Polyana Napisano 30 stycznia 2010 Udostępnij #1251 Napisano 30 stycznia 2010 Cytat witam,zgodnie z ostatnim postem wrzucam moje pomysły na aranżacje pomieszczeń na górze. Proszę tylko o wyrozumiałość bo nie są to zmiany wprowadzone przez projektanta tylko taka moja robota na brudno. Proszę również o opinie, która wersja wydaje Wam się najlepsza, być może macie inne pomysły. Czekam na sugestie z Waszej strony. Witaj tosia mi osobiscie spodobal sie wariant II , w sumie nie rozwalazam tej opcji ale jest rewelacyjna, garderoba jest dostępna z przedpokoju, ma osobne wejscie, a pralnia ma wejscie z łazienki i pionów w zasadzee nie trzeba za bradzo rozbudowydwac. Dodatkowy plus to to ze w garderobie nie potrzeba okna w dachu= miejszy koszt,a okna scienne w pokoju nad strychem to zawsze i jasniej i taniej )) Link do komentarza
agataa Napisano 31 stycznia 2010 Udostępnij #1252 Napisano 31 stycznia 2010 Cytat witam,zgodnie z ostatnim postem wrzucam moje pomysły na aranżacje pomieszczeń na górze. Proszę tylko o wyrozumiałość bo nie są to zmiany wprowadzone przez projektanta tylko taka moja robota na brudno. Proszę również o opinie, która wersja wydaje Wam się najlepsza, być może macie inne pomysły. Czekam na sugestie z Waszej strony. WITAM. Wariant nr II jest prawie dokładnie taki jaki my już zrobiliśmy u siebie. Różnica jest tylko taka, że mamy zrównany tył garażu z tyłem domu, więc powierzchnia do podziału była troszkę większa. Zwróć uwagę na to,że dach nad garażem jest niższy. My dla powiększenia wysokości pomieszczeń nad garażem obniżyliśmy strop. Do tych pomieszczeń wchodzi się jeden schodek w dół. Link do komentarza
dada Napisano 31 stycznia 2010 Udostępnij #1253 Napisano 31 stycznia 2010 Witam był by ktos taki miły i podzielił sie zdjeciami z górnych pokoi był bym bardzo wdzieczny. Poniewaz chciał bym urzadzic jeden z nich a dokładnie to jak sie wchodzi na gore to pierwszy na prawo,naprzeciwko tego pokoju z balkonem.Wiec bardzo bym prosił o jak najszybsza odpowiedz dziekuje bardzo wrazie czego kontakt gg 7747611.Dziekuje Pozdrawiam Link do komentarza
tosia Napisano 31 stycznia 2010 Udostępnij #1254 Napisano 31 stycznia 2010 Cytat WITAM. Wariant nr II jest prawie dokładnie taki jaki my już zrobiliśmy u siebie. Różnica jest tylko taka, że mamy zrównany tył garażu z tyłem domu, więc powierzchnia do podziału była troszkę większa. Zwróć uwagę na to,że dach nad garażem jest niższy. My dla powiększenia wysokości pomieszczeń nad garażem obniżyliśmy strop. Do tych pomieszczeń wchodzi się jeden schodek w dół. witam,wiem, że dach nad garażem jest niższy dlatego tez mamy obniżony strop nad garażem o jeden pustak. Mam prośbę czy moglibyście wrzucić zdjęcia tego pomieszczenia abym mogła zobaczyć jak wygląda to w praktyce? Link do komentarza
agataa Napisano 31 stycznia 2010 Udostępnij #1255 Napisano 31 stycznia 2010 Cytat witam,wiem, że dach nad garażem jest niższy dlatego tez mamy obniżony strop nad garażem o jeden pustak. Mam prośbę czy moglibyście wrzucić zdjęcia tego pomieszczenia abym mogła zobaczyć jak wygląda to w praktyce? JAK TYLKO ZROBIĘ ZDJĘCIA TO POSTARAM SIĘ JE WRZUCIĆ.Mam jeszcze prośbę do tych co zamontowali już okna łukowe. Co zrobiliście z nadprożem, żeby się dobrze to okno otwierało. Czy moglibyście wrzucić zdjęcia tego okna od wewnątrz. Link do komentarza
