aga69 Napisano 24 maja 2011 Udostępnij #1 Napisano 24 maja 2011 Proszę o poradę, jak z łąki zrobić ładny trawnik? Wiem , że nie da się tego osiągnąć w jeden czy dwa sezony, ale czy pomysł dosiewania szlachetniejszych traw i częste koszenie to da efekt? Na łące mam szczawie, miecze, babki i jaskry. Szczawie, babki i mlecze zostały spryskane, powoli marnieją Sama działka ma 30 arów, z tego jakąś 1/3 za domem chciałabym przerobić na zielony dywan, tak żeby była frajda chodzić na bosaka. Link do komentarza
BLECHERT.Hurtownia granitu Napisano 24 maja 2011 Udostępnij #2 Napisano 24 maja 2011 Wolę łąki, nie lubię trawników. Łąki są ładniejsze i nie trzeba ich tak pielęgnować.Prawdziwy trawnik wymaga odpowiedniej gleby, odpowiednich mieszanek traw no i ustawicznego koszenia. Lepiej ten czas poświęcić na sadzenie pięknych kwiatów i drzew w koło łąki. A łąka niech kwitnie:) Pozdrawiam Link do komentarza
aga69 Napisano 24 maja 2011 Autor Udostępnij #3 Napisano 24 maja 2011 (edytowany) 20 arów łąki wystarczy, ciężko na łące z trawą po pas grać w piłkę, biegać z psem itp choćby była najpiękniejsza, po kwiatkach też nie pobiegasz Edytowano 24 maja 2011 przez aga69 (zobacz historię edycji) Link do komentarza
retrofood Napisano 24 maja 2011 Udostępnij #4 Napisano 24 maja 2011 Cytat 20 arów łąki wystarczy, ciężko na łące z trawą po pas grać w piłkę, biegać z psem itp choćby była najpiękniejsza, po kwiatkach też nie pobiegasz a po co "po pas"? Łąki też się kosi!A porządny trawnik jest po dwustu latach podlewania i koszenia... Link do komentarza
Redakcja Napisano 24 maja 2011 Udostępnij #5 Napisano 24 maja 2011 Założenie trawnika na obszarze 30 arów nie będzie ani łatwe, ani tanie.Przede wszystkim należy zniszczyć chwasty trwałe - t.j. szczaw, mniszek (mlecz), jaskier i babka. Najskuteczniej byłoby zastosować jeden z herbicydów opartych na glifosacie (Roundup, Basta, i inne). Preparat ten powinien być skuteczny na wszystkie wymienione rośliny. Jest on dostępny w większości sklepów ogrodniczych.Po zabiegu herbicydem należy odczekać kilka dni, aby chwasty uschły.Nie obejdzie się jednak bez glebogryzarki, która skutecznie usunie długie korzenie mniszka. Można ją wypożyczyć w specjalistycznych firmach.Po rozdrobnieniu podłoża z wykorzystaniem glebogryzarki należy odczekać 2 tygodnie - w tym czasie mogą pojawić się nowe chwasty. Ponownie należy zastosować zabieg herbicydowy.Zapewne w glebie znajduje się wiele nasion chwastów. Kiełkując w następnych sezonach będą one sprawiały problemy.Receptą będzie częste koszenie przyszłego trawnika na wys około 4cm.Niezmiernie ważne jest, aby podczas zakupu nasion traw wybrać odpowiednią mieszankę nasion dostosowaną do warunków glebowych i nasłonecznienia.Paweł RomanowskiRedakcja Zielonyogrodek.pl Link do komentarza
retrofood Napisano 24 maja 2011 Udostępnij #6 Napisano 24 maja 2011 Ale mniszek to cenne zioło. Nawet winko da się z niego zrobić... Lecznicze! Dla zdrowotności! To po co niszczyć? Link do komentarza
aga69 Napisano 24 maja 2011 Autor Udostępnij #7 Napisano 24 maja 2011 Dziękuję za wskazówki. Mam nadzieję, że uda mi się zrobić jako taki trawnik na 8 - 10 arach w kilka sezonów, reszta zostaje łąką koszoną 3 razy do roku. Zabieram się do pracy ... Link do komentarza
Czapi Napisano 30 maja 2011 Udostępnij #8 Napisano 30 maja 2011 Cytat Ale mniszek to cenne zioło. Nawet winko da się z niego zrobić... Lecznicze! Dla zdrowotności! To po co niszczyć? retro...Ty to zawsze znajdziesz odpowiednie zastosowanie nawet dla potencjalnych chwastów Co do trawnika w postaci łąki to bardzo ciekawe rozwiązanie, ale jesli chciałabys użytkować swobodniej taki "trawnik" to faktycznie część powinnaś przeznaczyć na ten tradycyjny.Na takiej trzy razy w roku koszonej naturalnej łące bezpiecznie nie pochodzisz boso-jakiś oset, zagubiona pokrzywa tudzież zapracowana pszczółka i ból gwarantowany.No ale ja retro rozumiem w pełni-nie ma to jak naturalna, pachnąca ziołami łąka po pas, gdzie można się schować i poczuć baaardzo...intymnie No i jeszcze to winko..... Link do komentarza
