To "raczej zimne" wywiewy z oczyszczalni, w zimne dni będzie schładzać mokre powietrze z mieszkania - będzie kondensować się para wodna wewnątrz rur...
Czy przewidział to monter? Jest miejsce, skąd skropliny będzie można usunąć? Może nie za wielkie ilości, ale długo stojące potrafią "pachnieć"..
W zimnej części dachu powinny być zaizolowane głównie te, którymi będzie odprowadzane ciepłę powietrze. Z oczyszczalni będzię raczej zimne, zbliżone do temperatury na zewnątrz, więc jest szansa, że nic się nie wykropli. Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka
Tak, mechaniczna wyciągowa i jak to ujął podczytywacz, ta mechaniczność to zamontowanie wentylatora w rurze, chyba nie ma w tym nic złego.
Początkowo rura szła z dołu na dach prosto ale jak zaznaczyłem na poprzednim zdjęciu doszła tu następna rura odpowietrzająca oczyszczalnię ścieków na zewnątrz.
Monterzy powiedzieli, że kominek odpowietrzający na dachu to brak śmierdzących wyziewów na trawniku przed domem. Dla mnie to brzmiało sensownie.
Poza tym, podzielę jeszcze poddasze na kilka mniejszych pomieszczeń. Wówczas ta pionowa rura nie stałaby przy ściance działowej, więc monterzy zawczasu zmienili jej bieg i teraz tylko mały kawałek na podłodze będzie widoczny bo reszta zniknie za ścianką i w ociepleniu.
Co do wykraplania się wody na rurach, to czy wilgoć powstaje równie często wewnątrz co na zewnątrz ścianek rur ?
Podejrzewam, że ta "mechaniczność" to zamontowanie wentylatora kanałowego w rurze 110 i... i już...
Powstanie hybryda z grawitacyjną...
Nakupował, namontował, zarobił i jest OK... chyba... dla niego...
A można było, a nawet raczej TRZEBA było, aby to działało - prościej, bo prosto, aby wywiewy nie musiały się "zastanawiać" JAK i którędy wywiewać...
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się