Skocz do zawartości

Piekarnik


kociord

Recommended Posts

To zalezy jak czesto uzywasz piekarnika. Jesli sporadycznie, to wystarcza podstawowe funkcje: grzanie gora/dol, sama gora, sam dol, termoobieg. Dla pasjonatow sa dodatkowe bajery jak rozen, piekarnik parowy, piekarnik z szuflada podgrzewajaca naczynia. Ja w swoim piekarniku mam opcje ustawienia dlugosci pieczenia, pozniej automatycznie sie wylacza. Jesli lubisz domowa pizze, to wazne zeby maksymalna temperatura byla wysoka (250 stopni).
Link do komentarza
Taki drobiazg jak prowadnice do wysuwanych elementów z piekarnika. Nie wiem czy to teraz standard czy nie ale są bardzo wygodne przy wkładaniu i wyjmowaniu z piekarnika. Są na rolkach i bardzo fajnie lekko jeżdżą. Po za tym sam montaż piekarnika. Obecnie mamy go na wysokości blatu kuchennego i moja żona jest z tego rozwiązania bardzo zadowolona.
Link do komentarza
  • 3 tygodnie temu...
  • 2 tygodnie temu...
  • 2 tygodnie temu...
Cytat

Kociord jesteś w stanie polecić mi jakiś konkretny model piekarnika spełniający funkcje o których wspominałeś icon_question.gif ?


Jestem osobą która duzo piecze i gotuje.Wczęsniejszy moj piekarnik miał dużo dodatkowych funkcji z których w ogóle nie korzystałam.Teraz jak kupowałam piekarnik zwracała uwagę na to,aby miał te fajne prowadnice i chciałam koniecznie z Boscha .Nigdy nie używalam termosondy,termoobiegu,a piekarnik wyczyścić wyczyszcze sobie sama.Mam teraz mikrofalowke która wlasnie sama sie czyści i nie wiem czy to będzie,az taka rewelacja.Piekarnik ma być wytrzymały i dobrze piec.
Link do komentarza
Cytat

na pewno ważny jest termoobieg, na pewno istotne są też prowadnice, ważne też jest jaki bedziesz mieć wyświetlacz i czy piekarnik się sam umyje (bo myć piekarnik to przekleństwo) Jakbym miał teraz kupować to kupiłbym integra smart


Czytając ten wpis jestem w trakcie pieczenie rogalików półfrancuskich z powidłami sliwkowymi mojej roboty.Nowy piekarnik lezy w pudełku i czeka na nowe meble,a ja pieke w 9 letnie amice która ma przepaloną blache w miejscu gdzie jest grzałka,bez termosondy i wyświetlacza jak i bez prowadnic i wychodzą przepyszne:)uwierzcie mi,ze da się żyć i bez wyświetlacza i termosondy icon_smile.gif)))Oczywiście wszystko mozna mieć co się chce,bo teraz są takie nowości na rynku,że cięzko za tym wszystkim nadązyc,ale bez tego wszystkiego da się życ.W sklepach można kupić to co się komu podoba(kwestia ceny),pewni gdybym nie miala tylu wydatkow związanych z meblami i calą kuchnią zainwestowalabym w piekarnik wyposażony we wszystkie te nowosci,bo oprocz tego,że uwielbiam gotowac lubie też nowinki techniczne,ale jeżeli bym kupowala to z pewnościąz najwyższej półki,a na taki w chwili obecnej mnie nie stać i uwazam to za zbedny wydatek.Cenie sobie bardzo jakość a nie koniecznie ilość. Edytowano przez gośiówa (zobacz historię edycji)
Link do komentarza
Cytat

(...) ja pieke w 9 letnie amice która ma przepaloną blache w miejscu gdzie jest grzałka,bez termosondy i wyświetlacza jak i bez prowadnic i wychodzą przepyszne:)uwierzcie mi,ze da się żyć i bez wyświetlacza i termosondy icon_smile.gif)))


Pewnie że da się żyć... 9-cio letnie doświadczenie w tym jak Twój piekarnik grzeje to nie w kij dmuchał.
Takie doświadczenie jest wstanie zastąpić wszystkie bajery upakowane w produkcie przez producenta.
Link do komentarza
Moja też nie młodsza. Zepsuła się w sobotę, bo... się zepsuła. I jak zwykle, okazało się, że jak coś nie chce chodzić, to należy...



przeczytać instrukcję obsługi.






