Pomocnik Napisano 9 maja 2016 Udostępnij #1 Napisano 9 maja 2016 Pytanie z formularza ze strony: https://budujemydom.pl/budowlane-abc/poradyMam problem z pękającymi ścianami w 4-letnim domu. Czy przyczyną może być opaska drenażowa, dodam iż budynek jest posadowiony na gruncie piaszczystym i jest niepodpiwniczony. Link do komentarza
Budujemy Dom - budownictwo i instalacje Napisano 9 maja 2016 Udostępnij #2 Napisano 9 maja 2016 Bez ekspertyzy na miejscu lub przynajmniej dokumentacji fotograficznej nie można nawet w przybliżeniu określić przyczyn pękania (co pęka, gdzie pęka jaka jest rozwartość pęknięć i ich przebieg?). Swoją drogą zastanawiające w jakim celu wykonano drenaż opaskowy w domu niepodpiwniczonym i gdzie odprowadzana jest woda? Link do komentarza
Castor Napisano 16 czerwca 2016 Udostępnij #3 Napisano 16 czerwca 2016 Trafiłem tu, bo kupuje co prawda nie dom ale mieszkanie. I martwią mnie właśnie takie pęknięcia na ścianach. Czy powinienem zrezygnowwać z kupna? Link do komentarza
Budujemy Dom - budownictwo ogólne Napisano 16 czerwca 2016 Udostępnij #4 Napisano 16 czerwca 2016 Cytat Trafiłem tu, bo kupuje co prawda nie dom ale mieszkanie. I martwią mnie właśnie takie pęknięcia na ścianach. Czy powinienem zrezygnowwać z kupna? Budynek ma pewno z kilkanaście/dziesiąt lat, osiadał, pracował itd.To są rysy czy pęknięcia?? Link do komentarza
Budujemy Dom - podstawa domu Napisano 16 czerwca 2016 Udostępnij #5 Napisano 16 czerwca 2016 Spokojnie, proszę nie podejmować pochopnych decyzji. Pęknięcia na ścianach nie muszą być groźne. Jak dawno wybudowano ten blok? W nowych budynkach tego typu "obrazki" nie są niczym szczególnym, ponieważ budynek cały czas "pracuje". Jeżeli rysy są płytkie, problem może dotyczyć tylko pękającego tynku. Oczywiście najlepiej, aby ściany obejrzał na miejscu fachowiec i ocenił, czy pęknięcia nie są efektem błędów konstrukcyjnych. Link do komentarza
Castor Napisano 17 czerwca 2016 Udostępnij #6 Napisano 17 czerwca 2016 Właśnie ten budynek jest nowy. Ma rok czy dwa. Tym bardziej mnie te pęknięcia zdziwiły. Link do komentarza
Budujemy Dom - podstawa domu Napisano 17 czerwca 2016 Udostępnij #7 Napisano 17 czerwca 2016 Tak jak wspomniałem, przyczyną może być to, że budynek cały czas pracuje. Świadczą o tym powierzchniowe pęknięcia/rysy. Ale zakup mieszkania to zbyt poważna decyzja, żeby sugerować się wyłącznie opiniami z forum. Najlepiej, aby na miejscu fachowiec ocenił, jak głębokie są to pęknięcia. Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 17 czerwca 2016 Udostępnij #8 Napisano 17 czerwca 2016 Cytat Właśnie ten budynek jest nowy. Ma rok czy dwa. Tym bardziej mnie te pęknięcia zdziwiły. A najlepiej jakbyś zrobił kilka fotek i je tu wkleił, wtedy byśmy wiedzieli o czym mowa. Bo pękniecie, pęknięciu nie równe.Dopytaj jeszcze z czego te ściany były murowane.Te pęknięcia są na ścianach zewnętrznych czy wewnętrznych? Link do komentarza
Castor Napisano 17 czerwca 2016 Udostępnij #9 Napisano 17 czerwca 2016 Foty na razie nie zrobię, bo tak z marszu nie mam dostępu do tego mieszkania. Pęknięcia są na ścianach wewnętrznych. Ale tak jak teraz w międzyczasie poczytałem, to chyba jednak nie są pęknięcia, tylko takie nieregularne rysy na powierzchni. Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 17 czerwca 2016 Udostępnij #10 Napisano 17 czerwca 2016 Dlatego aby prowadzić dyskusję w do rym kierunku a nie gdybać fotki są tak bardzo przydatne, bo nie raz już tak bywało że dyskusja się rozgorzała a po wklejeniu fotek wyszło całkiem co innego.Jeżeli są to wewnętrzne działowe to spoko nie ma alarmu, gorzej gdyby to było na nośnych, ale to jest właśnie gdybanie. Jak wkleisz fotki na pewno twoje wątpliwości zostaną rozwiane. Link do komentarza
zenek Napisano 26 stycznia 2017 Udostępnij #11 Napisano 26 stycznia 2017 Dnia 17.06.2016 o 14:27, Castor napisał: Pęknięcia są na ścianach wewnętrznych. jeśli pęknięcia są na ścianach wewnętrznych, to może to być ugięcie stropu - szczegolnie przy ściankach dzialowych i stropach belkowych czy żebrowych. chyba, że to tylko pękniecia tynku - np odparzenia. Najważniejsze - czy to ściany cienkie - dzialowe, czy - wtedy gorzej - grube konstrukcyjne. Link do komentarza
MTW Orle - osuszanie budynków Napisano 28 stycznia 2017 Udostępnij #12 Napisano 28 stycznia 2017 Dnia 17.06.2016 o 13:59, mhtyl napisał: A najlepiej jakbyś zrobił kilka fotek i je tu wkleił, wtedy byśmy wiedzieli o czym mowa. no niby z interpretacji zdjęć jestem nie najgorszy - przynajmniej tak mi się wydaje , ale pęknięć w ten sposób wolałbym nie diagnozować Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 28 stycznia 2017 Udostępnij #13 Napisano 28 stycznia 2017 2 godziny temu, MTW Orle - osuszanie budynków napisał: no niby z interpretacji zdjęć jestem nie najgorszy - przynajmniej tak mi się wydaje , ale pęknięć w ten sposób wolałbym nie diagnozować Jak na razie to wiemy, że są pęknięcia, a pękniecie pęknięciom nie równe, tak samo jak dla jednego będzie to pękniecie a dla fachowca ryska. Od czegoś trzeba zacząć, a z racji że na miejscu (na wizji lokalnej)Wszyscy nie mogą być to fotki zawsze sa bardziej wymowne niż opis słowny. Link do komentarza
MTW Orle - osuszanie budynków Napisano 28 stycznia 2017 Udostępnij #14 Napisano 28 stycznia 2017 co fakt to fakt Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się