LubPol Napisano 21 września 2013 Udostępnij #151 Napisano 21 września 2013 Czy tyko wyżej wymienione kotły wchodzą w gre? Bo jeżeli nie,to mogę polecić także coś od siebie,podaj budżet jaki chcesz przeznaczyć na ten cel i postaram się coś dopasować. Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 21 września 2013 Udostępnij #152 Napisano 21 września 2013 Cytat Czy tyko wyżej wymienione kotły wchodzą w gre? Bo jeżeli nie,to mogę polecić także coś od siebie,podaj budżet jaki chcesz przeznaczyć na ten cel i postaram się coś dopasować. Rozwiń Ja już piec kupiłem mi porada na razie nie potrzebna,ale dziękuję za chęć udzielenia pomocy. Link do komentarza
lukasz83 Napisano 21 września 2013 Udostępnij #153 Napisano 21 września 2013 (edytowany) Cytat Za małą sprawność ma ,widziałem już takie co mają ponad 90 %,ale to może mały szczegół.A ile ten kociołek ma kosztować. Rozwiń za małą 85% to nie starczy ? a kosztować ma 3500zł komplet Cytat za małą 85% to nie starczy ? a kosztować ma 3500zł komplet Rozwiń mam też ofertę na kocioł KWM-SGR z podajnikiem, moc 16kw Cena ta obejmuje zarówno piec jak i cały niezbędny osprzęt, mianowicie sterownik, pompe, dmuchawe, termometr. cena 4650 zł ( 5 lat gwarancji ) Edytowano 21 września 2013 przez lukasz83 (zobacz historię edycji) Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 21 września 2013 Udostępnij #154 Napisano 21 września 2013 Cytat za małą 85% to nie starczy ? a kosztować ma 3500zł kompletmam też ofertę na kocioł KWM-SGR z podajnikiem, moc 16kw Cena ta obejmuje zarówno piec jak i cały niezbędny osprzęt, mianowicie sterownik, pompe, dmuchawe, termometr. cena 4650 zł ( 5 lat gwarancji ) Rozwiń Coś bardzo tanie te piece. Cena bardzo dobra ,można brać.Czy to nowe piece czy po jakimś cyklu pokazowym czy demonstracyjnym? Link do komentarza
lukasz83 Napisano 21 września 2013 Udostępnij #155 Napisano 21 września 2013 (edytowany) Cytat Coś bardzo tanie te piece. Cena bardzo dobra ,można brać.Czy to nowe piece czy po jakimś cyklu pokazowym czy demonstracyjnym? Rozwiń ULRICH kombodual 21 KW używany trzy sezony ( został wymieniony na piec gazowy ) więc wydaje się że warto jeżeli chodzi o ten drugi to jest to nówka z gwarancją 5 lat KWM-SGR z podajnikiem, moc 16kwmogę jeszcze kupić po wystawowy nie używany EKO-TECH 17 kW za 3000zł który brać ???? do mnie przemawia ten Ulrich Edytowano 21 września 2013 przez lukasz83 (zobacz historię edycji) Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 21 września 2013 Udostępnij #156 Napisano 21 września 2013 Cytat ULRICH kombodual 21 KW używany trzy sezony ( został wymieniony na piec gazowy ) więc wydaje się że warto jeżeli chodzi o ten drugi to jest to nówka z gwarancją 5 lat KWM-SGR z podajnikiem, moc 16kwmogę jeszcze kupić po wystawowy nie używany EKO-TECH 17 kW za 3000zł który brać ???? do mnie przemawia ten Ulrich Rozwiń Tak na prawdę to nie znam żadnego,ale jak juz miałbym doradzić to bierz tego Urlich-a, jak był używany to zapewne były wlaściciel udzieli Ci wszelakich informacji jak go ustawic no i przedewszystkim jest juz sprawdzony ,że działa Link do komentarza
lukasz83 Napisano 22 września 2013 Udostępnij #157 Napisano 22 września 2013 Cytat Tak na prawdę to nie znam żadnego,ale jak juz miałbym doradzić to bierz tego Urlich-a, jak był używany to zapewne były wlaściciel udzieli Ci wszelakich informacji jak go ustawic no i przedewszystkim jest juz sprawdzony ,że działa Rozwiń dostanę cały kpl za 3500zł to jak za darmo i właściciel udziela gwarancji 30 dniowej rozruchowej ,więc biorę go dziękuję za mhtyl z pomoc i czynny udział w dyskusji Link do komentarza
