Skocz do zawartości

flaczki wołowe


Recommended Posts

  • 1 rok temu...
  • 1 rok temu...
  • 1 miesiąc temu...
Cytat

uprzedzenie, a uprzedzenia są złe. "Flaki" z boczniaków są bardzo smaczne.


O, flaczki... Tak! Znam wołowe i z kurczaka. I z grzyba bardzo chętnie, ale...
O boczniaku słyszał, ale jak go odróżnić od nie-boczniaka?
Flaczki to pewnie pyszne będą i z jajecznicy, choć to może być profanacja obojga jajecznicy i flaczków.
Link do komentarza
Cytat

Z jednej strony jestem trochę uprzedzony, ale z drugiej zaintrygowany icon_smile.gif Czemu flaki dałaś w cudzysłów? Czyżby krył się jakiś podstęp za tym daniem? ;)


chyba z ostrożności, żeby mnie mięsożerni ortodoksi nie wyzwali, że flaki to tylko ze zwierzęcych bebechów icon_wink.gif

Cytat

O, flaczki... Tak! Znam wołowe i z kurczaka. I z grzyba bardzo chętnie, ale...
O boczniaku słyszał, ale jak go odróżnić od nie-boczniaka?


najłatwiej w sklepie, czytając etykietę icon_lol.gif

mój tata zawsze przywoził boczniaki skrzynkami. Jak to dobremu listonoszowi, zawsze jakieś "ogonowe" się skapnęło. W każdym razie, tyle ich mięliśmy, że przerobiłam: flaki z boczniaków, schabowe z boczniaków, zupę grzybową i mielone z boczniaków również... hue hue

dobry grzyb i niedoceniony, o!
Link do komentarza
  • 1 miesiąc temu...
Witam:-) Ja zazwyczaj robię flaczki drobiowo-wołowe:-)

SKŁADNIKI:
paczka krojonych flaków(wołowych)
1 udko z kurczaka
małe udko z indyka
2 marchewki
pietruszka
mały kawałeczek selera,
cebula
PRZYPRAWY:
2liście laurowe,4-5ang.ziela
sól,papryka(słodka i ostra-po pół łyżeczki)
majeranek-płaska łyżka
imbir,gałka muszkat.(po pół łyżeczki)
lub przyprawa do flaków


Etapy przygotowania

-flaki obgotowujemy dwukrotnie
-w tym czasie obieramy warzywa
-cebule opiekamy na ogniu jak do rosołu(kroimy na grube plastry)
-udka wstawiamy z warzywami na rosół solimy
-obgotowane flaki odcedzamy
-z ugotowanego rosołu wyjmujemy udka i warzywa
-do rosołu wkładamy flaki,gotujemy około 1 godz.
-kiedy flaki są prawie miękkie wsypujemy przyprawy
-z udek zdejmujemy skórę(jeśli ktoś lubi skórkę może dodać),mięso kroimy na kawałki i wrzucamy do flaków
-gotujemy jeszcze z 10 min.

Link do komentarza
  • 4 lata temu...

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

  • Najnowsze posty

    • Komentarz dodany przez agata: czy ktos wie czy kostka z brukbet jest warta uwagi? przymierzamy sie w koncu do zakupu
    • To chyba chybiony i fałszywy argument, bo klimatyzator jednak dmucha powietrzem zagrzanym do o wiele wyższej temperatury niż te 22 stopnie, chcąc osiągnąć zadaną temperaturę i pewnie to jest o wiele wyższa temperatura niż 30 st. Nie mierzyłem ale tak na wyczucie to znacznie przkracza trzydziestkę. Więc to akurat w drugą stronę działa, jeśli chodzi o tę "róznicę temperatur", czyli na korzyść hydrauliki. 
    • Ogrzewanie hydrauliczne, które występuje w 99% nowych polskich domach jest mniej efektywne i droższe niż bezpośrednie ogrzewanie pompą powietrze-powietrze, bo COP zależy od różnicy temperatur, a wodę trzeba ogrzać do ok 30°C, za powietrze do 22°. Proponuję zainteresować się systemem HVAC. V-wentylacja z odzyskiem ciepła wykonana pod ilość mieszkańców, a nie na kubaturę. Musi być, gdy chcemy używać klimatyzacji, bo latem przy chłodzeniu wentylacja grawitacyjna nie działa i oddychamy coraz bardziej zużytym powietrzem, co prowadzi do różnych dolegliwości. AC- jakość powietrza, za którą odpowiadają rewersyjne pompy ciepła (klimatyzatory). Temperatura cały rok, a wilgotność, która tworzy zaduch latem (tryb dry). H- ogrzewanie, czyli w przypadku, gdy klimatyzacja nie da rady (zazwyczaj kilka dni w roku) do uruchamiają się maty grzewcze. Ogrzewanie oporowe to COP 1, ale ono jest w tym systemie tylko wspomaganiem na wypadek ekstremalnych mrozów, awarii, czy dla komfortu, gdy ktoś chce bardziej dogrzać pokój. Poza tym pompy ciepła wciąż działają, więc zużycie jest śladowe. Dlaczego potrzebne są maty? Czy nie można dobrać większej mocy klim? Chodzi o to, że sezon grzewczy trwa ponad pół roku, a średnia temperatura w tym czasie w ostatnich latach to +5C i wciąż rośnie. Jeśli pompa będzie za duża to przez większość sezonu będzie działać on-off i łączne zużycie wyjdzie 2-3x większe. Jeśli rekuperacja jest zrobiona zgodnie ze sztuką, czyli działa na 20-30m3//osobę to klimy 30W/m2 są wystarczające. Cały system wychodzi przy okazji najtaniej i zapewnia zużycie poniżej 15kWh/m2. Ponadto warto wiedzieć, że powietrze nawiewane z anemostatów po odzysku ciepła jest tylko o kilka stopni chłodniejsze od domowego. Gdy podajemy je z góry to zapobiega ścieleniu się ciepłego przy suficie, a samo zanim opadnie zdąży się ogrzać. Daje to komfort w strefie przebywania ludzi. System musi być kompletny i dobrze przemyślany. 
    • A stoją zapewne obok siebie... więc jak zrobi się z nich  "kątownik" - będą stały jeszcze stabilniej...
    • Może być różnie, bo one są dość wiotkie. Zależy też, jak równa jest posadzka w garażu.
  • Popularne tematy

×
×
  • Utwórz nowe...