acia Napisano 19 sierpnia 2013 Udostępnij #101 Napisano 19 sierpnia 2013 (edytowany) Teraz można na indukcji gotować nawet w naczyniach ceramicznych starczy kupić specjalną podkładkę, fakt że jest to ze stratą sprawności, ale zawsze jakieś wyjście dla osób, które nie chcą zmieniać wszystkich garnków. Edytowano 19 sierpnia 2013 przez acia (zobacz historię edycji) Link do komentarza
vip42 Napisano 19 sierpnia 2013 Udostępnij #102 Napisano 19 sierpnia 2013 czyli na wszystko znajdzie się rada Link do komentarza
Gość stach Napisano 20 sierpnia 2013 Udostępnij #103 Napisano 20 sierpnia 2013 To nie do końca jest tak, że TRZEBA zmieniać wszystkie garnki Mieliśmy piękny komplet emaliowanych, stalowych garnków, z którego pozostało - po upadkach na podłogę (cóż, człowiek się starzeje, sprawność coraz gorsza ), przypaleniach (pamięć też coraz gorsza ) - dwa... Doskonale się na indukcji sprawują... Patelnia "od cyganów" też...Zmieniliśmy mieszkanie na takie bez gazu sieciowego, tylko z płynnym. Żona nie chciała "ścigać się" z butlą, zdecydowaliśmy się na płytę indukcyjną. Początki były niezbyt zachęcające (np. samozapłon oleju przy przygotowaniu do smażenia kotletów ), po trzech tygodniach płyta Zelmera wysiadła, serwis orzekł, że nie da się jej naprawić z powodu braku części zamiennych (!!! tegoroczna produkcja!!!), więc dali "kwit", na podstawie którego można było odzyskać pieniądze, lub wymienić sprzęt na nowy.Kupiliśmy Elektroluxa i po trzech miesiącach użytkowania można powiedzieć, że jesteśmy zadowoleni. Nie napisałem, że "jesteśmy BARDZO zadowoleni", bo ciut upiredliwy jest układ pól grzejnych - o wiele lepiej byłoby, żeby najmniejsze pole było blisko brzegu płyty (a jest pod samą ścianą ) - ale można się przyzwyczaić... Link do komentarza
vip42 Napisano 20 sierpnia 2013 Udostępnij #104 Napisano 20 sierpnia 2013 ale aluminiowy garnek można wyrzucić Link do komentarza
acia Napisano 21 sierpnia 2013 Udostępnij #105 Napisano 21 sierpnia 2013 (edytowany) Nie, można kupić podkładkę.podkładka Edytowano 21 sierpnia 2013 przez acia (zobacz historię edycji) 1 Link do komentarza
vip42 Napisano 21 sierpnia 2013 Udostępnij #106 Napisano 21 sierpnia 2013 I tańsze to niż nowy garnek Link do komentarza
Gość stach Napisano 22 sierpnia 2013 Udostępnij #107 Napisano 22 sierpnia 2013 Cytat I tańsze to niż nowy garnek Może tańsze w zakupie, ale jak jest z wydajnością - nikt na aukcji nie wspomina. Wydaje mi się, że zanim zagrzeje się przez tę podkładkę garnek, to pewnie zużyje tyle energii, że przy częstym używaniu takiego zestawu koszty eksploatacji przekroczą koszty zakupu nowego garnka - pewnie niezbyt "wypasionego", ale np. emaliowanego... No i jeszcze jeden przedmiot, dla którego trzeba znaleźć miejsce do przechowywania Link do komentarza
vip42 Napisano 22 sierpnia 2013 Udostępnij #108 Napisano 22 sierpnia 2013 po zakupie kuchenki za kilkanaście setek zł to jednak na początku nie trzeba wydawać kolejnych setek na wymianę patelni i garnków tylko zastępować je stopniowo korzystając z tej płyty Link do komentarza
adelka Napisano 26 października 2013 Udostępnij #109 Napisano 26 października 2013 Cytat po zakupie kuchenki za kilkanaście setek zł to jednak na początku nie trzeba wydawać kolejnych setek na wymianę patelni i garnków tylko zastępować je stopniowo korzystając z tej płyty mi się wydaje, że jednak gazówki są lepsze. Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 26 października 2013 Udostępnij #110 Napisano 26 października 2013 Cytat mi się wydaje, że jednak gazówki są lepsze. To jeżeli tak twierdzisz to może jeszcze podasz argumenty które przemawiają wg Ciebie za gazówkami. Link do komentarza
