Skocz do zawartości

INWAZJA MRÓWEK

Recommended Posts

Napisano
Wczoraj kosiłam sad i dosłownie co pare kroków najeżdżałam kosiarką w mrowisko ( sad był koszony 2 tyg. temu i nie zauważyłam aż tylu mrowisk)

Co można byoby z tym problemem zrobić ??
Napisano
Syp - tak jak ja.
Mam identycznie.
Wyłażą z każdego zakamarka.
Kupiłem wczoraj - i posypuję.......

sprawdzałem rano wczoraj posypane miejsca.
Na razie mrówek tam nie zauważyłem, czyli tanio i chyba skutecznie.
Napisano
  Cytat

A sól trawy aby nie wypali ... ?

Rozwiń  

Ja nie wysypuje wywrotki soli icon_smile.gif w około domu, tarasu, piaskownicy, oraz budującej się wiaty były mrówki lekko posypałem w niektórych miejscach polałem ciepłą woda i mrówki i klika sekund zniknęły.
Napisano
  Cytat

To je zabija, czy przegania?

Bo jak nic nie zrobie, to za chwile w sadzie będę miała ferme mrówczą .... he he

Rozwiń  

na ulotce pisze - "likwiduje"
Znaczy się że chyba nie przeprowadzkę chodzi... icon_smile.gif

Cytat

posyp solą i masz po mrówkach

Rozwiń  

chyba pomyliłeś mrówki z jajkami
Napisano
  Cytat

chyba pomyliłeś mrówki z jajkami

Rozwiń  

jajka myję a nie solę tak jak Ty :P

Cytat

Może spróbuję, tylko boję się by nie narobić gołych placów na trawie.

Niby to tylko sad, ale takie puste miejsca ładnie nie wyglądają

Rozwiń  

Placki gołe na trawie to będziesz miała jak spryskasz "randapem" a nie lekko solą icon_smile.gif

Napisano
O soli nie slyszalem...sprawdze icon_smile.gif
Uzywamy Mrøwkofon'u... no ale mrøwkow troche jest... a jak sa mrøwki sa tesz mszyce ( na zywoplpcie ) albo na odwrøt.
Bylo kiedys w Pszczølce Maji .... dlaczego tak jest... mrøwki chyba jakis sok z mszyc lubia czy jakos tak ;) icon_wink.gif

Napisano
  Cytat

O soli nie slyszalem...sprawdze icon_smile.gif
Uzywamy Mrøwkofon'u... no ale mrøwkow troche jest... a jak sa mrøwki sa tesz mszyce ( na zywoplpcie ) albo na odwrøt.
Bylo kiedys w Pszczølce Maji .... dlaczego tak jest... mrøwki chyba jakis sok z mszyc lubia czy jakos tak ;) icon_wink.gif

Rozwiń  

nie dość że lubią to jeszcze bronią mszyce przed biedronkami .
czyli mrówka to Twój wróg - z tym że czy na pewno ?
Napisano
  Cytat

Nikt nie mówi, że wróg .... ale niech sobie bytują gdzie indziej

Leje, ze solą musze poczekać

Rozwiń  

Jezeli masz spory ogród to lepiej posyp je proszkiem,sol je tylko odstraszy,a proszek zabije.Ja sama od wiosny walczylam z mrowkami,co wygonilam je z jednego miejsa,wedrowaly na drugie,w koncu posypałam proszkiem i mam spokoj.
  • 7 miesiące temu...
Napisano
Ja jak mam problem z mrówkami to tak jak większość sypię proszkiem, jest też spray specjalny, ale wydaje mi się, że spray lepiej działa.
  • 1 miesiąc temu...
Napisano
Kiedyś podczas ręcznego koszenia trawy na działce, wdepnąłem w mrowisko. Moja cała stopa została pogryziona przez te małe, czerwone dranie, a ja miałem problemy z chodzeniem przez następne kilka dni.
  • 2 tygodnie temu...
Napisano
Przetestowałem wiele różnych preparatów i "sposobów" ma mrówki jednak nigdy nie udało mi się w pełni pozbyć tych owadów. Po zlikwidowaniu jednego mrowiska, mrówki pojawiały się gdzie indziej. Dodam tylko, że unikałem preparatów chemicznych!

Po jakimś czasie zaakceptowałem mrówki, gdyż uznałem że pojawiają się w moim ogrodzie dlatego że jest naturalny (czyt. zachwaszczony, trawnik łąka, wiele starych drzew i zarośli, do tego wielki kompostownik i mnóstwo drzew i krzewów owocowych).

