Dorota Jamka Napisano 31 grudnia 2019 Udostępnij #1 Napisano 31 grudnia 2019 Witajcie, Kupiłam nowe mieszkanie. Po około 6 msc okazało się że wszystkie ściany strasznie pękają. Wydaje mi się że nie są to naturalne pęknięcia w związku z osadzaniem się budynku itp. itd. W jednym miejscu odpadł przy suficie kawałek tynku. Proszę Was i pomoc, co powinnam z tym zrobić? Udało mi się raz skontaktować z deweloperem to mnie zbył, mówiąc abym sobie sama znalazła ekipę budowlana a oni pokrywają koszty. Wydaje mi się to zbyt piękne z ich strony. Link do komentarza
retrofood Napisano 31 grudnia 2019 Udostępnij #2 Napisano 31 grudnia 2019 A to nie jest na szkodach górniczych? Link do komentarza
Budujemy Dom - porady budowlane i instalacyjne Napisano 31 grudnia 2019 Udostępnij #3 Napisano 31 grudnia 2019 (edytowany) Potrzebne są oględziny i opinia konstruktora. Podstawowa kwestia to ustalenie co pęka: - same tynki; - ściany działowe; - elementy konstrukcyjne. Następna rzecz to dojść przyczyn takiego stanu rzeczy. Jeżeli to "tylko" tynki sprawa jest uciążliwa ale problem nie jest groźny. Edytowano 31 grudnia 2019 przez Budujemy Dom - porady budowlane i instalacyjne (zobacz historię edycji) Link do komentarza
zenek Napisano 31 grudnia 2019 Udostępnij #4 Napisano 31 grudnia 2019 Był co dopiero taki temat i wygląda podobnie. Potrzebna opinia fachowca - ale pewnie tynki zbyt szybko schły, odparzyły się itp. Nima strachu - chyba. Link do komentarza
Dorota Jamka Napisano 31 grudnia 2019 Autor Udostępnij #5 Napisano 31 grudnia 2019 Myślę ze szkody górnicze to nie są. Mieszkanie w momencie zakupy nie miało żadnych pęknięć , choć już ściany było poprawianie. Wszystkie gipsy na zdjęciach wykonał już deweloper przed sprzedażą. W tych samych miejscach powstały pęknięcia. Link do komentarza
joks Napisano 31 grudnia 2019 Udostępnij #6 Napisano 31 grudnia 2019 Nie wygląda mi to na wadę samego tynku .....budynek pracuje ....za mocno . Link do komentarza
retrofood Napisano 31 grudnia 2019 Udostępnij #7 Napisano 31 grudnia 2019 Dnia 31.12.2019 o 09:47, joks napisał: Nie wygląda mi to na wadę samego tynku .....budynek pracuje ....za mocno . Rozwiń Dlatego zapytałem o szkody górnicze. Albo jest to budynek na rozmiękłym stoku, który zjeżdża w dół. To nie są pęknięcia tynku lecz ścian. Link do komentarza
Dorota Jamka Napisano 31 grudnia 2019 Autor Udostępnij #8 Napisano 31 grudnia 2019 (edytowany) Dnia 31.12.2019 o 10:06, retrofood napisał: Dlatego zapytałem o szkody górnicze. Albo jest to budynek na rozmiękłym stoku, który zjeżdża w dół. To nie są pęknięcia tynku lecz ścian. Rozwiń Dnia 31.12.2019 o 09:17, zenek napisał: Był co dopiero taki temat i wygląda podobnie. Potrzebna opinia fachowca - ale pewnie tynki zbyt szybko schły, odparzyły się itp. Nima strachu - chyba. Rozwiń Są wybudowane 3 bloki, obok siebie, położone na płaskim gruncie. Załączam Wam zdjęcie osiedla. Nie wiem czy jest to istotne ale są garaże podziemne. Czy to ma jakiś wpływ? Edytowano 31 grudnia 2019 przez Dorota Jamka (zobacz historię edycji) Link do komentarza
