Skocz do zawartości

czy ten projekt jest dobry?

Recommended Posts

Witam

zastanawiam się nad budową domu poszukuje małego domku dla mojej rodziny
działka ma 30arów jest w idealnym kwadracie

myślałem o tym domku:
http://www.wybieramydom.pl/projekty_domow/3721-leda.html

jest w tutaj wielu znawców i specjalistów od projektów i samych budowlańców
proszę o opinię dotyczącą tego projektu przedstawienie za i przeciw budowie tego domu!

proszę również o dodanie ewentualnych innych projektów

serdecznie pozdrawiam
Marek Kos
Chłopie kurna tak się nie da!
Umiesz myśleć, skoro się zapytałeś na forum, więc odrobinka wysiłku i sam znajdziesz odpowiedź na swoje pytanie.
Odpowiedz sobie:
1) Co lubie robić rano/po południu/wieczorem - czy lubisz pić kawę na tarasie ????
2) Układ budynku względem stron świata - jak lubisz ciepło to taras na południe, jak lubisz cień po pracy to taras na wschód,
3) Czy chcesz mieć widok na drogę z kuchni jak ktoś idzie...
4) Czy wjazd garażowy jest położony w stronę wjazdu...
5) Czy lubię palić w piecu - a jak nie czy mam wystarczające środki na PC czy piec kondensacyjny, jak kondensacyjny to czy masz gaz blisko do podłączenia...

I masę innych pytań i odpowiedzi..
A zacząć należy od początku – czyli, co można na tej działce postawić .
W MPZP lub w WZiZT są określone istotne parametry dla budynku.
Mając te dane + to co zaznaczył wyżej Dragon + też te wspomniane inne, masz podstawę do szukania właściwego dla Ciebie i tej działki projektu, lub zlecenie wykonania projektu indywidualnego – też według tych „wytycznych”.

A co do tego konkretnego projektu – prosty, tani w budowie, funkcjonalny, „kotłownia” nie na paliwo stałe, raczej nie dla terenów gdzie obowiązują dachy strome.
To ten projekt spełnia twoje wymogi. Trochę ciemno będziesz miał w kuchni, ale z drugiej strony jak obiad będziesz gotował po południu to być moze słońce bedzie ci już salon oświetlać. Wejście na posesję rozumiem będziesz miał od północy ? A nawet jak masz od zachodu to też dobry układ. Rano ci słoneczko do sypialni by wpadało icon_smile.gif
Teraz tylko Warunki Zabudowy lub plan zagospodarowania icon_smile.gif
Witam,

Przepraszam z góry, że się wtrącam do wątku autora ale chciałem tylko zapytać co myślicie o domku z wejściem od południa? Chodzi mi o projekt Aloes http://www.projekty.ign.com.pl/projekt_domu/aloes/1461/opis . Tutaj można sobie poobracać względem stron świata http://www.projekty.ign.com.pl/popUp/obracanie.php?p=1461 . Patrząc na to najlepiej wypada odbicie lustrzane i obrót o 180stopni? Ta droga asfaltowa jest zamknięta wraz z końcem działki. Droga wewnętrzna to droga utwardzona, żwirowa. Sąsiad poniżej (przy tej drodze wew) ma wjazd właśnie z tej drogi. Ja mam działkę na rogu i możliwość wyboru. Jak myślicie czy warto taki domek stawiać na tak ukształtowanej działce? Zamieszczam zdjęcie działki:

Brak obrazka
  Cytat

Witam,
Jak myślicie czy warto taki domek stawiać na tak ukształtowanej działce? Zamieszczam zdjęcie działki:

Brak obrazka

Rozwiń  

Ten domek najlepiej jakby miał wejście od wschodu. Chyba,że zrobisz odbicie lustrzane.+ 90\'
Masz wtedy oświetlony dobrze salon, i słońce ci rano do sypialni świeci, dodatkowo od północy masz tylko okno od łazienki (pechowo, że na ulicę )
Tu masz układ
Aczkolwiek powierzchnia okien u niego jest na tyle znikoma, że właściwie nie robi
to większej różnicy a jak dach będziesz miał w kierunku na N/S to możesz sobie kolektory słoneczne zamontować od południa (po wschodniej stronie też się sprawdzą). Od północy śnieg nie powinien ci przy takim kącie nachylenia zalegać. Edytowano przez Draagon (zobacz historię edycji)
  Cytat

co do warunków zabudowy to w przyszłym tygodniu pojadę do gminy i wszystkiego się dowiem!
dziękuje za odpowiedź

pozdrawiam
Marek Kos

Rozwiń  

warunki zabudowy, to za mało.
Potrzebna Ci rozmowa z projektantem.