lukasz83 Napisano 26 września 2013 Udostępnij #158 Napisano 26 września 2013 Witam,Piec już na miejscu i mam do Was pytanie jaki może być orientacyjny koszt podłączenia kotła , pomp cyrkulacyjnych , zbiornika wyrównawczego oraz uzbrojenie i podłączenie rozdzielacza czy 1000zł starczy robota + materiał Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 26 września 2013 Udostępnij #159 Napisano 26 września 2013 Cytat Witam,Piec już na miejscu i mam do Was pytanie jaki może być orientacyjny koszt podłączenia kotła , pomp cyrkulacyjnych , zbiornika wyrównawczego oraz uzbrojenie i podłączenie rozdzielacza czy 1000zł starczy robota + materiał Rozwiń To zależy jaki drogi będzie ten fachowiec ,ale uważam że poniżej 1000 zł powinieneś się zmieścić.Materiał ?,znaczy się rury,kształtki bo resztę masz. Link do komentarza
lukasz83 Napisano 27 września 2013 Udostępnij #160 Napisano 27 września 2013 Cytat To zależy jaki drogi będzie ten fachowiec ,ale uważam że poniżej 1000 zł powinieneś się zmieścić.Materiał ?,znaczy się rury,kształtki bo resztę masz. Rozwiń właściwe mam wszystko prócz rurek kształtek i zaworów jak owe potrzeba Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 27 września 2013 Udostępnij #161 Napisano 27 września 2013 Tak na moje to koło 500 zł powinno styknąć. W zasadzie to sam byś to po podłączał (żadnej filozofii wielkiej w tym nie ma) ale lepiej niech to zrobi fachowiec , ale prawdziwy fachowiec . Link do komentarza
lukasz83 Napisano 27 września 2013 Udostępnij #162 Napisano 27 września 2013 Cytat Tak na moje to koło 500 zł powinno styknąć. W zasadzie to sam byś to po podłączał (żadnej filozofii wielkiej w tym nie ma) ale lepiej niech to zrobi fachowiec , ale prawdziwy fachowiec . Rozwiń pewnie taka a masz jakiś schemat ? Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 27 września 2013 Udostępnij #163 Napisano 27 września 2013 Cytat pewnie taka a masz jakiś schemat ? Rozwiń W necie aż się roi od fotek i schematów nporaz na każdej stroni producenta kotłów znajdziesz poglądowe podłączenia kotłów. Link do komentarza
lukasz83 Napisano 28 września 2013 Udostępnij #164 Napisano 28 września 2013 Cytat W necie aż się roi od fotek i schematów nporaz na każdej stroni producenta kotłów znajdziesz poglądowe podłączenia kotłów. Rozwiń faktycznie jest to proste ale nie mam czasu się bawić chyba..... na allegro można kupić gotowe komplety do podłączenia pompy ale co z resztą zbiornik wyrównawczy wymiennik płytowy ... uzbrojenie rozdzielacza od ogrzewania ... podłączenie CUW a pytanie po co jest ten wymiennik płytowy ??? Link do komentarza
animus Napisano 28 września 2013 Udostępnij #165 Napisano 28 września 2013 (edytowany) Cytat W necie aż się roi od fotek i schematów nporaz na każdej stroni producenta kotłów znajdziesz poglądowe podłączenia kotłów. Rozwiń To nie jest rozwiązanie problemu wystarczy że ustawi ktoś mieszacz 4 drogowy na jedynkę i zawór różnicowy nie zadziała ,przy braku prądu napędzającym pompę . Edytowano 28 września 2013 przez animus (zobacz historię edycji) Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 28 września 2013 Udostępnij #166 Napisano 28 września 2013 Cytat To nie jest rozwiązanie problemu wystarczy że ustawi ktoś mieszacz 4 drogowy na jedynkę i zawór różnicowy nie zadziała ,przy braku prądu napędzającym pompę . Rozwiń Nie musi być od razy cztero drogowy, trzy w zupełności wystarczy a prostsza wersja trzy drogowego to zastąpić go zaworem którego umieścić między zasilaniem a powrotem. Cytat faktycznie jest to proste ale nie mam czasu się