lukasz83 Napisano 13 września 2013 Udostępnij #1 Napisano 13 września 2013 witam,postanowiłem napisać ten post i nowy temat aby poznać wasz rachunki za ogrzwanie elektryczne domu / mieszkania Ja planuje założyć kociołek elektryczny ( jeszcze nie wybrałem ) mam do ogrzania 80m2 piętro domu jednorodzinnego , ocieplona podłoga , ściany 10cm styropianu , wełna i folia pod dachem.Proszę o konkrety o kosztach itp Link do komentarza
Värmepumpsägare Napisano 14 września 2013 Udostępnij #2 Napisano 14 września 2013 Ale to jest dzial PC... Nie kociolkow i bezposredniego pradu... :o Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 14 września 2013 Udostępnij #3 Napisano 14 września 2013 PC też na prąd i też ogrzewa Mylić się jest rzeczą ludzką więc pomyłkę można mu wybaczyć. Link do komentarza
hot-cold Napisano 14 września 2013 Udostępnij #4 Napisano 14 września 2013 Ściany 10cm styropianu i grzanie prądem? Tanio nie będzie. Link do komentarza
Jani_63 Napisano 14 września 2013 Udostępnij #5 Napisano 14 września 2013 Cytat Proszę o konkrety o kosztach itp Rozwiń Duże... będzie boleć. I to nawet przy założeniu że koszt instalacji grzewczej może być najniższy ze wszystkich opcji. Link do komentarza
Värmepumpsägare Napisano 15 września 2013 Udostępnij #6 Napisano 15 września 2013 Cytat PC też na prąd i też ogrzewa Mylić się jest rzeczą ludzką więc pomyłkę można mu wybaczyć. Rozwiń Cytat Duże... będzie boleć. I to nawet przy założeniu że koszt instalacji grzewczej może być najniższy ze wszystkich opcji. Rozwiń To moze sie nie pomylil... Intuicja poprowadzila...I moze potrzebuje PC ;) Link do komentarza
greennation Napisano 20 października 2013 Udostępnij #7 Napisano 20 października 2013 Ciekawe podejście do sprawy - Koleś żąda konkretnych odpowiedzi zadając pytanie jak przedszkolak... 10cm styropianu... tylko? bez kleju, siatki, tynku i ściany? Jaka to konstrukcja? inaczej wygląda 10cm styro na cegle a inaczej na 50centymetrowej scianie z termobloczków. A dach? wełna? kozia czy barania? Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 20 października 2013 Udostępnij #8 Napisano 20 października 2013 A Ty sam wiesz co piszesz? że czepiasz się kogoś. Jak wg Ciebie termobloczek gr 50 cm potrzebuje jeszcze ocieplenia to fajnie. A na dach to wełna barania ma iść bo cieplejsza. Link do komentarza
greennation Napisano 20 października 2013 Udostępnij #9 Napisano 20 października 2013 Cytat A Ty sam wiesz co piszesz? że czepiasz się kogoś. Jak wg Ciebie termobloczek gr 50 cm potrzebuje jeszcze ocieplenia to fajnie. A na dach to wełna barania ma iść bo cieplejsza. Rozwiń Tak, wiem co piszę... i właśnie dlatego stwierdzam, że prośba kolegi jest niemożliwa do spełnienia. Jeżeli założymy, że zamontuje grzałe o mocy 10 kWh a straty będą na takim poziomie, że będzie pracowała 24h/d, to łatwo wyliczyć, że będzie to 240kWh/ dobę... ale jeśli izolacja jest wykonana w cudownie perfekcyjny sposób, i system popracuje przez 3 godziny na dobę to wyliczenia będą całkiem inne...Ps... a czemu by tak nie ocieplić termobloczka? to kwestia potrzeb.. Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 20 października 2013 Udostępnij #10 Napisano 20 października 2013 Cytat Tak, wiem co piszę... i właśnie dlatego stwierdzam, że prośba kolegi jest niemożliwa do spełnienia. Jeżeli założymy, że zamontuje grzałe o mocy 10 kWh a straty będą na takim poziomie, że będzie pracowała 24h/d, to łatwo wyliczyć, że będzie to 240kWh/ dobę... ale jeśli izolacja jest wykonana w cudownie perfekcyjny sposób, i system popracuje przez 3 godziny na dobę to wyliczenia będą całkiem inne...Ps... a czemu by tak nie ocieplić termobloczka? to kwestia potrzeb.. Rozwiń No dobra, ale widzisz że temat umarł bo autor nic więcej nie podał. Widocznie sam doszedł do wniosku ,że to nieopłacalne.Jeżeli ktoś ma zamiar budowy i stosować termobloczek i go ocieplać to po prostu raz ,że przeinwestuje a dwa to izolacja też ma pewne grubości gdzie poza nie nie opłaca się wychodzić ze względów ekonomicznych jak i technologicznych.To tak jak ktoś buduje ścianę 1W i potem ją ociepla Link do komentarza
Jani_63 Napisano 20 października 2013 Udostępnij #11 Napisano 20 października 2013 Cytat Ps... a czemu by tak nie ocieplić termobloczka? to kwestia potrzeb.. Rozwiń Bo ocieplanie półmetrowej ściany postawionej z BK jest bez sensu... sensu ekonomicznego.Walory estetyczne tak grubej ściany pominę, bo o gustach się nie dyskutuje Link do komentarza
hot-cold Napisano 20 października 2013 Udostępnij #12 Napisano 20 października 2013 Cytat (...)Jeżeli założymy, że zamontuje grzałe o mocy 10 kWh (...) Rozwiń Jak żyję, takiej grzałki jeszcze nie widziałem i dałbym słowo, że takowa nie istnieje. Link do komentarza
greennation Napisano 21 października 2013 Udostępnij #13 Napisano 21 października 2013 Cytat Jak żyję, takiej grzałki jeszcze nie widziałem i dałbym słowo, że takowa nie istnieje. Rozwiń SELFA GE - typ GPF chociażby... Link do komentarza
bajbaga Napisano 21 października 2013 Udostępnij #14 Napisano 21 października 2013 (edytowany) Nie ma grzałek o takiej mocy:Ps. Te czarne "robaczki" na białym tle, to literki. One składają się w słowa, a słowa w zdania, a te w jakąś myśl.O ile z czytaniem nie masz kłopotów, to ze zrozumieniem zawartych tam myśli - i owszem, no ale to może wynikać z wielu powodów.pogrubiłem Edytowano 21 października 2013 przez bajbaga (zobacz historię edycji) Link do komentarza
greennation Napisano 21 października 2013 Udostępnij #15 Napisano 21 października 2013 Cytat Nie ma grzałek o takiej mocy:Ps. Te czarne "robaczki" na białym tle, to literki. One składają się w słowa, a słowa w zdania, a te w jakąś myśl.O ile z czytaniem nie masz kłopotów, to ze zrozumieniem zawartych tam myśli - i owszem, no ale to może wynikać z wielu powodów.pogrubiłem Rozwiń Może spróbuj w google... Link do komentarza
bajbaga Napisano 21 października 2013 Udostępnij #16 Napisano 21 października 2013 Jednak jesteś wełnistą istotą, bo zamiast skorygować własny błąd (a może to nie jest błąd, tylko taki stan wiedzy), to idziesz w zaparte. Link do komentarza
retrofood Napisano 21 października 2013 Udostępnij #17 Napisano 21 października 2013 Cytat Może spróbuj w google... Rozwiń Tam znajdziesz tylko swoje własne i równie mądrych.Zapamiętaj, że kilowatogodzina jest jednostką energii a nie mocy. Link do komentarza
Jani_63 Napisano 21 października 2013 Udostępnij #18 Napisano 21 października 2013 Aleś Ty litościwy... przerwałeś wreszcie jego męki intelektualne Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się