Jakbyście (Ty i wszyscy nowi) nie kryli się tak z regionem, skąd piszecie, to łatwiej byłoby odpowiedzieć.
Co Wam szkodzi podać chociażby województwo, lub jakiś region?

Dzięki Draagon za konkretną i rzeczowa odpowiedz icon_wink.gif Łazienka to nie problem bo zawsze można specjalną szybe dac. Myslalem o lustrzanym +180 z racji, ze polnocny bok jest najdluzszy a fajnie byloby miec garaz. Doklejony do tego lub osobno. Doklejony pewnie by paskudnie wygladal 2 stanowiskowy (z 1 sa projekty). Wtedy salon od zachodu, taras od południa no i ulozenie dachu pod kolektory (dzieki jeszcze raz za sluszna uwage) od poludnia i do sasiada icon_biggrin.gif Narazie robie rozeznanie bo nie mam nic jeszcze upatrzonego ale bacznie obserwuję wiekszosc tematow i blogow. Pozdrawiam
  Cytat

... a fajnie byloby miec garaz. Doklejony do tego lub osobno. Doklejony pewnie by paskudnie wygladal 2 stanowiskowy (z 1 sa projekty). Wtedy salon od zachodu, taras od południa no i ulozenie dachu pod kolektory (dzieki jeszcze raz za sluszna uwage) od poludnia i do sasiada icon_biggrin.gif

Rozwiń  

Z garażem byś nie miał absolutnie żadnego problemu prz tym domku - akurat dałbyś go od strony łazienki - okno w łazience ci nie potrzebne. Dodatkowo miałbyś dzięki garażowi zaizolowaną ścianę od łazienki, która de facto stałaby się najcieplejszym pomieszczeniem w domu - miałbyś tam spokojnie te komfortowe 24'C.
Przy okazji mógłbyś dać komin wentylacyjny między garażem a łazienką - albo Went.Mech. icon_smile.gif
Dodatkowo masz piękne wejście do garażu od strony ganku - zadaszone - więc nie bedzie ci kapało na głowę podczas deszczu, a przez to nie musisz robic dojścia przez dom icon_smile.gif
Ale to już kwestia poczucia komfortu icon_smile.gif
Minusem moze być odpalanie silnika w garażu - możesz go słyszeć przez ściany sypialni. Pytanie o której wstajesz ^^
http://www.domywstylu.pl/projekty/jednorod...m/aloes_2/#view
http://www.domywstylu.pl/projekty/jednorod...m/aloes_3/#view

Tutaj jest ten projekt w wersji z garażem. Szkoda tylko, że jednostanowiskowy. Fajnie byłoby mieć większy garaż bo nie ma opcji na piwnice na mojej działce :( Pytanie czy nie byłby (garaż) zbyt duży patrząc proporcjonalnie do tego domku. Rozmawiałem z osobą, która wybudowała ten dom i mówiła, że okna dachowe są złe i lepiej byłoby mieć okna szczytowe. Czy koszta takiej przeróbki są bardzo duże? Kotłownia jest niestety zbyt mała aby mieć piec z podajnikiem, szkoda. Dzięki jeszcze raz, będę myślał nad tym projektem. A masz może jakieś wyobrażenie do zmian w tym domku aby był bardziej funkcjonalny i komfortowy(via te ułożenie stron itp)
  Cytat

No powiedzmy, ze wiem. Nie jestem tutaj od tygodnia i sledze jego wypowiedzi co nie zmienia faktu, ze juz w ktorym topicu trolluje ;/

Ale nie o tym temat. Ciekaw jestem jeszcze opinii innych osób na temat pytań w tym temacie icon_smile.gif

Rozwiń  

Nie piszę tego po złości,ale widzę że umiesz używać polskie litery i raz je używasz a za chwilę już nie w tym samym poście i nie dziw się ,że ktoś może Cię źle zrozumieć bo pisząc np.: zle można to rozumieć źle albo złe.
  Cytat

Witam,

Przepraszam z góry, że się wtrącam do wątku autora ale chciałem tylko zapytać co myślicie o domku z wejściem od południa? Chodzi mi o projekt Aloes http://www.projekty.ign.com.pl/projekt_domu/aloes/1461/opis . Tutaj można sobie poobracać względem stron świata http://www.projekty.ign.com.pl/popUp/obracanie.php?p=1461 .

