Skocz do zawartości

Czy mogę odpływ wanny podłączyć bezpośrednio do rury kanalizacyjnej?

Recommended Posts

Napisano

Remontuję łazienkę w starym budynku i przy usuwaniu wanny ze zdziwieniem stwierdziłem, że odpływ z niej był bezpośrednio podłączony do rury kanalizacyjnej, bez syfonu i uszczelnienia. Nowa wanna będzie w tym samym miejscu, ale czy mogę ją podłączyć w taki sam sposób, czyli odpływ wstawić po prostu do rury kanalizacyjnej?

Pełna treść artykułu pod adresem:
https://budujemydom.pl/wystroj-wnetrz/lazienka/porady/22226-czy-moge-odplyw-wanny-podlaczyc-bezposrednio-do-rury-kanalizacyjnej

Napisano
Witam...muszę przenieść toaletę w inne miejsce...w nowym pomieszczeniu jest tylko odpływ umywalkowy...czy można pod to podpiąć wc???
Napisano (edytowany)
4 godziny temu, Gość Sylwia. napisał:

Witam...muszę przenieść toaletę w inne miejsce...w nowym pomieszczeniu jest tylko odpływ umywalkowy...czy można pod to podpiąć wc???

wodkan to dla mnie trochę obce, ale:

Umywalka ma zwykle odpływ o małym przekroju i jeśli taki sam jest pion - to będzie zbyt mały dla WC. 

Średnica pionu dla WC to co najmniej 10cm i pion powinien być blisko miski - do metra, półtora max.

Oczywiście wyjątki pod pewnymi warunkami są dopuszczalne jesli idzie o tą odległość.

Tu masz rysunek poglądowy:

Schemat-instalacji-przewodu-poziomu.png

a tu do poczytania:

http://instalreporter.pl/ogolna/zasady-bdy-w-wykonywaniu-podej-kanalizacyjnych/

Edytowano przez zenek (zobacz historię edycji)
Napisano
9 godzin temu, Gość Sylwia. napisał:

.czy można pod to podpiąć wc???

nie możesz.....

Napisano
12 godzin temu, Gość Sylwia. napisał:

Z przyczyn czysto technicznych nie da rady.

Napisano
47 minut temu, mhtyl napisał:

Z przyczyn czysto technicznych nie da rady.

3 godziny temu, joks napisał:

nie możesz.....

Nie bądźcie tacy srodzy :icon_confused: - Sylwia przecież MUSI!!!

I może - wystarczy, że kupi WC z młynkiem i pompą o wtedy nieczystości odprowadzi rurką o średnicy nawet 40 mm.

• 1 rok temu...
Gość Kasia
Napisano
Mam dokładnie ten sam problem. Syfon podstropowy w piwnicy, zamontowany w syropie Kleina (boję się ruszać) zamontowanie wanny z syfonem spowodowało zakłucenia w odpływie niewielkiej ilości wody z wanny. Czy dostępne są na rynku odpływy z wanny bez syfonu. Nie znalazłam do tej pory żadnej informacji.
Napisano
6 minut temu, Gość Kasia napisał:

Czy dostępne są na rynku odpływy z wanny bez syfonu. Nie znalazłam do tej pory żadnej informacji.

Ależ oczywiście. Wszystko możesz podłączyć bezpośrednio do kanalizacji. Jedyny mankament to zapach wydobywający się z odpływu. 

Sprecyzuj, dlaczego istniejący syfon zakłóca odpływ wody.

Pion kanalizacyjnych gdzie masz wyprowadzony i czym zakończony? 

Napisano
40 minut temu, Takiowaki napisał:

Jedyny mankament to zapach

Hmmm... zapach, powiadasz...

Kratka ściekowa w podłodze - to dobry i sprawdzony wynalazek, ale, niestety ludzie z niego rezygnują na rzecz podłączania odpływu z wanny "na krótko" wierząc, że nic się nie stanie  z np. wężem od pralki, czy wężykiem od spłuczki w sedesie...

Napisano
9 minut temu, uroboros napisał:

wierząc, że nic się nie stanie 

Temu u nich wszystkie podłogi w łazienkach są krzywe ....znaczy ze spadkiem od progu drzwi do kratki , nie ważne gdzie ona by była.

• 1 rok temu...
Gość Michal
Napisano
Jak na stałe zatkać taki odpływ ? Chciałbym wylać posadzkę samopoziomującą ale nie wiem czym zatkać odpływ i czy nie będzie śmierdzieć nadal
Napisano
3 godziny temu, Gość Michal napisał:

Jak na stałe zatkać taki odpływ ?  

A wcisnąć kawałek innej rury o takiej średnicy. Można użyć jakiegoś kolanka. Przecież nie ma większego remontu bez demontażu sanitarki, jakoś przecież się to robi. I często nawet używa się takiej kanalizy podczas remontu, bo innego wyjścia nie ma.

• 1 rok temu...
Napisano
Dla mnie w tym wszystkim jest interesujace, ze w lazience muszla nie jest podlaczona jako ostatnia do pionu, jak to jeszcze za moich czasow bywalo. Najpierw zawsze byla umywalka, potem wanna, a na koncu muszla, nigdy inaczej.
Napisano
9 godzin temu, Gość ciekawy napisał:

Dla mnie w tym wszystkim jest interesujace, ze w lazience muszla nie jest podlaczona jako ostatnia do pionu, jak to jeszcze za moich czasow bywalo. Najpierw zawsze byla umywalka, potem wanna, a na koncu muszla, nigdy inaczej.

