Skocz do zawartości

Cegła w kuchni


Drwalka

Recommended Posts

  • 2 tygodnie temu...
Elfir, kuchnię mam malutką i niestety ściana na górze cała jest w szafkach, więc takie piękne rozwiązanie jak na pierwszym zdjęciu odpada :(

Ale za to podoba mi się zdjęcie nr 2 i cegła w formie akcentu, może nawet dałabym radę gdzieś ją wkomponować... chociaż kuchnia łączy się z salonem utrzymanym w szarych tonacjach, więc nie wiem, czy nie lepszy byłby akcent betonowy?

PS w kuchni na zdjęciu nr 2 nad blatem roboczym jest chyba szklana płyta? W takie ładne kropkowanie. Czy to coś innego? Bo to mi się też bardzo podoba!
Link do komentarza
Cytat

Elfir, zdjęcia świetne! Ale wszystko to bardzo duże przestrzenie, a moje mieszkanie takie malutkie :(


W jednym z warszawskich bloków wykonaliśmy taką oto ścianę z płytek ceglanych Hindenburg.
Z jednej strony płytka ceglana na ścianie, z drugiej szara ściana - wszystko w loftowych klimatach pomimo małego metrażu mieszkania icon_smile.gif

DSC01446.jpg


DSC01446.jpg


Link do komentarza
Zamiast cegły, można zastosować płyty z kamienia naturalnego icon_smile.gif również efektowne rozwiązanie. Gładkie płyty łatwo się czyści no i mają swoja oryginalną kolorystykę, dzięki czemu łatwo dopasujemy go do całej aranżacji kuchni, zarówno klasycznej jak i nowoczesnej icon_smile.gif przykład zastosowania go na ścianie poniżej icon_smile.gif

DSC01446.jpg

DSC01446.jpg

Link do komentarza
Hmm… obawiam się, że będzie problem z utrzymaniem w czystości cegieł w kuchni. W takich pomieszczeniach mamy do czynienia z tłustymi oparami, które ciężko zetrzeć z nierównych powierzchni. Można zaimpregnować i tym samym ochronić cegły przed czynnikami zewnętrznymi, ale tak czy inaczej będzie osadzał się na nich kurz. Moim zdaniem lepszym rozwiązaniem byłoby umieszczenie nad blatem materiału, z którego sam blat jest zrobiony (tzw. „fartuch kuchenny”). Powierzchnie nablatowe są przeważnie odporne i łatwe w czyszczeniu, dlatego ściana nad nimi też taka będzie icon_smile.gif Ja mam blat i fartuch kuchenny z konglomeratu i jest bardzo odporny na zaplamienia i uszkodzenia. O, tutaj przykład takich powierzchni http://www.technistone.com/pl/color/collections
Link do komentarza
Cytat

Natomiast bez problemu można zamówić wydruk na szkle.


Ale jestem niedouczona! Nie miałam pojęcia, że możliwe są tego typu wydruki... Rozumiem, że to działa jak efekt 3D? Skoro mówisz, że to drogie rozwiązanie, to pewnie na razie po nie nie sięgnę, ale super wiedzieć na przyszłość!

Dzięki icon_smile.gif
Link do komentarza
Ceglany ekran pomiędzy szafkami kuchennymi to znakomity pomysł dekoratorski, jednak najlepiej wygląda w zestawieniu z szafkami o charakterze minimalistycznym -najlepiej białymi, czarnymi, szarymi (metalowymi) lub z jasnego drewna. Inne rozwiązania są oczywiście możliwe, ale niosą ryzyko „przeciążenia” aranżacji. Ściana z cegły najlepiej wygląda wtedy, gdy jest to cegła autentyczna lub gdy są to płytki imitujące cegłę. Taką ścianę należy polakierować lakierem bezbarwnym w celu zabezpieczenia powierzchni przed zabrudzeniem. Można do tego użyć lakieru:
http://www.magnatfarby.pl/produkt/magnat-s...kier-rustykalny
Jeśli zabudowa kuchenna jest nieco bardziej dekoracyjna niż minimalizm można rozważać ścianę z białych cegieł lub pomalować istniejącą na jednolity kolor (biel, beż, szarość). Wystarczy wtedy zwykła plamoodporna farba ceramiczna.

Pozdrawiam serdecznie,
E-rzecznik Magnat Edytowano przez Eksperci Śnieżka (zobacz historię edycji)
Link do komentarza
  • 3 tygodnie temu...
  • 1 miesiąc temu...
  • 1 miesiąc temu...
Cytat

również uważam, że cegła w kuchni wygląda świetnie, a jeśli chodzi o imitacje to widziałem taki płytki, które przypominały cegłę, ale jednak to nie to samo.