magnolia_5 Napisano 31 stycznia 2010 Udostępnij #1256 Napisano 31 stycznia 2010 Cytat JAK TYLKO ZROBIĘ ZDJĘCIA TO POSTARAM SIĘ JE WRZUCIĆ.Mam jeszcze prośbę do tych co zamontowali już okna łukowe. Co zrobiliście z nadprożem, żeby się dobrze to okno otwierało. Czy moglibyście wrzucić zdjęcia tego okna od wewnątrz. AgataaNadproże robi się zwyczajnie z cegły, a żeby okno dobrze się otwierało (i był ładny łuk) to trzeba je zamontować o kilka cm głębiej niż resztę okien. U nas oczywiście jest to spaskudzone i takiego zdjęcia wstyd tu wklejać.... Link do komentarza
katekkarla Napisano 1 lutego 2010 Udostępnij #1257 Napisano 1 lutego 2010 Witam nowych Agatkowiczów!Magnolia 5 ale długo się ukrywałaś a tu domek stoipochwal się zdjęciami Link do komentarza
magnolia_5 Napisano 1 lutego 2010 Udostępnij #1258 Napisano 1 lutego 2010 Cytat Witam nowych Agatkowiczów!Magnolia 5 ale długo się ukrywałaś a tu domek stoipochwal się zdjęciami Witaj katekkarla Nie mamy na razie czym się chwalić - tynki krzywe, wylewki krzywe jak cholera!!! Biorę nerwosol i dochodzę do siebie po tym PSEUDOFACHOWCU. Nie pomyśl, że tylko marudzę, ale to są fakty... Miało być bez gładzi, ale niestety się nie da - właśnie szukamy kogoś, kto by to zrobił. Ale jakieś zdjęcia wkrótce będą. Link do komentarza
katekkarla Napisano 1 lutego 2010 Udostępnij #1259 Napisano 1 lutego 2010 nie gadaj nie może być aż tak źle! głowa do góry choć po części Cię rozumiem, ja miałam pseudo-fachowców od dachu, czekam tylko jak mi dokończą, a zrobię im porządną reklamęa co na całe lubelskieoby nikt już się tak nie dał naciągnąć tak jak my Link do komentarza
katekkarla Napisano 1 lutego 2010 Udostępnij #1260 Napisano 1 lutego 2010 Cytat Witajcie,przymierzam się również do budowy agatki, z tym, że bez balkonu. Przeglądałam niedawno ten temat i gdzieś mignęło mi zdjęcie takiej właśnie agatki bez balkonu. Niestety dziś szukałam i nie mogłam znaleźć - czy ktoś z Was może pamięta na której stronie było to zdjęcie? Pamiętam, że dach był ciemny... strona 7 Link do komentarza
magnolia_5 Napisano 1 lutego 2010 Udostępnij #1261 Napisano 1 lutego 2010 katekkarla - dopiero teraz obejrzałam Twoją galerię - i.............. nie tylko ja mam piwnicę!!!! są to super-przydatne pomieszczenia, nieprawdaż?? Tobie na parterze wyszła duuuża łazienka - u nas łazienka jest w miejsce kotłowni a w miejsce oryginalnej łazienki mamy garderobę z wejściem z wiatrołapu karola-r - bez balkonu ten domek traci CAŁKOWICIE swój urok... ale decyzja należy do inwestora Link do komentarza
pabblo3 Napisano 1 lutego 2010 Udostępnij #1262 Napisano 1 lutego 2010 Hej witam wszystkich czekających na wiosnę .Czy słyszał ktoś o firmie EKO-OKNA a może macie jakieś doświadczenia z tą firmą ? Zrobili mi fajną wycenę i się zastanawiam…. Okna. szyba 1,015 oken (7*90x150, 2*150x150, 1*180x235, 2*120x120,1*150x120, 1*120x90, i łuk 1*150x235 kolor biały 6kom-7200 5kom-6850 co myślicie? )jeszcze raz pozdrawiam Link do komentarza
