Rafał Madejson Napisano 20 marca 2019 #1 Napisano 20 marca 2019 gips szpachlowy + gladz gipsowa nie byla zagruntowana do tynku od dewelopera i trzeba calosc zrywac moj fachowiec od zrywania tego robil to recznie ale mocno pooral sam tynk ktory byl w bdb stanie, co teraz mam z tym zrobic? powciskac gips szpachlowy w te dziury jakas mala szpachelka czy od razu jechac blichowka tylko czy wypelni mi ona idealnie te dziury? na 2 scianie przy zrywaniu dokopalismy sie do uniflota ktory kryl zalozone rok temu kable i tam juz widac gola cegle czyli tam tynku nie ma juz na 1cm moje pytanko wiec jak to wszystko wyrownac zeby sie dorownac do orginalnego tynku ktory w wielu miejscach wciaz jest nienaruszony i wyglada jak nowka
retrofood Napisano 20 marca 2019 #4 Napisano 20 marca 2019 No to gruntowanie, a potem paca. I nie gips szpachlowy a znacznie lepiej tynk maszynowy. Wyrównać ścianę, a na to gładź gipsowa.
Rafał Madejson Napisano 21 marca 2019 Autor #5 Napisano 21 marca 2019 ok mozesz polecic jaki grunt na tynk oraz sam tynk? rozumiem ze po tynku szlifujemy i jeszcze raz tym samym gruntem nie lepiej gips szpachlowy zamiast gladzi? jest mocniejszy
Budujemy Dom - budownictwo i instalacje Napisano 21 marca 2019 #6 Napisano 21 marca 2019 Przy wyborze masy do wyrównania trzeba zwrócić uwagę na zakres zalecanych grubości np. tynk gipsowy nie powinien być cieńszy niż 1 cm, choć są masy od 0,5 cm (tynk cienkowarstwowy). Dobrym, choć drogim materiałem są gładzie polimerowe w odmianie grubowarstwowej, a następnie wykańczającej.
retrofood Napisano 21 marca 2019 #7 Napisano 21 marca 2019 Dlatego wspomniałem o tynku maszynowym. Stosowałem go u siebie w bardziej drastycznej sytuacji, gdzie tynk odpadał całymi płatami. Kładliśmy zarówno warstwy milimetrowe jak i 3 - 4 centymetry. Po kilku latach jak na razie nie ma zastrzeżeń. 6 godzin temu, Rafał Madejson napisał: nie lepiej gips szpachlowy zamiast gladzi? jest mocniejszy A co, chcesz powiększyć nośność ścian? Chcesz gips, dawaj gips. Ja tam wolę gładź dolomitową.
Gość Napisano 21 marca 2019 #8 Napisano 21 marca 2019 Tego typu uszkodzenia tynku gładziłem GIPSARem, albo GIPSARem UNI - wzmocnionym polimerami, chociaż koledzy używali CEKOLu C-45, nieco twardszego i ciut trudniejszego w szlifowaniu... Robiłem najczęściej produktami Atlasa, więc poleciłbym grunt UNI-GRUNT, po wyschnięciu GIPSAR.
retrofood Napisano 21 marca 2019 #9 Napisano 21 marca 2019 14 minut temu, uroboros napisał: Tego typu uszkodzenia tynku gładziłem GIPSARem, albo GIPSARem UNI - wzmocnionym polimerami, chociaż koledzy używali CEKOLu C-45, nieco twardszego i ciut trudniejszego w szlifowaniu... Robiłem najczęściej produktami Atlasa, więc poleciłbym grunt UNI-GRUNT, po wyschnięciu GIPSAR. Też próbowaliśmy, kilka ścian tak wykańczaliśmy, jednak zwykły tynk maszynowy okazał się właśnie niezbyt twardy i łatwiej wyrównywało się ścianę. No i był sporo tańszy. A trochę tych worków się zużyło...
joks Napisano 21 marca 2019 #10 Napisano 21 marca 2019 40 minut temu, retrofood napisał: jednak zwykły tynk maszynowy okazał się właśnie niezbyt twardy Może zastosować Goldband , miękki to on nie jest jak zwiąże ..
