Skocz do zawartości

Miętowy kolor ścian

asiakamien

Recommended Posts

Napisano
Zastanawiam się nad przemalowaniem ścian w pokoju na kolor jak po lewej na zdjęciu. Obecnie mam ściany w kolorze ciemnego fioletu. Chcę żeby były w kolorze "miętowym". Jednak mam dość duży pokój - 28 m kw. Dwa okna i przeszkolne drzwi balkonowe. Jasna podłoga, jasny sufit. Ogólnie w pokoju jest słonecznie. Ale słyszałam, że taki miętowy kolor bardzo "wyziębia pomieszczenie". Może mi ktoś podpowiedzieć czy warto wybrać taki kolor do tak dużego, ale słonecznego pomieszczenia?

Napisano
Jak dla mnie to nie jest kolor miętowy, powiedziałbym bym że jakiś lodowy,zimowy.
Napisano
.To zależy jaki efekt chcesz osiągnąć. Jeśli bardzo podoba Ci się taki kolor, to pomaluj 1 ścianę, a resztę przełam ciepłym beżem. Powinno wyjść fajnie icon_smile.gif

p.s. do tego turkusowe i brązowe dodatki, białe meble.
Napisano
Cytat

Moja córka właśnie mi spojrzała przez ramię i powiedziała - jaki ładny pokój ;) więc ma coś w sobie. Dla mnie jednak za cukierkowy.

Zależy kto co lubi icon_smile.gif Dla mnie cukierkowy to akurat róż jest. Ale jak już przemaluję pokój to wam pokaże jak wyszło.
Napisano
Widziałem zestawienie takiego koloru z białym lub groszkowym - obawiam się, że bez testowania na ścianie się nie obejdzie tym bardziej, że kolor na opakowaniu czy wzorniku okazuje się często "troszkę" inny niż ten na ścianie icon_smile.gif
Napisano
Maluj, będzie super! Kolor piękny i bardzo modny icon_smile.gif Dzięki temu, że pokój jest duży i słoneczny, nie powinno się odczuwać chłodu tej mięty. I tak, jak solange napisała, można ocieplić dodatkami w razie czego.
Napisano
Cytat

Widziałem zestawienie takiego koloru z białym lub groszkowym - obawiam się, że bez testowania na ścianie się nie obejdzie tym bardziej, że kolor na opakowaniu czy wzorniku okazuje się często "troszkę" inny niż ten na ścianie icon_smile.gif

O to, to ja wiem. Najwyżej kupi się kilka puszek farby i będzie malowało do skutku icon_smile.gif

molytek Już kupiłam beżowe poduszki ozdobne. I jeszcze planuję kanapę i dwa fotele obszyć innym materiałem, żeby lepiej pasowało.

Napisano
Ten kolor faktycznie jest miętowy i jeżeli mam być szczery to tak aranżacja bardzo mi sie podoba,do tego tylko odpowiednia podłoga i meble- według własnego gustu i uznania:)
Napisano
Cytat

Ten kolor faktycznie jest miętowy i jeżeli mam być szczery to tak aranżacja bardzo mi sie podoba,do tego tylko odpowiednia podłoga i meble- według własnego gustu i uznania:)

Mebli nie zmieniam. Zostają w kolorze buku (chyba), a podłoga w kolorze sosny też nie do ruszenia. W weekend wybieram się po farbę i będę malować icon_smile.gif
Napisano
Cytat

nie podoba mi się. Trendy modowe przenoszą się też na wnętrza, co nie koniecznie jest fajne

nie podoba się Tobie.. bo akurat Tobie nie musi.. :bezradny: Ważne, by autorka była zadowolona.. niezależnie od trendów.. Nie sądzę, by pomalowała ściany na kolor, który jest modny, ale Jej się nie podoba.
Napisano
Cytat

nie podoba się Tobie.. bo akurat Tobie nie musi.. :bezradny: Ważne, by autorka była zadowolona.. niezależnie od trendów.. Nie sądzę, by pomalowała ściany na kolor, który jest modny, ale Jej się nie podoba.

Owszem. Autorka chce taki kolor ścian (czyli ja), bo mi się podoba, ale miałam wątpliwości jak to u mnie będzie wyglądać i dziękuję za odpowiedzi i podpowiedzi. A moda? Co jak co, ale mam dużo do powiedzenia w tym temacie. I nie zmieniam koloru tylko dla mody. Poprzedni kolor - fiolet mam na ścianie od 7 (coś koło tego) lat. Zwyczajnie mi się znudził. Podeślę jeszcze gotową realizację do zamknięcia wątku.
Napisano
Może w dużym, słonecznym pokoju to się sprawdzi. Moi rodzice zrobili sobie miętową łazienkę - jest ciemna i jest jedną z najbrzydszych łazienek, jakie widziałam. Pokombinowali niby ze światłem, ale i tak jest średnio.
Napisano (edytowany)
Bardzo ładny, świeży kolor. Ale rzeczywiście dobrze jest go ocieplić ciepłą bielą (wanilia), rozbielonym greige lub beżem.
Jak ktoś napisał, jest cukierkowy, więc świetnie wygląda w aranżacjach vintage, stylizowanych na amerykańskie lata 50-te. Można w dodatkach dodać mu więc pudrowy róz:

