stokrotka.35 Napisano 12 września 2014 Udostępnij #1 Napisano 12 września 2014 zakupiłam dzisiaj roślinkę owadożerną - muchołówke.Nic nie wiem o pielęgnacji tegoż okazu.Ma może ktoś taką roślinke w domu i mógłby sie podzielić radami jak nie dać jej paśćz góry dziękuję Link do komentarza
solange63 Napisano 12 września 2014 Udostępnij #2 Napisano 12 września 2014 (edytowany) Cytat Ma może ktoś taką roślinke w domu i mógłby sie podzielić radami jak nie dać jej paść Rozwiń podlewanie wodą destylowaną lub deszczówką (bardzo lubi wilgoć). zimą temperatura max 10 st. (można wynieść do piwnicy) i mniej wody (pilnować tylko, by ziemia nie wysychała). NICZYM NIE NAWOZIĆ od tego jest pokarm.Pokarm- owady, pajęczaki, robaki, najlepiej żywe. Trawienie może trwać od tygodnia do trzech. Nowy pokarm podawać dopiero gdy wcześniejszy zostanie przetrawiony (pułapka otworzy się). Rośliną nie można się bawić. Jedna pułapka może zamknąć się kilka razy, później usycha.Przesadzamy raz na 2 lub 3 lata, podłoże kwaśne (można mieszać z gruboziarnistym piachem 2:1) Edytowano 12 września 2014 przez solange63 (zobacz historię edycji) 1 Link do komentarza
Draagon Napisano 12 września 2014 Udostępnij #3 Napisano 12 września 2014 A ile komarów zjada na dobę ? I czy możliwa uprawa 0,5 hektarowa ?Te komary mnie dobijają Link do komentarza
solange63 Napisano 13 września 2014 Udostępnij #4 Napisano 13 września 2014 Dragon jeśli Twoja działka leży na terenie bagiennym i zimą temperatura nie spada poniżej 3 stopni, to próbuj Link do komentarza
bajbaga Napisano 13 września 2014 Udostępnij #5 Napisano 13 września 2014 To jest normalna roślina używająca fotosyntezy.Owady to tylko uzupełnienie - głównie azotu.Jak nie otrzyma "pokarmu" - nie zdechnie. Cytat I czy możliwa uprawa 0,5 hektarowa ?Te komary mnie dobijają Rozwiń W Polsce są rodzime gatunki rosiczek a do "uprawy" nadaje się najbardziej pospolita - rosiczka okrągłolistna. 1 Link do komentarza
stokrotka.35 Napisano 13 września 2014 Autor Udostępnij #6 Napisano 13 września 2014 Moja jest z takawczoraj złapałam muche i jej dałam, od razu pułapka się zamknęła Link do komentarza
solange63 Napisano 13 września 2014 Udostępnij #7 Napisano 13 września 2014 Cytat To jest normalna roślina używająca fotosyntezy.Owady to tylko uzupełnienie - głównie azotu.Jak nie otrzyma "pokarmu" - nie zdechnie. Rozwiń natychmiast nie, ale bujna też nie będzie. Z resztą moim zdaniem, jak ktoś decyduje się na posiadanie takiej rośliny, to właśnie dla "atrakcji" w postaci karmienia. 1 Link do komentarza
stokrotka.35 Napisano 14 września 2014 Autor Udostępnij #8 Napisano 14 września 2014 Czyli .... "dokarmianie" rośliny owadami jest na zasadzie zasilania nawozem? Link do komentarza
bajbaga Napisano 14 września 2014 Udostępnij #9 Napisano 14 września 2014 Dokładnie.Przy czym - sama też potrafi o siebie zadbać. Link do komentarza
stokrotka.35 Napisano 14 września 2014 Autor Udostępnij #10 Napisano 14 września 2014 ale u mnie w chałupie much, pająków i komarów niet ,,,, więc to ja chyba muszę polować i karmić roślinke Link do komentarza
Elfir Napisano 16 września 2014 Udostępnij #11 Napisano 16 września 2014 tyle, że przekarmić też nie jest dobrze Link do komentarza
lidia5657 Napisano 8 stycznia 2015 Udostępnij #12 Napisano 8 stycznia 2015 Cytat tyle, że przekarmić też nie jest dobrze Rozwiń Dokładnie. Przyjmuje się, że takiej muchołówce wystarczą zaledwie cztery owady w skali roku, więc to bardzo niewiele. Wówczas rośnie zupełnie normalnie. Co ciekawe, nie trzeba jej wcale łapać much, dobrym pokarmem są też suszone krewetki (takie, jak dla ryb akwariowych). Link do komentarza
stokrotka.35 Napisano 28 stycznia 2015 Autor Udostępnij #13 Napisano 28 stycznia 2015 Teraz mi wypuściła łodyżkę i jakby chciała sobie zakwitnąć Link do komentarza
natalka_87 Napisano 24 października 2016 Udostępnij #14 Napisano 24 października 2016 ale czad! zawsze marzyłam o takiej. Najlepsze jest to, że jak byłam mała myślałam że taka muchołapka jest wielkości człowieka no bardzo pożądam takowej Link do komentarza
vices89 Napisano 3 grudnia 2016 Udostępnij #15 Napisano 3 grudnia 2016 Ja też miałam muchołówkę (Dionea muscipula), ale nie przetrwała zimy :( Teraz tylko zostały mi tłustosze (Pinguicula 'Hans' i Piguicula 'Tina'). Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się