Krychu_M Napisano 8 sierpnia 2011 #1 Napisano 8 sierpnia 2011 Witam wszystkichPowiedzcie jaka jest najlepsza podłoga do kuchni. Wiadomo tłuszcz, woda i inne żywieniowe elementy.pozdrawiam
Merreta Napisano 9 sierpnia 2011 #2 Napisano 9 sierpnia 2011 Moim zdaniem to pytanie z gatunku retorycznych. Najłatwiej utrzymać w czystości płytki, gres. Niektórzy stosują w kuchni drewniane podłogi, ale nie wiem jak wyglądają po latach.Co może być jeszcze - linoleum - moim zdaniem to trochę zabytkowy materiał i okropnie wygląda, ale to kwestia gustu.
daggulka Napisano 9 sierpnia 2011 #3 Napisano 9 sierpnia 2011 też uważam, że gres najpraktyczniejszy .... i niech ręka boska broni od jasnych fug ....
ewiq0 Napisano 9 sierpnia 2011 #4 Napisano 9 sierpnia 2011 Cytat i niech ręka boska broni od jasnych fug .... no na podłodze nigdy w życiu....chyba że ktoś się nudzi i nie ma co w domu robić, to będzie czyścić szczoteczką do zębów
daggulka Napisano 9 sierpnia 2011 #5 Napisano 9 sierpnia 2011 Cytat no na podłodze nigdy w życiu....chyba że ktoś się nudzi i nie ma co w domu robić, to będzie czyścić szczoteczką do zębów ja się nie nudzę ... dlatego u mnie już nie są jasne
retrofood Napisano 9 sierpnia 2011 #6 Napisano 9 sierpnia 2011 Cytat też uważam, że gres najpraktyczniejszy .... i niech ręka boska broni od jasnych fug .... kurna, a dlaczego nikt już nie robi polepy glinianej? Też mozna po niej chodzić...
ewiq0 Napisano 9 sierpnia 2011 #7 Napisano 9 sierpnia 2011 Cytat ja się nie nudzę ... dlatego u mnie już nie są jasne aaaa, to ty z własnego doświadczenia.....no wiesz co...to też Cię podkusiło
Jani_63 Napisano 9 sierpnia 2011 #8 Napisano 9 sierpnia 2011 Cytat kurna, a dlaczego nikt już nie robi polepy glinianej? Też mozna po niej chodzić... Na pograniczy Zabrza i Gliwic jest całe osiedle domków z klepiskiem jako podłogą.Wybudował je że tak powiem wujek Adi jak Hitlerstrasse budowali w latach 30-tych.Ludziska nie docenili tej myśli technicznej (domki były stawiane w założeniu na 30-50 lat) i radośnie dalej w nich mieszkają, a podłogi poprzykrywali jakimiś innymi wykładzinami
ewiq0 Napisano 10 sierpnia 2011 #9 Napisano 10 sierpnia 2011 Cytat Na pograniczy Zabrza i Gliwic jest całe osiedle domków z klepiskiem jako podłogą.Wybudował je że tak powiem wujek Adi jak Hitlerstrasse budowali w latach 30-tych.Ludziska nie docenili tej myśli technicznej (domki były stawiane w założeniu na 30-50 lat) i radośnie dalej w nich mieszkają, a podłogi poprzykrywali jakimiś innymi wykładzinami no widzisz i tak służą lata całeale powiedz, to pewnie jakieś familoki co??
daggulka Napisano 10 sierpnia 2011 #10 Napisano 10 sierpnia 2011 Cytat aaaa, to ty z własnego doświadczenia.....no wiesz co...to też Cię podkusiło podkusiło to dobre słowo w tej sytuacji
ewiq0 Napisano 10 sierpnia 2011 #11 Napisano 10 sierpnia 2011 Cytat podkusiło to dobre słowo w tej sytuacji no, nie wpadłam na to w żadnym wypadku, a już dużo w życiu tych płytek wymyśliłam
pumpaluna Napisano 11 sierpnia 2011 #12 Napisano 11 sierpnia 2011 a czy ktoś z was ma w kuchni takie same płytki jak w hallu? chciałabym machnąć wszędzie takie a'la panelowe coś w stylu woodentic (piszę że w stylu bo mam nadzieję że znajdę coś tańszego niż paradyż), nie lubię błyszczących podłóg i w ogóle wszelkie płytki to nie moja bajka
Jani_63 Napisano 11 sierpnia 2011 #13 Napisano 11 sierpnia 2011 Cytat no widzisz i tak służą lata całeale powiedz, to pewnie jakieś familoki co?? Jakie familoki? Wdziałaś klepisko na piętrze?Wszystko (no prawie) domki w zabudowie bliźniaczej (stawiane przeważnie parami) na wąskich działkach.