Rafał Madejson Napisano 22 marca 2019 Autor #11 Napisano 22 marca 2019 tym goldbandem tez mozna nakladac 1mm do 1cm? bo takie mam dziury na scianie
retrofood Napisano 22 marca 2019 #12 Napisano 22 marca 2019 3 godziny temu, Rafał Madejson napisał: tym goldbandem tez mozna nakladac 1mm do 1cm? bo takie mam dziury na scianie Pewnie. 1 cm to pikuś.
Rafał Madejson Napisano 22 marca 2019 Autor #13 Napisano 22 marca 2019 tak tak ale czy 1mm, bo producent twierdzi ze minimum to 8
Gość mhtyl Napisano 22 marca 2019 #14 Napisano 22 marca 2019 20 minut temu, Rafał Madejson napisał: tak tak ale czy 1mm, bo producent twierdzi ze minimum to 8 Kolego, widziałeś aby tynk miał grubość 1 mm? Taka grubość, tzn 1 mm może mieć gładź a nie tynk.
Rafał Madejson Napisano 23 marca 2019 Autor #15 Napisano 23 marca 2019 ja poprostu potrzebuje zakryc dziury w tynku ktore maja od 1mm do 1cm dalem zdjecie u gory i dlatego pytam czym to wyrownac
retrofood Napisano 23 marca 2019 #16 Napisano 23 marca 2019 Czymkolwiek. Wszystkie wspomniane masy nadają się do tego. Tylko wcześniej zagruntuj ścianę.
Gość Napisano 23 marca 2019 #17 Napisano 23 marca 2019 Prawie wszystkie.... najmniej - na takie, pokazane na zdjęciu uszkodzenia tynku - goldband...
Rafał Madejson Napisano 25 marca 2019 Autor #18 Napisano 25 marca 2019 ok dzieki wszystkim za rady, ostatnie pytanie goldband czy mp75?
Gość Napisano 25 marca 2019 #19 Napisano 25 marca 2019 Gipsar, albo Cekol - można uzyskać cieńsze warstwy...
kamilnowakowski Napisano 14 kwietnia 2019 #20 Napisano 14 kwietnia 2019 Trochę wygładzić. Położyć Cekol, zagruntować i pomalować
Budujemy Dom - budownictwo ogólne Napisano 15 kwietnia 2019 #21 Napisano 15 kwietnia 2019 Chemia budowlana: tynki, szpachle, gładzie to teraz wybór przeogromny. Każdy ma Swoje doświadczenia z jakimś sprawdzonym produktem - sprawdzonym oczywiście na Swojej ścianie. Wychodzi na to, że "osiołkowi w żłoby dano" ale to dobry objaw
Eksperci Knauf Napisano 1 lipca 2019 #22 Napisano 1 lipca 2019 Szanowny Panie, Na podstawie zdjęcia małego fragmentu ściany, ciężko ocenić w pełni sytuację. W opisanej sytuacji proponujemy jednak zamiast tynku ręcznego Knauf Goldband https://knauf.pl/produkty/knauf-goldband zastosować gładź gipsową Knauf MP Finish https://knauf.pl/produkty/knauf-mp-finish , która może być nakładana w grubszych warstwach – nawet do 5 mm jednorazowo. Jest idealna do uzupełniania ubytków. Świetnie sprawdza się również jako gładź cienkowarstwowa. Kolor masy jest zbliżony do koloru tynku gipsowego. Gładź tworzy perfekcyjnie gładkie powierzchnie, gotowe do malowania.
retrofood Napisano 1 lipca 2019 #23 Napisano 1 lipca 2019 3 godziny temu, Eksperci Knauf napisał: ciężko ocenić w pełni sytuację. W opisanej sytuacji proponujemy jednak Myśleliście nad tym cały kwartał? A jak on nie czekał na was i zatkał dziury plasteliną?
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się