freesamen Napisano 31 października 2014 Udostępnij #1 Napisano 31 października 2014 witam,W projekcie mojego domu wstępnie była przewidziana wentylacja grawitacyjna, jednak po dogłębnym zapoznaniu się z tematem stwierdziłem że zrobię sobie jednak wentylację mechaniczną z odzyskiem ciepła.Chciałbym wybudować dom w standardzie NF40 oraz otrzymać dofinansowanie do wentylacji mechanicznej, jednak pytanie moje brzmi czy rekuperator może znajdywać się na nieogrzewanym strychu nad poddaszem użytkowym?W regulaminie programu jest napisane że sprawność odzysku ciepła musi być na poziomie conajmniej 85%.W przypadku gdyby rekuperator znajdował się w nieogrzewanym miejscu to ta sprawność może się pogorszyć? Link do komentarza
Jani_63 Napisano 31 października 2014 Udostępnij #2 Napisano 31 października 2014 A co według Ciebie stoi na przeszkodzie żeby go dodatkowo ocieplić/zaizolować?Przecież myszom harcującym po strychu nie musi się on przedstawiać w pełnej krasie z logo producenta na widoku.Żartuję... z myszami oczywiście. Od tego jest kot Link do komentarza
MrTomo Napisano 31 października 2014 Udostępnij #3 Napisano 31 października 2014 I to nie tyko sam rekuperator ale i kanały trzeba ocieplić.Ja właśnie kończę - i ocieplanie i "się kończę" - przy tym. 1 Link do komentarza
PeZet Napisano 31 października 2014 Udostępnij #4 Napisano 31 października 2014 Cytat Chciałbym wybudować dom w standardzie NF40 oraz otrzymać dofinansowanie do wentylacji mechanicznej (...) Wow, świetnie, że piszesz że są takie dofinansowania! Nie wiedziałem. Dzięki.Odnośnie pytania: ociepl. Skrzynka. W środek wełna albo zgranulowany styropian. Albo po prostu opatul wełną, owiń filią i do kasy po dofinansowanie.Możesz napisać, gdzie trzeba złożyć dokumenty? Link do komentarza
karol wol Napisano 9 grudnia 2014 Udostępnij #5 Napisano 9 grudnia 2014 Dobierając miejsce na rekuperator trzeba pamiętać o tym, że temperatura w pomieszczeniu nie powinna zima spadać poniżej 0 stopnia Celsjusza. Dlatego też oprócz poprawnego zaizolowania kanałów wentylacyjnych konieczne będzie ocieplenie strychu. Link do komentarza
bajbaga Napisano 9 grudnia 2014 Udostępnij #6 Napisano 9 grudnia 2014 Cytat ..... Dlatego też oprócz poprawnego zaizolowania kanałów wentylacyjnych konieczne będzie ocieplenie strychu. Tiaaa, a aby napić się mleka konieczny jest zakup krowy.Można jednak kupić samo mleko (tyle ile akurat potrzeba).Dotyczy to też ocieplenia centrali -np. takim sposobem : Cytat Odnośnie pytania: ociepl. Skrzynka. W środek wełna albo zgranulowany styropian. Albo po prostu opatul wełną, owiń filią i do kasy po dofinansowanie. Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się