daggulka Napisano 11 sierpnia 2011 #14 Napisano 11 sierpnia 2011 Cytat a czy ktoś z was ma w kuchni takie same płytki jak w hallu? chciałabym machnąć wszędzie takie a'la panelowe coś w stylu woodentic właśnie fajnie ... im mniej kombinacji tym lepiej .... mnie by się podobało ...
kemtob Napisano 4 września 2011 #15 Napisano 4 września 2011 myśle, że w kuchni to teraz ważne żeby mieć drewno więc polecałbym drewnianą alebez zażynania się cenowo, dobrym wyborem będzie np. podłoga bukowa np. z barlinka - ładnie i rozsądnie cenowo, no i drewno
cyma2704 Napisano 4 września 2011 #16 Napisano 4 września 2011 [quote name='pumpaluna' date='11.08.2011, 14:28 ' post='229359']a czy ktoś z was ma w kuchni takie same płytki jak w hallu? chciałabym machnąć wszędzie takie a'la panelowe coś w stylu woodentic (piszę że w stylu bo mam nadzieję że znajdę coś tańszego niż paradyż), nie lubię błyszczących podłóg i w ogóle wszelkie płytki to nie moja bajka[/quoteA woodentic to nie płytka?U mnie kuchnia, wiatrołap, hall signum szare 60x60, dodatkowo dolna łazienka signum 30x30. Kupione, zaczną się układać w przyszłym tygodniu.
pumpaluna Napisano 4 września 2011 #17 Napisano 4 września 2011 Chodziło mi o typową terakotę w kuchni, płytki kwadratowe, często właśnie takie olbrzymie a już szczególnie świecące. Płytki drewnopodobne jak dla mnie są ok.
prospektinwestycje Napisano 5 września 2011 #18 Napisano 5 września 2011 Gres chyba najbardziej popularny i sprawdzony.
robespierre Napisano 17 września 2011 #19 Napisano 17 września 2011 Podłogi gresowe, płytki - różnych maści są fajne bo praktyczne... Lecz zwrócę uwagę na to że jednak bardzo zimne. Wiele osób lubi chodzić po domu boso i :( Ogrzewanie podłogowe załatwi problem tylko w sezonie grzewczym ale latem gdy temperatura powietrza jest grubo powyżej 20-tu podłoga potrafi mieć poniżej 10-ciu. Dla stóp to duży szok. Drewno jest miłe w dotyku lecz może ulegać uszkodzeniom. Każdy wypadający z rąk przedmiot pozostawi na niej piętno. Jeśli ktoś miałby ochotę na drewno to polecam drewno olejowane które łatwiej naprawić a dodatkowo będzie bardziej odporne na zachlapania i uderzenia niż lakierowane. Drewno stworzy w kuchni niepowtarzalny klimat.Dobrą alternatywą mogłaby być wysokiej klasy podłoga laminowana. Mam na myśli np produkty firm: Balterio, Parador, Quick Step, Witex. Większość jest dobrze zabezpieczona przeciw-wilgociowo oraz z racji budowy, odpowiedniej gęstości odporna na zarysowania i uszkodzenia. Dodatkowo ciepła cały rok.U siebie położyłem kafle w części bezpośrednio przy zabudowie meblowej i cieszę się że chociaż pod stołem jest drewno. Przynajmniej w czasie posiłku jest miło w nóżki... 1