W ogrodach intensywnie pielęgnowanych (koszony trawnik, brak zarośli i chwastów), nawożonych mineralnie (chemicznie) i gdzie stosuje się chemiczne środki ochrony roślin "problem mrówek" prawie nie występuje wcale.

Macie inne zdanie?
Napisano
  Cytat

W ogrodach intensywnie pielęgnowanych (koszony trawnik, brak zarośli i chwastów), nawożonych mineralnie (chemicznie) i gdzie stosuje się chemiczne środki ochrony roślin "problem mrówek" prawie nie występuje wcale.

Macie inne zdanie?

Rozwiń  

Może to i racja, ale mrówki zawsze znajdą sobie odpowiednie miejsce do życia.
Będzie to np. kostka betonowa, korzenie większych drzew ... itp

Dzisiaj pieliłam truskawki i rozkopałam 4 gniazda mrówcze icon_cry.gif
Napisano
Niestety mrówki często są prawdziwym utrapieniem!!!
Ja mam w swoim ogrodzie prawdziwe mrówcze megacity icon_smile.gif
Żadne z metod zwalczania ich nie wytępiły!!! nawet po zastosowaniu chemii.
Napisano
co ciekawe - od lat! naprawdę od lat - występują u mnie w domu - tak przez 3 tyg. Tępimy, sypiemy proszki - znikają.
Cały rok spokój.
Mija rok, wiosna za oknem - i od nowa od nowa.....
Tradycja już taka od 8 lat icon_smile.gif
Napisano
  Cytat

co ciekawe - od lat! naprawdę od lat - występują u mnie w domu - tak przez 3 tyg. Tępimy, sypiemy proszki - znikają.
Cały rok spokój.
Mija rok, wiosna za oknem - i od nowa od nowa.....
Tradycja już taka od 8 lat icon_smile.gif

Rozwiń  

Ja też tak mam
Napisano
ja to sobie tłumaczę tak - podoba im się - chciałby - wysyłają zwiadowców, Ci nie wracają - nie,nie, niestety w tym roku jeszcze nie.
Ale pewnie kiedyś nadejdzie taki czas, że zwiadowcy wrócą zdrowi do mrowiska, z pozytywnymi wiadomościami - i wtedy zaatakują konkretnie! icon_smile.gif
  • 3 tygodnie temu...
Napisano
U nas kiedyś rozsypał się cukier pod szafkę i spowodowało to inwazję mrówek, na szczęście udało się ich w miarę szybko pozbyć przy użyciu takiego chemicznego proszku. W ogródku mamy skalniaka i pod tymi kamieniami jest dużo mrówczych kolonii. Jak podnosiłam je to pod spodem pełno ich i składają jajka. Nie pozbywam się ich bo w sumie mi nie przeszkadzają, ale jeśli byśmy chcieli się ich pozbyć to pewnie znowu sięgnęlibyśmy po tamten proszek.
  • 1 miesiąc temu...
Napisano
Ja mieszkam na parterze a tuz pod oknami jest kolonia mrówek i nigdy jeszcze nie wlazły mi do domu, siedzą sobie spokojnie, więc mogę powiedzieć, że chyba mam szczęście w tym temacie, chociaż niekiedy lubią pochodzić po schodach co trochę denerwuje i wtedy najpewniej ktoś używa jakiegoś chemicznego środku icon_smile.gif
  • 1 rok temu...
Napisano
  Cytat

Ja mieszkam na parterze a tuz pod oknami jest kolonia mrówek i nigdy jeszcze nie wlazły mi do domu, siedzą sobie spokojnie, więc mogę powiedzieć, że chyba mam szczęście w tym temacie, chociaż niekiedy lubią pochodzić po schodach co trochę denerwuje i wtedy najpewniej ktoś używa jakiegoś chemicznego środku icon_smile.gif

Rozwiń  

Spryskaj parapet Raid'em na owady.

A co mam zrobić z mrówkami w ogródku? W sensie w foliaku mi się zalęgły i po ptakach, bo mam już posadzone to i owo. Co na to? Tylko bez chemicznych środków proszę.
Napisano
Ja polałem wrzątkiem - rozgrzebałem do jajek i lałem.
W sumie bym im darował, ale zauważyłem że zniszczyły mi drewno onstrukcyjne - a tego już nie mogłem podarować niestety.
Tym małym koloniom w ogródku daję spokoj.
Nie wadzą mi.
  • 2 tygodnie temu...

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Utwórz nowe...