Skocz do zawartości

przelicznik mb

Recommended Posts

Witajcie

To moje pierwsze podejście do tematu i wolę upenić się u ekspertów, że dobrze licze;)

Muszę kupic w tartaku deski na płot u nich w MB (metrach bieżących).  Moj płot to:

100 m płota

2,5 m długość desek

3 sztuki deski na każde 2,5 m (czyli płot ma po trzy deski)

Szerokość deski nie wiem ale można przyjąć, że z 25 cm.

Jak to na MB obliczyć?

40 minut temu, Waldemak napisał:

Witajcie

To moje pierwsze podejście do tematu i wolę upenić się u ekspertów, że dobrze licze;)

Muszę kupic w tartaku deski na płot u nich w MB (metrach bieżących).  Moj płot to:

100 m płota

2,5 m długość desek

Jak to na MB obliczyć?

Szerokość deski jest podana przez Ciebie czy przez tartak?

Jeżeli długość płota jest 100 m i każde przęsło ma trzy deski  po 2,5 m to mb potrzebujesz 300 .

Natomiast jeżeli chciałbyś wiedzieć ile sztuk kupić desek po 2,5 m długości to 100 m / 2,5 m (długość przęsła) = 40, czyli 40 przęseł X 3 szt desek = 120 szt desek o długości 2,5 m.

55 minut temu, Waldemak napisał:

Witajcie

100 m płota

2,5 m długość desek

Jak to na MB obliczyć?

Teraz dojrzałem to pogrubione.

Pytasz się czy dobrze liczysz, ale przecież Ty nic nie wyliczyłeś tylko pytasz ile mb wyliczyć.

Grubość deski nie jest potrzebna do obliczania mb, do obliczania m3 jest niezbędna.

8 minut temu, mhtyl napisał:

Szerokość deski jest podana przez Ciebie czy przez tartak?

Jeżeli długość płota jest 100 m i każde przęsło ma trzy deski  po 2,5 m to mb potrzebujesz 300 .

Natomiast jeżeli chciałbyś wiedzieć ile sztuk kupić desek po 2,5 m długości to 100 m / 2,5 m (długość przęsła) = 40, czyli 40 przęseł X 3 szt desek = 120 szt desek o długości 2,5 m.

Dziękuję już jestem pewny:):):)

1 godzinę temu, Waldemak napisał:

Czyli ile to? Mam kompletny mętlik

Mnożysz szerokość x długość x grubość (wszystko w metrach) i masz wynik w m3

np. 1 szt deska o wymiarach

szer=25cm = 0,25m

grubość 4cm = 0,04m

długość 2,5m

to wychodzi 0,25x0,04x2,5=0,025m3

0,025 x 120 desek = 3m3

Teraz podstaw sobie swoją grubość dechy i szerokość i policz

2 godziny temu, retrofood napisał:

Bez jaj.

Sorki, grubość deski przyjąłem 2,5 cm (faktycznie autr nie podał grubości) i dlatego wyszedł mi taki wynik. Czyli szer 25 cm, długość 250 cm i grubość 2,5 cm.

A to, że podałem ile jest m3 to tylko dla informacji autora aby sobie policzył.

Jakby dobrze autor tematu poszperał w necie to znalazłby kalkulator przeliczający.

Dobre!

"

Określ wymiary w milimetrach

W - Szerokość deski
H - Grubość płyt
L - Długość statku

Wprowadzone dane
N - Liczba sztuk
E - Liczba metrów sześciennych

Wielu w budowie dom lub pokoje twarz trzeba obliczyć, ile drewna będą musieli pracować.

Określić, ile potrzebujesz Rady lub wiązki, po prostu.

"

:takaemotka:

Ale, że co? Coś poknociłem?

Bo reputacje dostałem i na końcu ten śmiech, tak że już zgłupiałem do reszty:)

Załapałem, chodzi o długość statku:D

Tego akurat nie doczytałem, mi chodzi o ten kalkulator co poniżej.