Glazurnik_Rotberg Napisano 10 października 2011 #20 Napisano 10 października 2011 Cytat Podłogi gresowe, płytki - różnych maści są fajne bo praktyczne... Lecz zwrócę uwagę na to że jednak bardzo zimne. Wiele osób lubi chodzić po domu boso i :( Ogrzewanie podłogowe załatwi problem tylko w sezonie grzewczym ale latem gdy temperatura powietrza jest grubo powyżej 20-tu podłoga potrafi mieć poniżej 10-ciu. Dla stóp to duży szok. Drewno jest miłe w dotyku lecz może ulegać uszkodzeniom. Każdy wypadający z rąk przedmiot pozostawi na niej piętno. Jeśli ktoś miałby ochotę na drewno to polecam drewno olejowane które łatwiej naprawić a dodatkowo będzie bardziej odporne na zachlapania i uderzenia niż lakierowane. Drewno stworzy w kuchni niepowtarzalny klimat.Dobrą alternatywą mogłaby być wysokiej klasy podłoga laminowana. Mam na myśli np produkty firm: Balterio, Parador, Quick Step, Witex. Większość jest dobrze zabezpieczona przeciw-wilgociowo oraz z racji budowy, odpowiedniej gęstości odporna na zarysowania i uszkodzenia. Dodatkowo ciepła cały rok.U siebie położyłem kafle w części bezpośrednio przy zabudowie meblowej i cieszę się że chociaż pod stołem jest drewno. Przynajmniej w czasie posiłku jest miło w nóżki... Można jeszcze zdecydować się na ogrzewanie podłogowe w formie maty grzewczej, którą podłącza się do instalacji elektrycznej - wtedy mamy i ciepło, i praktycznie. Układanie płytek na macie też nie jest problemem. Pod spodem kilka wskazówek, dzięki którym będzie można skuteczniej sprawdzać poczynania fachowca.http://paniglazurnik.blogspot.com/2011/07/...amiczna-na.html
Bastion Napisano 20 października 2011 #21 Napisano 20 października 2011 Cytat Można jeszcze zdecydować się na ogrzewanie podłogowe w formie maty grzewczej, którą podłącza się do instalacji elektrycznej - wtedy mamy i ciepło, i praktycznie. Układanie płytek na macie też nie jest problemem. Pod spodem kilka wskazówek, dzięki którym będzie można skuteczniej sprawdzać poczynania fachowca.http://paniglazurnik.blogspot.com/2011/07/...amiczna-na.html Dokładnie, płytki + ogrzewanie podłogowe to idelanie rozwiązana kuchnia.
sepoy Napisano 20 października 2011 #22 Napisano 20 października 2011 Cytat a czy ktoś z was ma w kuchni takie same płytki jak w hallu? chciałabym machnąć wszędzie takie a'la panelowe coś w stylu woodentic (piszę że w stylu bo mam nadzieję że znajdę coś tańszego niż paradyż), nie lubię błyszczących podłóg i w ogóle wszelkie płytki to nie moja bajka Mam w kuchni "a`la panelowe" takie jak w salonie. I jasne fugi. Wygląda spoko, tyle, ze nie wiem jak będzie w z użytkowaniem ...
daggulka Napisano 20 października 2011 #23 Napisano 20 października 2011 Cytat Mam w kuchni "a`la panelowe" takie jak w salonie. I jasne fugi. Wygląda spoko, tyle, ze nie wiem jak będzie w z użytkowaniem ... jasne fugi przestaną być jasne ... chyba że ktoś będzie czyścił na kolankach gąbeczką Jana Niezbędnego systematycznie co jakiś czas....
sepoy Napisano 20 października 2011 #24 Napisano 20 października 2011 Heheh, to musimy szybciej się nacieszyć jasnymi fugami
prospektinwestycje Napisano 2 listopada 2011 #25 Napisano 2 listopada 2011 Cytat Heheh, to musimy szybciej się nacieszyć jasnymi fugami Dokładnie
m&ms Napisano 23 listopada 2011 #26 Napisano 23 listopada 2011 mam najzwyklejszą terakotę w kuchni. specjalnie w ciemniejszym odcieniu brązu od glazury, więc aż tak brudu nie widać. jasne fugi to rzeczywiście przekleństwo… miałam raz, nigdy więcej.
