Skocz do zawartości

oswietlenie sufitu - led zamiast swietlowek

Recommended Posts

Napisano
Witam

Chcialbym oswietlic podwieszany sufit w sposob podobny do tego: LINK
Czyli jednolite, rozproszone swiatlo...

I chcialbym zrobic to za pomoca np. tasm LED poniewaz zuzywaja malo pradu w porownaniu do swietlowek Dodatkowo, nie ma byc to oswietlenie uzytkowe a bardziej dekoracyjne. Zyby fajnie wygladalo wieczorem lub przy zgaszonym swietle.

I mam do Was takie pytania:
1. Czy znacie sposob jak uzyskac taki efekt inaczej niz stosujac LED NEON ? (moze wystarczy jakas plastikowa satnowa nakladka na zwykly pasek led ?)
2. Czy ewentualnie da sie to zrobic tanio (w uzytkowaniu) swietlowkami ?

Pozdrawiam
  • 4 tygodnie temu...
Napisano
Cytat

Witam

Chcialbym oswietlic podwieszany sufit w sposob podobny do tego: LINK
Czyli jednolite, rozproszone swiatlo...

I chcialbym zrobic to za pomoca np. tasm LED poniewaz zuzywaja malo pradu w porownaniu do swietlowek Dodatkowo, nie ma byc to oswietlenie uzytkowe a bardziej dekoracyjne. Zyby fajnie wygladalo wieczorem lub przy zgaszonym swietle.

I mam do Was takie pytania:
1. Czy znacie sposob jak uzyskac taki efekt inaczej niz stosujac LED NEON ? (moze wystarczy jakas plastikowa satnowa nakladka na zwykly pasek led ?)
2. Czy ewentualnie da sie to zrobic tanio (w uzytkowaniu) swietlowkami ?

Pozdrawiam

Witam, u siebie zrobiłem na taśmach, łatwo i przyjemnie, ale jak ktoś przyznał jedynie spełnia to funkcję dekoracyjną natomiast po fakcie trafiłem na prezentację w UM świetlówek LED i byłem pod wrażeniem, firma się bodaj nazywała qled ale cena trochę trudna do przejścia. Pozdrawiam
  • 3 tygodnie temu...
Napisano
Cytat

Witam, u siebie zrobiłem na taśmach, łatwo i przyjemnie, ale jak ktoś przyznał jedynie spełnia to funkcję dekoracyjną natomiast po fakcie trafiłem na prezentację w UM świetlówek LED i byłem pod wrażeniem, firma się bodaj nazywała qled ale cena trochę trudna do przejścia. Pozdrawiam

Fakt technologia jeszcze nie jest zbyt konkurencyjna jeżeli chodzi o ceny ale to przyszłość oświetlenia.

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

• Najnowsze posty

• Ale ja mam na mysli takie naprawde duze szerszenie . Niekoniecznie takie duze jak pterodaktyle, ale cos wielkosci powiedzmy sarny lub dzika. Z proporcjonalna iloscia i jakoscia jadu.     Nie chce robic im gniazda na dzialce, nie chce ich tutaj. Maja mnostwo miejsca dookola, las i inne dzialki, z roznymi zabudowaniami . Nie chce zeby lataly po dzialce, jak tu beda dzieci. Nie wiem tez, czy nie jestem uczulona na ich jad, i nie mam ochoty tego sprawdzac. Nie przeszkadzaja, jak jestem sama, ale zaczelam sie martwic, kiedy bylo wiecej osob.    
    • Krochmal z mąki ziemniaczanej.   Przygotuj gęsty "kisiel" z 2 łyżek mąki na litr wody i wlej go do roztworu wapna. Dzięki temu wapno staje się "kleiste", bardzo trudno je zmyć i nie utrudni wymiany gazowej.     https://sklep.poradnikogrodniczy.pl/opaska-lepowa-na-drzewa-przeciw-szkodnikom-5-m-id-1562
    • Nieprawda. Gruba przesada. Ukąszenie szerszenia niewiele różni się od pojedynczego ukąszenia pszczoły czy osy. Chodzi mi o ilość i jakość jadu. Poza tym szerszenie tak samo jak i osy oraz pszczoły, nie są agresywne same z siebie. a jedynie wtedy, gdy czują się zagrożone i w samoobronie. Ja z osami na podwórku już się polubiłem, szczególnie w lecie, Kiedyś je tępiłem, a teraz lubię i w lecie robię im poidełka, w których mogą zaczerpnąć wody. Ważne wtedy aby ścianka takiego poidełka była ukośnie zbliżona do poziomu, bo woda szybko paruje i np. z wiaderka jest im trudno nabrać wody bez ryzyka utopienia się. A w takim poidełku, nawet jak poziom wody się cofa (z powodu parowania), to i tak mogą bezpiecznie podejść i skorzystać. Ktoś te nasze kwiatki zapylać musi, a pszczoły miodnej coraz mniej...   PS. Zrób im inną możliwość zakładania gniazda, to dom zostawią w spokoju. Jak? Znajdziesz w necie.
    • Zawsze możesz zostać badaczem, chyba taka mieszanka nie zaszkodzi, nawet jakby miała nie pomagać. Tylko czy taki olej da się rozmieszać (połączyć) z wapnem? Może i emulsji dodać?
    • W sprawie bielenia drzew i drzewek. Nie wiem na ile to prawda, ale gdzieś podsłuchałem, że do roztworu wapna dobrze jest dodać Miedzian oraz olej parafinowy. Podobno taka mieszanka jest najskuteczniejsza. Olej parafinowy oprócz poprawienia przyczepności wapna (nie spływa po deszczu), pomaga zwalczać zimujące jaja mszyc, przędziorków, ochojników czy bawełnic. Miedzian wiadomo - działa zabójczo na grzyba i bakterie. Spotkaliście się kiedyś z taką mieszanką? Może ktoś już stosował? @Elfir jak myślisz? Dobry pomysł?  
  • Popularne tematy

• Utwórz nowe...