bawić chyba..... na allegro można kupić gotowe komplety do podłączenia pompy ale co z resztą zbiornik wyrównawczy wymiennik płytowy ... uzbrojenie rozdzielacza od ogrzewania ... podłączenie CUW a pytanie po co jest ten wymiennik płytowy ??? Rozwiń Jak kupisz gotowe to przepłacisz. Kup w sklepie większą ilość złączek ,kolanek itp i to czego nie zużyjesz to oddasz. Pisze abyś więcej nabrał towaru bo nigdy nie przewidzisz czy akurat nie braknie kolanka czy mufy.A po co Ci wymiennik płytowy? W tej instalacji nie ma racji bytu. Tak dla jasności to Ty miałeś stary piec c.o. i instalację c.o. i cwu czy wszystko robiłeś od podstaw? Link do komentarza
lukasz83 Napisano 28 września 2013 Udostępnij #167 Napisano 28 września 2013 Cytat Nie musi być od razy cztero drogowy, trzy w zupełności wystarczy a prostsza wersja trzy drogowego to zastąpić go zaworem którego umieścić między zasilaniem a powrotem.Jak kupisz gotowe to przepłacisz. Kup w sklepie większą ilość złączek ,kolanek itp i to czego nie zużyjesz to oddasz. Pisze abyś więcej nabrał towaru bo nigdy nie przewidzisz czy akurat nie braknie kolanka czy mufy.A po co Ci wymiennik płytowy? W tej instalacji nie ma racji bytu. Tak dla jasności to Ty miałeś stary piec c.o. i instalację c.o. i cwu czy wszystko robiłeś od podstaw? Rozwiń kupiłem cały komplet w skład którego wchodzi 1. piec na ekogroszek i pelety Ulrich kombodual KD 212. pompa wody Ulrich Type CPD25-40-1802. IP 44 TF 110 st.C - 2 sztuki3. zbiornik wyrównawczy do pieca Ulrich kombodual KD214. wymiennik płytowy Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 28 września 2013 Udostępnij #168 Napisano 28 września 2013 Cytat kupiłem cały komplet w skład którego wchodzi 1. piec na ekogroszek i pelety Ulrich kombodual KD 212. pompa wody Ulrich Type CPD25-40-1802. IP 44 TF 110 st.C - 2 sztuki3. zbiornik wyrównawczy do pieca Ulrich kombodual KD214. wymiennik płytowy Rozwiń No dobra o tym pisałeś wcześniej,ale mnie interesuje czy masz już zrobiona instalacje c.o. i cwu.Masz tylko grzejniki czy podłogówkę też.To to cudo https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&a...OtLPgFw57-jy9YgA możesz napisać gdzie go kupiłeś bo z rej sam wnioskuje ,ze to okolice Oleśnicy. Link do komentarza
lukasz83 Napisano 28 września 2013 Udostępnij #169 Napisano 28 września 2013 (edytowany) Cytat No dobra o tym pisałeś wcześniej,ale mnie interesuje czy masz już zrobiona instalacje c.o. i cwu.Masz tylko grzejniki czy podłogówkę też.To to cudo https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&a...OtLPgFw57-jy9YgA możesz napisać gdzie go kupiłeś bo z rej sam wnioskuje ,ze to okolice Oleśnicy. Rozwiń Nie mam podłogówki mam same grzejniki instalacji nie ma żadnej do pieca rury do grzejników i grzejniki są podłączone Obecnie szafka z rozdzielaczem na wodę i podłączony elektryczny bojler i szafka nr 2 od ogrzewania wyprowadzone rury trzeba uzbroić rozdzielacz ) i podłączyć komin w miejscu tym nigdy nie było pieca tj domek piętrowy który został podzielony na dwa nie zależne mieszkania Cytat Tak na prawdę to nie znam żadnego,ale jak juz miałbym doradzić to bierz tego Urlich-a, jak był używany to zapewne były wlaściciel udzieli Ci wszelakich informacji jak go ustawic no i przedewszystkim jest juz sprawdzony ,że działa Rozwiń a co żle że to kupiłem ? słyszałem opinie że to dobre piecemogę też kupić na gwarancji za 5000zł kociło Galmet EKO-KWP 14s Edytowano 28 września 2013 przez lukasz83 (zobacz historię edycji) Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 28 września 2013 Udostępnij #170 Napisano 28 września 2013 