agata_i_sebastian Napisano 2 lutego 2010 Udostępnij #1263 Napisano 2 lutego 2010 Cytat Hej witam wszystkich czekających na wiosnę .Czy słyszał ktoś o firmie EKO-OKNA a może macie jakieś doświadczenia z tą firmą ? Zrobili mi fajną wycenę i się zastanawiam…. Okna. szyba 1,015 oken (7*90x150, 2*150x150, 1*180x235, 2*120x120,1*150x120, 1*120x90, i łuk 1*150x235 kolor biały 6kom-7200 5kom-6850 co myślicie? )jeszcze raz pozdrawiam Witam, firma to jedno a na jakim profilu są te okna i z jakimi okuciami ?? Link do komentarza
pabblo3 Napisano 2 lutego 2010 Udostępnij #1264 Napisano 2 lutego 2010 Profil GEALAN okucia MACO co sądzicie? Link do komentarza
Przemsu Napisano 2 lutego 2010 Udostępnij #1265 Napisano 2 lutego 2010 Cytat Profil GEALAN okucia MACO co sądzicie? Profil gealan S 7000 IQmoim zdaniem kiepski- zbrojenie ramy jest na ceowniku - lepiej na profilu zamknietym- zostaje rowek w ramie i gromadził sie tam bedzie syf- czarne uszczelki - po jakims czasie beda brudne ramy w miejscach dociskuTeż jestem na kupnie okien i bede zamawiał na profilu VEKA - takim jak robi OKNOPLAST pomimo że cena jest ok 20%większa w porównaniu z profilem zbliżonym do GEALANAMACO jak najbardziej OK Link do komentarza
agata_i_sebastian Napisano 2 lutego 2010 Udostępnij #1266 Napisano 2 lutego 2010 Cytat Profil GEALAN okucia MACO co sądzicie? Gealan to firma a wycena dotyczyła na jakim profilu bo ich jest chyba 5 rodzajów. Link do komentarza
katasiak Napisano 2 lutego 2010 Udostępnij #1267 Napisano 2 lutego 2010 Cytat witam,zgodnie z ostatnim postem wrzucam moje pomysły na aranżacje pomieszczeń na górze. Proszę tylko o wyrozumiałość bo nie są to zmiany wprowadzone przez projektanta tylko taka moja robota na brudno. Proszę również o opinie, która wersja wydaje Wam się najlepsza, być może macie inne pomysły. Czekam na sugestie z Waszej strony. Nasza Agatka juz stoi, teraz czekają nas tynki. Poddasze troche przerobiliśmy i jesteśmy bardzo zadowoleni z efektu. Link do komentarza
katekkarla Napisano 2 lutego 2010 Udostępnij #1268 Napisano 2 lutego 2010 [quote name='magnolia_5' date='1.02.2010, 20:42 ' post='74497']katekkarla - dopiero teraz obejrzałam Twoją galerię - i.............. nie tylko ja mam piwnicę!!!! są to super-przydatne pomieszczenia, nieprawdaż?? Tobie na parterze wyszła duuuża łazienka - u nas łazienka jest w miejsce kotłowni a w miejsce oryginalnej łazienki mamy garderobę z wejściem z wiatrołapu no to witaj w klubie bo na to wychodzi ze tylko my mamy piwnicę szczerze to nie wyobrażam sobie domu bez piwnicymam fajne 3 pomieszczenia ale największym plusem jest to, że mam dużą łazienkę na dole z oddzielnym wcno ale muszę przyznać ze chyba Wy na tym bardziej skorzystaliście bo macie małą garderobęA czy macie już pomysł na kuchnię, bo dla mnie jest to największy problem jak ją urządzić Link do komentarza
Justyna i Tomek Napisano 2 lutego 2010 Udostępnij #1269 Napisano 2 lutego 2010 [quote name='Przemsu' date='2.02.2010, 09:14 ' post='74535']Profil gealan S 7000 IQmoim zdaniem kiepski- zbrojenie ramy jest na ceowniku - lepiej na profilu zamknietym- zostaje rowek w ramie i gromadził sie tam bedzie syf- czarne uszczelki - po jakims czasie beda brudne ramy w miejscach dociskuTeż jestem na kupnie okien i bede zamawiał na profilu VEKA - takim jak robi OKNOPLAST pomimo że cena jest ok 20%większa w porównaniu z profilem zbliżonym do GEALANAMACO jak najbardziej OKPolecam okna firmy OKNOPLAST Kraków. Okna super !! Jestem bardzo zadowolona. Oczywiście za jakość trzeba było odpowiednio zapłacić Link do komentarza