Nastawiając czas pieczenia moja Ciemiężycielka wcisneła zabezpieczenie przed dziećmi, a ponieważ nigdy tego nie robiła, bo dzieci są pomaturalne, to i nie wiedziała, ze coś się zmieniło.

I bez odblokowania, włączyć się nie da.
Link do komentarza
  • 2 tygodnie temu...
Poczytałam trochę tu i ówdzie i wynika z tego, że dobrze jest, gdy piekarnik jest z termoobiegiem, termosondą, prowadnicami teleskopowymi...a jak rzecz ma się z czyszczeniem, bo z tym starym to różnie u mnie bywa. Czy w tym aspekcie różnią się one jakoś? Wybaczcie naiwne pytania, ale jestem zielona w tym temacie.
Link do komentarza
Cytat

Poczytałam trochę tu i ówdzie i wynika z tego, że dobrze jest, gdy piekarnik jest z termoobiegiem, termosondą, prowadnicami teleskopowymi...a jak rzecz ma się z czyszczeniem, bo z tym starym to różnie u mnie bywa. Czy w tym aspekcie różnią się one jakoś? Wybaczcie naiwne pytania, ale jestem zielona w tym temacie.



Czytałaś opinię znawczyni tematu. Nie czyściła od 9 lat i piecze dalej, chociaż piecze bardzo dużo.
Ty szukasz kwadratowych kółek, bez zastanowienia się, czy skorzystasz z tego chociaż kilka razy. Naprawdę, nie wiem co jest do mycia w piekarniku! Chyba, ze ktoś ma nie wszystko po kolei i piecze coś 48 godzin w temperaturze 250 stopni.
Przerost formy nad treścią. Moja babcia miała piec chlebowy bez termoobiegu, bez programatora, bez fonntanny i malutkiego kina wyświetlajacego filmy z Red Tube, a do dzisiaj pamietam smak tamtego chleba i słodszych wypieków.

Najważniejsze jest co do tego piekarnika włożysz, a nie czy będzie miał jakiś kolejny wodotrysk.

PS. Moja żona z upodobaniem używa piekarnika sprzed 30 lat, robionego przez kowala, gdzieś na wsi. Prostopadłościan z blachy o grubości 1 mm, grzałka na górze i na dole, otwierane drzwiczki, cztery nóżki i TO JEST WSZYSTKO!

Chciałabyś zjeść te serniki, które wypieka...
Link do komentarza
Cytat

Termoobieg bywa przydatny np. do suszenia grzybów, śliwek itp.



Jasne, że bywa. Wszystko "bywa". Wiesz ile ja mam "bywa" w telefonie? I na cholerę mi to "bywa"?
Tak samo tutaj. Jesli uważam, że jakaś funkcja jest mi przydatna, to biorę z taką funkcją. Jesli tylko inni mówią, że warto, to wiem, że nie będzie używana. I tylko wydam kasę.
Link do komentarza
Cytat

Termoobieg bywa przydatny np. do suszenia grzybów, śliwek itp.


Jak grzyby to na nitce i na dworze na słońcu,to jest prawdziwe suszenie grzybków icon_biggrin.gif (bynajmniej kiedyś tak było a teraz to wszystko prądem icon_cool.gif )
Link do komentarza
Cytat

Jasne, że bywa. Wszystko "bywa". Wiesz ile ja mam "bywa" w telefonie? I na cholerę mi to "bywa"?



Dla mnie to "bywa" jest istotne, bo używam.

Lecz o fakcie "mania" zdecydowało to, że często piekę (mięso, zapiekanki) w niskich temperaturach (około 90 stopni), a termoobieg jest do tego idealny, bo dość precyzyjnie utrzymuje stałą temperaturę.

Ps. Bezy i biszkopt też z termoobiegiem jest łatwiej upiec.
Link do komentarza
Cytat

PS. Moja żona z upodobaniem używa piekarnika sprzed 30 lat, robionego przez kowala, gdzieś na wsi. Prostopadłościan z blachy o grubości 1 mm, grzałka na górze i na dole, otwierane drzwiczki, cztery nóżki i TO JEST WSZYSTKO!

