JacekW81 Napisano 29 sierpnia 2011 Udostępnij #1 Napisano 29 sierpnia 2011 Witam wszystkich po długiej przerwie Co prawda, ja już mam za sobą instalację grzewczą, ale przyszło mi do głowy pytanie:Czy kolor kaloryferów ma wpływ na sprawność oddawania ciepła?Wytłumaczenie pytania:Kolor biały odbija promieniowanie (np. widzalne), natomiast kolor czarny - pochłania. Poprzedniego zdania nie trzeba udowadniać, każdy wie że w słońcu gorącej jest w czarnej koszulce niż w białej.Kaloryfer oddaje ciepło m.in. przez konwekcję i promieniowanie. Konwekcję odrzucam ponieważ nie o nią chodzi.Ciepło z instalacji (pozwolicie że nazwę to "przejściem") przechodzi w aluminiowy kaloryfer, który promieniuje. To promieniowanie natrafiając na białą farbę powinno zostać odbite (przynajmniej w kilku %) do "środka"- czyli pozostaje w kaloryferze i obniża sprawność. Gdyby kaloryfer był pokryty czarną farbą powinien pochłonąć promieniowanie i zamienić je na ciepło z konwekcji. (co z kolei też obniża sprawność)Co o moim rozumowaniu myślicie?A co by się stało gdyby pokryć kaloryfer innym kolorem? np fioletowym? Link do komentarza
Barbossa Napisano 29 sierpnia 2011 Udostępnij #2 Napisano 29 sierpnia 2011 ło jeżu, ale rozterki a w jakich skarpetach (jakiego koloru) robi Ci się zimniej w stopy Link do komentarza
Moose Napisano 29 sierpnia 2011 Udostępnij #3 Napisano 29 sierpnia 2011 A to jeszcze należało by zróżnicować lewą i prawą stopę... Link do komentarza
dzempel Napisano 29 sierpnia 2011 Udostępnij #4 Napisano 29 sierpnia 2011 czerwony by fajniej się rozgrzewał- Link do komentarza
Barbossa Napisano 29 sierpnia 2011 Udostępnij #5 Napisano 29 sierpnia 2011 (edytowany) ale to chyba nie na stopie, a trochę wyżej Edytowano 29 sierpnia 2011 przez Barbossa (zobacz historię edycji) Link do komentarza
Moose Napisano 29 sierpnia 2011 Udostępnij #6 Napisano 29 sierpnia 2011 Cytat ale to chyba nie na stopie, a trochę wyżej Ja nie wiem Artur gdzie Ty nosisz skarpetki... ja na stopach to i chciałam rozróżnienie zrobić.... czy lewa będzie marzła tak samo jak prawa w zielonej skarpecie i czy zmiana kolorystyki spowoduje ogrzanie obu czy też.... Dobra dobra chyba mnie głupawka ze zmęczenia łapie... Link do komentarza
JacekW81 Napisano 30 sierpnia 2011 Autor Udostępnij #7 Napisano 30 sierpnia 2011 Jak to mówią: Nie ma głupich pytań, są tylko głupie odpowiedzi. Pozdrawiam. Link do komentarza
REGULUS-System - grzejniki Napisano 31 sierpnia 2011 Udostępnij #8 Napisano 31 sierpnia 2011 Cytat Jak to mówią: Nie ma głupich pytań, są tylko głupie odpowiedzi. Pozdrawiam. Witaj!Oczywiście, że grzejnik czarny jest sprawniejszy. W komorze badań cieplnych to wyjdzie. Różnice jednakże w pomieszczeniach użytkowych są pomijalne.Znacznie większą barierą dla sprawności grzejnika stanowi sam fakt istnienia powłoki lakierniczej.Wszystko zależy od rodzaju farby i grubości pokrycia nią..Grzejnik niepomalowany posiada większa moc od pomalowanego o dobre kilka procent.Jednakże podawane przez producentów moce grzejników odnoszą się z całą pewnością do grzejników pomalowanych......Na marginesie: grzejnik czarny również promieniuje.. Odpowiedz sobie.. Czy grzejnik czarny pochłania ciepło promieniowania emitowane zwrotnie od ogrzanych przedmiotów w pomieszczeniu? Jaki będzie bilans zysków i strat?Pozdrawiam Link do komentarza
JacekW81 Napisano 31 sierpnia 2011 Autor Udostępnij #9 Napisano 31 sierpnia 2011 Super.Bardzo Panu dziękuję. Link do komentarza
kochamylazienki Napisano 2 września 2011 Udostępnij #10 Napisano 2 września 2011 tylko nie nakładaj chromu ;) a jeżeli chodzi o kolory z palety RAL nie odczujesz różnicy pozdrawiam Link do komentarza
el-instalator Napisano 8 września 2011 Udostępnij #11 Napisano 8 września 2011 Czarny grzejnik nawet ma największą "wydajność" promieniowania. Wspomniane chromowane, niklowane - najgorszą. W sumie wpływ będzie miało też to w jakich kolorach są przedmioty wokół grzejnika - to one pochłaniają wyemitowane promieniowanie. Link do komentarza
