Skocz do zawartości

Czy solary ogrzeją c.w.u. przez cały rok?

Recommended Posts

Napisano

W naszym klimacie solary służą najczęściej do podgrzewania ciepłej wody użytkowej (c.w.u.). Jednak kolektory nie mogą być jedynym źródłem ciepła do przygotowania c.w.u., bo nie będą w stanie jej zapewnić zimą i w pochmurne dni w pozostałych porach roku.

Pełna treść artykułu pod adresem:
https://budujemydom.pl/instalacje/kolektory-sloneczne-i-fotowoltaika/a/13057-czy-solary-ogrzeja-cwu-przez-caly-rok

Gość Kolektory słoneczne
Napisano
Instalacje solarne są zalecane do wspomagania przygotowania ciepłej wody użytkowej.
  • 1 miesiąc temu...
Napisano
Cześć, zamierzam kupić system solarny do podgrzewania wody i wspomagania
ogrzewania w domu, wybór padł na zestaw Rodzinny Solar-Tech z 2 zbiornikami
wersja na 4-6 osób. Ale chciałem zapytać również czy ktoś używa z was systemu
solarnego do podgrzewania basenu ? I jeśli tak to jak się on sprawdza ?
Czy faktycznie jest w stanie podgrzać wodę biorąc pod uwagę nasze warunki pogodowe ?
Napisano
Tylko uważaj, abyś nie trafił na takiego ich (firmowego) instalatora – z innego forum:

Cytat

Kiedyś zdarzyło mi się ,,stuknąć'' (uszkodzić) kilka rur na etapie montażu i po paru tygodniach działania u klienta pokryły się parą. Solar-Tech nie analizował z czyjej winy było te uszkodzenie tylko rury wymienił na nowe.

icon_mrgreen.gif

Ps. Może warto rozważyć podgrzewanie CWU przy pomocy powietrznej pompy ciepła dedykowanej do tego celu. Koszt może być nawet o ponad połowę niższy niż ten zestaw solarny.
Napisano (edytowany)
Cytat

Cześć, zamierzam kupić system solarny do podgrzewania wody i wspomagania
ogrzewania w domu, wybór padł na zestaw Rodzinny Solar-Tech z 2 zbiornikami
wersja na 4-6 osób. Ale chciałem zapytać również czy ktoś używa z was systemu
solarnego do podgrzewania basenu ? I jeśli tak to jak się on sprawdza ?
Czy faktycznie jest w stanie podgrzać wodę biorąc pod uwagę nasze warunki pogodowe ?

Cieszę się ,bo mamy do czynienia z trendami spowalniania inwestycji i eksportu oraz spożycia indywidualnego w Polsce . icon_smile.gif Edytowano przez animus (zobacz historię edycji)
  • 6 miesiące temu...
Napisano
Ten artykuł dotyczy kolektorów płaskich. Z nich faktycznie zimą i jesienią nie ma pożytku. Lepszym rozwiązaniem będą kolektory próżniowe które nawet zimą ogrzeją wodę do ponad 40 stopni.
Napisano
Cytat

Ten artykuł dotyczy kolektorów płaskich. Z nich faktycznie zimą i jesienią nie ma pożytku. Lepszym rozwiązaniem będą kolektory próżniowe które nawet zimą ogrzeją wodę do ponad 40 stopni.

g.... PRAWDA....