Rozwiń  

Mam dom z wejściem od południowego zachodu ....
Bardzo sobie chwalę przede wszystkim z trzech powodów ... już mówię dlaczego ....

1. sypialnia nasza jest od zachodu - słońce kiedy tam świeci już nie nagrzewa pokoju tak bardzo latem ...

2. w salonie słońca jest mniej i dla mnie jest to ok - pokój dzienny nie nagrzewa się tak bardzo latem- jest chłodno , i wolę bardziej zacieniony salon do tego stopnia, że przeważnie nawet w dzień zaciągam materiałowe rolety - szlag by mnie mnie trafił - bo w słońcu na panelach widać każdy pyłek kurzu ... a mam spory zwierzyniec który sporo nanosi (dwa psy i kot aktualnie które mieszkają z nami w domu , ale wychodzą na posesję)

3. na tarasie słońce jest do południa ... po południu z zimnym piwkiem w dłoni po pracowitym dzionku usiąść mogę sobie w cieniu tudzież pobujać się na huśtawce i słońce mi w pychol nie świeci - idealnie rozwiązanie jak dla mnie ... jeśli mam ochotę wygrzać zwłoki to mykam na trawkę na leżaczek tudzież idę na ganek z kawą , siadam na murku i wygrzewam kości...

Nie podałeś wymiarów działki.
1 wersja
Niewielkim kosztem zyskujesz dodatkowy pokój,dach dwuspadowy ciągły,kominy na jednakowej wysokości -wentylacyjny dla łazienki połączony z spalinowym kotłowni. Niewielka modyfikacja dachu. Minus-wejście do garażu"naokoło" domu, ale dałoby radę zamienić "lustrzanie" z kotłownią -pytanie jak chcesz mieć wjazd.
Brak obrazka
932_999_tn.jpg
http://zapisz.net/images/932_999.jpg
2 wersja
Pomieszczenie gospodarcze, dostawiony garaż,dach dobudowany.Minus-tracisz okna szczytowe na poddaszu - chyba, że nad garażem zrobisz dodatkowy pokój.
Brak obrazka
692_999a_tn.jpg
http://zapisz.net/images/692_999a.jpg

Edytowano przez Draagon (zobacz historię edycji)
Wymiary od drogi asfaltowej 31,9m(Północ) rownolegla 25,85m(połódnie) od drogi mniejszej wewnętrznej 28,55m(zachód) i rownolegla 31,85m(wschód).

Daggulka dzięki za odpowiedź. Przeczytałem cały Twoj dziennik juz jakis czas temu icon_biggrin.gif. Teraz mieszkam w mieszkaniu gdzie salon jest od wschodu i ciemno jest ;/

Draagon garaż raczej bym wolał klasycznie od frontu no chyba, że by mi na tą działkę zmieścił się jakis garaż osobno to wtedy może byc bokiem :P
  Cytat

a , czyli znaczy słońcolubny jesteś... ja sobie jeszcze specjalnie cień stwarzam sztucznie ... icon_biggrin.gif icon_wink.gif
no to faktycznie moja opcja odpada... icon_rolleyes.gif

Rozwiń  

TO znaczy wiesz, nie podoba mi się to, że jest tak mało światła mimo, że mam 2 bardzo duże okna. Może przez to, że inne domy zasłaniają, nie wiem. Fajnie jak coś widać a nie, że trzeba juz o 18 światło świecić :/
my mamy dom z wejściem centralnie od południa - i jak dla nas jest to bardzo dobry układ - miejsce na działce jest i dom spokojnie moznaby obrócić względem stron świata, ale tak nam optymalnie pasuje....więcej można zobaczyć w dzienniku budowy...co do mankamentów, to jedynie mógłbym się przyczepić do zbyt mocnego nasłonecznienia kuchni latem - niestety nie mamy rolet zewnętrznych, a roletki wewnętrzne to jednak nie to - inna sprawa, że nawet w największe upały rodzina mi te rolety odsłaniała icon_smile.gif

