Skocz do zawartości

Ile energii zaoszczędzimy dzięki zastosowaniu wentylacji z rekuperatorem?

Recommended Posts

Napisano
Mam w swoim najbliższym otoczeniu osoby posiadające firmy zajmujące się montażem wentylacjami, rekuperatorami itp. i znając ten temat całkiem nieźle jestem zwolennikiem wentylacji mechanicznej z rekuperacją.
Z finansowego punktu widzenia jest to nieopłacalna inwestycja, ale na to nie można patrzeć tylko pod tym kątem.
Przy wentylacji grawitacyjnej jakkolwiek by działała, w zimnym okresie człowiek ma manię zamykania okien bo... zimno się robi w pokoju, bo mu wieje, bo ciągnie zimne powietrze po głowie, noga, ... A jak już zamknie, to nie ma wentylacji i siedzi się we własnych smrodach co ma negatywny wpływ na samopoczucie itp.
Dla mnie osobiście poza pewnymi oszczędnościami na ogrzewaniu wentylacja mechaniczna jest źródłem komfortu przebywania we własnym domu, zapewnia świeże powietrze niezależnie od temperatury na zewnątrz, pozwala zapomnieć o konieczności wietrzenia, otwierania i zamykania okien, zakręcania i odkręcania grzejników pod oknami itp.
Napisano
Całkiem ciekawy artykuł. Ale kierowany zwykłą ciekawością dopatrzyłem się pewnej niekonsekwencji. Przedstawiona na "ilustracji" firma na swojej stronie wykazuje "sprawność systemu" powyżej 92% i to prawie przez cały rok a w artykule pada wartość 70% jako świetny wynik oraz 95% jako "załgane" dane. Która z wartości jest prawdziwa?
  • 2 miesiące temu...
Napisano
Autor nie wspomina, że:
1. wentylatory pobierają prąd np.100-300W w zależności od biegu - rocznie to niepomijalny koszt
2. wymiana 200m3/h w domu zamieszkanym przez np. 4 osoby to przez większość czasu zdecydowanie za dużo - wystarczy spokojnie rzędu 100m3/h - co za tym zyski spadają dwukrotnie
3. wentylatory się psują. Tak, nawet te z firmy rekuperatory.pl wyprodukowane przez Papst. Sam producent zakłada ich trwałość na bodajże 8 lat. A jak się zepsują łożyska, to praktycznie wentylator do wymiany. A to koszt ok. 1000 zł/szt. Do wydania prawdopodobnie co 10-15 lat

Podsumowując: o zyskach netto można zapomnieć, ale komfort jest wart pewnych kosztów.
Napisano
Cytat

Autor nie wspomina, że:
1. wentylatory pobierają prąd np.100-300W w zależności od biegu - rocznie to niepomijalny koszt
2. wymiana 200m3/h w domu zamieszkanym przez np. 4 osoby to przez większość czasu zdecydowanie za dużo - wystarczy spokojnie rzędu 100m3/h - co za tym zyski spadają dwukrotnie

Podsumowując: o zyskach netto można zapomnieć, ale komfort jest wart pewnych kosztów.

ad. 1. Prawda ale wyprodukowane w I połowie XX wieku
ad.2. A dlaczego nie liczyć do 80m2 - wyjdzie jeszcze mniej.

Ale prawdą jest, że rekuperacja nie zawsze w ogólnym bilansie jest opłacalna (ekonomiczna) - to zależy od ceny paliwa grzejącego dom - im droższy rodzaj paliwa, tym rekuperacja jest bardziej opłacalna.
Napisano
tytułem uzupłenienia tego co napisał Bajbaga
mój reku bierze na 1 biegu (100m3/h) wg DTR 21-23W - mierzyłem watomierzem i te wartości się zgadzają
Napisano
moj rekuperator okazał sie na tyle pożyteczny co liście z grzybów-szumi, łożyska wytrzymują 2 lata , powiem jeszcze raz jak liście z grzybów
Napisano
Badziew tak ma i małe szanse żeby było inaczej.
Instalację też można rozłożyć, albo zrobić przemyślanie w/g obliczeń.
Trzeba tylko wiedzieć na co zwrócić uwagę.
  • 2 tygodnie temu...
Napisano
ad.1. czyli pobór mocy - centrala z roku 2004 czyli XXI wiek, sprzedawany wtedy przez rekuperatory.pl Pro-Vent Mistral 400 z wentylatorami 4 biegowymi AC- pobór mocy wg producenta: 135/160/185/270 W.
W tamtym okresie centralki z silnikami na prąd stały były znacząco droższe.
  • 1 rok temu...
Napisano
a jaki cichy rekuperator polecacie? chciałbym zamontować gdzieś na strychu z rozgałęzieniem (z naciskiem na salon) estetycznym.
Napisano
estetyczny?!?! rekuperator nie ma wyglądac, nie montuje się go na śrdku pokoju i ne ozdabia kolorowym grafiti, co t za logika w ogóle?! ;D Ja mam na strychu, gdzie gości raczej na wieczerzę nie zapraszam. Nie słyszę jak pracuje rekuperator, ale chyba musiałby do mnie krzyczeć, żebym uznał, że jest głośny. Czy spełnia kryteria? :P
Napisano
Znalazłem w Internecie firmę, która prowadzi montaż wentylacji i rekuperacji. W ofercie mieli różne modele, wybrałem sprzęt hru-ergo, a resztą zajęli się już ludzie :)
  • 2 lata temu...
Gość zbytek 74
Napisano
Warto odróżnić rekuperator od mechanicznej wentylacji.Wymiennik spiralno przeciwprądowy według mnie jest najlepszy i takie reku powinno się montować.Warto również zrobić wymiennik gruntowy ,ja mam 40 m długości na głębokości 1,6m
  • 11 miesiące temu...
Napisano
No to mi wyszło że zwrot inwestycji w rekuperację wg waszych tabelek będzie po 30 latach.
Napisano (edytowany)

