przemty Napisano 6 lutego 2015 Udostępnij #1 Napisano 6 lutego 2015 Cytat Jak bardzo tymczasowy ten pobyt?Może nie warto inwestować w coś, co za chwilę okaże się nie pasujące do nowego układu? Też to rozważałem ale mycie naczyn jest to czynność której najbardziej w życiu nie lubimy i bez względu ile tu bedziemy to jestsmy zdecydowani na zakup zmywarki...Pobyt jest tymczasowy ale na ile to nie wiem, chyba z 3 lata temu mieliśmy zacząć budowę domu ale życie trochę namieszało plany. W tamtym roku powróciliśmy znowu do marzeń o własnych czterech kątach ale tym razem znowu Państwo staje nam okoniem... Link do komentarza
retrofood Napisano 8 lutego 2015 Udostępnij #2 Napisano 8 lutego 2015 Poczekaj do lata, mają wreszcie uchwalić ten nowy kodeks budowlany. Link do komentarza
przemty Napisano 8 lutego 2015 Autor Udostępnij #3 Napisano 8 lutego 2015 Cytat Poczekaj do lata, mają wreszcie uchwalić ten nowy kodeks budowlany. Ale jest to pewne, że uchwalą ?Ale z drugiej strony III klasa gruntu i obostrzenia z tym związane chyba dalej pozostaną bo z tego co wiem zmiany ustawy nie podpisał prezydent? Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 8 lutego 2015 Udostępnij #4 Napisano 8 lutego 2015 Cytat Ale jest to pewne, że uchwalą ?Ale z drugiej strony III klasa gruntu i obostrzenia z tym związane chyba dalej pozostaną bo z tego co wiem zmiany ustawy nie podpisał prezydent? Co masz za problemy? Bo na gruncie klasy III można było budować, tylko trza było odrolnić i jakąś kwotę zapłacić. Link do komentarza
przemty Napisano 8 lutego 2015 Autor Udostępnij #5 Napisano 8 lutego 2015 Cytat Co masz za problemy? Bo na gruncie klasy III można było budować, tylko trza było odrolnić i jakąś kwotę zapłacić. Teraz cały czas obowiązuje ustawa, że tylko minister może odrolnić działkę I-III klasy.Była nowela tej ustawy ale prezydent ją zawetowałKliknij mnie Link do komentarza
Leszek4 Napisano 8 lutego 2015 Udostępnij #6 Napisano 8 lutego 2015 (edytowany) Cytat Teraz cały czas obowiązuje ustawa, że tylko minister może odrolnić działkę I-III klasy.Była nowela tej ustawy ale prezydent ją zawetowałKliknij mnie Nie mam czasu na wgłębianie się w proces legislacyjny tego przepisu, ale podam mój przykład.Działka oznaczona symbolem "R", grunt rolny w III klasie, w MPZP teren przeznaczony pod zabudowę mieszkaniową jednorodzinną.Podczas procedury uzyskiwania przeze mnie PnB (we wrześniu ub.r.) starostwo, powołując się na "świeże" (miało wejść w życie z początkiem września) skreślenie przez ustawodawcę jednego z przepisów ustawy o ochronie gruntów, nakazał złożenie wniosku o odrolnienie.Z tego co pamiętam, chodziło o to, że w gminach miejskich (takich jak moja) decyzję o odrolnieniu podejmuje starosta. Nie pobiera się opłaty, jeśli wyłączenie dotyczy gruntu o powierzchni do 5 arów (jeśli dobrze pamiętam). Tak było u mnie. Działka ma ponad 14 arów, a wyłączenie nastąpiło na 5 arach (czyli tyle, co pod chałupę i budynek gospodarczy). Dostałem stosowną decyzję.PS. Czy ja dobrze piszę w wątku o zmywarce? Edytowano 8 lutego 2015 przez Leszek4 (zobacz historię edycji) Link do komentarza
przemty Napisano 8 lutego 2015 Autor Udostępnij #7 Napisano 8 lutego 2015 (edytowany) Temat o zmywarce ale...Leszek4Też nie będę robił coraz większego Off Topic-a ale tylko dodam, że u mnie nie ma MPZP... i pewnie tu jest ta różnica... Edytowano 8 lutego 2015 przez przemty (zobacz historię edycji) Link do komentarza
bajbaga Napisano 9 lutego 2015 Udostępnij #8 Napisano 9 lutego 2015 Cytat Nie mam czasu na wgłębianie się w proces legislacyjny tego przepisu, ale podam mój przykład.Działka oznaczona symbolem "R", grunt rolny w III klasie, w MPZP teren przeznaczony pod zabudowę mieszkaniową jednorodzinną. Jest uchwalony (obowiązujący) MPZP - a to zmienia istotę zagadnienia. Link do komentarza