Poczytaj albo może kup przetestuj i się wypowiedz.
  • 1 rok temu...
Gość użytkownik paneli płaskich galme
Napisano
Pan Jarosław Antkiewicz niema zielonego pojęcia o czym napisał. Nie wiem nawet czy zasięgnął wiedzy od użytkowników paneli płaskich. Ja już 4 zimę a dokładniej 4 rok użytkuję i zaprzeczam w 101% ze panele nie osiągną zadanej temperatury. dla przykładu ostatni miesiąc tj luty panele pracowały praktycznie cały czas przy temperaturze zewnętrznej -8 i -12 dając przy ładnej pogodzie temperaturę glikolu 65-75 stopni C a woda osiągnęła temperaturę 58 stopni C przy zbiorniku 300L i paneli o łącznej powierzchni 6.3m2 powierzchni czynnej. Panie Jarosławie pojeździć popytać i wtedy pisać artykuły :)
Napisano
To ciekawe, gdzie przez cały luty było ciągle -8 i -12°C?
Przy bardzo intensywnym nasłonecznieniu i umiarkowanym mrozie, płyn w kolektorze nagrzeje się do rozsądnej temperatury. Przy mniej intensywnym słońcu niestety nie da rady. Nie ma cudów.
W grudniu i styczniu, szczególnie przy pochmurnym niebie i mrozie (ewentualnie jeszcze wietrze) kolektor płaski będzie miał duże straty ciepła do otoczenia. I w takich warunkach co najwyżej lekko podgrzeje wstępnie wodę.
Na całoroczne ogrzewanie c.w.u. wyłącznie kolektorami nie ma co liczyć.

Cytat

Pan Jarosław Antkiewicz niema zielonego pojęcia o czym napisał. Nie wiem nawet czy zasięgnął wiedzy od użytkowników paneli płaskich. Ja już 4 zimę a dokładniej 4 rok użytkuję i zaprzeczam w 101% ze panele nie osiągną zadanej temperatury. dla przykładu ostatni miesiąc tj luty panele pracowały praktycznie cały czas przy temperaturze zewnętrznej -8 i -12 dając przy ładnej pogodzie temperaturę glikolu 65-75 stopni C a woda osiągnęła temperaturę 58 stopni C przy zbiorniku 300L i paneli o łącznej powierzchni 6.3m2 powierzchni czynnej. Panie Jarosławie pojeździć popytać i wtedy pisać artykuły icon_smile.gif

• 7 miesiące temu...
Napisano
Rachunki za gaz nizsze srednio o 1900 zlotych. Koszty serwisowe 200 zl raz na 3 lata ale znam takich co 10 lat nie serwidowali. Mam 3 solary na baniak 300 litrow. 2 listopada 2015 roku dol zbiornika 40 stopni gira 45. Spokojnie 6 osob sie wykompalo. Dodam iz mam wlasne ujecie wody dlatego korzystniej wychodze. Kosztowaly mnie one 12000 zlotych. Dotacja 45 procent. Kredyt splacilem szybciej po pol roku dlatego koszty byly niskie. Bank spoldzielczy. Najgorszy jest podatek. Okolo 900 zlotych.
Napisano
A gdyby tak połączyć solary z technologią pompy ciepła? Wtedy nie było by problemu z podgrzewaniem wody w słoneczne dni. Koszty wiercenia raczej nie są wyższe od kosztów instalacji solarnej.
Napisano
Cytat

A gdyby tak połączyć solary z technologią pompy ciepła? Wtedy nie było by problemu z podgrzewaniem wody w słoneczne dni. Koszty wiercenia raczej nie są wyższe od kosztów instalacji solarnej.

Nie trzeba łączyć pomp ciepła i solarów. Na rynku znajdują się pompy ciepła dedykowane dla przygotowywania ciepłej wody - bez odwiertów. Pompy pracują na powietrzu zewnętrznym lub wewnętrznym w konkretnym pomieszczeniu ochładzając i osuszając powietrze co jest dodatkową korzyścią.
A z tego względu, że są dni kiedy ich praca nie jest opłacalna - mogą współpracować z systemem grzewczym, który był wcześniej zamontowany budynku.

Chcąc zredukować koszty mogą być np zasilane energią z fotowoltaiki - tylko muszą być do tego przystosowane. Taka jest np nowa vitocal 060-A.