tosia Napisano 4 lutego 2010 Udostępnij #1270 Napisano 4 lutego 2010 Cytat Nasza Agatka juz stoi, teraz czekają nas tynki. Poddasze troche przerobiliśmy i jesteśmy bardzo zadowoleni z efektu.[attachment=4170:rzut_aga..._2g_zoom.gif][attachment=4171:IMG_0598.jpg] witam, też fajne rozwiązanie, mam tylko pytanie jak planujecie zagospodarować pomieszczenie nr 5 zrobicie z niego taki malutki pokoik czy może chcecie zrobić w nim coś innego? Link do komentarza
reniu18 Napisano 4 lutego 2010 Udostępnij #1271 Napisano 4 lutego 2010 Do Justyny i TomkaWitam,od dawna przeglądamy forum, w chwili obecnej jesteśmy na etatapie odbioru decyzji o warunkach zabudowy. Na Agatkę jesteśmy już od dawna zdecydowani w 99% brakuje tylko postawienia "krpoki na i" chcielibysmy zobaczyć projekt w realu i Tu kieruję prośbę do Justyny I Tomka, w poprzednich postach wyczytałem że budujęcie w Wielkopolsce, proszę o inf. w jakim rejonie. My mieszkamy pod Poznaniem. Czy była by możliwość wymienienia się kontaktami i obejrzenia Waszej Agatki w jakimś dogodnym terminie. Serdecznie Pozdrawiamy Link do komentarza
katasiak Napisano 4 lutego 2010 Udostępnij #1272 Napisano 4 lutego 2010 Cytat witam, też fajne rozwiązanie, mam tylko pytanie jak planujecie zagospodarować pomieszczenie nr 5 zrobicie z niego taki malutki pokoik czy może chcecie zrobić w nim coś innego? To pomieszczenie nie wyszło wcale takie maleńkie i kiedys można tam będzie urządzić przytulny pokoik, ale jak narazie planujemy tam garderobe, poza tym to okno dachowe wychodzi na północ i pokój mógłby być zbyt ciemny. Link do komentarza
szrenaucz Napisano 4 lutego 2010 Udostępnij #1273 Napisano 4 lutego 2010 Cytat Profil GEALAN okucia MACO co sądzicie? Do Pablo3Witam, polecam okna firmy FIX z Wrocławia, które właśnie wczoraj nam zamontowano. Okna 5-cio komorowe VEKA – profile niemieckie, producent Vetrex z TczewaJakość porównywalna z firmą OKNAPLAST z Krakowa, tylko o wiele tańsze.Firmy małopolskie są ogólnie drogie.Firma FIX - słowna, solidna - bez problemów. Link do komentarza
tosia Napisano 5 lutego 2010 Udostępnij #1274 Napisano 5 lutego 2010 Cytat Do Pablo3Witam, polecam okna firmy FIX z Wrocławia, które właśnie wczoraj nam zamontowano. Okna 5-cio komorowe VEKA – profile niemieckie, producent Vetrex z TczewaJakość porównywalna z firmą OKNAPLAST z Krakowa, tylko o wiele tańsze.Firmy małopolskie są ogólnie drogie.Firma FIX - słowna, solidna - bez problemów. Szrenaucz jeśli można wiedzieć gdzie budujesz swoja "agatkę"? Link do komentarza
goliaty Napisano 5 lutego 2010 Udostępnij #1275 Napisano 5 lutego 2010 witam mam pytanie czym wykanczacie schody z przodu domu i czy w garazu montujecie kratke splywowa, poniewaz mamy kanal i nie chce zeby woda dostawala sie tam! Link do komentarza
szrenaucz Napisano 5 lutego 2010 Udostępnij #1276 Napisano 5 lutego 2010 Cytat Szrenaucz jeśli można wiedzieć gdzie budujesz swoja "agatkę"? Oczywiście, budujemy w okolicach Oleśnicy, w wojew. dolnośląskim Link do komentarza