Cytat Nie mam podłogówki mam same grzejniki instalacji nie ma żadnej do pieca rury do grzejników i grzejniki są podłączone Obecnie szafka z rozdzielaczem na wodę i podłączony elektryczny bojler i szafka nr 2 od ogrzewania wyprowadzone rury trzeba uzbroić rozdzielacz ) i podłączyć komin w miejscu tym nigdy nie było pieca tj domek piętrowy który został podzielony na dwa nie zależne mieszkania a co żle że to kupiłem ? słyszałem opinie że to dobre piecemogę też kupić na gwarancji za 5000zł kociło Galmet EKO-KWP 14s Rozwiń To lepiej niech zajmie się tym podłączeniem fachowiec, w takiej sytuacji koszt 1000 zł za zamontowanie wraz z materiałem jest realny. Sądzisz,że wcześniej to ogłoszenie widziałem? Słowo honoru ,że nie.Dopiero dzisiaj wpisałem w ggoglach i wyskoczyło A jaka to miejscowość z której kupiłeś ten piec. Bo w ogłoszeniu pisze ,że Wieliczka a z tablicy rej samochodu ,że to z powiatu oleśnickiego. I teraz rodzi się pytanie czy kupujesz od właściciela czy od pośrednika. Bo wydaje mi się że pośrednik zapożyczył sobie zdjęcia oryginalne i dodał je w swoim ogłoszeniu. Link do komentarza
lukasz83 Napisano 28 września 2013 Udostępnij #171 Napisano 28 września 2013 Cytat To lepiej niech zajmie się tym podłączeniem fachowiec, w takiej sytuacji koszt 1000 zł za zamontowanie wraz z materiałem jest realny. Sądzisz,że wcześniej to ogłoszenie widziałem? Słowo honoru ,że nie.Dopiero dzisiaj wpisałem w ggoglach i wyskoczyło A jaka to miejscowość z której kupiłeś ten piec. Bo w ogłoszeniu pisze ,że Wieliczka a z tablicy rej samochodu ,że to z powiatu oleśnickiego. I teraz rodzi się pytanie czy kupujesz od właściciela czy od pośrednika. Bo wydaje mi się że pośrednik zapożyczył sobie zdjęcia oryginalne i dodał je w swoim ogłoszeniu. Rozwiń Ja kupiłem z Oleśnicy ten piec sprzedaje brat .... to czyli brać go ???? Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 28 września 2013 Udostępnij #172 Napisano 28 września 2013 Cytat Ja kupiłem z Oleśnicy ten piec sprzedaje brat .... to czyli brać go ???? Rozwiń No pewnie ,że brać. A brat czyj ? Twój?To my ziomki mieszkasz w Oleśnicy? Link do komentarza
lukasz83 Napisano 28 września 2013 Udostępnij #173 Napisano 28 września 2013 (edytowany) Cytat No pewnie ,że brać. A brat czyj ? Twój?To my ziomki mieszkasz w Oleśnicy? Rozwiń nie ja z Bydgoszczy jestem to co mogę odsprzedać ten wymiennik płytowy ?ile może być warty ? Edytowano 28 września 2013 przez lukasz83 (zobacz historię edycji) Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 28 września 2013 Udostępnij #174 Napisano 28 września 2013 Cytat nie ja z Bydgoszczy jestem to co mogę odsprzedać ten wymiennik płytowy ?ile może być warty ? Rozwiń Wymiennik to jakieś takie ustrojstwo ,że musi być dopasowany mocą do instalacji c.o. ,ale dokładnie co i jak z tym wymiennikiem to musisz szukać gdzieś w necie.Ja bym go w cale nie montował,po co komplikować sobie instalacje.A ile kosztuje to popatrz na alledrogo. Link do komentarza
lukasz83 Napisano 4 października 2013 Udostępnij #175 Napisano 4 października 2013 Kociołek na miejscu trzeba go jeszcze zatargać na piętro :( był dzisiaj fachowiec za montaż krzyknął 1000zł i powiedział że proponuje wykonać instalacje bez zbiornika wyrównawczego ? tak może być ???a dwa muszę dokupić zbiornik do CUW i pytanie jaka pojemność dla 3 osobowej rodziny będzie zasadna Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 4 października 2013 Udostępnij #176 Napisano 4 października 2013 A jaka instalacja miała by być?kup 140 litrów będzie ok. Link do komentarza