Ładnie łączy się z ciepłymi odcieniami drewna i wikliną

Inspiracje:

Edytowano przez Elfir (zobacz historię edycji)
Napisano
Cytat

Bardzo ładny, świeży kolor. Ale rzeczywiście dobrze jest go ocieplić ciepłą bielą (wanilia), rozbielonym greige lub beżem.
Jak ktoś napisał, jest cukierkowy, więc świetnie wygląda w aranżacjach vintage, stylizowanych na amerykańskie lata 50-te. Można w dodatkach dodać mu więc pudrowy róz:

Ładnie łączy się z ciepłymi odcieniami drewna i wikliną

Inspiracje:

Fajny kolor, ale na dłuższą metę może być męczący dla oka.
  • 2 tygodnie temu...
Napisano
Witam Wszystkich na forum. Trzeba przyznać,że to bardzo ciekawa aranżacja z kolorem miętowym na ścianach,plus do tego szablon malarski. Wtedy przy odpowiednim oświetleniu ( ledy lub kinkiet), całość prezentuje się bardzo fajnie.
  • 1 miesiąc temu...
Napisano
Kolor wygląda na chłodny i nieco szpitalny... ja wybrałabym nieco cieplejszy odcień lub tak jak ktoś wyżej zaproponował: 1-2 ściany na miętowa a reszta w ciepłym, bardziej słonecznym kolorze.
Napisano
Kolor miętowy na ścianach jest nieziemski. W połączeniu z białymi i drewnianymi dodatkami - cudo. Tylko, że moda się zmienia i za niedługo będzie to wyglądać pewnie dość kiepsko. Ale przecież zawsze można zmienić kolor ścian icon_smile.gif
Napisano
Kolor miętowy bardzo dobrze wygląda na ścianach, ale trzeba wziąć pod uwagę, że jest to kolor chłodny i dlatego warto go skomponować z cieplejszymi barwami. Idealnie nadawać może się do tego biel, pastele, czy odcienie szarości i beżu, a nawet brąz. Jasny miętowy kolor może dodatkowo optycznie powiększyć pomieszczenie, wpłynąć relaksacyjnie, pasuje więc do każdego pomieszczenia - zarówno do łazienki i kuchni, jak i do salonu czy pokoju dziecięcego. Trzeba jednak pamiętać o wyborze odpowiedniego rodzaju farby, która będzie dopasowane do specyfiki pomieszczenia.
Napisano
u mnie w salonie również za namową żonki mamy miętowy odcień, ale wykorzystaliśmy też szablony malarskie Magnat, dokładnie nr W5, które zrobiliśmy białą złotą farbą, świetnie się komponują z ciężkimi dużymi złotymi zasłonami icon_smile.gif
Napisano
a zdjęć dalej nie ma, a też jestem ciekawa.....mnie tam bardzo się podoba i zawsze można usprawiedliwiać częste zakupy w sklepach z dodatkami......
  • 4 tygodnie temu...
Napisano
Cytat

Miętowy byłby fajnym kolorem,ale bardziej do łazienki lub przedpokoju niż pokoju dziennego,kuchni. Tam wg mnie całkowicie sie nie sprawdzi.

Dlaczego uważasz, że nie nadaje się do pokoju dziennego i kuchni?
Napisano
Wszystko zależy od dodatków i innych aspektów. Każdy kolor coś w sobie ma, ale to od nas zależy czy wydobędziemy z niego ten urok. Mi kolor podoba się, tylko kwestia dobrania pozostałych rzeczy, by stworzyć genialną przestrzeń icon_smile.gif
Napisano
Cytat

Wszystko zależy od dodatków i innych aspektów. Każdy kolor coś w sobie ma, ale to od nas zależy czy wydobędziemy z niego ten urok. Mi kolor podoba się, tylko kwestia dobrania pozostałych rzeczy, by stworzyć genialną przestrzeń icon_smile.gif