przemty Napisano 9 lutego 2015 Autor Udostępnij #9 Napisano 9 lutego 2015 (edytowany) Cytat Jest uchwalony (obowiązujący) MPZP - a to zmienia istotę zagadnienia. Czy jest mozliwość - na dzień dzisiejszy- "przeskoczenia" tej III klasy?Tzn. czy np rolnik może wybudować siedlisko na III klasie pomimo aktualnej ustawy zabraniającej budowę bez zgody ministra ? Edytowano 9 lutego 2015 przez przemty (zobacz historię edycji) Link do komentarza
bajbaga Napisano 9 lutego 2015 Udostępnij #10 Napisano 9 lutego 2015 Cytat Czy jest mozliwość - na dzień dzisiejszy- "przeskoczenia" tej III klasy?Tzn. czy np rolnik może wybudować siedlisko na III klasie pomimo aktualnej ustawy zabraniającej budowę bez zgody ministra ? Małe sprostowanie.Pod zabudową zagrodową (dla rolników) grunt dalej jest rolny (nie odralnia się gruntu). Link do komentarza
przemty Napisano 9 lutego 2015 Autor Udostępnij #11 Napisano 9 lutego 2015 Czyli co to znaczy w praktyce ?I co może to oznaczać dla kogoś kto jakiś czas jest rolnikiem, później przestanie nim być a dom na takiej działce dalej mu zostanie ? Link do komentarza
bajbaga Napisano 9 lutego 2015 Udostępnij #12 Napisano 9 lutego 2015 Nic - ma dom. Link do komentarza
przemty Napisano 9 lutego 2015 Autor Udostępnij #13 Napisano 9 lutego 2015 Ale urząd nie przyczepi się za jakiś czas, że dom stoi na działce rolnej a właściciel nie jest rolnikiem ? Link do komentarza
Barbossa Napisano 9 lutego 2015 Udostępnij #14 Napisano 9 lutego 2015 tule razy wałkowanerolnik występuje o WZ dla zabudowy zagrodowej, jak dostanie pozytywne (nie musi lub studium nie przewiduje) występuje o PnB, czeka aż jest ostateczne i sprzedaje grunt z PnB (może urząd nie przepisać?) lub buduje i potem sprzedajeamen Link do komentarza
bajbaga Napisano 9 lutego 2015 Udostępnij #15 Napisano 9 lutego 2015 Przepisy dotyczą budowy (a w zasadzie cyklu budowlanego), a nie zamieszkania.To wolny kraj - warto o tym pamiętać. Link do komentarza
przemty Napisano 9 lutego 2015 Autor Udostępnij #16 Napisano 9 lutego 2015 W takim razie wiele mi to już podpowiedziało Link do komentarza
bajbaga Napisano 9 lutego 2015 Udostępnij #17 Napisano 9 lutego 2015 Cytat ..... sprzedaje grunt z PnB (może urząd nie przepisać?) Zdania są podzielone i orzeczenia w tym zakresie też, ze względu na zapis, że "nabywca" musi spełnić wszystkie warunki uzyskania PnB.Ale im bardziej zaawansowana budowa, tym to zastrzeżenie bardziej odchodzi na bok, bo sprzedaje działkę już "zabudowaną" Link do komentarza
przemty Napisano 9 lutego 2015 Autor Udostępnij #18 Napisano 9 lutego 2015 (edytowany) Czekajcie szanowni PanowieŻebym wiedział, że mówimy o tym samym.Ja pisałem o sytuacji takiej: Jan Kowalski np kupuje/dostaje w spadku 5 ha (nie wnikamy w kwestie prawne,poprostu ma tyle pola) i staje się rolnikiem ( zgodnie z wymogami prawa)Jako już rolnik występuje o wydanie pozwolenia na budowę na działce co ma 30 arów - jako zagroda- i je dostaje. Stawia dom w 2 lata. Mieszka w nim i w trzecim roku od postawienia sprzedaje 4,7 ha czyli całe pole poza tą działką z domem. W ten sposób przestaje być rolnikiem.Rozumiem,że powyższe odpowiedzi tyczyły się takiej właśnie sytuacji i dom na nieodrolnionej działce będzie zgodnie z prawem a właściwie brakiem jego ścisłości w tym temacie ? Edytowano 9 lutego 2015 przez przemty (zobacz historię edycji) Link do komentarza
bajbaga Napisano 9 lutego 2015 Udostępnij #19 Napisano 9 lutego 2015 1. Sama ziemia, nie czyni jeszcze rolnika (ustawowego).2. Nie brak uwarunkowań prawnych w tym zakresie, tylko ze względu na obowiązujące prawo, min. prawo własności.3. Prawo nie działa wstecz. Link do komentarza