Raz tak było, a Ty piszesz "zawsze". Bez przesady!

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

• Najnowsze posty

• Powiedz to tym w bloku, co malowali pokój.     Też pytałem grok-a i zalecał odwożenie do PSZOK-u (oczywiście, oddzielne postępowanie z brudami niebezpiecznymi), ale co drugie zdanie zalecał zapoznanie się z zasadami lokalnymi segregacji, bo mogą to regulować odmiennie. Do doopy więc z takimi zasadami, które w każdej gminie mogą być inne. Naprawdę, mam dość robienia doktoratu z segregacji odpadów przy każdej dupereli. Kiedy wreszcie producenci zaczną oznaczać wyroby i ich opakowania jakimiś kodami, żeby nie mieć wątpliwości w tym zakresie? To producent wie jakie materiały wchodzą w skład i co się z nimi da zrobić. Dlaczego ten obowiązek zrzuca na mnie i to bez wynagrodzenia?
    • Czemu, przecież nikt  Cię nie zmusza, żeby bujać się do  PSZOK z jedna para rękawic po malowaniu. Wrzucasz do reklamówki i leży w garażu, aż się uzbiera odpowiednia porcja odpadów do samodzielnego wywozu. Wywieziesz razem z tekstyliami, ale w osobnym worku, albo z meblami, elektroodpadami, oponami lub innymi odpadami, których nie odbierają na miejscu. Trzeba tylko w głowie sobie to zakodować.         
    • Gumowane rękawice ochronne to wyroby złożone z wielu materiałów, których w praktyce nie da się rozdzielić i następnie poddać przetworzeniu. W związku z tym traktowałbym je ogólnie jako odpady zmieszane.  Moim zdaniem najważniejsze będzie jednak to czy rękawice są zanieczyszczone substancjami klasyfikowanymi jako niebezpieczne. Przy czym do tej grupy zalicza się nawet farby i lakiery, środki ochrony roślin, środki czystości itd. W takiej sytuacji zanieczyszczone rękawice również powinny być traktowane jako odpady niebezpieczne. W związku z czym zalecane jest ich przekazanie do punktu selektywnej zbiórki odpadów.  Będziemy w związku z tym mieć kolejno odpowiednią grupę, podgrupę oraz kod odpadu: 15 Odpady opakowaniowe; sorbenty; tkaniny do wycierania; materiały filtracyjne i ubrania ochronne nieujęte w innych grupach 15 02 Sorbenty; materiały filtracyjne; tkaniny do wycierania i ubrania ochronne 15 02 02 Sorbenty; materiały filtracyjne (w tym filtry olejowe nieujęte w innych grupach); tkaniny do wycierania (np. szmaty; ścierki) i ubrania ochronne zanieczyszczone substancjami niebezpiecznymi (np. PCB).   Jeżeli natomiast rękawice nie będą zanieczyszczone substancjami klasyfikowanymi jako niebezpieczne, to będzie można je wyrzucić do pojemnika na odpady zmieszane. Grupa i podgrupa odpadów będzie w tym przypadku ta sama, jednak inny będzie kod odpadu: 15 02 03 Sorbenty; materiały filtracyjne; tkaniny do wycierania (np. szmaty; ścierki) i ubrania ochronne inne niż wymienione w 15 02 02.    Do odzieży lub tekstyliów takich rękawic zdecydowanie bym nie zaliczał. Jeden powód jest logiczny i praktyczny - i tak nie nadają się do przetworzenia. Drugi to natomiast kwestia formalna - ubrania ochronne mają własną grupę, podgrupę i kod w klasyfikacji. Natomiast odzież i tekstylia to odpowiednio: 20 Odpady komunalne łącznie z frakcjami gromadzonymi selektywnie 20 01 Odpady komunalne segregowane i gromadzone selektywnie (z wyłączeniem 15 01) 20 01 10 Odzież 20 01 11 Tekstylia   Odpowiednie kody można wyszukać chociażby tutaj: https://kartaewidencji.pl/katalog-odpadow/   Chociaż patrząc na to wszystko uważam, że przekroczyliśmy już granicę absurdu w kwestii segregacji śmieci. Nie bardzo sobie wyobrażam, że każdy będzie wywoził do PSZOK chociażby zużyte rękawiczki robocze, bo malował w nich ściany w pokoju, albo zakładał te rękawiczki używając środków czystości. W niektórych miejscach można trafić na radę, żeby takie rękawiczki zawinąć w foliową torebkę i też wyrzucić do odpadów zmieszanych. Osobiście uważam to za rozsądne.  No a przede wszystkim, absurdem jest to, że trzeba się przekopywać prze pogmatwane przepisy i klasyfikacje w tak podstawowych sprawach. Niedługo to trzeba będzie zaliczać obowiązkowe szkolenia.         
    • Jeśli ktoś jest uczulony na jad pszczół to nie chodzi boso i ma pod ręką autostrzykawkę z adrenaliną.      Nawet angielskie uniwersytety zaczynają rezygnować z dwustuletnich, równiutko wystrzyżonych trawników, żeby nie odstręczać od siebie młodych talentów, zainteresowanych ochroną planety.
  • Popularne tematy

• Utwórz nowe...