retrofood Napisano 30 maja 2011 Udostępnij #9 Napisano 30 maja 2011 Cytat retro...Ty to zawsze znajdziesz odpowiednie zastosowanie nawet dla potencjalnych chwastów Co do trawnika w postaci łąki to bardzo ciekawe rozwiązanie, ale jesli chciałabys użytkować swobodniej taki "trawnik" to faktycznie część powinnaś przeznaczyć na ten tradycyjny.Na takiej trzy razy w roku koszonej naturalnej łące bezpiecznie nie pochodzisz boso-jakiś oset, zagubiona pokrzywa tudzież zapracowana pszczółka i ból gwarantowany.No ale ja retro rozumiem w pełni-nie ma to jak naturalna, pachnąca ziołami łąka po pas, gdzie można się schować i poczuć baaardzo...intymnie No i jeszcze to winko..... Przesada!!! (oprócz winka, oczywiście). Oset sam z siebie nie wyrasta, tak jak pchły nie pojawiają się z powodu bałaganu. Pokrzywy nie lubią wielokrotnego koszenia i giną same. Tak jak i większość tradycyjnych chwastów. Oczywiście, trzy koszenia w roku, to za mało. Ja już kosiłem cztery - pięć razy swoją "łąkę" bo na trawnik mnie nie stać. Mam ponad 65 arów, więc musiałbym chyba zatrudnić kosiarza, żeby mieć trawnik. Najgorsze są obrzeża, miejsca przy płotach, przy drzewach, itp. Tu nigdy nie mam czasu zadbać o to lepiej i tu własnie utrzymują mi się chwasty.Może dzieci... kiedyś... (marzenia ściętej głowy ) Link do komentarza
max407 Napisano 23 września 2011 Udostępnij #10 Napisano 23 września 2011 Jak chcesz ale dla mnie było by za dużo roboty Link do komentarza
Gość gawel Napisano 24 września 2011 Udostępnij #11 Napisano 24 września 2011 Podzielę sie moimi doświadczeniami:najpierw na działce była naturalna ląka i chaszcze , chcąc mieć właśnie piękny trawnik zanim budowa się skończyła cały teren został skoszony i przeorany i zabronowany. Uwaga na łace byl też peż Rozmnaża się on przez podział kłaczy więc na wiosnę następnego roku mieliśmy już 10 arów rewelacyjnego modelowego perzu. Po wypaleniu go randapem działka została w miedzyczasie podwyższona o jakies 0,5-1metra i od nowa odchwaszczona z 3 razy chemicznie i manualnie a nastepnie zasialiśmy trawę . Wzeszła i była teoretycznie. Ale POMIJAJĄC KOSZTY I HARÓWKE Z UWAGI NA TO ŻE SĄSIEDNIE DZIAŁKI NIE SA JESZCZE ZAGOSPODAROWANE nasza modelowa trawa powróciła do stanu naturalnej łaki.Jaki z tego wniosek???Nie swędzi nie drapać Po prostu dosiej czy lokalnie odchwaść to co jest syfiaste a resztę koś nie za wysoko, mniej pracy, podlewania i kosztów. Ot i tyle. A tak na margiinesie taka naturalna trawka jest żyjąca bo zmienia sie wraz z porami roku nie jest jak plastik Link do komentarza
stokrotka.35 Napisano 2 lutego 2012 Udostępnij #12 Napisano 2 lutego 2012 Ja mam koło domu w części sadowej działki normalną trawe jaka rosła tam od X lat, koszę ją 5 - 6 razy w roku ( od 5 lat jestem właścicielką tego kawałka ziemi )I co zauważyłam ? Że większość chwastów albo znikła już całkowicie, albo ich ilość się zmniejszyła.A trawa nie wiele się różni od tej posianej i pieczołowicie pielęgnowanej Link do komentarza
Konfi Napisano 12 lutego 2012 Udostępnij #13 Napisano 12 lutego 2012 Cytat Nie swędzi nie drapać Po prostu dosiej czy lokalnie odchwaść to co jest syfiaste a resztę koś nie za wysoko, mniej pracy, podlewania i kosztów. Ot i tyle. A tak na margiinesie taka naturalna trawka jest żyjąca bo zmienia sie wraz z porami roku nie jest jak plastik Podpisuję się! Święte słowa Link do komentarza
Elfir Napisano 17 lutego 2012 Udostępnij #14 Napisano 17 lutego 2012 Najlepiej na trawnik, przy bardzo dużych działkach (i małych zasobach gotówkowych), przeznaczyć tylko fragment ogrodu, najbliżej tarasu.Tutaj też zlokalizować rabaty z bardziej wymagającymi krzewami i drzewkami. Natomiast resztę ogrodu przeznaczyć pod łąkę kwietną (koszoną zwykle 2 razy w roku) i obsadzić rodzimymi (lub zadomowionymi) gatunkami - jarzębiną, kaliną, trzmieliną, ałyczą, tarniną, świdośliwą (gatunki dobrać do gleby, nasłonecznienia i ilości wody)Tworząc nieformowany żywopłot wzdłuż ogrodzenia i małe zagajniki pośrodku łąki. Te pospolite gatunki można kupić w szkółkach leśnych, będą tańsze niż w sklepach ogrodniczych. 1 Link do komentarza
dymion Napisano 15 maja 2012 Udostępnij #15 Napisano 15 maja 2012 Możesz również teren który chcesz zagospodarować pod trawnik wzmocnić i dopiero posiać trawę. Pozdrawiam Link do komentarza
edwl Napisano 28 maja 2012 Udostępnij #16 Napisano 28 maja 2012 Cytat Możesz również teren który chcesz zagospodarować pod trawnik wzmocnić i dopiero posiać trawę. Pozdrawiam A coś więcej o tym wzmacnianiu? Link do komentarza
volco Napisano 28 kwietnia 2014 Udostępnij #17 Napisano 28 kwietnia 2014 Znalazłem w necie taką stronę http://www.luczaj.com/polskal.htm (nie jestem spamerem i nie mam nic wspólnego z ta firmą)Prezentują tam mieszanki nasion na łąki. Korzystał ktoś z ich produktów? Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się