dokladnie, wiele zależy od dodatków, ale także od mebli jakie się w tym pomieszczeniu będą znajdować. Jak dla mnie kolor jest ok , taki spokojny, nie przytłacza.
Napisano
A mnie się wydaje, że to jest idealny kolor, ale dla nastolatki do pokoju. W innym wypadku nie wiem, czy by się sprawdził.
  • 2 miesiące temu...
Napisano
Stonowana mięta jeszcze byłaby ok, ale ten ze zdjecia jest bardziej jaskrawy niż standardowa mięta i jakoś mi tam nie pasuje. I chyba przy takich ścianach stawiałabym na ciemniejsze dodatki jednak.
Napisano
Mi się podoba ten odcień ze zdjęcia z pierwszego posta, szczególnie w połączeniu z białym. I jest to dobry, oryginalny pomysł o ile ma się meble pasujące do takich ścian.
  • 2 miesiące temu...
Napisano
Nawet na podstawie załączonych zdjęć widać, że kolor, choć piękny powinien być zestawiony z cieplejszym odcieniem. Dobrze też chyba będzie wyglądał we wnętrzach, które nie są zbyt nowoczesne. Widzę ten kolor w stylu glamour. Jest świetny, aż się rozglądam po swoim pokoju i zastanawiam co by tu... icon_biggrin.gif
Napisano
Cytat

Bardzo fajny projekt pokoju, gdybym zmieniał kolor ścian właśnie taki bym wybrał. kolor miętowy prezentuje się bardzo fajnie

Turkus z białymi dodatkami też wygląda świetnie icon_smile.gif
Napisano
a czy łączył ktoś z was kolor mięty z żółtym? (żółte wstawki) . jaki efekt? bo sama mięta kojarzy mi się z gabinetem dentystycznym.. a chciałabym tak na weselej. jakie kombinacje polecacie?
Napisano
Cytat

a czy łączył ktoś z was kolor mięty z żółtym? (żółte wstawki) . jaki efekt? bo sama mięta kojarzy mi się z gabinetem dentystycznym.. a chciałabym tak na weselej. jakie kombinacje polecacie?

Mięta fajnie będzie się łączyć z delikatnymi szarościami i w sumie ze wszystkimi takimi 'majtkowymi' kolorami, mam na myśli delikatny niebieski i delikatny różicon_smile.gif
Napisano
Moim zdaniem mięta jest bardzo dobrym rozwiązaniem, szczególnie jeśli mebla mamy bardziej 'delikatne'. Choć czasami ciężko jest uzyskać naprawdę ładny odcień mięty.

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

• Najnowsze posty

• Cześć! Fajnie oderwać się od tematu wakacji i pomyśleć też o domu – wyobraź sobie, jak miło wracać z urlopu do przytulnego, dobrze ocieplonego wnętrza. Ja postawiłem na pełną termomodernizację z Cadela Project – od audytu, przez ocieplenie i tynkowanie, aż po ogarnięcie całego wniosku o dotację „Czyste Powietrze”. Efekt? Komfort przez cały rok i niższe rachunki: Cadela Project - Program Czyste Powietrze Miłego planowania kolejnych wyjazdów (i remontów)!
    • Cześć! Jeśli Wasze wnętrza ostatnio zamieniły się w solarium, to znak, że przyszedł czas na solidną termoizolację – nie tylko od wewnątrz, ale przede wszystkim od zewnątrz. Ja powierzyłem ekipie Cadela Project pełną termomodernizację od A do Z: audyt, dobór materiałów, ocieplenie, a do tego ogarnęli mi wszystkie formalności z dotacją „Czyste Powietrze”. Teraz mam przyjemny chłód latem i oszczędności przez cały rok: Zobacz więcej o Cadela Project Miłego chłodzenia!
    • Cześć! Wiara we własne siły to podstawa, ale żeby naprawdę zobaczyć efekty (i poczuć ciepło), liczą się konkretne działania. Ja postawiłem na pełną termomodernizację – ekipa Cadela Project ogarnęła wszystko od A do Z: audyt, ocieplenie, tynk, a nawet formalności związane z dotacją „Czyste Powietrze”. Efekt przerósł moje oczekiwania, a rachunki za ogrzewanie poleciały w dół: Cadela Project - wniosek z programem czyste powietrze Pozdrawiam i trzymam kciuki za Wasze „cuda”!
    • Cześć! Jeśli myślicie o domu pasywnym z bloczków Izodom, to warto zwrócić uwagę na projekt i realizację przez Cadela Project – oferują pełne wsparcie: od projektu, przez eliminację mostków termicznych, aż po wykonawstwo i odbiór domu pasywnego zgodnie z wymogami NZEB cadela-project.plcadela-project.pl. Sprawdźcie szczegóły tutaj: https://cadela-project.pl/dom-pasywny/
    • Witam W jaki sposób wypełnić łączenie  ściany pionowej z podwieszonym sufite z karton gipsu? Między ścianą a sufitem jest kilku milimetrową przerwa. Co należy dać? Taśmę narożna, czy moze kleić tylko do sufitu flizeline tuż przy ścianie. Wcześniej ta przerwę wypełniając masa szpachlowa. Podobno taki styk robi się na tzw lacze ślizgowe.. Jaki to zrobić dobrze?  
  • Popularne tematy

• Utwórz nowe...