Noemi3 Napisano 28 października 2013 Udostępnij #111 Napisano 28 października 2013 Cytat To jeżeli tak twierdzisz to może jeszcze podasz argumenty które przemawiają wg Ciebie za gazówkami. Dokładnie w zasadzie witam wszystkim. Niedawno skończyliśmy z mężem budowę domu i praktycznie 90% rzeczy kupujemy po woli nowych jednym z wyborów była właśnie płyta indukcyjna do tej pory mieliśmy gazową. Szczerze mówiąc nie będę mówiła o czasie bo czas zrobienia czegokolwiek na indukcji to kwestia kilku minut koszty są mniej więcej takie same jeśli chodzi o energię, ale wygoda. Po za tym w nowym domu nie mamy gazu więc bawienie się w butle nie ma sensu. Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 29 października 2013 Udostępnij #112 Napisano 29 października 2013 Cytat Dokładnie w zasadzie witam wszystkim. Niedawno skończyliśmy z mężem budowę domu i praktycznie 90% rzeczy kupujemy po woli nowych jednym z wyborów była właśnie płyta indukcyjna do tej pory mieliśmy gazową. Szczerze mówiąc nie będę mówiła o czasie bo czas zrobienia czegokolwiek na indukcji to kwestia kilku minut koszty są mniej więcej takie same jeśli chodzi o energię, ale wygoda. Po za tym w nowym domu nie mamy gazu więc bawienie się w butle nie ma sensu. Ja do nowego domku kpiłem indukcje ,z resztą nie będę ukrywał że po namowie żony. I z perspektywy czasu muszę stwierdzić, że indukcja wychodzi ciut taniej aniżeli gaz z butli ( ziemnego u nas nie ma) no i przede wszystkim czystość, szybkość no i co za tym idzie wygoda Inwestycja warta była zachodu , pomimo tego że musiałem kupić specjalne garnki do indukcji to uważam ,że warto było.Jeszcze dodam ,że nowe płyty gazowe są też bardziej oszczędniejsze od tych starszych. Znajoma z pracy stwierdziła to po zakupi nowej płyty gazowej .Na starej płycie zużywała 1,5 butli gazu na miesiąc, na nowej przy takim samym gotowaniu zużywa niecałą butlę na miesiąc. Link do komentarza
stokrotka.35 Napisano 12 listopada 2013 Udostępnij #113 Napisano 12 listopada 2013 Ja teraz trochę żałuję, że nie zakupiłam indukcji, chociaż na moją gazową nie mogę narzekać /gotuję na butli i jak na razie butle nam 2 miesiące/Taka indukcja wydaje mi się jest łatwiejsza w utrzymaniu czystości i bezpieczniejsza Link do komentarza
Noemi3 Napisano 12 listopada 2013 Udostępnij #114 Napisano 12 listopada 2013 No indukcja napewno jest bezpieczniejsza utrzymanie czystości przy płaskiej powierzchni też wydaje się być oczywiste, jeśli chodzi o zużycie energii to jest na porównywalnym poziomie. Link do komentarza
bajbaga Napisano 12 listopada 2013 Udostępnij #115 Napisano 12 listopada 2013 Cytat ..... jeśli chodzi o zużycie energii to jest na porównywalnym poziomie. Nie jest - indukcyjna zużywa mniej, ale droższej. Link do komentarza
Noemi3 Napisano 12 listopada 2013 Udostępnij #116 Napisano 12 listopada 2013 Cytat Nie jest - indukcyjna zużywa mniej, ale droższej. To może trzeba zmienić dostawcę prądu? Link do komentarza
Gość adiqq Napisano 12 listopada 2013 Udostępnij #117 Napisano 12 listopada 2013 a może lepiej zacząć mysleć? Link do komentarza
vip42 Napisano 13 listopada 2013 Udostępnij #118 Napisano 13 listopada 2013 Cytat To może trzeba zmienić dostawcę prądu? albo przejść z taryfy "budowlanej" na "normalną" ;)Indukcja jest tańsza od gazówki - zwłaszcza z butli Link do komentarza
Pablox Napisano 11 grudnia 2013 Udostępnij #119 Napisano 11 grudnia 2013 Czy ktoś z użytkowników płyt indukcyjnych ma podpięty pod kuchenkę watomierz? Jakie jest zużycie miesięczne energii elektrycznej?Obecnie butlę gazu zużywamy (4 osobowa rodzina) w ciągu dwóch miesięcy, czyli licząc butlę 60 zł to 30 zł na miesiąc i 1 zł na dzień. Czy za złotówkę przygotuję obiad na płycie indukcyjnej? Link do komentarza
vip42 Napisano 11 grudnia 2013 Udostępnij #120 Napisano 11 grudnia 2013 PrzeczytajBadania Link do komentarza