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

• Najnowsze posty

• Komentarz dodany przez Dorota Rylska: Czy uszczelka górna gumowa połączona z blachą przymicowaną do ściany powinna być widoczna na zewnątrz? U mnie tak jest założona brama, a ja mam wrażenie, że są za niskie drzwi.
    • Komentarz dodany przez Dorota Rylska: Czy uszczelka górna gumowa połączona z blachą przymicowaną do ściany powinna być widoczna na zewnątrz? U mnie tak jest założona brama, a ja mam wrażenie, że są za niskie drzwi.
    • Przygotowanie otworu pod bramę garażową to jeden z najistotniejszych etapów na drodze do sprawnego i bezproblemowego użytkowania garażu. Choć wielu inwestorów skupia się głównie na wyborze samej bramy i napędu, to właśnie odpowiednie przygotowanie ścian, nadproża, posadzki oraz instalacji elektrycznych decyduje o tym, czy brama będzie pracować płynnie oraz czy późniejsze koszty eksploatacji (m.in. ogrzewania garażu) nie okażą się niepotrzebnie wysokie. Pełna treść artykułu pod adresem: https://budujemydom.pl/stan-surowy/garaz/a/114870-jak-przygotowac-otwor-pod-brame-garazowa
    • Sposoby na wyłączenia fotowoltaiki. Jak skutecznie obniżyć napięcie w instalacji PV Marzec jest pierwszym miesiącem w roku kiedy fotowoltaika pokazuje swoją moc. Niesie to za sobą poważne konsekwencje.  Wyraźnie wzrasta napięcie w sieci, ale za to spada  cena energii od prosumentów w net-billingu (RCE)    Obydwa zjawiska są niekorzystne dla posiadaczy paneli fotowoltaicznych. Zjawiska te będą tylko narastać, ponieważ nowa dyrektywa budynkowa narzuca obowiązek montażu fotowoltaiki na każdym domu oddawanym do użytku już od 2030r. Jednak do tak gwałtownego przyrostu mocy w fotowoltaice nie zdążyły i raczej do 2030 roku nie zdążą przygotować się sieci energetyczne które były projektowane do przesyłu energii od elektrowni poprzez sieci wysokiego i  średniego napięcia do sieci niskich napięć i odbiorcy końcowego. i Jednak rozwój energetyki rozproszonej sprawił że w słoneczne dni energie trzeba kierować w przeciwnym kierunku. W dzielnicach w których fotowoltaika jest popularna pojawił się problem wysokich napięć i w konsekwencji wyłączanie się mikroinstalacji fotowoltaicznych. Sytuacja z roku na rok będzie jeszcze gorsza, przerwy w ciągu dnia będą coraz dłuższe, a problem zacznie się już w ostatnim miesiącu zimy i potrwają do późnej jesieni. Częste wyłączanie mikroinwertera ma negatywny wpływ na jego żywotność, a co gorsze nie mamy własnej produkcji akurat w czasie kiedy powinna być najwyższa. Jak się przed tym chronić, co zrobić aby nasze instalacje w słonecznie dni produkowały prąd a nie tylko szpeciły dachy. O tym w dalszej części. Wersja dla nie lubiących czytać: Sposoby na wyłączenia fotowoltaiki. Jak skutecznie obniżyć napięcie w instalacji PV Optymalny  poziom napięcia w sieci, powinien wynosić  230V i może wahać się maksymalnie o 10%, czyli w przedziale 207-253V. Zgodnie z tymi parametrami ustawiane są również falowniki, czyli główne urządzenia w instalacjach fotowoltaicznych, które przetwarzają prąd. Falownik wyłączy się jeżeli  napięcie w sieci przez 10 minut przekracza  253 V , a wyłączy się natychmiast jak przekroczy 264V natychmiast. Falownik trójfazowy wyłączy sią nawet jeśli napięcie choćby jednej z trzech faz przekroczy dopuszczalną normę.  Problem ten powstaje najczęściej, gdy wiele instalacji PV jest podłączonych do jednej linii energetycznej. Nasila się on podczas słonecznej pogody, kiedy panele fotowoltaiczne produkują najwięcej energii. Jeżeli moc zainstalowana fotowoltaiki w obrębie stacji tansformatorowej znacznie przekracza moc transformatora, to problemy są niemal pewne. Ponadto problem występuję często w domach, które są daleko od transformatorów i w mniejszych miejscowościach.     