lukasz83 Napisano 5 października 2013 Udostępnij #177 Napisano 5 października 2013 Cytat A jaka instalacja miała by być?kup 140 litrów będzie ok. Rozwiń instalacja z miedzi jeżeli o to pytasz ... Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 5 października 2013 Udostępnij #178 Napisano 5 października 2013 Cytat instalacja z miedzi jeżeli o to pytasz ... Rozwiń Z czego mało ważne, pytałem jaka Zamknięta czy otwarta? Link do komentarza
lukasz83 Napisano 5 października 2013 Udostępnij #179 Napisano 5 października 2013 Cytat Z czego mało ważne, pytałem jaka Zamknięta czy otwarta? Rozwiń tego to ja nie wiem ... powiedział że bez zbiornika wyrównawczego Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 5 października 2013 Udostępnij #180 Napisano 5 października 2013 Cytat tego to ja nie wiem ... powiedział że bez zbiornika wyrównawczego Rozwiń Wiesz co ? Zmień tego fachowca bo on chyba taki albo ten sam co płytki kładł https://forum.budujemydom.pl/ODPADLY-WSZYST...OSB-t22629.html.Jaki by nie system instalacji zbiornik musi być,przy zamkniętej naczynie przeponowe to taki odpowiednik naczynia wyrównawczego w instalacji otwartej. Ale podejrzewam ,że ten fachowiec ma nikłe pójcie o instalacji zamkniętej wiec lepiej niech za nią się nie bierze bo chałupę w powietrze Ci wysadzi.A ta cena za podłączenie kotła to tak jak pisałeś wcześniej robocizna+ materiał? Link do komentarza
lukasz83 Napisano 5 października 2013 Udostępnij #181 Napisano 5 października 2013 Cytat Wiesz co ? Zmień tego fachowca bo on chyba taki albo ten sam co płytki kładł https://forum.budujemydom.pl/ODPADLY-WSZYST...OSB-t22629.html.Jaki by nie system instalacji zbiornik musi być,przy zamkniętej naczynie przeponowe to taki odpowiednik naczynia wyrównawczego w instalacji otwartej. Ale podejrzewam ,że ten fachowiec ma nikłe pójcie o instalacji zamkniętej wiec lepiej niech za nią się nie bierze bo chałupę w powietrze Ci wysadzi.A ta cena za podłączenie kotła to tak jak pisałeś wcześniej robocizna+ materiał? Rozwiń tak robota plus materiał powiedziałem że nie chcę nic kupować że ma podłączyć kocioł ( mam dwie pompy ,przyłącze do pomp ) i cwu zbiornika nie mam. Instalacja w miedzi plus podłączenie komina ( rur też nie mam ) zadzwonię do niego dopytam szczegółów .... wykonania instalcji Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 5 października 2013 Udostępnij #182 Napisano 5 października 2013 Cytat tak robota plus materiał powiedziałem że nie chcę nic kupować że ma podłączyć kocioł ( mam dwie pompy ,przyłącze do pomp ) i cwu zbiornika nie mam. Instalacja w miedzi plus podłączenie komina ( rur też nie mam ) zadzwonię do niego dopytam szczegółów .... wykonania instalcji Rozwiń Czyli tak jak pisałeś już o podłączeniu,nic się nie zmieniło.Najlepiej będzie jak zadzwonisz i go dopytasz co i jak ,żeby potem nie było jak z tymi kafelkami Wypisz sobie punkty o co go chcesz zapytać bo w trakcie rozmowy zapomnisz.A cha jeszcze jedno sprawdź czy ten Twój kociołek może pracować w instalacji zamkniętej.A zapytaj się dokładnie czemu nie daje się zbiornika wyrównawczego i co w to miejsce ma go zastąpić. Link do komentarza