Marzena1978 Napisano 18 lutego 2014 Udostępnij #121 Napisano 18 lutego 2014 Płyta indukcyjna to lepsza inwestycja, jeśli patrzymy pod kątem utrzymania czystości i estetyki. W domu mam właśnie indukcyjną, którą bardzo łatwo czyści się i nie przypala mi garnków. Link do komentarza
Lidia67 Napisano 22 lutego 2014 Udostępnij #122 Napisano 22 lutego 2014 Ja mam zwykłą ceramiczną płytę i żałuję że nie kupiłam indukcyjnej. W porównaniu z gazem- wg mnie tez bezpieczniej np przy dzieciach Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 22 lutego 2014 Udostępnij #123 Napisano 22 lutego 2014 Cytat Ja mam zwykłą ceramiczną płytę i żałuję że nie kupiłam indukcyjnej. W porównaniu z gazem- wg mnie tez bezpieczniej np przy dzieciach To sprzedaj ja i kup indukcje ,bo za ten prąd co teraz ona zużywa i zużyła miałabyś już dawno indukcję.Wcale nie musisz kupować nowej,jak poszukać w necie to za dobre pieniądze można kupić prawie nową za 500 zł max.Wiem bo ostatnio szukałem , miałem mały wypadek i szyba się zbiła od płyty, po przeszukaniu kilku ogłoszeń od razu znalazłem za 300 zł a w serwisie za szybę wołali 800-1000 zl. Link do komentarza
budnar Napisano 8 kwietnia 2014 Udostępnij #124 Napisano 8 kwietnia 2014 Cytat Płyta indukcyjna to lepsza inwestycja, jeśli patrzymy pod kątem utrzymania czystości i estetyki. W domu mam właśnie indukcyjną, którą bardzo łatwo czyści się i nie przypala mi garnków. no i szybsze gotowanie. Co prawda też chciałem mieć u siebie indukcję ale ostatecznie zdecydowaliśmy się na gazową ze względu na problemy z połączeniem. Później się okazało, że przecież np. Electrolux ma płyty indukcyjne, które można podłączyć pod 1 fazę. No ale było minęło. Przy kolejnej zmianie kuchni będzie się myśleć. Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 8 kwietnia 2014 Udostępnij #125 Napisano 8 kwietnia 2014 Wszystkie płyty indukcyjne podłączysz pod jedną fazę, jak również pod siłę ,to zależy od sposobu że tak powiem kombinacji podłączenia kabelków. A w jaki sposób to jest w instrukcji podane i nie radzę samemu za to się brać to jeden koleś podłączył i spalił jakiś moduł wewnętrzny i pomimo gwarancji ta usterka nie została uznana ze względu na błędne podłączenie. Link do komentarza
retrofood Napisano 8 kwietnia 2014 Udostępnij #126 Napisano 8 kwietnia 2014 Cytat i nie radzę samemu za to się brać to jeden koleś podłączył i spalił jakiś moduł wewnętrzny i pomimo gwarancji ta usterka nie została uznana ze względu na błędne podłączenie. Podłączenie kuchenki musi być dokonywane przez uprawnionego elektryka dla ważności gwarancji. Producenci zastrzegają to sobie. Gwarancja bez numeru zaświadczenia kwalifikacyjnego elektryka jest nieważna. Link do komentarza
Drillo Napisano 28 kwietnia 2014 Udostępnij #127 Napisano 28 kwietnia 2014 Cytat Wszystkie płyty indukcyjne podłączysz pod jedną fazę, jak również pod siłę ,to zależy od sposobu że tak powiem kombinacji podłączenia kabelków. A w jaki sposób to jest w instrukcji podane i nie radzę samemu za to się brać to jeden koleś podłączył i spalił jakiś moduł wewnętrzny i pomimo gwarancji ta usterka nie została uznana ze względu na błędne podłączenie. Koledze chyba chodziło o to, że w tych ich płytach nowych moc działania dostosowuje się z automatu niejako do możliwości przesyłowych instalacji elektrycznej, z tego co wiem. Link do komentarza