Jeśli są pytania chętnie służę pomocą icon_smile.gif

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

• Najnowsze posty

• Taras z naturalnego drewna to inwestycja w estetykę i komfort przestrzeni zewnętrznej. Aby jednak drewno zachowało swoje walory na długie lata, kluczowa jest odpowiednia impregnacja i konserwacja już na etapie przygotowania desek. Poniżej przedstawiamy sprawdzony sposób impregnacji nowej deski tarasowej, oparty na produktach marki OSMO. 1. Wstępna impregnacja – WR Aqua Osmo Pierwszym krokiem jest wstępne zabezpieczenie desek. Impregnat WR Aqua Osmo to bezbarwny środek ochronny na bazie wody, który skutecznie zabezpiecza drewno przed sinizną, pleśnią oraz szkodnikami. Kiedy? Impregnację wykonujemy przed montażem, najlepiej 2 dni przed planowanym olejowaniem. Jak? Środek nanosimy pędzlem lub wałkiem na wszystkie powierzchnie deski – zarówno widoczne, jak i niewidoczne – w jednej warstwie. Po co? Zapewnia to równomierną ochronę drewna i zapobiega jego degradacji od środka. 2. Olejowanie przed montażem – Osmo Olej Tarasowy Po upływie co najmniej 48 godzin od impregnacji WR Aqua, przystępujemy do pierwszego olejowania. Produkt: Olej tarasowy OSMO – bezbarwny lub kolorystycznie dobrany do naturalnego odcienia deski. Jak? Nakładamy z dwóch stron deski cienką warstwę oleju, używając pędzla, szmatki lub wałka. Pozwalamy na dokładne wchłonięcie i wyschnięcie. Dlaczego? Takie przygotowanie pozwala zabezpieczyć również powierzchnie deski, które po montażu będą niewidoczne, co znacząco zwiększa trwałość całej konstrukcji. 3. Montaż desek i finalne wykończenie Po wyschnięciu oleju przystępujemy do montażu tarasu. Gdy deski są już solidnie zamocowane, możemy wykonać drugą warstwę oleju tarasowego – tym razem tylko na widocznej stronie. Cel: Ta warstwa nadaje ostateczny wygląd i zapewnia pełną ochronę przed działaniem czynników atmosferycznych – deszczu, UV i zmian temperatury. Wskazówka: Prace najlepiej prowadzić w suchy, ciepły dzień, unikając pełnego słońca, które może zbyt szybko wysuszyć produkt. Dlaczego warto trzymać się tej kolejności? Poprawna impregnacja i olejowanie przed montażem to inwestycja w trwałość i wygląd tarasu. Chroniąc drewno z każdej strony, zapobiegamy jego wypaczaniu, pękaniu i przedwczesnemu starzeniu. Produkty OSMO tworzą elastyczną, mikroporowatą powłokę, która nie łuszczy się i pozwala drewnu oddychać, co jest szczególnie ważne przy konstrukcjach zewnętrznych.   Podsumowanie – schemat impregnacji nowej deski tarasowej: Impregnacja WR Aqua OSMO – minimum 2 dni przed olejowaniem Pierwsza warstwa oleju tarasowego – z dwóch stron przed montażem Montaż desek tarasowych Druga warstwa oleju – na wierzchnią, widoczną stronę po montażu
    • Planuje dzialke na wsi, lub na obszarze znacznie oddalonym od miasta (tak, wiem ma malo czasu - do polowy nast. roku, dlatego badam temat).
    • Mógłbyś to przetłumaczyć na język polski?
    • Nie we wszystkich lokalizacjach takie rozwiązanie jest dozwolone, Zależy gdzie masz działkę. 
    • Mieszkanie w budynku to akurat nie problem bo budowa i tak przeciągnie się przez dłuższy czas - tu akurat mam pomysł jak to rozwiązać.   Siec ciepłownicza – planuje ogrzewać dom piecem na paliwo stale i będę posiadał zbiornik na ciepłą wodę, którą podgrzeje piecem albo elektrycznie, więc logicznie rzecz biorąc nie powinienem potrzebować oświadczenia o podłączeniu do sieci ciepłowniczej.   Dziękuje za odp. - mam przynajmniej kolejny temat do poruszenia z radcą.
  • Popularne tematy

• Utwórz nowe...