Problem z wentylacją w mieszkaniu w bloku.
-
Kto przegląda 0 użytkowników
- Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
-
Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail
-
Najnowsze posty
-
Przez Budujemy Dom - porady budowlane i instalacyjne · Napisano
Jeżeli kocioł ma wyprowadzenie (czopuch) poziomo, to otwór w kominie trzeba zrobić na konkretnej wysokości. Jeżeli zaś odprowadzeni ma być w kotle zrobione od góry, to najłatwiej jest wszystko dopasować, gdy otwór w kominie jest wysoko. Wtedy mamy długą pionową rurę czopucha, co ma zarówno dobre, jaki złe strony. Pionowa rura zajmuje miejsce obok komina. W przypadku kominka zwykle nie jest to problem, ale kotłowni , przy kotle, może przeszkadzać. Pionowa stalowa rura czopucha nagrzewa się szybko, co wspomaga ciąg przy rozpalaniu. Rura oddaje ciepło do otoczenia. Ale ciepło może też oddawać tradycyjny murowany komin. On też gromadzi je na dłużej. Kominy prefabrykowane często są izolowane, więc ten efekt już nie bardzo występuje. Trzeba więc rozważyć: - jaki jest komin; - czy czopuch i komin oddają ciepło do tego samego pomieszczenia (komin może być za ścianą); - czy dodatkowe ogrzewanie wnętrza przez czopuch (długą stalową rurę) jest pożądane. W małych kotłowniach bywa to raczej wadą, niż zaletą. -
Przez Magdajasiu · Napisano
Myślę że gdyby było na dziko i po cichu to podczas odbioru budowy (po jej zakończeniu) przez nadzór budowlany byłyby wątpliwości i nadzór mógłby nie wydać zakończenia budowy. -
Planujesz budowę domu lub zakup nieruchomości i potrzebujesz finansowania? Jako niezależny doradca kredytowy pomagam klientom na każdym etapie uzyskania kredytu hipotecznego – od weryfikacji zdolności kredytowej, przez porównanie ofert wielu banków, aż po finalizację umowy. Działam lokalnie na terenie Śląska i części Małopolski. ✔ pełna niezależność – nie reprezentuję banków ✔ brak opłat za konsultacje ✔ pomoc również przy refinansowaniu, wcześniejszej spłacie i zabezpieczeniu wkładu własnego Więcej informacji znajdziesz na mojej stronie: 👉 https://www.kredythipoteczny.afimo.pl
-
Przez Budujemy Dom - porady budowlane i instalacyjne · Napisano
Chodzi mi właśnie o to w jakim trybie uzyskano pozwolenie na podniesienie terenu - uwzględnia to pierwotny projekt budynku, potem uzyskano pozwolenie na mocy odrębnej decyzji. A może wszystko odbywa się na dziko, czy jak kto woli - bez żadnego trybu. -
Osobny komin do kominka i osobny do pieca ogrzewajacego dom. Kominek ma byc na drewno - zabudowany . Czy przy takim kominku najlepiej żeby wlot do komina byl jak najwyzej żeby dodatkowo ogrzac od rury przed wlotem przestrzeń żeby odebrać ciepło z powietrza ?
-
-
Popularne tematy
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się