przemty Napisano 9 lutego 2015 Autor Udostępnij #20 Napisano 9 lutego 2015 (edytowany) Cytat 1. Sama ziemia, nie czyni jeszcze rolnika (ustawowego). Wiem i dlatego napisałem,że rolnik zgodnie z wymogami prawa Cytat 2. Nie brak uwarunkowań prawnych w tym zakresie, tylko ze względu na obowiązujące prawo, min. prawo własności.3. Prawo nie działa wstecz. I punkt nr 3 jest najważniejszy Edytowano 9 lutego 2015 przez przemty (zobacz historię edycji) Link do komentarza
przemty Napisano 10 lutego 2015 Autor Udostępnij #21 Napisano 10 lutego 2015 Cytat Małe sprostowanie.Pod zabudową zagrodową (dla rolników) grunt dalej jest rolny (nie odralnia się gruntu). Właśnie chciałem zapytać jeszcze o to odrolnienie.Gdy jestem rolnikiem wówczas grunt pod domem nie wymaga odrolnienia.A gdy w sytuacji jak opisywałem powyżej przestanę być rolnikiem to muszę go odrolnić?I druga sprawa ogólna: czy odrolnienie to jest to samo co (w języku potocznym) przekształcenie działki na budowlaną? Link do komentarza
bajbaga Napisano 10 lutego 2015 Udostępnij #22 Napisano 10 lutego 2015 Teoretycznie możesz zapłacić za wyłączenie z produkcji rolnej, za grunt zabudowany.Teoretycznie, bo jest wiele uwarunkowań prawnych i "terytorialnych".Ps. Uwaga - pozostały grunt będzie dalej w klasie III, bez możliwości zabudowy z automatu, czyli będzie dalej podlegał procedurom ochronnym gruntu rolnego. Link do komentarza
przemty Napisano 10 lutego 2015 Autor Udostępnij #23 Napisano 10 lutego 2015 A w temacie zapłaty za odrolnienie. Gdy nie jestem rolnikiem nie obowiązuje tutaj, że do 5 arów (zabudowanych) nic się nie płaci? Link do komentarza
bajbaga Napisano 10 lutego 2015 Udostępnij #24 Napisano 10 lutego 2015 Cytat Teoretycznie możesz zapłacić za wyłączenie z produkcji rolnej, za grunt zabudowany. Link do komentarza
przemty Napisano 10 lutego 2015 Autor Udostępnij #25 Napisano 10 lutego 2015 To jeszcze idziemy dalej.Jak jest naliczana opłata za wyłączenie z działalności rolniczej i przez ile się ją płaci i co ile? Link do komentarza
bajbaga Napisano 10 lutego 2015 Udostępnij #26 Napisano 10 lutego 2015 http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU20130001205 Link do komentarza
przemty Napisano 5 marca 2015 Autor Udostępnij #27 Napisano 5 marca 2015 Mam jeszcze jedną sprawę. Czy już wiadomo kiedy ma wejść w życie nowelizacja Prawa Budowlanego ? Nie wiem czy dobrze znalazłem ale na stronie sejmu jest przebieg procesu legislacyjnego dla zmiany Prawa Budowlanego i według tego, ustawa jest dopiero w podpisie u Prezydenta. To o tą dokładnie zmianę chodzi?http://www.sejm.gov.pl/sejm7.nsf/PrzebiegProc.xsp?nr=2710 Link do komentarza
rower Napisano 17 marca 2015 Udostępnij #28 Napisano 17 marca 2015 Chyba ma trochę czasu do podpisu, raczej nie ma powodów dla których miałby tego nie zrobić. Link do komentarza
bajbaga Napisano 17 marca 2015 Udostępnij #29 Napisano 17 marca 2015 Cytat Chyba ma trochę czasu do podpisu, raczej nie ma powodów dla których miałby tego nie zrobić. Nie ma już czasu ................ - bo już podpisał.Ps. Zanim się coś napisze, warto sprawdzić "wagę" takiego wpisu. Link do komentarza
przemty Napisano 19 marca 2015 Autor Udostępnij #30 Napisano 19 marca 2015 (edytowany) Cytat Nie ma już czasu ................ - bo już podpisał.Ps. Zanim się coś napisze, warto sprawdzić "wagę" takiego wpisu. Gdyby nie wiadomości z radia i TV to tez bym nie wiedział, że podpisał bo na stronie którą wcześniej zalinkowałem nadal jest zapis, że nowelizacja jest u Prezydenta w podpisie Edytowano 19 marca 2015 przez przemty (zobacz historię edycji) Link do komentarza
bajbaga Napisano 19 marca 2015 Udostępnij #31 Napisano 19 marca 2015 Dywersyfikacja informacyjna się kłania Link do komentarza
Textor Napisano 24 marca 2015 Udostępnij #32 Napisano 24 marca 2015 Super, dzięki za wszystkie info Link do komentarza
przemty Napisano 24 marca 2015 Autor Udostępnij #33 Napisano 24 marca 2015 Szkoda, ze nie jest tez rozwiązana sprawa ustawy dot. budowy na III klasie gruntu :( Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się