Jani_63 Napisano 28 kwietnia 2014 Udostępnij #128 Napisano 28 kwietnia 2014 Koledze przede wszystkim chodziło o to, że płytę indukcyjną można podłączyć do instalacji jednofazowej, a nie do jednej fazy.A jak to dobrze zrobić, to już ina sprawa wymagająca przynajmniej jakiej takiej wiedzy "co czym się je". Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 28 kwietnia 2014 Udostępnij #129 Napisano 28 kwietnia 2014 Cytat Podłączenie kuchenki musi być dokonywane przez uprawnionego elektryka dla ważności gwarancji. Producenci zastrzegają to sobie. Gwarancja bez numeru zaświadczenia kwalifikacyjnego elektryka jest nieważna. Taki elektryk z papierami gościowi tak podłączył płytę , że modulator czy coś koło tego spalił i gwarancja poszła se w piz....a ja byłem z tego powodu szczęśliwy bo ja kupiłem za 300 zł bo w mojej szybka se pękła. Cytat Koledze przede wszystkim chodziło o to, że płytę indukcyjną można podłączyć do instalacji jednofazowej, a nie do jednej fazy.A jak to dobrze zrobić, to już ina sprawa wymagająca przynajmniej jakiej takiej wiedzy "co czym się je". Dodam dla jasności sytuacji ,że na 230V można podłączyć całą płytę -cztery pola grzewcze jak również i podłączyć pod siłę rozbijając po dwa pola grzewcze na jedną fazę a na trzeciej fazie podłączyć piekarnik aby było równomierne obciążenie faz. Link do komentarza
Maćkos Napisano 2 czerwca 2014 Udostępnij #130 Napisano 2 czerwca 2014 Cytat Taki elektryk z papierami gościowi tak podłączył płytę , że modulator czy coś koło tego spalił i gwarancja poszła se w piz....a ja byłem z tego powodu szczęśliwy bo ja kupiłem za 300 zł bo w mojej szybka se pękła. No ja miałem taką sytuację, że mój sąsiad mi podłączył... dobrze że miał te papiery bo płyta poszła w... Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 2 czerwca 2014 Udostępnij #131 Napisano 2 czerwca 2014 Cytat No ja miałem taką sytuację, że mój sąsiad mi podłączył... dobrze że miał te papiery bo płyta poszła w... Czyli spaliła się bo źle podłączył? czy coś innego. Link do komentarza
Elfir Napisano 19 listopada 2014 Udostępnij #132 Napisano 19 listopada 2014 (edytowany) Mam taniego Elektoluxa i nigdy w życiu już nie wrócę do gazu dobrowolnie.Garnki mam tanie z IKEA + garnki-prezenty na parapetówkę. Na pewno nie kosztowały "kilkaset złotych" (takich hojnych darczynców to nie mam )Płtę podłączał mąż - najpierw na przewód jednofazowy, a potem, jak pociągnęliśmy nowy to na trójfazowy. Robil to pierwszy raz (ma uprawienia do 1 kW) to twierdził, że żadna filozofia - wszytsko dokładnie opisane w instrukcji. Edytowano 19 listopada 2014 przez Elfir (zobacz historię edycji) Link do komentarza
bajbaga Napisano 20 listopada 2014 Udostępnij #133 Napisano 20 listopada 2014 Każdy kumaty i średnio techniczny podłączy bez problemów - zgodnie z instrukcją instalacji.W zasadzie uprawnienia są wymagane tylko dla potrzeb gwarancji. Link do komentarza
SecuritySystems24 Napisano 20 listopada 2014 Udostępnij #134 Napisano 20 listopada 2014 Zgadza się,to tylko i wyłącznie opcja przeczytania instrukcji i wtedy każdy da sobie radę z jej podłączeniem. Poza tym ja jestem zwolennikiem kuchenki gazowe,może to kwestia przyzwyczajenia,ale jakoś nigdy mnie nie zawiodła. Link do komentarza
Elfir Napisano 20 listopada 2014 Udostępnij #135 Napisano 20 listopada 2014 Cytat kuchenki gazowe,może to kwestia przyzwyczajenia,ale jakoś nigdy mnie nie zawiodła. Mnie zawodziła za każdym razem jak musiałam szorowac szafki z tego obrzydliwego tłustego osadu.W indukcji tego nie ma. Poza tym:Ani razu w indukcji nie przypaliłam garnka (zabezpieczenie przed przegrzaniem). Kiedy coś wykipi, spokojnie mogę natychmiast wytrzeć płytę, bez zdejmowania garnka z pola i wyłączania płyty. 1 Link do komentarza
bajbaga Napisano 20 listopada 2014 Udostępnij #136 Napisano 20 listopada 2014 Cytat Ani razu w indukcji nie przypaliłam garnka (zabezpieczenie przed przegrzaniem). Znam takiego jednego (piszącego na naszym Forum), który takiej sztuki dokonał na indukcji Link do komentarza
Gość gawel Napisano 20 listopada 2014 Udostępnij #137 Napisano 20 listopada 2014 Cytat Znam takiego jednego (piszącego na naszym Forum), który takiej sztuki dokonał na indukcji Link do komentarza
