Asia_2014 Napisano 15 kwietnia 2014 Udostępnij #1 Napisano 15 kwietnia 2014 Witam,chciałabym dopytać o docieplenie garażu od wewnątrz. Garaż stanowi część budynku i jednocześnie znajduje się pod tarasem na I kondygnacji oraz sypialnią. Cały budynek (wraz z garażem) będzie docieplony od zewnątrz styropianem grafitowym 15 cm. Dodatkowo w garażu przewidziano 2 kaloryfery. Brama garażowa ma 5 m szerokości. Moje pytania:1. Czy powinno się docieplić jeszcze garaż od wewnątrz na ścianach sąsiadujących z pomieszczeniami ogrzewanymi w domu?2. Czy docieplić dodatkowo sufit garażu? Na podłodze I kondygnacji będzie zarówno na tarasie, jak i w pomieszczeniach znajdujących się nad garażem styropian 5-6 cm.3. Czy kłaść styropian na podłodze w garażu?Będę wdzięczna za pomoc. PozdrawiamJW Link do komentarza
Jani_63 Napisano 15 kwietnia 2014 Udostępnij #2 Napisano 15 kwietnia 2014 https://forum.budujemydom.pl/Czy-ocieplac-g...418950&st=0A tu reszta tematów w temacie ocieleniahttps://forum.budujemydom.pl/szukaj.html&am...plenie+gara%BFu Link do komentarza
Asia_2014 Napisano 15 kwietnia 2014 Autor Udostępnij #3 Napisano 15 kwietnia 2014 Dzięki za odpowiedź. Zanim umieściłam mój post, dokładnie prześledziłam forum i omawiane tematy. \Jednak podany przez Ciebie link nie do końca odpowiada na moje pytania. Stan zgodnie z projektem:Garaż stanowiący część domu, ogrzewany- 2 kaloryfery, sąsiadujący z pomieszczeniami ogrzewanymi (w tym łazienka i kotłownia). Nad garażem taras oraz częściowo sypialnia- też ocieplone styropianem 5 cm na podłodze.Założenia projektowe:1. Styropian na podłodze garażu: 10 cm2. Styropian na ścianie sąsiadującej z pomieszczeniami ogrzewanymi: 10 cm3. Styropian na suficie garażu (10 cm).Czy należy się sztywno trzymać założeń architekta i zrobić to tak, jak zostało zaprojektowane? Czy może zrezygnować z ocieplenia ścian wewnętrznych w garażu, ponieważ będzie on ogrzewany? Dzięki za pomoc! Link do komentarza
Jani_63 Napisano 15 kwietnia 2014 Udostępnij #4 Napisano 15 kwietnia 2014 Prędzej bym zrezygnował z ogrzewania garażu... same plusy. 1 Link do komentarza
bajbaga Napisano 15 kwietnia 2014 Udostępnij #5 Napisano 15 kwietnia 2014 I to jest bardzo, bardzo pomocna rada + Link do komentarza
Asia_2014 Napisano 15 kwietnia 2014 Autor Udostępnij #6 Napisano 15 kwietnia 2014 Dziękuję za radę! Ostatnie pytanie: czy przy rezygnacji z ogrzewania garażu powinnam go ocieplić wewnątrz styropianem czy wełną? Link do komentarza
Budujemy Dom - budownictwo i instalacje Napisano 16 kwietnia 2014 Udostępnij #7 Napisano 16 kwietnia 2014 Z pewnością należy ocieplić ścianę od strony pomieszczeń mieszkalnych oraz sufit płytami styropianowymi zgodnie z projektem, ale można zrezygnować z izolacji termicznej podłogi. W garażu utrzymuje się temp. na poziomie +5, +10 st C i na takie wartości ustawia się ogrzewanie garażu. Link do komentarza
Asia_2014 Napisano 16 kwietnia 2014 Autor Udostępnij #8 Napisano 16 kwietnia 2014 Serdecznie dziękuję za pomoc! Pozdrawiam Link do komentarza
ryszard59 Napisano 12 maja 2014 Udostępnij #9 Napisano 12 maja 2014 poczytaj o wełnie mineralnej bo moim zdaniem przy wyborze tej technologii dodatkowo zyskasz izolację akustyczną garażu Link do komentarza
mireczek Napisano 12 maja 2014 Udostępnij #10 Napisano 12 maja 2014 Cytat poczytaj o wełnie mineralnej bo moim zdaniem przy wyborze tej technologii dodatkowo zyskasz izolację akustyczną garażu Rozwiń Czy wystarczy ,,standardowa" ilość wełny, żeby garaż wygłuszyć właśnie akustycznie? Pozdrawiam! Link do komentarza
piwopijca Napisano 29 maja 2014 Udostępnij #11 Napisano 29 maja 2014 Cytat Serdecznie dziękuję za pomoc! Pozdrawiam Rozwiń Ja ocieplilem styropianem swój nieogrzewany garaz.Na scianach 10cm, w podłodze 10cm a na suficie 20cm styro. Styropian wewnatz garażu tworzy cos w rodzaju termosu, jest polaczony ze sobaW miare możliwości technicznych starałem się go polaczyc tez ze styropianem elewacyjnym żeby była ciaglosc izolacji - tak jest najlepiej.Garazu nie ogrzewam -jak wspomniałem, a temp. zima przy -27*C na zewnątrz w srodku był min. -5*C.Pzdr. Link do komentarza
Gość adiqq Napisano 29 maja 2014 Udostępnij #12 Napisano 29 maja 2014 gdybyś nie dał styro pod podłoge, to miałbyś pewnie temperaturę dodatnią w środku... 2 Link do komentarza
piwopijca Napisano 29 maja 2014 Udostępnij #13 Napisano 29 maja 2014 Nie sadze.Raczej temp. była by jeszcze niższą.Pod podłoga w garażu mam GWC żwirowe dwu-złożowe i głównie od niego się oddzielałem.Pewnie gdybym nie miał tam GWC to nie dawałbym żadnego styropianu.Pzdr. Link do komentarza
bajbaga Napisano 29 maja 2014 Udostępnij #14 Napisano 29 maja 2014 Cytat Pod podłoga w garażu mam GWC żwirowe dwu-złożowe i głównie od niego się oddzielałem. Rozwiń Pogrubione - bardzo istotne. Link do komentarza
Jani_63 Napisano 29 maja 2014 Udostępnij #15 Napisano 29 maja 2014 Cytat gdybyś nie dał styro pod podłoge, to miałbyś pewnie temperaturę dodatnią w środku... Rozwiń Prawda, ale to jeden z przypadków (dojść specyficzny) kiedy grzejnik ziemny nie zadziała Cytat Nie sadze.Raczej temp. była by jeszcze niższą.Pod podłoga w garażu mam GWC żwirowe dwu-złożowe i głównie od niego się oddzielałem. Rozwiń Link do komentarza
Eksperci Knauf Napisano 31 października 2014 Udostępnij #16 Napisano 31 października 2014 Cytat W miare możliwości technicznych starałem się go polaczyc tez ze styropianem elewacyjnym żeby była ciaglosc izolacji - tak jest najlepiej. Rozwiń Dokładnie. Eliminujesz wówczas potencjalne mostki termiczne. Termoizolacja jest skuteczniejsza.e-rzecznik Knauf Therm Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się