Olito a czy widziałeś naszą oryginalną Parmę z fugą? icon_smile.gif Wygląda świetnie icon_smile.gif Zerknij tutaj na przykładowe aranżacje: http://www.stegu.pl/produkt/parma-z-fuga/ A jeśli jesteś zainteresowany cegiełką betonową to idealnie sprawdzić się Boston z fugą: http://www.stegu.pl/produkt/boston-z-fuga/

Jeśli masz jakieś pytania - pisz śmiało. Z chęcią pomożemy, doradzimy, podyskutujemy icon_smile.gif
Pozdrawiamy ciepło icon_smile.gif
Link do komentarza
  • 2 tygodnie temu...
  • 4 tygodnie temu...
Cytat

swietnie to wYgląda moim zdaniem.



Kwestia gustu oczywiście ale nie ma co panikować, że od samego patrzenia odpadnie. Nie wyobrażam sobie np. nowoczesnego loftu z wydzielonym aneksem kuchennym i do tego tradycyjna aranżacja farbami.
Aż prosi się ściana z cegieł. To samo w salonie icon_smile.gif

I tym sposobem cały loft wyścielony cegłą icon_cool.gif
Link do komentarza
  • 4 tygodnie temu...
  • 3 tygodnie temu...
  • 1 rok temu...

Najlepszym rozwiązaniem będzie klinkier. Nie trzeba go impregnować, nie wchłania wody, jest odporny na uszkodzenia mechaniczne i na plamy, a nawet na chemię gospodarczą. Dobrze się sprawdzi w mieszkaniu, koleżanka bardzo sobie chwali taką „ceglastą” kuchnię w płytkach

Link do komentarza
  • 5 miesiące temu...

Wybierając cegłę do kuchni, niezależnie czy ona ma być czerwona, czy biała, trzeba nastawić się na systematyczną pielęgnację. Niezbędne jest zabezpieczenie jej przed tłuszczem - niektórzy wstawiają nawet przed nią szybę, aby się nie brudziła.

Ewentualnie alternatywą może być imitacja, czyli zwykłe płytki, teraz one są coraz tańsze i powszechnie dostępne. Jeżeli nie ma się problemu z regularnością, to warto przytoczyć cytat, który rozwieje wątpliwości:

„…jeśli o ceglane ściany dba się na bieżąco, cały proces ich czyszczenia jest tak samo mało czasochłonny i inwazyjny jak np. mycie płytek ceramicznych. „

Nie da się ukryć, że takie ściany dodają stylu do wnętrza, także osobiście bym się nie ich nie obawiał :)

Link do komentarza
  • 3 tygodnie temu...
  • 1 rok temu...
Dnia ‎16‎.‎01‎.‎2016 o 17:19, MAUER napisał:


W jednym z warszawskich bloków wykonaliśmy taką oto ścianę z płytek ceglanych Hindenburg.
Z jednej strony płytka ceglana na ścianie, z drugiej szara ściana - wszystko w loftowych klimatach pomimo małego metrażu mieszkania icon_smile.gif

 

 

 

 

DSC01446.jpg

 

 

 

 

DSC01446.jpg

 

Pięknie to wygląda! Zdecydowanie fajniej niż tylko wąski pas nad blatem.

Edytowano przez Maggie6 (zobacz historię edycji)
Link do komentarza
22 godziny temu, Tomek1977 napisał:

Cegła w kuchni wygląda świetnie szczególnie w dużej kuchni ale czy jest praktyczna? Jednak płytki łatwiej umyć i o nie zadbać jak coś się zachlapie 

Zgadzam się w 100%. Super wygląda ale jak przychodzi do mycia to masakra

Link do komentarza
  • 3 tygodnie temu...
  • 1 miesiąc temu...