Totalne pierdy i teorie z dupy. Idea zużywania prądu żeby oszczędzać prąd lub inny nośnik energii jest totalnym debilizmem. To że ktoś oświadczy że wentylacja grawitacyjna wymienia 200 m3/h  nie jest poparte żadnym dowodem. I jest to totalny blekot wciskacza rekuperatorów. Podobny debilny argument że wentylacja nie działa w lecie i bardzo dobrze bo i po co przecież można wywietrzyć dom otwierając okno za darmo i zamknąć również

Edytowano przez gawel (zobacz historię edycji)
  • 2 lata temu...
Gość Abatronic
Napisano
Skąd się bierze 200m3/h!? Według norm powinniśmy wymienić minimum 1 objętość domu raz na 2 godziny. Jeśli dom ma powierzchnie 160m2 i wysokość ścian 2,5 m to mamy V=160*2,5=400m3. I dlatego mamy potrzebę wymiany 200m3 na h

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

• Najnowsze posty

• No wyszło petarda i nic się z tym nie dzieje. 
    • Oto instrukcja krok po kroku, jak skutecznie odszarzyć i odnowić taras drewniany za pomocą Osmo -Gel 6609:     Krok 1: Przygotowanie tarasu Usuń meble ogrodowe i inne przedmioty z tarasu. Zamiataj taras, aby usunąć luźny brud, liście i inne zanieczyszczenia. Dokładnie zwilż powierzchnię wodą – to pomoże żelowi równomiernie wniknąć w drewno. Zabezpiecz metalowe elementy i rośliny – przykryj je np. folią, aby uniknąć uszkodzeń przez preparat. Krok 2: Aplikacja Osmo żel do odszarzania ;6609 Dokładnie wymieszaj preparat przed użyciem. Nałóż żel obficie pędzlem lub szczotką wzdłuż słojów drewna. Żel ma konsystencję zapobiegającą ściekaniu, więc nadaje się również na powierzchnie pionowe. Pozostaw żel na około 20 minut, nie dopuszczając do jego wyschnięcia. W razie potrzeby możesz lekko zwilżyć powierzchnię wodą w trakcie działania. Krok 3: Czyszczenie powierzchni Po upływie 20 minut, wyszoruj powierzchnię szczotką tarasową (np. Osmo szczotka do tarasów) zgodnie z kierunkiem słojów drewna. Dokładnie spłucz wodą, najlepiej z użyciem węża ogrodowego lub myjki niskociśnieniowej. Pozostaw drewno do całkowitego wyschnięcia – minimum 24–48 godzin. Krok 4: Ochrona drewna po odszarzeniu Po wyschnięciu drewna, zabezpiecz taras odpowiednim olejem do drewna Osmo, np.: Osmo Tarasowy Olej Ochronny (dla naturalnego wyglądu) Osmo Olej do tarasów z pigmentem (jeśli chcesz odświeżyć kolor) Aplikuj olej cienką warstwą pędzlem lub aplikatorem do oleju, zgodnie z instrukcją producenta. Wskazówki dodatkowe: Pracuj w pochmurny, ale suchy dzień – nie stosuj środka w pełnym słońcu ani przed deszczem. Nie rozcieńczaj żelu – produkt jest gotowy do użycia. Wydajność: ok. 10 m² z 1 litra przy jednej aplikacji (w zależności od stopnia poszarzenia). Chcesz, żebym przygotował z tego wersję do druku lub do umieszczenia na stronie/sklepie?
    • Ostatnio wchodzę na poddaszę pod wieczór, a nagle się zachmurzyło, drzwi na przestrzał otwarte. Ubieram podkoszulek i nie wiem o co chodzi, bo podkoszulek mokry. Patrzę na higrometr, a tu 89%. Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka
    • Dobrze, ze się w końcu dowiedziałeś. Przecież mrówki mają "mszycowe" farmy (albo fermy) i nie dadzą ich tknąć, bo mają darmową spadź, żarelko do oporu. Ja od dawna kleję lepem pnie wszystkich drzew i co się tylko da. To taka taśma, dwustronnie klejona. Jedna strona klei do drzewa (korę pnia trzeba w tym miejscu delikatnie zrównać, żeby szparami nie przechodziły pod spodem) i dookoła pociągnąć pasek, taki na 5 centymetrów. A wtedy warstwy wierzchniej żadna mrówka nie przejdzie. I po zawodach. Na rok jest spokój.     Nie skłaniaj się. Mnie schły gałązki wiśnio-czereśni. Wyszukałem gdzieś, ze to szkodnik, którego larwy żyją pod warstwą kory i stamtąd szkodzą. I ze walka z nimi jest bardzo trudna. Wiec drzewka poszły pod siekierę i mam spokój. U Ciebie też może być coś, co mieszka w ukryciu.  
    • Są układy do sterowania żyrandolem na dwóch przewodach + PE oddzielny (nawet w sklepie AVT są), więc nie ma problemu. 
  • Popularne tematy

• Utwórz nowe...