Pomocnik Napisano 31 stycznia 2017 Udostępnij #1 Napisano 31 stycznia 2017 Fundament to podstawa każdego domu i jego najbardziej obciążona część. Aby skutecznie pełnił swoją rolę, musi być dopasowany do przewidywanych obciążeń. Jak prawidłowo wykonać fundament i na co zwracać uwagę? Pełna treść artykułu pod adresem: https://budujemydom.pl/stan-surowy/fundamenty-i-piwnice/a/20097-jak-prawidlowo-wykonac-fundament Link do komentarza
Gość ABCSZamba Napisano 31 stycznia 2017 Udostępnij #2 Napisano 31 stycznia 2017 Najlepszy moment aby pomyśleć w tedy np o zrobieniu podwójnej kanalizacji, może kanał samochodowy w garażu jako dodatkowa piwniczka, schowek na opony Link do komentarza
zenek Napisano 1 lutego 2017 Udostępnij #3 Napisano 1 lutego 2017 (edytowany) Cytat z artykułu: Szerokość ław fundamentowych w obrębie jednego budynku może być różna. Z reguły ławy pod wewnętrzne ściany nośne są szersze, ponieważ przenoszą obciążenie opartych na nich stropów, a także dachów . Prawie dobrze. Wewnętrzne ściany nośne mają szersze fundamenty, bo przenoszą więcej obciążenia (często x wiecej) niż boczne. Ale te boczne też zwykle są nośne i te niosą zwykle pół stropu i część dachu (jaką, zależy od konstrukcji dachu). Reasumując: ściany nośne są i wewnętrze i zewnetrzne - a które więcej niosą, zależy od koncepcji konstrukcji. Edytowano 1 lutego 2017 przez zenek (zobacz historię edycji) Link do komentarza
Gość max1 Napisano 1 sierpnia 2017 Udostępnij #4 Napisano 1 sierpnia 2017 Jeśli fundament nam popęka to w szczeliny przedostaną się czynniki agresywne i przyspieszą zniszczenie fundamentu Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 1 sierpnia 2017 Udostępnij #5 Napisano 1 sierpnia 2017 6 godzin temu, Gość max1 napisał: Jeśli fundament nam popęka to w szczeliny przedostaną się czynniki agresywne i przyspieszą zniszczenie fundamentu Co za brednie. To że popęka to nic, ale że dostaną się jakieś agresywne czynniki to już nie dobrze. I powiedz mi co to za czynniki agresywne które z zewnątrz nie szkodzą a w środku to już zeżrą wszystko. Link do komentarza
Gość Adam Sz Napisano 13 maja 2021 Udostępnij #6 Napisano 13 maja 2021 Dzień dobry. Mam pytanie. Będę miał fundamenty wysokości około 2 metrów samych bloczków fundamentowych+ławy. Czy trzeba robić wieniec w połowie fundamentów żeby nie uszkodzić fundamentów podczas zagęszczania piasku? Dodam że nie mam piwnic. Link do komentarza
retrofood Napisano 13 maja 2021 Udostępnij #7 Napisano 13 maja 2021 1 godzinę temu, Gość Adam Sz napisał: Dzień dobry. Mam pytanie. Będę miał fundamenty wysokości około 2 metrów samych bloczków fundamentowych+ławy. Czy trzeba robić wieniec w połowie fundamentów żeby nie uszkodzić fundamentów podczas zagęszczania piasku? Dodam że nie mam piwnic. Od takich pytań masz kierownika budowy. Link do komentarza
podczytywacz Napisano 13 maja 2021 Udostępnij #8 Napisano 13 maja 2021 (edytowany) 3 godziny temu, Gość Adam Sz napisał: Czy trzeba robić wieniec w połowie fundamentów A czyj to pomysł? Sam na to wpadłeś? Edytowano 13 maja 2021 przez podczytywacz (zobacz historię edycji) Link do komentarza
aru Napisano 13 maja 2021 Udostępnij #9 Napisano 13 maja 2021 nie wianuszek, a równomierne zasypywanie i zagęszczanie po obu stronach może uratować ścianę fundamentową Link do komentarza
zenek Napisano 13 maja 2021 Udostępnij #10 Napisano 13 maja 2021 3 godziny temu, Gość Adam Sz napisał: Dzień dobry. Mam pytanie. Będę miał fundamenty wysokości około 2 metrów samych bloczków fundamentowych+ławy. Czy trzeba robić wieniec w połowie fundamentów żeby nie uszkodzić fundamentów podczas zagęszczania piasku? Dodam że nie mam piwnic. To dlaczego tak głęboko? - bo razem z ławą to ok. 2.40m. Link do komentarza
Budujemy Dom - budownictwo i instalacje Napisano 13 maja 2021 Udostępnij #11 Napisano 13 maja 2021 Równomierne zasypywanie i zagęszczanie po obu stronach w zupełności wystarczy Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się