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

    • Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

  • Najnowsze posty

    • Witam serdecznie pierwszy raz na forum i proszę o poradę.   Chciałbym przeprowadzić kompleksową termo-modernizację sporego domu z lat 80-tych, tj. w pierwszym etapie wymienić okna i docieplić ściany. Dom wybudowany jest w powszechnej wówczas technice ściany 3-warstwowej, patrząc od wewnątrz: warstwa nośna pustak "Max" - pustka powietrzna ~5cm - warstwa osłonowa cegła kratówka Dom wybudowany jest bardzo solidnie bo budował go architekt dla siebie.    I tu pojawia się podstawowy problem na który nigdzie nie znalazłem żadnego fachowego opisu, stąd niniejsze pytanie na tym forum. Chciałbym wymienić okna skrzynkowe na nowoczesne drewniane oraz ocieplić ściany styropianem lub płytami PIR ale nie wiem w którym miejscu ściany zamontować okna. Teoretycznie okna powinny zostać zamontowane w warstwie nośnej, tylko że wtedy bo dodaniu docieplenia płaszczyzna okna będzie oddalona od lica ściany o ponad 30 cm, co będzie wyglądać komicznie. Czy da się zamontować okna w warstwie osłonowej z cegieł żeby uniknąć tego problemu?   Z w/w wiąże się drugie pytanie: czy do warstwy osłonowej z cegły można przymocować ocieplenie?   Z góry dziękuję za wszelkie podpowiedzi.  
    • Takie spalanie ma plusy i minusy, na plus to bezpieczniejsze spalanie drewna, na minus niestety z dużą stratą kominową, powietrze niebiorące udziału w procesie spalania wychładza kominek.     Szyber na kominie trzeba usunąć dla własnego bezpieczeństwa.   Procesy spalania paliwa reguluje się doprowadzaniem powietrza do komory spalania, a nie zmniejszaniem przekroju kanału odprowadzającym spaliny.    Powietrze pierwotne w palenisku powinno być podawane  u dołu z „pleców”  kominka.(Powietrze doprowadzone z zewnątrz budynku).    Powietrze wtórne powinno być podawane od wnętrza paleniska  na szybę wkładu.(Powietrze doprowadzone z zewnątrz budynku, czasami z pomieszczenia, w którym znajduje się kominek, zależne od budowy kominka).   Powietrze do paleniska nie powinno być podawane z wnętrza pomieszczenia to spora strata na ogrzewaniu.   Dno kominka powinno być pełne wyłożone szamotem, ściany boczne również, u góry  nad paleniskiem powinien wisieć  deflektor. Proszę sobie kupić i postawić.   Czujnik tlenku węgla (czadu) Kidde K10LLDCO LCD (10 lat bateria)    https://allegro.pl/oferta/czujnik-czadu-kidde-k10lldco-z-wyswietlaczem-lcd-12171431511?bi_s=ads&bi_m=productlisting:desktop:query&bi_c=YzQxNjE1ZmItNGYxNS00Njk4LWE0MzUtYjYwNzA0YzNkMTExAA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=bf605530-0a24-4b81-946b-75cf2d5cd1b8    
    • Napotkałem artykuł https://freelancehunt.com/pl/blog/jak-wystawic-fakture-vat-bez-wlasnej-firmy/. To pierwszy raz, kiedy dowiedziałem się, że nie jest obowiązkowe posiadanie JDG, aby wystawiać fakturę. Czy ktoś już korzysta z takiego rozwiązania? Mój budowlaniec zaproponował i nie wiem jak na to reagować
    • To dokładanie powinno wyglądać inaczej, żar przesuwasz na bok i układasz drewno, następnie masz dwa wyjścia, albo szufelką wsypujesz żar na górę wsadu bardziej od tylnej ścianki, drugi sposób to przysuwasz żar z boku drewna i spalasz go sposobem kroczącym.  Jak położysz polano na żar, to gaz drzewny się nie spali, tylko ucieknie kominem, a to spora strata w opale.  Ruszt jest zbędny, powoduje stratę w trakcie spalania drewna.
    • Ja mam piec kaflowy, ale zasady palenia są takie same. Tylko szybra nie ruszam, a reguluję jedynie dopływ powietrza. I zauważyłem, ze wyznacznikiem dobrego palenia są dwie rzeczy. Brak sadzy, o czym wspominaliśmy, oraz obecność popiołu na drugi dzień. Przy czym tu jest dokładnie odwrotnie niż z sadzą. Im więcej popiołu (czystego popiołu) w popielniku, tym lepsze było spalanie. Ekonomiczniejsze. Bo ciąg powietrza ani nie wywiewał ciepła, ani popiołu. Bo nie czarujmy się, duży ciąg oznacza wywiewanie popiołu przez komin. A wraz z nim ucieka i ciepło.    A szybra nie ruszam, bo go zwyczajnie nie mam.  Kanał z pieca do komina jest wykonany na stałe. Z tego też powodu nie kupuję czujnika czadu, bo nie ma racji bytu. Jeśli rozpalam i nie ma ciągu (bardzo rzadko, ale to się zdarza), to po prostu nie palę, bo się nie da. A jak już rozpalę i ciąg kominowy jest, to nie ma siły, wszystkie produkty spalania pójdą w komin, bo nie ma jak tej drogi zamknąć. Chyba, że ktoś zatkałby wylot komina na dachu.   Kiedyś tak bywało, w wieczór wigilijny złym sąsiadom kładziono na kominie szybę. Żeby światło prześwitywało, gdy będą szukać przyczyny.
  • Popularne tematy

×
×
  • Utwórz nowe...