lukasz83 Napisano 5 października 2013 Udostępnij #183 Napisano 5 października 2013 Cytat Czyli tak jak pisałeś już o podłączeniu,nic się nie zmieniło.Najlepiej będzie jak zadzwonisz i go dopytasz co i jak ,żeby potem nie było jak z tymi kafelkami Wypisz sobie punkty o co go chcesz zapytać bo w trakcie rozmowy zapomnisz.A cha jeszcze jedno sprawdź czy ten Twój kociołek może pracować w instalacji zamkniętej.A zapytaj się dokładnie czemu nie daje się zbiornika wyrównawczego i co w to miejsce ma go zastąpić. Rozwiń ok a o co pytać ? Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 5 października 2013 Udostępnij #184 Napisano 5 października 2013 Cytat A cha jeszcze jedno sprawdź czy ten Twój kociołek może pracować w instalacji zamkniętej.A zapytaj się dokładnie czemu nie daje się zbiornika wyrównawczego i co w to miejsce ma go zastąpić. Rozwiń Cytat ok a o co pytać ? Rozwiń Patrz wyżej o co pytać Zapytaj jaka będzie instalacja zamknięta czy otwarta, czemu nie będzie naczynia wyrównawczego ,jaki bojler kupić i co tam jeszcze przyjdzie Ci do głowy Link do komentarza
lukasz83 Napisano 6 października 2013 Udostępnij #185 Napisano 6 października 2013 hehe dzięki ale po analizie jego wizycie oraz braku pytań ... o komin ,wentylacje nawiewną której nie ma ... nie zmierzył średnicy wylotu spalin z kotła , nie pytał o zbiornik - pojemność do cuw ... itp rezygnuje z tego " fachowca " szukam dalej.A mam pytanie może ktoś się orientuje czy rozłożenie pieca na dwie części wymaga jakiś specjalnych narzędzi lub trzeba na coś uważać. Tłumaczę muszę oddzielić kocioł od podajnika ślimaka itd. Bo trzeba go wnieść na pierwsze piętro a waży 360kg Link do komentarza
animus Napisano 6 października 2013 Udostępnij #186 Napisano 6 października 2013 (edytowany) Cytat A mam pytanie może ktoś się orientuje czy rozłożenie pieca na dwie części wymaga jakiś specjalnych narzędzi lub trzeba na coś uważać. Tłumaczę muszę oddzielić kocioł od podajnika ślimaka itd. Bo trzeba go wnieść na pierwsze piętro a waży 360kg Rozwiń Klucze płaskie takie jak do samochodu +imbusy. Edytowano 6 października 2013 przez animus (zobacz historię edycji) Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 6 października 2013 Udostępnij #187 Napisano 6 października 2013 Cytat rezygnuje z tego " fachowca " szukam dalej. Rozwiń I bardzo dobrze ! Ja Ci już dawno to proponowałem abyś mu podziękował.A swoja droga to byłem bardzo ciekaw co on chciał czy raczej jak on chciał zrobić podłączenie pieca bez naczynia wyrównawczego Cytat Wiesz co ? Zmień tego fachowca bo on chyba taki albo ten sam co płytki kładł https://forum.budujemydom.pl/ODPADLY-WSZYST...OSB-t22629.html. Rozwiń Link do komentarza
lukasz83 Napisano 7 października 2013 Udostępnij #188 Napisano 7 października 2013 Cytat I bardzo dobrze ! Ja Ci już dawno to proponowałem abyś mu podziękował.A swoja droga to byłem bardzo ciekaw co on chciał czy raczej jak on chciał zrobić podłączenie pieca bez naczynia wyrównawczego Rozwiń a ja nie byłem ciekawy mam zamiar aby moja kotłowania stała na swoim miejscu Cytat Klucze płaskie takie jak do samochodu +imbusy. Rozwiń nie trzeba na nic uważać ??? Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 7 października 2013 Udostępnij #189 Napisano 7 października 2013 Cytat nie trzeba na nic uważać ??? Rozwiń Żeby nic nie urwać i nic nie pokrzywić i zapamiętać jak to było złożone przed rozkręceniem. Link do komentarza
lukasz83 Napisano 8 października 2013 Udostępnij #190 Napisano 8 października 2013 Cytat Żeby nic nie urwać i nic nie pokrzywić i zapamiętać jak to było złożone przed rozkręceniem. Rozwiń " fachowiec " dzisiaj zadzwonił i powiedział że koszt montażu będzie 1500zł , a ja mu już podziękowałem więc nie wiem po co dzwonił ?! Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 8 października 2013 Udostępnij #191 Napisano 8 października 2013 Cytat " fachowiec " dzisiaj zadzwonił i powiedział że koszt montażu będzie 1500zł , a ja mu już podziękowałem więc nie wiem po co dzwonił ?! Rozwiń Bo zapewne myśli,że jak cenę podniesie to znaczy że zrobi to lepiej niż za 1000 zł Teraz za 1500 zł poczuł się bardziej dowartościowany Link do komentarza