Chciałabyś zjeść te serniki, które wypieka...



tez taki posiadam (i moja siostra i mama), kupiony chyba 10 lat temu, na targu za 20 zl icon_biggrin.gif wszystko cacy, tylko trzeba dodac, ze mozna piec, tylko w blaszkach o standardowych wymiarach; ani tortownica, ani korytko nie wchodza (tortownica za szeroka, korytko za wysokie).
Link do komentarza
Cytat

no to sie nazywa POMOCNA PORADA, a nie wpadles na to, zeby ten bajerancji piecyk, kupiony za astronomiczna kwote- 20 zl, w jakis nadludzki sposob poszerzyc i podwyzszyc, zeby tortownica i korytko wchodzilo bez przycinania icon_razz.gif icon_wink.gif



A po co tam tortownica? prostokątne placki Ci nie smakują? A torta, to se poukładaj na stole! A korytko to za małe takie jakieś...

icon_biggrin.gif icon_biggrin.gif icon_biggrin.gif
Link do komentarza
Cytat

A po co tam tortownica? prostokątne placki Ci nie smakują? A torta, to se poukładaj na stole! A korytko to za małe takie jakieś...

icon_biggrin.gif icon_biggrin.gif icon_biggrin.gif



no czasem jednak sie przydaja. mam troche przepisow, ktorych proporcje idealnie pasuja do tortownicy icon_razz.gif

No jednak przyznaje, za taka kwote to piekarniczek jest super, ekstra wypas i nie ma co wydziwiac icon_biggrin.gif

Cytat

Retro albo solange - a nie odsprzedalibyście ? icon_smile.gif Daję 30 zł icon_biggrin.gif



a co, u Ciebie w Piotrkowie nie ma targowisk? icon_wink.gif

Mam nadzieje, ze nikt mnie nie wyzwie za reklame, ale ja posiadam takie cudo http://allegro.pl/piekarnik-elektryczny-pi...2908776064.html
Link do komentarza
Cytat

Retro albo solange - a nie odsprzedalibyście ? icon_smile.gif Daję 30 zł icon_biggrin.gif



Nie wiem, bo to mojej Ciemiężycielki... Ale faktycznie, jest dwa. Jeden stoi w szopie, nieco zapomniany, ale w pełni sprawny. Żal było za 2 dychy nie kupić zapasu, bo wygląd nie oczień, sądziliśmy, ze to się wykończy po paru miesiącach, a ta cholera służy już tyle lat... I fantastycznie zdaje egzamin! Aha, drzwiczki mają szybę. Jak się ma latarkę, to idzie wszystko obejrzeć w trakcie pieczenia...
Link do komentarza
Cytat

A po co tam tortownica? prostokątne placki Ci nie smakują? A torta, to se poukładaj na stole! A korytko to za małe takie jakieś...

icon_biggrin.gif icon_biggrin.gif icon_biggrin.gif


Stasiu ale z prostokąta ,okrąg wytniesz icon_biggrin.gif a i z prostokąta przeciętego na pół i złożonego też wyjdzie wąski ale wysoki placek tak jak z korytka icon_mrgreen.gif
Link do komentarza
  • 2 tygodnie temu...
Cytat

Bo co dla niektórych liczą się bajery,im bardziej wypasiony piekarnik to myślą ,że taki napchany gadżetami sam będzie piekl,sprzątał i gotował icon_lol.gif



ale trzeba przyznać, ze jest też coś takiego jak wrażenie, a system parowego czyszcenia akurat jest bardzo przydatny, ja tam nie mam nic przeciwko bajerzastej integrze smart ;)
Link do komentarza
Cytat

ale trzeba przyznać, ze jest też coś takiego jak wrażenie, a system parowego czyszcenia akurat jest bardzo przydatny, ja tam nie mam nic przeciwko bajerzastej integrze smart ;)





No wlasnie juz jestem szczęsliwą? posiadaczką "wypasionego"piekarnika.Na swieta ,sylwestra i do tej upiekłam łącznie ok 15 plackow .Z termoobiegu korzystałam tylko przy wypiekaniu pieczeni i ryb,natomiast placki pieklam tradycyjnie jak w starej Amice.Czyscic jeszcze nie czysciłam,jedynie przetarłam scierką spod piekarnika,bo nic mi sie nie zbrudzilo,abym musiala szorowac i czyscićicon_smile.gif Tak jak napisalam wczesniej ,że oczywiscie wszystko mozna miec,bo teraz sa takie czasy i mozliwosci i oczywiscie wszystko ma swoją cene,jednak jezeli ktos potrzebuje dobrego piekarnika do pieczenia ,a pieniądze ma wyliczone i chce zaoszczedzic na czyms innym to lepiej sie zastanowic czy warto inwestowac w te bajery ktore przydają sie raz na ruski rok
Link do komentarza
  • 1 miesiąc temu...

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

    • Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Utwórz nowe...