elephant Napisano 22 czerwca 2011 Udostępnij #1 Napisano 22 czerwca 2011 Witam.Bardzo proszę o radę - jestem zainteresowany kupnem budynku z lat 70, z cegły.Budynek składa się z parteru gdzie była obora + 2 pokoje jako mieszkanie, no i strychu gdzie było siano.Całość powierzchni to 120 m parter + 120 m poddasze.Sufit jest betonowy. Budynek oglądało 2 budowlańców i stwierdzili, że to stare solidne budownictwo.Moje pytanie dotyczy oczywiście obory - czy jest sens się w to pakować.Na pewno wiem, że trzeba zrobić nowe wylewki + tynki.Tylko mam wątpliwości czy smrodek nie siedzi w murach, czy jak ocieplę budynek z zewnątrz to ewentualny smród nie będzie miał gdzie uciekać i będzie w środku domu.Bardzo dziękuję za wszelkie rady. Link do komentarza
Redakcja Napisano 22 czerwca 2011 Udostępnij #2 Napisano 22 czerwca 2011 Polecam:https://forum.budujemydom.pl/Zmieniam-obore...kalny-t669.htmlhttps://forum.budujemydom.pl/Zamienilam-obo...ale-t13455.html Link do komentarza
Jani_63 Napisano 22 czerwca 2011 Udostępnij #3 Napisano 22 czerwca 2011 Pomysł ciekawy... taki contry-loft.Ale co do smrodku, rozumiem że jest bo go czujesz po wejściu do środka, ciężko cokolwiek powiedzieć. Mało może być ludzi z doświadczeniami w tej materii.Może zamiast tynkowania wyłożenie od środka całości K-G na stelażu lub na zasadzie przed-ściany i oddzielenie muru nośnego od wnętrza paroizolacją coś by załatwiło, ale tylko gdybam. Link do komentarza
elephant Napisano 22 czerwca 2011 Autor Udostępnij #4 Napisano 22 czerwca 2011 (edytowany) dziękujęco do izolacji od środka - dość ryzykowna sprawa - nie wiadomo co tam będzie sobie żyło chyba to jednak odpuszczę - zbyt dużo niewiadomych Edytowano 22 czerwca 2011 przez elephant (zobacz historię edycji) Link do komentarza
T. Brzęczkowski Napisano 22 czerwca 2011 Udostępnij #5 Napisano 22 czerwca 2011 Nie ma innych izolacji. Izolacja termiczna ( skuteczna) jest tylko przed odbiornikiem ciepła. Umieszczanie jej za ściana - to ochrona rynku paliw. Co łatwo można sprawdzić ponieważ przykładów jest aż nadto, Państwo chroni swoje interesy ! Więc i podaje takie "normy" – Kto zarabia ( marża , akcyza, VAT) na nośnikach energii… Link do komentarza
daggulka Napisano 22 czerwca 2011 Udostępnij #6 Napisano 22 czerwca 2011 Cytat Nie ma innych izolacji. Izolacja termiczna ( skuteczna) jest tylko przed odbiornikiem ciepła. Umieszczanie jej za ściana - to ochrona rynku paliw. Co łatwo można sprawdzić ponieważ przykładów jest aż nadto, Państwo chroni swoje interesy ! Więc i podaje takie "normy" – Kto zarabia ( marża , akcyza, VAT) na nośnikach energii… jeden wielki spisek normalnie - do prokuratury Pan jeszcze nie zgłaszał? Link do komentarza
bajbaga Napisano 22 czerwca 2011 Udostępnij #7 Napisano 22 czerwca 2011 Cytat Państwo chroni swoje interesy ! Więc i podaje takie "normy" – Kto zarabia ( marża , akcyza, VAT) na nośnikach energii… Link do komentarza