Dzulka Napisano 10 grudnia 2011 #27 Napisano 10 grudnia 2011 Też bym polecała gres: Paradyż, Imola, Atlas Concorde, Durstone...jest wielu dobrych producentów. Trzeba tylko dobrać gres do wystroju kuchni. Raczej ciemne z ciemną fugą
opszkej Napisano 30 grudnia 2011 #28 Napisano 30 grudnia 2011 nie lubie niczego ala panelowego, albo drewno albo płytki, tylko że w kuchni , jeśli jest łączona z jadalnią dobry jest mix – pasek gresu w miejscach zagrożonych wylaniem wody i na reszcie pomieszczenia podłoga z drewna. Takie rozwiązanie jest tu:http://www.biznes.meble.pl/aktualnosci,buk...-domu,5242.html
Jani_63 Napisano 30 grudnia 2011 #29 Napisano 30 grudnia 2011 W kuchni może być zarówno drewno (odpowiednio zabezpieczone) jak i płytki. Może być podłoga z żywicy albo korka... wszystko da się zrobić... byle z głową.A swoja drogą gdzie te "paski" ceramiki widzisz na zdjęciach to ja nie wiem... tam jest ewidentnie w kuchni (w miejscu przygotowywania posiłków) ceramika, a w strefie jadalnej, dodatkowo oddzielonej przepierzeniem podłoga drewniana.
Brum Napisano 11 stycznia 2012 #30 Napisano 11 stycznia 2012 Cytat niech ręka boska broni od jasnych fug .... Fugi można zaimpregnować by nie chłonęły brudu, tylko dobrym impregnatem bo nie każdy jest wart polecenia Cytat chyba że ktoś się nudzi i nie ma co w domu robić, to będzie czyścić szczoteczką do zębów żadne szczoteczki... najlepsza jest para... wchłonięty brud schodzi praktycznie sam
fmp.sokolka Napisano 16 stycznia 2012 #31 Napisano 16 stycznia 2012 Cytat Drewno jest miłe w dotyku lecz może ulegać uszkodzeniom. Każdy wypadający z rąk przedmiot pozostawi na niej piętno. Jeśli ktoś miałby ochotę na drewno to polecam drewno olejowane które łatwiej naprawić a dodatkowo będzie bardziej odporne na zachlapania i uderzenia niż lakierowane. Drewno stworzy w kuchni niepowtarzalny klimat. Potwierdzam , polecam jatobe na podłogę oczywiście w oleju .FOTKI
freeda Napisano 23 stycznia 2012 #32 Napisano 23 stycznia 2012 W kafelki też lepiej nie rzucać talerzami i garnkami
Glazurnik_Rotberg Napisano 25 stycznia 2012 #33 Napisano 25 stycznia 2012 Cytat Fugi można zaimpregnować by nie chłonęły brudu, tylko dobrym impregnatem bo nie każdy jest wart polecenia żadne szczoteczki... najlepsza jest para... wchłonięty brud schodzi praktycznie sam tylko trzeba uwazac przy impregnacji zeby nie zapackac kafli po potem czasem trudno sie pozbyc sladowneidawno kupilam parowy mop - cos niewiarygodnego jak sie dobrze czysci... i bez zadnej chemi :-)
Domartstyl Napisano 20 lutego 2012 #34 Napisano 20 lutego 2012 Ja bym zastosował płytki plus jakaś trwała fuga. Przydało by się też do płytek ogrzewanie podłogowe bo zimno od nich.
szarotka Napisano 21 lutego 2012 #35 Napisano 21 lutego 2012 Cytat a czy ktoś z was ma w kuchni takie same płytki jak w hallu? chciałabym machnąć wszędzie takie a'la panelowe coś w stylu woodentic (piszę że w stylu bo mam nadzieję że znajdę coś tańszego niż paradyż), nie lubię błyszczących podłóg i w ogóle wszelkie płytki to nie moja bajka Zdecydowałam się na takie rozwiązanie - cała podłoga parteru wyłożona jednymi płytkami - choć i mnie to płytki przypominające raczej matowy kamień. Bardzo sobie chwalę. Dom jest nieduży, na parterze w większości otwarta przestrzeń i nie chciałam jej szatkować różnymi posadzkami.
Adam123 Napisano 24 lutego 2012 #36 Napisano 24 lutego 2012 Gres matowy na podłodze to raczej pomyłka. W sumie może być i drewno tylko wymaga dobrego zabezpieczenia.
autorushd Napisano 24 lutego 2012 #37 Napisano 24 lutego 2012 mam drewno i powiem tak, to nie był najszczęśliwszy pomysł. Może wygląda ładnie choć juz powinno się cyklinować. Tez by obecnie brał jakiś gres. Tylko ze płytki są zimne a drewno zawsze cieplejsze. trudny wybór.