Co możemy zrobić z problemem wysokich napięć? Jeżeli napięcie w sieci jest stale wysokie to można zgłosić problem do ZE, wysyłając specjalny druk RPV. Może to skutkować obniżeniem napięcia na transformatorze, jednak jeżeli napięcie za transformatorem już jest większe niż zadane, to zabieg ten nie przyniesie spodziewanego efektu.  Po drugie transformatory teoretycznie są dwukierunkowe,  ale nie we wszystkich przypadkach tak jest.  Całkowite rozwiązanie problemu zazwyczaj wymaga wymiany transformatora na trafo o większej mocy, montaż większej ilości transformatorów na danym obszarze, a czasem i wymianę przewodów na grubsze.  Jak wiemy Operatorzy Systemów Dystrybucyjnych (OSD) mają ograniczone budżety, więc zazwyczaj pozostaje nam samodzielnie poradzić sobie z problemem.  Mamy tu kilka opcji do wyboru.      Najprościej jest  zwiększyć autokonsumpcję produkowanej energii. W tym celu musimy zmienić swoje przyzwyczajenia. Wiele urządzeń elektrycznych uruchamiamy często wieczorem lub po zachodzie słońca.   Obecnie większość takich urządzeń jak zmywarki, pralki, suszarki do ubrań, bojlery, systemy nawadniania,  pompy ciepła czy klimatyzatory wyposażona jest w programatory czasowe lub timery pozwalające uruchomić urządzenie po określonym czasie. W naszym przypadku celujemy w godziny w których napięcie w sieci zbliża się do krytycznego. Wówczas inwerter będzie miał mniej energii (nadwyżki) do „wypchnięcia” na zewnątrz, a więc napięcie nie będzie tak intensywnie podbijane. Ponadto w domu mamy wiele urządzeń na baterie które należy ładować, jak np odkurzacze automatyczne, laptopy, tablety, latarki,  elektronarzędzia, rowery elektryczne i powoli pojawiają się samochody elektryczne.  Większość z nas w godzinach południowych jest albo w pracy albo w szkole, więc powstaje problem z włączeniem  ładowarek.  Tutaj z odsieczą przychodzą systemy zarządzania energią, a zwłaszcza  inteligentne gniazdka, które możemy zaprogramować aby włączały przesyłanie prądu o dowolnej porze, możemy też sterować nimi zdalnie.  Gniazdka te pozwalają także na automatyzację, czyli możemy określić warunki w jakich zostanie uruchomiony przepływ prądu. Można np zadać warunek że prąd zaczyna lub przestaje płynąć po osiągnięciu określonego napięcia np 250V.    Link do takiego gniazdka podam w opisie filmu. Warto też do autokonsumpcji prądu w szczycie produkcji namówić sąsiadów, bo tylko wtedy to przyniesie wyraźny spadek napięcia w sieci i zwiększy produkcję prądu przez nasze instalacje.     Co jeżeli nawet to nie pomaga?  Wtedy rozsądne będzie obniżenie napięcia w sieci przez włączenie funkcji Q(U) i P(U) w inwerterze. Wiele inwerterów ma funkcję Q(U) oraz P(U) [czytaj - "Q od U" i "P od U"]. Gdy uruchomiona i właściwie skonfigurowana, powoduje ona, że po przekroczeniu 250 V, falownik zmniejsza moc (konkretnie moc czynną wytwarzając w zamian nieco mocy biernej). Skutkiem tego falownik nie sięga granicy 253 V i dalej działa. Pomimo że instalacja działa z nieco mniejszą mocą, to i tak lepsze niż ciągłe wyłączanie i włączanie się całej instalacji. Bardziej radykalnym krokiem jest włączenie elektrycznego grzejnika także za pomocą inteligentnego gniazdka które uruchomi go tylko jak napięcie będzie na maksymalnym poziomie.  W ten sposób zmarnujemy część energii, ale możemy uchronić instalację przed wyłączeniem. Tutaj ważne jest zdiagnozowanie najbardziej obciążonej fazy.  Coraz popularniejszym rozwiązaniem jest magazynowanie nadwyżek energii w akumulatorach. Dzięki temu nie obciążamy sieci niezużytą energią a odebrać ja możemy w dowolnym momencie. Minusem rozwiązania są ceny akumulatorów do magazynowania energii, koszt baterii o pojemności 10 kWh to ok 20 tysięcy złotych. Cenę obniżymy dotacjami np z programu Mój Prąd. Ceny akumulatorów w długoletniej perspektywie spadają o ok 20% rocznie. W chwili obecnej z ekonomicznego punktu widzenia magazyny energii są mało opłacalne, ale za lat kilka ich zakup może być bardzo opłacalny, a nawet niezbędny w przypadku przeciążonej sieci energetycznej. Na każdy kWp instalcji PV niezbędne jest minimum 1 kWh pojemności magazynu energii.  