tosia Napisano 5 lutego 2010 Udostępnij #1277 Napisano 5 lutego 2010 Cytat Oczywiście, budujemy w okolicach Oleśnicy, w wojew. dolnośląskim my też w dolnośląkim koło Strzegomia, czy byłaby możliwość podjechania i zobaczenia Waszej "Agatki"? Link do komentarza
agata_i_sebastian Napisano 5 lutego 2010 Udostępnij #1278 Napisano 5 lutego 2010 Cytat witam mam pytanie czym wykanczacie schody z przodu domu i czy w garazu montujecie kratke splywowa, poniewaz mamy kanal i nie chce zeby woda dostawala sie tam! Ja zrobiłem odpływ liniowy w garażu za progiem bramy. Co do schodów to będziemy wykładać stopnie płytką granitową ogniowaną lub szczotkowaną a podstopnie polerowaną. Link do komentarza
Czapi Napisano 10 lutego 2010 Udostępnij #1279 Napisano 10 lutego 2010 Mam pytanie do tych,którzy mają kotłownię za garażem. Słyszałam opinie,ze takie umiejscowienie nie jest zbyt rozsądne ze wzgledu na odległość pionu z ciepłą wodą(łazienki i kuchnia)-ze względu na długą drogę jaka pokonuje ciepła woda.Szczególnie jest to niekorzystne przy ogrzewaniu piecem na paliwo stałeA ja właśnie takie rozwiązanie planuje.Co Wy na to?Czy ktoś z Was słyszał podobną opinię od fachowców? Link do komentarza
Dori_DJC Napisano 10 lutego 2010 Udostępnij #1280 Napisano 10 lutego 2010 Ja mam kotłownię za garażem i żaden hydraulik, z którym rozmawiałam nie zwrócił uwagi, że to jakiś problem (a było już ich kilku...). Rurki idą w otulinie i straty ciepła nie są chyba aż tak znaczne. Ew. można zastosować cyrkulację - wtegy nie czekasz aż ciepła woda dopłynie do kranu. Swoją drogą widziałam duuużo większe domy ogrzewane paliwem stałym, więc odległości w Agatce nie są aż takie duże Link do komentarza
Czapi Napisano 10 lutego 2010 Udostępnij #1281 Napisano 10 lutego 2010 Cytat Ja mam kotłownię za garażem i żaden hydraulik, z którym rozmawiałam nie zwrócił uwagi, że to jakiś problem (a było już ich kilku...). Rurki idą w otulinie i straty ciepła nie są chyba aż tak znaczne. Ew. można zastosować cyrkulację - wtegy nie czekasz aż ciepła woda dopłynie do kranu. Swoją drogą widziałam duuużo większe domy ogrzewane paliwem stałym, więc odległości w Agatce nie są aż takie duże Ja sama też nawet nie pomyślałam,ze to mógłby być problem...kolega oglądając projekt zwrócił mi na to uwagę.A co gorsze-jeszcze znalazłam na forum to:https://forum.budujemydom.pl/index.php?showtopic=10252 Link do komentarza
tata dilera Napisano 12 lutego 2010 Udostępnij #1282 Napisano 12 lutego 2010 ja mam kotłownię w pomieszczeniu gospodarczym i nie mam cyrkulacji. jak w kuchni otwieram kran to ciepła woda jest po ok minucie, także trochę wody musi zlecieć. W dolnej łaziencie mam pod prysznicem ciepłą wodę po ok 20 sek. Jak jest u Was? Link do komentarza
Polyana Napisano 15 lutego 2010 Udostępnij #1283 Napisano 15 lutego 2010 A czy nikt nie planuje pompy ciepła? Odchodzi z kosztów komin a ogrzewanie podlogowe i tak robi sie w polowie pomieszczen, odchodza tez grzejniki wiec koszt nie jest az tak wielki. Link do komentarza
