aga69 Napisano 13 listopada 2007 #1 Napisano 13 listopada 2007 Witam!Czy są jakieś wzory pism z prośbą do banku na obnizenie marży pożyczki hipotecznej? Czy podniesienie standardu lokalu, i pełna nim dyspozycja (brak lokatorów) mogą być argumentem do obniżenia marży?
Sławomir Napisano 14 listopada 2007 #2 Napisano 14 listopada 2007 Nie ma wzorów, zeby negocjować, a tu trzeba tak zorbić. na przykład zagrozić, że jeśli czegoś ciekawego Ci nie zaproponują to odejdziesz do innego banku.
MaaDzia Napisano 20 listopada 2007 #3 Napisano 20 listopada 2007 A czy takie negocjowanie przynosi skutki? Macie może dostep do zestawień marży różnych banków,zeby mozna bylo je porównać?
Sławomir Napisano 21 listopada 2007 #4 Napisano 21 listopada 2007 To jest właściwie zadane pytanie. Ja miałem do czynienia z dwoma bankami i w PKO BP marża nie jest negocjowalna (tak mi powiedziano). Sama marża zależy od kwoty jaką bierzesz, zwykle powyżej 300 tyś można otrzymać ciekawe warunki. Warto też patrzeć, ile zapłacimy prowizji za wydanie decyzji. Jeżeli nawet jest to 1% to i tak jest to duża kwota.
MaaDzia Napisano 21 listopada 2007 #5 Napisano 21 listopada 2007 A jak w przypadku tego drugiego banku? Jaki to był?
vip42 Napisano 12 grudnia 2007 #6 Napisano 12 grudnia 2007 Brałem kredyt na zakup działki rolnej pod zastaw mieszkania w EFG Polbank (był to jeden z nielicznych banków który pozwalał na taką operację, inne proponowały dużo droższą pożyczkę hipoteczną). Z winy pracownika bank spóźnił się z wypłatą kredytu (całe szczęście że sprzedawca działki był wporzo i nie wycofał się z transakcji, choć miał prawo). Napisałem reklamację i poprosiłem o obniżenie marży. I obniżyli !!!Co do samego banku to mam mieszane uczucia (przez to spóźnienie prawie cały osiwiałem, bo w tym czasie ceny ziemi rosły z dnia na dzień a ja kupiłem jeszcze po bardzo przyzwoitej), ale reklamację rozwiązali honorowo bez większego burzenia. A chyba o to chodzi, aby bank i klient byli partnerami w biznesie.
Sławomir Napisano 12 grudnia 2007 #7 Napisano 12 grudnia 2007 Cytat A jak w przypadku tego drugiego banku? Jaki to był? Ten drugi bank to Millennium.vip42 tu mogę Ci pogratulować sprzedawcy, bo jak chodzi o pieniądze to mało jest uczciwych ludzi.
MaaDzia Napisano 14 grudnia 2007 #8 Napisano 14 grudnia 2007 Dzięki. Rzeczywiście 1 % to juz może byc duża kwota.vip24- gratuluje,ze udało Ci sie to wywalczyć.
vip42 Napisano 14 grudnia 2007 #9 Napisano 14 grudnia 2007 fizycznie obniżyli o około 10 zł miesięcznie w kieszeni (może niewiele) ale na całości to ponad 7 tys zł (a to już coś). Mi bardziej chodziło o zasady. Reklamację pisałem bez wiary w cuda i byłem mocno zaskoczony jak się zgodzili. Na 1% to nie macie co liczyć (jeśli marża wynosi od 1 do 2 %), mi obniżyli o 0,1 %
Marcin123 Napisano 14 grudnia 2007 #10 Napisano 14 grudnia 2007 Witam,ja własnie dostałem kredyt w millenium i otrzymałem marżę 1 proc. + wibor i 0,9 proc marży banku za udzielenie kredytu, więc z tego co czytam to całkiem nieźle
MaaDzia Napisano 17 grudnia 2007 #11 Napisano 17 grudnia 2007 No to gratuluje.Dobre warunki:) A czy zdolnośc kredytowa wyszła Ci tylko w tym banku,czy w jakmś innym też??
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się