Określ wymiary w milimetrach

Szerokość W 
Grubość H 
Długość L 
Wybierz źródło danych do obliczania

Liczba sztuk N   
Liczba metrów sześciennych E   
Cena 1 metra sześciennego 

Oblicz w nowym oknie (Drukuj)

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

• Najnowsze posty

• Rozeznałeś juz jak z wentylacją? Czy zostawiają wydychany CO2 dla roślin?
    • Dokładnie tak. Mój tekst miał być inspiracją do przystanięcia i zastanowienia się. Po co zawsze iść wpatrzonym komuś w plecy? Czemu nie uruchomić własnego kierunku myśli? Odkrywajmy świat, nie małpujmy tylko po innych! Nie ma żadnych przeszkód formalno - prawnych, żeby pralkę w końcu wyrzucić z łazienki. Bo jest tylko jeden dobry argument ZA, że... na pralce jest łatwo i szybko, jeśli dzieci są w domu i nie ma jak w sypialni... Innych argumentów nie widzę.
    • Nie pytam gdzie jest ten pion - to widać z rozmieszczenia sanitariatów i prostokąta, wyznaczającego szacht instalacyjny ze wszystkimi rurami - tylko jak wygląda sam PION KANALIZACYJNY, czyli ta pionowa rura fi 110 mm, która zbiera ścieki... Chodzi o trójnik, czy trójniki, czy czwórnik na tej rurze, i czy są zamocowane na takiej wysokości, że grawitacyjnie może odebrać zużytą wodę z syfonu w odpływie liniowym...   Jeśli w projekcie od początku brana pod uwagę była wanna, to wystarczy odbiór ścieku z wanny na wysokości mniej więcej posadzki, czyli o ok 15 cm za wysoko jak na odpływ liniowy... Do tej rury od wanny mogą być w projekcie - i już w realu - dołączone odpływy z umywalki i dalej - z pralki... I chodzi mi właśnie o to, jak te rury są w ścianie podłączone do pionu...   Co do wymyślonego przez Ciebie odpływu z pralki poprzez rurę umieszczoną w wykutym "kanale" w posadzce w Twojej wersji A - tutaj znowu wchodzi w grę odpływ z tej rury do pionu... chodzi o te trójniki NA PIONIE... muszą być niżej - i to sporo -  od powierzchni posadzki... wszak woda pod górkę nie popłynie... chyba... Dlatego najprawdopodobniej rurę odpływową trzeba będzie wkuć w ścianę za brodzikiem, za umywalką i w tym samym kanale w ścianie umieścić rurkę, zasilającą pralkę... Tu znowu ważny jest materiał, z którego wykonane są ściany w łazience i grubości tych ścian... i co - ze względów akustycznych - jest ZA TYMI ŚCIANAMI... czy nie jakiś upierdliwy sąsiad...     Jeśli podłączenia w pionie kanalizacyjnym nie będziesz mógł ewentualnie obniżyć, to zapomnij o kabinie im-walk i o odpływie liniowym... Pozostanie brodzik ponad poziomem podłogi w łazience... Będziesz musiał przebudowę pionu uzgadniać z obecnym zarządcą budynku... i jeśli budynek jest już zamieszkany - możesz takiej zgody nie otrzymać   To wszystko powinien zobaczyć i ocenić ktoś, kto będzie NAPRAWDĘ  wiedział o co chodzi i jak to zrobić......       W grę wchodzi również rozbudowa instalacji elektrycznej, bo pralka powinna być zasilana osobnym obwodem, poprowadzonym z domowej rozdzielnicy i zabezpieczonym osobnym zabezpieczeniem 16A       Innymi słowy - "wynieś" z łazienki A gdzie - to zależy od układu pomieszczeń w mieszkaniu   To nie jest wcale taki głupi pomysł   I sprawdzony!!! Mój syn ma w przedpokoju dużą szafę, a w niej pralkę z suszarką... Przez ścianę szafa sąsiaduje z łazienką i tam jest podłączony odpływ i zasilanie w wodę... U córki również jest podobna sytuacja, tylko ona ma pralko-suszarkę... U sąsiadki instalowałem pralkę w kuchni, a suszarka - mniejsza, SLIM - jest w niedużej łazience...   Jakby co - służę zdjęciami...
    • Chyba to za mała powierzchnia uprawy na takie eksperymenty.   Ale to szklarnia więc cieplej niż na zewnątrz można siać warzywa na okrągło.  To mogą być też rośliny sprowadzane spoza kraju.        
    • Jedzą tylko to co w szklarni urośnie?   W Polsce, w 2024/2025 roku, od początku listopada nie miałyby co przechwycić. 
  • Popularne tematy

• Utwórz nowe...