kamba8 Napisano 16 lutego 2010 Udostępnij #1284 Napisano 16 lutego 2010 Cytat A czy nikt nie planuje pompy ciepła? Odchodzi z kosztów komin a ogrzewanie podlogowe i tak robi sie w polowie pomieszczen, odchodza tez grzejniki wiec koszt nie jest az tak wielki. Witam!My mamy zamontowaną pompę ciepła powietrze woda, na dole oprócz gabinetu jest wszędzie ogrzewanie podłogowe.Uruchomiliśmy ją pod koniec grudnia i na razie wygrzewamy dom jeszcze tam nie mieszkając. Link do komentarza
Czapi Napisano 16 lutego 2010 Udostępnij #1285 Napisano 16 lutego 2010 Cytat Witam!My mamy zamontowaną pompę ciepła powietrze woda, na dole oprócz gabinetu jest wszędzie ogrzewanie podłogowe.Uruchomiliśmy ją pod koniec grudnia i na razie wygrzewamy dom jeszcze tam nie mieszkając. A jaką temperaturę osiągacie dzięki p.c. w domku? Link do komentarza
paulina110 Napisano 16 lutego 2010 Udostępnij #1286 Napisano 16 lutego 2010 Witam ja też jestem bardzo zainteresowana pompą ciepła, ponieważ w naszym domku też planujemy ją zamontować. Będziemy oczywiście rezygnować z komina w związku z czym zrobiliśmy na dole łaziankę i pralnię. Już dawno sie nie odzywałam na forum Agatki, ale cały czas go obserwuję. W sumie naszą Agatkę trochę pozmienialiśmy, znaczy na bazie tego domku zrobiliśmy projekt indywidualny, ale bryłę domu i pomieszczenia praktycznie zostawiliśmy bez zmian. Jedynie co niepodobało mi się w Agatce to rozwiązanie przejścia do pomieszczenia nad garażem, my rozbiliśmy wejście z półpiętra (schody zrobiliśmy z półpiętrem) oczywiście co za tym idzie obniżyliśmy strop nad garażem no i na górze też kilka zmian zrobiliśmy. Jednak wracam do mojego pytania o pompę ciepła? jak się sprawdza? czy temperatura jest wystarczająca? no i oczywiście koszty miesięczne tego ogrzewania (realne)? z góry dziękuję Link do komentarza
kamba8 Napisano 16 lutego 2010 Udostępnij #1287 Napisano 16 lutego 2010 Cytat Witam ja też jestem bardzo zainteresowana pompą ciepła, ponieważ w naszym domku też planujemy ją zamontować. Będziemy oczywiście rezygnować z komina w związku z czym zrobiliśmy na dole łaziankę i pralnię. Już dawno sie nie odzywałam na forum Agatki, ale cały czas go obserwuję. W sumie naszą Agatkę trochę pozmienialiśmy, znaczy na bazie tego domku zrobiliśmy projekt indywidualny, ale bryłę domu i pomieszczenia praktycznie zostawiliśmy bez zmian. Jedynie co niepodobało mi się w Agatce to rozwiązanie przejścia do pomieszczenia nad garażem, my rozbiliśmy wejście z półpiętra (schody zrobiliśmy z półpiętrem) oczywiście co za tym idzie obniżyliśmy strop nad garażem no i na górze też kilka zmian zrobiliśmy. Jednak wracam do mojego pytania o pompę ciepła? jak się sprawdza? czy temperatura jest wystarczająca? no i oczywiście koszty miesięczne tego ogrzewania (realne)? z góry dziękuję witam!Nie mamy zamontowanych czujników temperatury, ale jest ok 18 stopni. Jeszcze nie mieszkamy i pompa idzie cały czas -na niskiej temeraturze (28 st na wyściu do obiegu) -wygrzewamy dom przed przeprowadzką. Docelowo będzie pracować przede wszystkim w taniej taryfie i na wyższej temperaturze. Trudno powiedzieć jakie będą koszty ogrzewania, my zaczęlismy grzać podczas mroźnej zimy gdy dom był bardzo wyziębiony. Na razie licznik prądu kręci się bardzo szybko, ale podobno pierwszy sezon grzewczy jest najgorszy. Pozdrawiam Link do komentarza