MrTomo Napisano 31 grudnia 2019 Udostępnij #9 Napisano 31 grudnia 2019 Dnia 31.12.2019 o 10:10, Dorota Jamka napisał: Nie wiem czy jest to istotne ale są garaże podziemne. Czy to ma jakiś wpływ? Rozwiń Oczywiście, że może mieć wpływ. To musi zobaczyć jakiś fachowiec. Może Inspekcja nadzoru budowlanego? 1 Link do komentarza
joks Napisano 31 grudnia 2019 Udostępnij #10 Napisano 31 grudnia 2019 Coś ewidentnie jest nie tak z budynkiem , Dnia 31.12.2019 o 11:53, MrTomo napisał: To musi zobaczyć jakiś fachowiec. Może Inspekcja nadzoru budowlanego? Rozwiń Oby tylko nie znali się z deweloperem z prywatnych imprez , a zdarza się to bardzo często i rączka rączkę wtedy myje . Link do komentarza
MrTomo Napisano 31 grudnia 2019 Udostępnij #11 Napisano 31 grudnia 2019 Dnia 31.12.2019 o 11:59, joks napisał: Oby tylko nie znali się z deweloperem z prywatnych imprez , a zdarza się to bardzo często i rączka rączkę wtedy myje . Rozwiń Myślisz, że aż tak? Drobne usterki można zatuszować, ale poważne uchybienia - chyba nikt nie wziąłby tego na siebie? Link do komentarza
joks Napisano 31 grudnia 2019 Udostępnij #12 Napisano 31 grudnia 2019 Dnia 31.12.2019 o 12:31, MrTomo napisał: Myślisz, że aż tak? Rozwiń Różne cyrki widziałem .. Link do komentarza
retrofood Napisano 31 grudnia 2019 Udostępnij #13 Napisano 31 grudnia 2019 Dnia 31.12.2019 o 11:53, MrTomo napisał: Oczywiście, że może mieć wpływ. To musi zobaczyć jakiś fachowiec. Może Inspekcja nadzoru budowlanego? Rozwiń Tylko tak. Tym bardziej, że pęknięcia wyszły na wierzch wcześniej i była próba ich ukrycia. Nie udała się, bo problem postępuje, pęknięcia się rozszerzają. Na miejscu Autorki zgłosiłbym sprawę do nadzoru budowlanego, niech coś odpowiedzą. Link do komentarza
joks Napisano 31 grudnia 2019 Udostępnij #14 Napisano 31 grudnia 2019 Dnia 31.12.2019 o 13:16, retrofood napisał: Na miejscu Autorki zgłosiłbym sprawę do nadzoru budowlanego, niech coś odpowiedzą. Rozwiń Dokładnie , urzędowo i na piśmie , wtedy nikt z urzędu nie będzie ryzykował głowy i ciepłego stołka . Link do komentarza
Dorota Jamka Napisano 31 grudnia 2019 Autor Udostępnij #15 Napisano 31 grudnia 2019 To będzie raczej jedynie wyjście, tym bardziej że deweloper przed propozycją naprawy samemu na ich koszt, powiedział że zastanawiają się jakich materiałów mają użyć aby to poprawić, żeby znów nie doszło do ponownego pękania. Skoro jedne materiały zawiodły, a dziury łatane były na taśmy z włókna szklanego to już innych pomysłów nie mają. Trochę ryzykowne byłoby to naprawiać samemu, z tego względu aby nikt nam nie zarzucił że nasz podwykonawca źle zrobił i rękojmia nas już nie obowiązuje. Link do komentarza
MrTomo Napisano 31 grudnia 2019 Udostępnij #16 Napisano 31 grudnia 2019 Tak. Nie naprawiaj niczego dopóki nie zabaczy tego ktoś uprawniony. Link do komentarza
retrofood Napisano 31 grudnia 2019 Udostępnij #17 Napisano 31 grudnia 2019 Dnia 31.12.2019 o 13:59, Dorota Jamka napisał: Trochę ryzykowne byłoby to naprawiać samemu, z tego względu aby nikt nam nie zarzucił że nasz podwykonawca źle zrobił i rękojmia nas już nie obowiązuje. Rozwiń Tym bardziej, że to byłoby zacieranie śladów i dowodów. Dopóki nie zostanie sporządzona opinia kompetentnego rzeczoznawcy lepiej tego nie poprawiać, Tym bardziej, że bez takiej opinii nie wiadomo jak to zrobić. Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się