Adam123 Napisano 24 lutego 2012 #38 Napisano 24 lutego 2012 Cytat mam drewno i powiem tak, to nie był najszczęśliwszy pomysł. Może wygląda ładnie choć juz powinno się cyklinować. Tez by obecnie brał jakiś gres. Tylko ze płytki są zimne a drewno zawsze cieplejsze. trudny wybór. W drewnie najgorszą rzecza jaka może być jak dobrze nie zabezpieczymy i wejdzie nam woda pod parkiet to jest masakra. Ścieranie lakieru to, "normalka" jakiego lakieru użyłeś i ile warstw ?
robespierre Napisano 24 lutego 2012 #39 Napisano 24 lutego 2012 (edytowany) Cytat nie lubie niczego ala panelowego, albo drewno albo płytki, tylko że w kuchni , jeśli jest łączona z jadalnią dobry jest mix ? pasek gresu w miejscach zagrożonych wylaniem wody i na reszcie pomieszczenia podłoga z drewna. OK. Tylko czy widziałaś na żywo panele u kogoś które kosztowały w przedziale 100-150 zł i zostały położone na odpowiednim podkładzie a nie na gąbce za 1,5 zł??Wiele opinii jest wysuwanych na podstawie produktów za 15-30 zł które z jakością nie mają nic wspólnego.Każdy towar ma wady i zalety. Należy umiejętnie je porównać i wybrać to co jest potrzebne i praktyczne a nie to co ma sąsiad... Cytat Potwierdzam , polecam jatobe na podłogę oczywiście w oleju .FOTKI ...a już myślałem że dałeś swoje fotki. :( Cytat W kafelki też lepiej nie rzucać talerzami i garnkami ...szkoda talerzy. Cytat tylko trzeba uwazac przy impregnacji zeby nie zapackac kafli po potem czasem trudno sie pozbyc sladowniedawno kupilam parowy mop - cos niewiarygodnego jak sie dobrze czysci... i bez zadnej chemi :-) taki niewiarygodnym mopem klientka zepsuła sobie podłogę za którą zapłaciła ponad 400 zł/mkw. Podłoga oczywiście była z drewna a klientka do dziś nie rozumie jak to możliwe że podłoga za tak duże pieniądze nie jest odporna na parę... To urządzenie jest dobre tylko do glazury i terakoty... Na resztę materiałów trzeba bardzo uważać. Edytowano 24 lutego 2012 przez robespierre (zobacz historię edycji) 1
sepoy Napisano 2 marca 2012 #40 Napisano 2 marca 2012 Cytat taki niewiarygodnym mopem klientka zepsuła sobie podłogę za którą zapłaciła ponad 400 zł/mkw. Podłoga oczywiście była z drewna a klientka do dziś nie rozumie jak to możliwe że podłoga za tak duże pieniądze nie jest odporna na parę... To urządzenie jest dobre tylko do glazury i terakoty... Na resztę materiałów trzeba bardzo uważać. Może to ja czegoś nie rozumiem, ale z cytowanego wcześniej tekstu wynika, że Glazurnik_Rotberg czyści kafle mopem parowym. Kaflami potocznie nazywa się glazurę, albo terakotę więc mop używany jest zgodnie z przeznaczeniem i niczego raczej nie niszczy.
Domartstyl Napisano 15 marca 2012 #41 Napisano 15 marca 2012 Drewno w samej kuchni faktycznie może nie być dobrym rozwiązaniem,ale płytki plus ogrzewanie podłogowe jak najbardziej tak. Dodajmy,że płytki o wiele lepiej sie czyści a poza tym są odporne na zabrudzenia,więc mogę polecić. Jeżeli zastosujemy do nich ogrzewanie podłogowe,to nie ma co obawiać się o to,że bedzie od nich biło zimno.