Barbossa Napisano 22 czerwca 2011 Udostępnij #8 Napisano 22 czerwca 2011 Cytat Nie ma innych izolacji. Izolacja termiczna ( skuteczna) jest tylko przed odbiornikiem ciepła. Umieszczanie jej za ściana - to ochrona rynku paliw. Co łatwo można sprawdzić ponieważ przykładów jest aż nadto, Państwo chroni swoje interesy ! Więc i podaje takie "normy" – Kto zarabia ( marża , akcyza, VAT) na nośnikach energii… Link do komentarza
Jani_63 Napisano 22 czerwca 2011 Udostępnij #9 Napisano 22 czerwca 2011 Cytat Nie ma innych izolacji. Izolacja termiczna ( skuteczna) jest tylko przed odbiornikiem ciepła. Umieszczanie jej za ściana - to ochrona rynku paliw. Co łatwo można sprawdzić ponieważ przykładów jest aż nadto, Państwo chroni swoje interesy ! Więc i podaje takie "normy" – Kto zarabia ( marża , akcyza, VAT) na nośnikach energii… Link do komentarza
prospektinwestycje Napisano 22 czerwca 2011 Udostępnij #10 Napisano 22 czerwca 2011 Widziałem ostatnio odciek "wielkich projektów" zrobili właśnie takową adaptację. Dom wyszedł przepięknie. Pozdrawiam. Link do komentarza
coolibeer Napisano 22 czerwca 2011 Udostępnij #11 Napisano 22 czerwca 2011 Cytat Nie ma innych izolacji. Izolacja termiczna ( skuteczna) jest tylko przed odbiornikiem ciepła. Umieszczanie jej za ściana - to ochrona rynku paliw. Co łatwo można sprawdzić ponieważ przykładów jest aż nadto, Państwo chroni swoje interesy ! Więc i podaje takie "normy" – Kto zarabia ( marża , akcyza, VAT) na nośnikach energii… Link do komentarza
elephant Napisano 23 czerwca 2011 Autor Udostępnij #12 Napisano 23 czerwca 2011 a jak pozbyli się smrodu? Link do komentarza
Jani_63 Napisano 23 czerwca 2011 Udostępnij #13 Napisano 23 czerwca 2011 Pisałem wyżej.Płyty K-G i szczelna folia (o ociepleniu od wewnątrz nic nie wspominałem)... powinno zadziałać.Ale to sposób na odizolowania się od smrodku... jak go "wypłukać" ze ściany... z tym może być problem. Link do komentarza
Cadhard Napisano 28 czerwca 2011 Udostępnij #14 Napisano 28 czerwca 2011 Zazdroszczę ci takiej możliwości i gorąco kibicuje w usuwaniu smrodku. Jak to o wszystko zrobisz z głową to będziesz miał cudowne nie powtarzalne gniazdko rodzinne. Czekamy na jakieś fotki. Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 28 czerwca 2011 Udostępnij #15 Napisano 28 czerwca 2011 Cytat Nie ma innych izolacji. Izolacja termiczna ( skuteczna) jest tylko przed odbiornikiem ciepła. Umieszczanie jej za ściana - to ochrona rynku paliw. Co łatwo można sprawdzić ponieważ przykładów jest aż nadto, Państwo chroni swoje interesy ! Więc i podaje takie "normy" – Kto zarabia ( marża , akcyza, VAT) na nośnikach energii… A ja też mogę dorzucić ? Link do komentarza
bajbaga Napisano 29 czerwca 2011 Udostępnij #16 Napisano 29 czerwca 2011 (edytowany) Cytat a jak pozbyli się smrodu? Jeśli jest tynk, to go skuć. Ścianę - wyszczotkować: (lekko "odpylić").Na powierzchnię nanieść roztwór szkła wodnego - da radę zwykłym rozpylaczem ogrodowym.Dla pewności - po wyschnięciu, nanieść szkło wodne ponownie. Edytowano 29 czerwca 2011 przez bajbaga (zobacz historię edycji) Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się