Marcin123 Napisano 12 września 2011 Udostępnij #12 Napisano 12 września 2011 A co powiedzie na to? Zdjęcie zrobiłem na basenie. Grzejniki zostały pokryte tym samym tynkiem, co ściany. Zastanawiam się po co? Link do komentarza
retrofood Napisano 12 września 2011 Udostępnij #13 Napisano 12 września 2011 Cytat Zastanawiam się po co? Jak to po co? Bo się chłopom nie chciało zabezpieczać ich folią. Link do komentarza
JacekW81 Napisano 12 września 2011 Autor Udostępnij #14 Napisano 12 września 2011 A ja myślę, że brakło im kafelek - to zrobili tynkiem Link do komentarza
daggulka Napisano 12 września 2011 Udostępnij #15 Napisano 12 września 2011 (edytowany) dobrze , że to tynk żywiczny ( tak mi się wydaje patrząc na fotkę) - bo jakby tak gipsowym pojechali , to mogłoby być nieciekawie natomiast patrzę , i oczy przecieram ze zdumienia - jak oni zrobili to na tak nierównomiernej powierzchni? wszak żadna paca tego nie obsłuży - chodzi mi o te wgłębienia na panelu grzejnika .... edit: literki Edytowano 12 września 2011 przez daggulka (zobacz historię edycji) Link do komentarza
JacekW81 Napisano 12 września 2011 Autor Udostępnij #16 Napisano 12 września 2011 A jakby w kafelkach zrobili, to byłby majstersztyk!! A czasami to nie był Stopox + piasek kwarcowy?! Link do komentarza
daggulka Napisano 12 września 2011 Udostępnij #17 Napisano 12 września 2011 Cytat A jakby w kafelkach zrobili, to byłby majstersztyk!! A czasami to nie był Stopox + piasek kwarcowy?! na fotce nie widać dokładnie - Marcin by musiał uściślić... Link do komentarza
r-32 Napisano 12 września 2011 Udostępnij #18 Napisano 12 września 2011 Cytat na fotce nie widać dokładnie - Marcin by musiał uściślić... natrysk ? Link do komentarza
daggulka Napisano 12 września 2011 Udostępnij #19 Napisano 12 września 2011 Cytat natrysk ? o, chyba najprędzej technicznie do wykonania ... Link do komentarza
JacekW81 Napisano 12 września 2011 Autor Udostępnij #20 Napisano 12 września 2011 E, tam. Polak potrafi! A że za 3 miesiące odpadnie - to sprzedawca chłam pocisnął, a nie spieprzona robota! Link do komentarza
retrofood Napisano 12 września 2011 Udostępnij #21 Napisano 12 września 2011 Cytat natrysk ? oczywiście, że tak. Link do komentarza
bachus Napisano 17 września 2011 Udostępnij #22 Napisano 17 września 2011 (edytowany) . Cytat Witaj!Grzejnik niepomalowany posiada większa moc od pomalowanego o dobre kilka procent. Witam.Oj z tym stwierdzeniem to bym mocno polemizował.Już wyjaśniam dla czego.Otóż grzejnik jest urządzeniem emitującym ciepło i zaraz starzy wyjadacze powiedzą, że odkryłem Amerykę!Jasne ale w procesie emisji (głównie w podczerwieni) jest pewna ciekawa zależność. Okazuje się, że metale, szczególnie w stanie błyszczącym wcale dobrze nie emitują ciepła jak zasugerował nam kolega Regulus. Ta sugestia wynikała z bariery cieplnej w związku zastosowania powłoki lakierniczej. Taka sama sytuacja jest w kolektorach słonecznych. Proszę zwrócić uwagę, że chrom naniesiony na absorber ma bardzo niski współczynnik emisji. Jest to metal w stanie czystym a że czarny to tylko dla tego, że musi mieć duży współczynnik absorpcji. To samo się tyczy każdego metalu.Ale wystarczy pomalować czarną matówką to współczynnik emisji podskoczy do jedności. I tu racja, że należy pomalować na czarno. No ale kto by chciał mieć czarne grzejniki w chałupie? dla tego są białe, gdzie ten współczynnik jest na poziomie 0,37.. Cytat Czy grzejnik czarny pochłania ciepło promieniowania emitowane zwrotnie od ogrzanych przedmiotów w pomieszczeniu?. Pewnie by pochlaniał gdyby te przedmioty ogrzewały się do wyższej temperatury niż sam grzejnik ale to rozważania czysto teoretyczne.pozdrawiamWitold Edytowano 17 września 2011 przez bachus (zobacz historię edycji) Link do komentarza
JacekW81 Napisano 18 września 2011 Autor Udostępnij #23 Napisano 18 września 2011 Widzę, że temat się rozwija Link do komentarza