Polyana Napisano 16 lutego 2010 Udostępnij #1288 Napisano 16 lutego 2010 kamba8, a jaki koszt instalacji meiliscie, i czy przy tym macie tez rekuperator czy moze twenetylacje grawitacyjna? Czy macie gdzies grzejniki czy sama podlogowka, ile miejsca zajmuje ta pompa w kotlowni ( a moze gdzie indziej ja upchneliscie)? No i jaki ta PC jest w stanie baniak wody ogrzac Oj ile pytani... pewnei jeszcze jakies mi sie nasuna. My liczymy sie z kosztem okolo 40 tysza cala instalacje czyli i pompa i podlogowka. Myslicie ze wystarczy? Jaka macie pompe i jak wygladala sytuacja cenowa na rynku, bo szczerze to na razie napsialam do kilku firm i podali mi wycene z full wypasem uslug, ale taka ze z nog powala ;/ Agatka taki maly zgrabny domek, powinno byc tanio.... Link do komentarza
kamba8 Napisano 16 lutego 2010 Udostępnij #1289 Napisano 16 lutego 2010 Cytat kamba8, a jaki koszt instalacji meiliscie, i czy przy tym macie tez rekuperator czy moze twenetylacje grawitacyjna? Czy macie gdzies grzejniki czy sama podlogowka, ile miejsca zajmuje ta pompa w kotlowni ( a moze gdzie indziej ja upchneliscie)? No i jaki ta PC jest w stanie baniak wody ogrzac Oj ile pytani... pewnei jeszcze jakies mi sie nasuna. My liczymy sie z kosztem okolo 40 tysza cala instalacje czyli i pompa i podlogowka. Myslicie ze wystarczy? Jaka macie pompe i jak wygladala sytuacja cenowa na rynku, bo szczerze to na razie napsialam do kilku firm i podali mi wycene z full wypasem uslug, ale taka ze z nog powala ;/ Agatka taki maly zgrabny domek, powinno byc tanio.... Mamy pompę altherma firmy Daikin, wentylacja grawitacyjna, na parterze prawie wszędzie ogrzewanie podłogowe, grzejniki w gabinecie i garażu. Poddasze: w łazience podłogówka w pozostałych pomieszczeniach grzejniki. Kotłownię mamy z tyłu garażu jest on wydłużony i poszerzony, zbiornik na wodę 200 l chociaż bardzo nas namawiano na 300 litrowy.Moduł wewnetrzny wygląda jak zwykły piec gazowy i zajmuje mało miejsca- wisi na ścianie. Moduł zewnętrzny stoi za garażem i wygląda jak większy klimatyzator. Sama pompa z montażem to koszt ok. 30tys. do tego trzeba doliczyc koszt instalacji grzewczej. Zbiornik na wodę na razie jest odłączony gdyż jeszcze tam nie mieszkamy i ciepła woda chwilowo nie jest nam potrzebna. pozdrawiam Link do komentarza
agata_i_sebastian Napisano 16 lutego 2010 Udostępnij #1290 Napisano 16 lutego 2010 Kmaba8, jakiej mocy masz altherme ?Rzeczywiście duży błąd przy wyborze zbiornika na wodę, lepszy był by 300L. Link do komentarza
tosia Napisano 17 lutego 2010 Udostępnij #1291 Napisano 17 lutego 2010 Cytat Witam ja też jestem bardzo zainteresowana pompą ciepła, ponieważ w naszym domku też planujemy ją zamontować. Będziemy oczywiście rezygnować z komina w związku z czym zrobiliśmy na dole łaziankę i pralnię. Już dawno sie nie odzywałam na forum Agatki, ale cały czas go obserwuję. W sumie naszą Agatkę trochę pozmienialiśmy, znaczy na bazie tego domku zrobiliśmy projekt indywidualny, ale bryłę domu i pomieszczenia praktycznie zostawiliśmy bez zmian. Jedynie co niepodobało mi się w Agatce to rozwiązanie przejścia do pomieszczenia nad garażem, my rozbiliśmy wejście z półpiętra (schody zrobiliśmy z półpiętrem) oczywiście