Inż.Maliniak Napisano 14 kwietnia 2012 #42 Napisano 14 kwietnia 2012 trzeba zaczac od tego, czy kuchnia jest oddzielnym pomieszczeniem czy laczy sie np z salonem czy jadalnia - wtedy najlepiej zrobic taka sama podloge i jak pisal robespierre najlepszym rozwiazaniem beda tu panele laminowane z tzw. wyzszej polki plus dobry podklad plus zdrowy rozsadek w uzytkowaniu podobnie ma sie sprawa z amlym mieszkaniem, ktore sie optycznie powieksza wlasnie jednorodna podloga. sam mam nie za duze i tak zrobie przy remoncie, a że brat od dawna testuje balterio, to nie mam watpliwosci, co wybrac
Meble-Bogart Napisano 17 kwietnia 2012 #43 Napisano 17 kwietnia 2012 Płytki w jadalni - 50/50, w kuchni jak najbardziej - wystarczy machnąć dwa razy mopem i po brudzie , w salonie płytki nie pasują już w ogóle. Ważnym pytaniem jest właśnie, czy kuchnia jest z czymś połączona?
Inż.Maliniak Napisano 17 kwietnia 2012 #44 Napisano 17 kwietnia 2012 Cytat Płytki w jadalni - 50/50, w kuchni jak najbardziej - wystarczy machnąć dwa razy mopem i po brudzie , w salonie płytki nie pasują już w ogóle. Ważnym pytaniem jest właśnie, czy kuchnia jest z czymś połączona? no wlaśnie, w salonie przyjmuje sie gosci i jak nie zdejmują butów, to też by się najchętniej machnęło mopem i miało posprzxątane. ale to jednak pokoj reprezentacyjny i musi sprawiac dobre wrazenie. a panele tez się nieźle czysci, byle mopa odcisnąć dobrze. no i nie jest tak delikatny jak drewno.
Projektant_Komandor Napisano 29 kwietnia 2012 #45 Napisano 29 kwietnia 2012 Cytat Płytki w jadalni - 50/50, w kuchni jak najbardziej - wystarczy machnąć dwa razy mopem i po brudzie , w salonie płytki nie pasują już w ogóle. Dlaczego plytki nie pasują do salonu?
Glazurnik_Rotberg Napisano 30 kwietnia 2012 #46 Napisano 30 kwietnia 2012 Cytat Może to ja czegoś nie rozumiem, ale z cytowanego wcześniej tekstu wynika, że Glazurnik_Rotberg czyści kafle mopem parowym. Kaflami potocznie nazywa się glazurę, albo terakotę więc mop używany jest zgodnie z przeznaczeniem i niczego raczej nie niszczy. dokładnie tak :-) pisalam o terakocie :-)
berserker Napisano 9 maja 2012 #47 Napisano 9 maja 2012 moim zdaniem też wyłącznie terakota na podłogę, łatwo umyć, bez stresu jak ci się coś wyleje, fuga ciemna płytki trochę jaśniejsze żeby nieco kontrastu było i jest git
LozkaWodne Napisano 26 maja 2012 #48 Napisano 26 maja 2012 Cytat Witam wszystkichPowiedzcie jaka jest najlepsza podłoga do kuchni. Wiadomo tłuszcz, woda i inne żywieniowe elementy.pozdrawiam Najlepsze są podłogi trwałe na wilgoć i odporne na ścieranie. Z tańszych rozwiązań, to gres, płytki ceramiczne. Z droższych rozwiązań świetnie sprawdzają się płytki granitowe. Przetrwają wszystko.
mojdom Napisano 10 lipca 2012 #49 Napisano 10 lipca 2012 Spokojnie można kłaść drewno w kuchni wtedy nie trzeba robić żadnych łączeń w podłodze i to świetnie wygląda. Ważne tylko żeby to były deski porządnej jakości i dobrze zalakierowane może też być gotowa deska warstwowa.
Dom i ogród w lesie Napisano 16 lipca 2012 #50 Napisano 16 lipca 2012 W kuchni mam płytki gresowe 50x50, jasne z brązowymi fugami. Takie same mam we wiatrołapie- nie lubię mieszania, później to takie nadziubdziane .... Dodatkowo mam dekor na ziemi, i w kuchni i we wiatrołapie, taki sam. Płytki mam 4 rok użytkowane i nie mam zastrzeżeń, dobrze się je myje i cały czas wyglądają jak nowe. Pozdrawiam
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się