Plusem instalacji hybrydowej jest to iż w przypadku awarii sieci nasza instalacja się nie wyłączy, będzie nadal zasilała nasze urządzenia elektryczne. Taniej wychodzą magazyny ciepła.  Woda w bojlerze o odpowiedniej pojemności może być zagrzewana gdy napięcie zbliża się do krytycznego. Tu znów korzystamy z inteligentnych gniazdek.  Podobną funkcję spełnia klimatyzacja którą możemy uruchamiać w szczycie produkcji prądu, aby po powrocie domowników do domu była już optymalna temperatura.  Nietypowym rozwiązaniem, które może się sprawdzić w niektórych przypadkach jest zastąpienie falownika trójfazowego  trzema falownikami  jednofazowymi podpiętymi do trzech różnych faz.  Jak wiadomo falownik trójfazowy wyłączy się jeżeli napięcie na dowolnej fazie przekroczy normę. Takie rozwiązanie ma wiele zalet: Różnice napięć między fazami przestają mieć znaczenie – każdy falownik działa niezależnie. W razie awarii/wyłączenia falownika 2/3 instalacji wciąż działa. W razie zaniku jednej fazy pozostałe dwa inwertery działają. Minusem jest wyższy koszt instalacji: trzy osobne falowniki kosztują więcej niż jeden trójfazowy, ponadto dochodzi zwielokrotnione okablowanie i zabezpieczenia. Podobny efekt osiągniemy montują mikroinwertery podpięte do różnych faz.    Jeżeli jesteśmy przed montażem instalacji fotowoltaicznej, to musimy zadbać o wydłużenie czasu własnej produkcji prądu za pomocą instalacji Wschód zachód, co pozwoli rozciągnąć swoją produkcję prądu poza czas szczytu produkcji z większości instalacji w okolicy które zazwyczaj są skierowane na południe. Do przekroczenia dopuszczalnego napięcia nie dochodzi ranem ani wieczorem, a w południe. Należy przyjąć że już wkrótce od godziny 10 do 14 a w niektórych miejscach nawet przez 8 godzin na dobę, i to aż przez ponad pół roku sieć będzie przeciążona i większość instalacji PV będzie wyłączona.  Dodatkowym plusem tego rozwiązania jest wzrost własnej autokonsumpcji poprzez własny prąd od wschodu słońca, aż do zachodu, a nie tylko w południe kiedy jesteśmy w pracy. W nowym systemie rozliczeniowym zwanym netbilingiem taki układ paneli jest niemal konieczny. Obecnie ceny paneli Fotowoltaicznych niesamowicie spadły. Można już nabyć zestaw 10kWp wraz z falownikiem za około 10 tyś zł. Warto też wiedzieć że mała instalacja 3,3kWp wraz z montażem to koszt 15-18 tyś zł, zaś instalacja o 3 krotnie większej mocy (10kWp) kosztuje niecałe 2x więcej, czyli około 30 tys zł. Koszt kwp w małej instalacji to około 6 tys złotych, zaś w dużej to około 3000zł. Duże instalacje 50 kWp to koszt około 100 tys zł, więc koszt kWp to zaledwie 2000zł. Instalatorzy proponują obecnie drogie  małe instalacje argumentując to bardzo wysoka  autokonsumpcją co pozwoli szybko zwrócić koszt inwestycji.  Jest to prawda, ale niestety taka instalacja nie obniży znacznie naszych rachunków. Montując jeden panel 300W w domu o dużych rachunkach za prąd osiągniemy niemal 100% autokonsumpcje, szybki zwrot inwestycji, jednak nie zauważymy tego w rachunkach za prąd.  Warto więc pomyśleć o instalacji o dużo większej mocy niż proponują o obecnie monterzy. Zaletą będzie duży wzrost produkcji prądu w miesiącach o słabym nasłonecznieniu, oraz w pochmurne dni i zaraz po wschodzie i przed zachodem słońca. Jak wiemy w samo południe jest duże ryzyko że wyłączone zostaną zarówno małe jak i duże instalacje PV. taki układ pozwoli też na sprzedaż prądu w lepszych cenach, bo jak wiadomo w południe są one bardzo niskie.  Oczywiście nie polecam zmiany ustawień falowników podnosząc górny próg napięcie, ponieważ jest to szkodliwe dla urządzeń elektrycznych podpiętych do sieci w naszej okolicy.   Jestem ciekaw czy macie jakieś własne sposoby na obniżenie napięcia w sieci.
  • Popularne tematy

• Utwórz nowe...