co za tym idzie obniżyliśmy strop nad garażem no i na górze też kilka zmian zrobiliśmy. Jednak wracam do mojego pytania o pompę ciepła? jak się sprawdza? czy temperatura jest wystarczająca? no i oczywiście koszty miesięczne tego ogrzewania (realne)? z góry dziękuję witam,mam prośbę czy mogłabyś wrzucić rzuty góry, cały czas się zastanawiam jakie mogłabym wprowadzić zaminy bo taki układ jak jest nie bardzo mi odpowiada i tak jak Tobie nie podoba mi sie rozwiązanie z pomieszczeniem nad garażem, będę bardzo wdzięczna, pozdrawiam Link do komentarza
paulina110 Napisano 17 lutego 2010 Udostępnij #1292 Napisano 17 lutego 2010 Witam, uprzejmie przesyłam nasz rzut góry mam nadzieję że Wam się spodoba, proszę o opinie Link do komentarza
paulina110 Napisano 17 lutego 2010 Udostępnij #1293 Napisano 17 lutego 2010 Witam, uprzejmie przesyłam nasz rzut góry mam nadzieję że Wam się spodoba, proszę o opinie pi_tro.pdf pi_tro.pdf Link do komentarza
paulina110 Napisano 17 lutego 2010 Udostępnij #1294 Napisano 17 lutego 2010 tosia, mam do ciebie pytanie odnośnie okna w salonie my też na dole będziemy wstawiać witrynkę na 270 cm w jadalni też wstawiany w miejsce okien będą witryny a Twoja jaka jest szeroka? mam jeszcze pytanko odnośnie kosztów budowy waszego domku i ilości materiałów, w szczególności interesują mnie fundamenty, my w sumie po zimie będziemy robić fundamenty i na razie jesteśmy na etapie liczenia materiałów, jakbyś pomogła byłoby super pozdrawiam Link do komentarza
tosia Napisano 17 lutego 2010 Udostępnij #1295 Napisano 17 lutego 2010 paulina110 szerokość okna tarasowago mamy na 3,6m, co do rzutu góry coś podobnego próbowałam wymyśleć (moje próby na stronie 63), wydaje mi się że osoba, która projektowała ten domek raczej zakładała wersję bez garażu a potem garaż wyszedł w tak zwanym praniu i dlatego rozwiązanie według projektu jest takie jakie jest. Co do kosztów i ilości materiałów na fundament napiszę Ci wieczorem bo w tych sprawach to mój mąż jest fachowcem i on pilnuje zarówno roboty jak i kosztow Link do komentarza
paulina110 Napisano 17 lutego 2010 Udostępnij #1296 Napisano 17 lutego 2010 z góry bardzo dziękuję, a jeśli chodzi o Agatkę to masz oczywiście rację. Znowu jak to bodować dom bez garażu no raczej w naszym przypadku się nie da pozdrawiam Link do komentarza
kamba8 Napisano 17 lutego 2010 Udostępnij #1297 Napisano 17 lutego 2010 Cytat Kmaba8, jakiej mocy masz altherme ?Rzeczywiście duży błąd przy wyborze zbiornika na wodę, lepszy był by 300L. 11 kw Link do komentarza
tosia Napisano 17 lutego 2010 Udostępnij #1298 Napisano 17 lutego 2010 paulina 110, już wszystko wiem, na fundament poszło nam: pręt żebro 12 - 240kg, gładka 6 na strzemiona - 70kg, 1100 sztuk bloczków i 13 metrów sześciennych betonu, robocizna 0 ponieważ mam męża złotą roczkę Link do komentarza
paulina110 Napisano 18 lutego 2010 Udostępnij #1299 Napisano 18 lutego 2010 bardzo dziękuję tosia za pomoc Link do komentarza
goliaty Napisano 21 lutego 2010 Udostępnij #1300 Napisano 21 lutego 2010 jak rozwiazaliscie wentylacje okapu kuchennego?wiem ze bylo pisane ale moze macie jakies nowe rozwiazania Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się