Marcin123 Napisano 20 września 2011 Udostępnij #24 Napisano 20 września 2011 Cytat E, tam. Polak potrafi! A że za 3 miesiące odpadnie - to sprzedawca chłam pocisnął, a nie spieprzona robota! Tak, to tynk nakładany natryskowo. Trzyma się bardzo dobrze, bo ma już z rok, może więcej. Mnie tylko dziwi bezmyślność wykonawców, zakładam, że chcieli, aby było "ładnie" ale o obniżeniu sprawności grzejników nie pomyśleli. Link do komentarza
bachus Napisano 20 września 2011 Udostępnij #25 Napisano 20 września 2011 Cytat Tak, to tynk nakładany natryskowo. Trzyma się bardzo dobrze, bo ma już z rok, może więcej. Mnie tylko dziwi bezmyślność wykonawców, zakładam, że chcieli, aby było "ładnie" ale o obniżeniu sprawności grzejników nie pomyśleli. Witam.Marcin, te parę grzejniczków na taką kubaturę to tylko kwiatek do butonierki. Tę halę grzeje woda basenu. pozdrawiam.Witold Link do komentarza
REGULUS-System - grzejniki Napisano 22 września 2011 Udostępnij #26 Napisano 22 września 2011 Cytat .Witam.Oj z tym stwierdzeniem to bym mocno polemizował.Już wyjaśniam dla czego.Otóż grzejnik jest urządzeniem emitującym ciepło i zaraz starzy wyjadacze powiedzą, że odkryłem Amerykę!Jasne ale w procesie emisji (głównie w podczerwieni) jest pewna ciekawa zależność. Okazuje się, że metale, szczególnie w stanie błyszczącym wcale dobrze nie emitują ciepła jak zasugerował nam kolega Regulus. Ta sugestia wynikała z bariery cieplnej w związku zastosowania powłoki lakierniczej. Taka sama sytuacja jest w kolektorach słonecznych. Proszę zwrócić uwagę, że chrom naniesiony na absorber ma bardzo niski współczynnik emisji. Jest to metal w stanie czystym a że czarny to tylko dla tego, że musi mieć duży współczynnik absorpcji. To samo się tyczy każdego metalu.Ale wystarczy pomalować czarną matówką to współczynnik emisji podskoczy do jedności. I tu racja, że należy pomalować na czarno. No ale kto by chciał mieć czarne grzejniki w chałupie? dla tego są białe, gdzie ten współczynnik jest na poziomie 0,37..Pewnie by pochlaniał gdyby te przedmioty ogrzewały się do wyższej temperatury niż sam grzejnik ale to rozważania czysto teoretyczne.pozdrawiamWitold Witaj Witold.Błyszczącym czy niepomalowanym?Napisałem tak: Znacznie większą barierą dla sprawności grzejnika stanowi sam fakt istnienia powłoki lakierniczej.Wszystko zależy od rodzaju farby i grubości pokrycia nią..Grzejnik niepomalowany posiada większa moc od pomalowanego o dobre kilka procent.Badałem to w komorze badań cieplnych.---------------------------------------------------------------Odnośnie pochłaniania ciepła zwrotnie przez grzejnik czarny.. Pytanie było właśnie dla czysto teoretycznego rozważenia.Taka sytuacja może mieć miejsce... W razie uzysku ciepła z powodu np. nasłonecznienia..------------------------------------------------------------Pozdrawiam BogusławPs. Grzejniki w kolorze czarnym? Zamawiane są dość często Najcżęściej jednak RAL 1015 i RAL9006... Cytat Witam.Marcin, te parę grzejniczków na taką kubaturę to tylko kwiatek do butonierki. Tę halę grzeje woda basenu. pozdrawiam.Witold Witoldzie!To dlaczego projektanci wprowadzają grzejniki na baseny?Pytanie:Gdy wchodzisz do wody na przeciętnym basenie, to woda w nim jest chłodniejsza od temperatury powietrza czy ma temperaturę powietrza? Zapotrzebowanie cieplne basenu buduje się dla temperatury powietrza 28oC.Woda w basenie tyle nie ma. -------------------------------------Komfort cieplny w pomieszczeniu tworzą trzy parametry:temperatura powietrzawilgotność powietrzaruch powietrzaOgólne dopowiedzenie:Człowiek żyje w środowisku powietrza i to jego parametry wpływają na odczucie komfortu cieplnego a nie temperatura przegród czy bilans cieplny obiektu.Do tego dochodzi kolejny bardzo zmienny, lecz niezmiernie istotny i niemierzalny parametr: stan fizyczny naszego organizmu... W sytuacji zmęczenia lub choroby nasze potrzeby co do temperatury otoczenia zmieniają się.PozdrawiamBogusław Link do komentarza
Tanie-Grzanie Napisano 4 listopada 2011 Udostępnij #27 Napisano 4 listopada 2011 Dla mnie liczy się sama moc grzewcza,tak aby nie była zbyt niska, a kolor to drugorzędna sprawa i zwracamy na niego uwagę tylko podczas wyboru grzejników dekoracyjnych. Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się