Elfir Napisano 20 listopada 2014 Udostępnij #138 Napisano 20 listopada 2014 Cytat Znam takiego jednego (piszącego na naszym Forum), który takiej sztuki dokonał na indukcji Może zależy od modelu płyty?Przypalony garnek czyści się podgrzewaąc w nim wodę z proszkiem do prania Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 20 listopada 2014 Udostępnij #139 Napisano 20 listopada 2014 Cytat Znam takiego jednego (piszącego na naszym Forum), który takiej sztuki dokonał na indukcji Jak dobrze pamiętam to chyba mleko gotował Link do komentarza
Elfir Napisano 20 listopada 2014 Udostępnij #140 Napisano 20 listopada 2014 nie wykipiało?Bo jak mi wykipi to indukcja się wyłącza. Link do komentarza
Gość adiqq Napisano 20 listopada 2014 Udostępnij #141 Napisano 20 listopada 2014 Cytat Znam takiego jednego (piszącego na naszym Forum), który takiej sztuki dokonał na indukcji też mam wrażenie że kogoś takiego znam Link do komentarza
kamil68 Napisano 23 marca 2016 Udostępnij #142 Napisano 23 marca 2016 Ja wprowadzając się do mieszkania nie miałem wyboru - tylko indukcja. O ile trochę się z żoną obawialiśmy to jesteśmy bardzo zadowoleni. Taka indukcja to ogromna wygoda. Wszystko szybciutko się gotuje, jest estetyczna, łatwa w czyszczeniu, ma funkcję timera. U nas indukcja sprawdza się wyśmienicie. Link do komentarza
Seifer Napisano 23 marca 2016 Udostępnij #143 Napisano 23 marca 2016 Tez dlugo zastanawialiśmy sie z zona co kupic. I wygrała płyta indukcyjna. tylko teraz jaka ... duzy wybór jest... Ale najbardziej spodobal nam sie model Bosch PIE 611F17E ktoś może z takiej korzysta i powie jakas opinie? Link do komentarza
kamil68 Napisano 24 marca 2016 Udostępnij #144 Napisano 24 marca 2016 Cytat Tez dlugo zastanawialiśmy sie z zona co kupic. I wygrała płyta indukcyjna. tylko teraz jaka ... duzy wybór jest... Ale najbardziej spodobal nam sie model Bosch PIE 611F17E ktoś może z takiej korzysta i powie jakas opinie? My wybraliśmy akurat Whirlpool ACM 816 BA . Sugerowaliśmy się opiniami w internecie, które były świetne. Sami możemy potwierdzić, że to bardzo dobra indukcja w fajnej cenie. Także polecam Link do komentarza
Elfir Napisano 3 stycznia 2017 Udostępnij #145 Napisano 3 stycznia 2017 Tylko indukcja. Miałam możliwość gotowania na wszystkich rodzajach płyt: gazowej na gaz z butli, z sieci, na ceramicznej. I indukcja to jest jednak ogromny skok jakościowy. Link do komentarza
SkyWalker Napisano 16 stycznia 2017 Udostępnij #146 Napisano 16 stycznia 2017 Jeżeli ktoś chce zrezygnować z dodatkowego medium w postaci gazu to na pewno indukcja będzie w tym przypadku lepszym rozwiązaniem. Ja jednak uważam, że lepiej sprawdza się klasyczna kuchnia gazowa, bo i koszty mniejsze i na każdym garnku ugotujesz. W przypadku płyt indukcyjnych trzeba mieć garnki o ferromagnetycznej podstawie. Link do komentarza
Elfir Napisano 16 stycznia 2017 Udostępnij #147 Napisano 16 stycznia 2017 Używałeś kiedyś indukcji? Koszty nie są mniejsze. Są porównywalne. W chwili obecnej ciężko dostać garnek, który NIE jest dostosowany do indukcji. Chyba, że chcesz gotować w aluminiowych czy miedzianych. Link do komentarza
Gość stach Napisano 16 stycznia 2017 Udostępnij #148 Napisano 16 stycznia 2017 (edytowany) 2 godziny temu, Elfir napisał: Chyba, że chcesz gotować w aluminiowych czy miedzianych. To też jest możliwe: http://allegro.pl/podkladka-idnukcyjna-23-podstawka-adapter-kh-4823-i6387442762.html Edytowano 16 stycznia 2017 przez stach wstawiłem zły link - ten z Igą :$ (zobacz historię edycji) Link do komentarza
Elfir Napisano 16 stycznia 2017 Udostępnij #149 Napisano 16 stycznia 2017 Tylko niestety to już daje straty - garnek podgrzewa się ciepłem wtórnym. Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się