lukasz83 Napisano 8 października 2013 Udostępnij #192 Napisano 8 października 2013 Cytat Bo zapewne myśli,że jak cenę podniesie to znaczy że zrobi to lepiej niż za 1000 zł Teraz za 1500 zł poczuł się bardziej dowartościowany Rozwiń W życiu nie zrobi tego bo na moje nie potrafi Link do komentarza
animus Napisano 8 października 2013 Udostępnij #193 Napisano 8 października 2013 (edytowany) Cytat nie trzeba na nic uważać ??? Rozwiń A jaki masz kocioł podajnik ? Edytowano 8 października 2013 przez animus (zobacz historię edycji) Link do komentarza
Kociol Napisano 11 października 2013 Udostępnij #194 Napisano 11 października 2013 1500zł to faktycznie sporo jak za sam montaż,co to za fachowiec,jaka firma oraz model kotła dokładnie? Podaj jak najwięcej szczegółów i postaramy się coś pomóc,doradzić. Link do komentarza
Gość adiqq Napisano 11 października 2013 Udostępnij #195 Napisano 11 października 2013 tak, starajcie się Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 11 października 2013 Udostępnij #196 Napisano 11 października 2013 Cytat 1500zł to faktycznie sporo jak za sam montaż,co to za fachowiec,jaka firma oraz model kotła dokładnie? Podaj jak najwięcej szczegółów i postaramy się coś pomóc,doradzić. Rozwiń Komu to odpowiadasz?Jeżeli chcesz się odnieś do konkretnego posta to trzeba go zacytować.A ogólnie to powiem Twoje pisanie to jest jakieś takieś na siłę.Pytasz o rzeczy które już są podane,tylko czytać, uważnie ,czytać a potem udzielać porad. Link do komentarza
lukasz83 Napisano 20 października 2013 Udostępnij #197 Napisano 20 października 2013 (edytowany) więc rozpoczął się montaż pieca ..fachowiec z polecenia zaproponował rozwiązanie z wymiennikiem płytowym , ma on przedłużyć żywotność kotła ( nie będzie chodził na wysokim ciśnieniu tylko po mały obiegu ) Kocioł został rozdzielony na dwie części bo był za ciężki aby go wnieść zakres prac- rozkręcenie kotła - skręcenie po wniesieniu ( kocioł , podajnik , automatyka )- podłączenie komina- uzbrojenie rozdzielacza- montaż zbiornika CWU- podłączenie zbiornika CWU- zakup materiałów ( na dziś rury miedziane 22 i 28 , kształtki , pompa cyrkulacyjna , zawór , zaworki do rozdzielacza , kolano 160 do komina , zawór termostatyczny mieszający ATM , śrubunki kątowe ) jestem bardzo ciekawy ile według was powinno to kosztować ....I jeszcze jedno jakiej powinien być wysokości komin od tzw " wyczystki " oraz w kotłowni mam kratkę wywiewną a nie mam nawiewnej czy ona musi być ?? Edytowano 20 października 2013 przez lukasz83 (zobacz historię edycji) Link do komentarza
lukasz83 Napisano 8 listopada 2013 Udostępnij #198 Napisano 8 listopada 2013 (edytowany) Witam,zamontowałem ale okazało się że instalacja jest źle zrobiona cały czas bulgocze jak nad morzem a dwa nie mam ciepłej wody bo zbiornik wisi za wysoko szlag mnie trafi !!! Znalazłem lokalnie serwisanta Urlich który był to cudo odpalić i chodzi oby aby... do czwartku i będzie zmieniona instalacja na układ zamknięty z zaworem trójdrożnym bo obecna jak to powiedział " fuszera " zdjęcia Edytowano 8 listopada 2013 przez lukasz83 (zobacz historię edycji) Link do komentarza
Jani_63 Napisano 8 listopada 2013 Udostępnij #199 Napisano 8 listopada 2013 Aleś tam kaloryfery pobudował. Link do komentarza
MrTomo Napisano 8 listopada 2013 Udostępnij #200 Napisano 8 listopada 2013 Chciałbym mieć tak czysto w kotłowni..."nie mam ciepłej wody bo zbiornik wisi za wysoko" Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się