis wentylacji Wentylatory wyciągowe Systemy odciągowe dla hal i garaży   Sterowanie Sterowanie ciepłem   Cennik usług Cennik usług instalacyjnych   O firmie O nas   Kontakt Formularz i dane kontaktowe     Michał Rzepczyński +48 698 000 441  office@raccoon24.pl
    • W świecie usług budowlanych i instalacyjnych od lat funkcjonują dwa zupełnie różne podejścia do kwestii wycen i rozliczeń z klientami. Z jednej strony mamy wykonawców, którzy nie boją się jasno przedstawiać swoich stawek, otwarcie informują o kosztach poszczególnych usług i uczciwie tłumaczą, z czego wynikają konkretne ceny. Z drugiej — wciąż istnieją firmy, które wyceniają „na oko” przez telefon, a na końcowym etapie realizacji zaskakują klienta dodatkowymi pozycjami na fakturze lub tłumaczą nieuzgodnione wcześniej koszty jako „nieprzewidziane prace dodatkowe”. Ten podział doskonale zna każdy inwestor, deweloper, zarządca nieruchomości czy zwykły klient prywatny, który choć raz zlecał wykonanie instalacji wodnej, elektrycznej, wentylacyjnej czy gazowej. Dlatego w Raccoon 24 Home od samego początku postawiliśmy na pełną przejrzystość i uczciwe zasady współpracy z klientem.     Dlaczego przejrzystość cenowa w usługach instalacyjnych jest tak ważna?   W odróżnieniu od wielu branż, w których ceny można łatwo sprawdzić w cennikach online czy porównać na popularnych porównywarkach, w usługach instalacyjnych sytuacja jest dużo bardziej skomplikowana. Każda inwestycja ma swoją specyfikę, zakres prac często ustala się indywidualnie, a ceny mogą się różnić w zależności od rodzaju budynku, zastosowanych materiałów, stopnia skomplikowania instalacji czy lokalizacji inwestycji. To sprawia, że niektórzy wykonawcy wykorzystują tę niepewność na swoją korzyść. Podają orientacyjne stawki bez szczegółów, nie pokazują klientowi dokładnego kosztorysu, a podczas realizacji pojawiają się „niespodzianki”, które trudno później zweryfikować. Dlatego uważamy, że uczciwy wykonawca nie ma powodu, by ukrywać swoje ceny. Przeciwnie — powinien udostępniać je w przejrzysty i dostępny sposób, aby klient od samego początku wiedział, ile zapłaci za usługę i z czego wynika dana kwota.   Jak to wygląda w praktyce? Transparentny kalkulator usług instalacyjnych   Właśnie z myślą o klientach stworzyliśmy na stronie Raccoon 24 Home kalkulator usług instalacyjnych. To proste i wygodne narzędzie, które pozwala w kilka chwil sprawdzić orientacyjny koszt wykonania wybranej instalacji lub prac modernizacyjnych. Dzięki temu klient ma możliwość porównania cen różnych usług jeszcze przed kontaktem z naszym doradcą technicznym i może zaplanować swój budżet inwestycyjny bez obaw o późniejsze „niespodzianki”. W kalkulatorze jasno przedstawiamy, jakie elementy składają się na cenę usługi — od kosztów materiałów, przez robociznę, aż po ewentualne dodatkowe prace towarzyszące. Dzięki temu klient wie, za co płaci i może świadomie podjąć decyzję o wyborze konkretnej usługi czy zakresu prac.   Czym różni się uczciwy wykonawca od nieuczciwego?   Różnic jest wiele, ale najważniejsze to: Jasne i przejrzyste wyceny jeszcze przed rozpoczęciem prac. Brak ukrytych kosztów, które pojawiają się na końcowej fakturze. Szczegółowe kosztorysy przedstawiane klientowi do akceptacji. Przejrzyste warunki współpracy, które określają, co wchodzi w zakres usługi, a co wymaga dodatkowych ustaleń.   Stała komunikacja z klientem na każdym etapie realizacji inwestycji.   W Raccoon 24 Home klaklulator właśnie według takich zasad prowadzimy każdą realizację. Naszym celem jest nie tylko wykonanie instalacji na najwyższym poziomie technicznym, ale również zbudowanie zaufania i poczucia bezpieczeństwa u klienta.   Wiemy, że inwestorzy i klienci prywatni mają dość niejasnych wycen, niedomówień i kosztów, które nagle pojawiają się w trakcie realizacji zlecenia. Dlatego pokazujemy pełen kosztorys jeszcze przed podpisaniem umowy, informujemy o wszystkich możliwych dodatkowych opcjach i pozwalamy klientowi samodzielnie sprawdzić ceny w naszym kalkulatorze. Dlaczego inne firmy wciąż boją się udostępniać swoje ceny?   Bo często ich polityka cenowa opiera się na „polowaniu” na nieświadomego klienta. Bez przejrzystego cennika można manipulować wyceną w zależności od sytuacji, nastroju klienta, lokalizacji czy konkurencji w danym rejonie.   My w Raccoon 24 Home uważamy, że takie praktyki powinny zniknąć z rynku. Klient ma prawo wiedzieć, ile zapłaci, a wykonawca, który jest pewny jakości swoich usług i uczciwie kalkuluje koszty, nie ma żadnego powodu, by ukrywać stawki.     Podsumowanie   Jeśli szukasz wykonawcy instalacji budowlanych, który: gra w otwarte karty nie boi się pokazać cen swoich usług oferuje transparentny kosztorys pozwala Ci sprawdzić wycenę jeszcze przed pierwszym kontaktem   to zapraszamy do Raccoon 24 Home. Na naszej stronie znajdziesz transparentny kalkulator usług instalacyjnych, dzięki któremu możesz od razu oszacować koszt planowanych prac i sprawdzić, jak wygląda uczciwa wycena w tej branży.   Nie warto ryzykować współpracy z firmami, które unikają konkretów i nie potrafią jasno określić ceny. Wybieraj wykonawców, którzy szanują Twój czas, pieniądze i nerwy.  
    • Nie zastanawiałbym się nad tym ale już zdążyłem przygotować pole pod ten garaż z kostki brukowej i teraz musiałbym to wszystko robić na nowo.    Jakie byłyby koszty starania się o pozwolenie?
    • Tak Rury wodnej podłogówki prowadzi się w warstwie wylewki. Rury pozostałych instalacji (woda, kanalizacja), także kanały wentylacji mechanicznej układa się w warstwie styropianu. Grubość warstw styropianu można dobrać do średnicy rur - to a propos optymalnej grubości styropianu. To rozstrzygnie instalator. Dylatacje wykonują fachowcy od wylewki, powinny być też zaplanowane w projekcie ogrzewania. Zwykle i tak wykonuje się je w otworach drzwiowych.
  • Popularne tematy

• Utwórz nowe...