aleksandra2 Napisano 8 lutego 2011 Udostępnij #1 Napisano 8 lutego 2011 Na mojej działce , którą zresztą kiedyś planuję sprzedać rosną sosny samosiejki ., już kilkuletnie . Słyszałam że w przyszłości mogę mieć problem z ich wycięciem . Czy ktoś z Was się orientuje jak "ustawa " przewiduje Link do komentarza
Draagon Napisano 8 lutego 2011 Udostępnij #2 Napisano 8 lutego 2011 ustawy ci nie powiem - ale generalnie powinnaś mieć zgodę jezeli średnica pnia przekracza 12cm. Nie dotyczy drzew owocowych. Link do komentarza
awaria Napisano 10 lutego 2011 Udostępnij #3 Napisano 10 lutego 2011 Cytat Na mojej działce , którą zresztą kiedyś planuję sprzedać rosną sosny samosiejki ., już kilkuletnie . Słyszałam że w przyszłości mogę mieć problem z ich wycięciem . Czy ktoś z Was się orientuje jak "ustawa " przewiduje Powyżej 5 lat wymagana jest zgoda. Tak więc pospiesz się, twoje mają 4 lata i 10 mies. Na wszelki wypadek wykarczuj pieńki, żeby jakiś mafiozo z Jaśnie Nam Panującego Urzędu nie wrobił cię w zbrodnię rządzenia się na swoim Link do komentarza
bajbaga Napisano 10 lutego 2011 Udostępnij #4 Napisano 10 lutego 2011 (edytowany) Reguluje to Ustawa o ochronie przyrody - Rozdział 4 Art.83 ust. 6 pkt. 2 i 4 – dotyczy usuwania bez zgody urzędu drzew owocowych, oraz takich, których wiek nie przekracza 10 lat.Wiek drzewa określa się mierząc jego średnicę na wys. 1,3m i porównując wynik z Tabelą Wiekową Drzew (Majdeckiego). Edytowano 10 lutego 2011 przez bajbaga (zobacz historię edycji) Link do komentarza
Elfir Napisano 25 lutego 2011 Udostępnij #5 Napisano 25 lutego 2011 Cytat ustawy ci nie powiem - ale generalnie powinnaś mieć zgodę jezeli średnica pnia przekracza 12cm. Nie dotyczy drzew owocowych. Nie liczy się średnica pnia, tylko wiek. Bajbaga przytoczyła nowelizację przepisu - można wycinać drzewka poniżej 10 lat. A awaria podała stary przepis, sprzed nowelizacji. Link do komentarza
kiwaczek Napisano 25 lutego 2011 Udostępnij #6 Napisano 25 lutego 2011 ja slyszlem ze wycinac mozna iglaste jezeli srednica pnia nie przekracza 20cmczy to prawda? Link do komentarza
Elfir Napisano 25 lutego 2011 Udostępnij #7 Napisano 25 lutego 2011 Odpowiedziałam już na ten temat powyżej. Średnica pnia nie ma nic wspólnego z wycinaniem drzew bez pozwolenia. Wyżej zostały przytoczone odpowiednie paragrafy ustawy, można sobie samemu sprawdzić.Nie mam pojęcia skąd się biorą te fałszywe przekonania o średnicy pnia? Link do komentarza
kiwaczek Napisano 28 lutego 2011 Udostępnij #8 Napisano 28 lutego 2011 Cytat Odpowiedziałam już na ten temat powyżej. Średnica pnia nie ma nic wspólnego z wycinaniem drzew bez pozwolenia. Wyżej zostały przytoczone odpowiednie paragrafy ustawy, można sobie samemu sprawdzić.Nie mam pojęcia skąd się biorą te fałszywe przekonania o średnicy pnia? ja to slyszalem od sasiada ktory wycial duzy modrzew na podworku ktoremu wichura zlamala korone(wzial pile bo wkurzal go sam wysoki na kilka metrow pien)Ktos go zglosil i przyjechali "straznicy" i wlepili grzywne.To od nich uslyszal o tych 20cm srednicy. Link do komentarza
Barbossa Napisano 28 lutego 2011 Udostępnij #9 Napisano 28 lutego 2011 bo być może na tych 130 centach miał 20cm a to kwalifikowało do stwierdzenia, że wiek wynosił.... i wlepili karę (vide post #4)a dla tych, co mają obawy - ciąć powyżej 130 centów, wtedy to jest pielęgnacja , a jak jeszcze z jedna gałązka ostanie to lux malina Link do komentarza
Elfir Napisano 28 lutego 2011 Udostępnij #10 Napisano 28 lutego 2011 za zniszczenie drzewa nieodpowiednią pielęgnacją tez odpowiada się karnie.najlepiej po prostu wystąpić z wnioskiem o wycinkę - zgoda udzielana jest bezpłatnie osobom fizycznym. Link do komentarza
KAROI Napisano 3 kwietnia 2011 Udostępnij #11 Napisano 3 kwietnia 2011 Cytat za zniszczenie drzewa nieodpowiednią pielęgnacją tez odpowiada się karnie. Ale trzeba udowodnić winę. A drzewo uschło... bo uschło. I już! Link do komentarza
Sepro Napisano 10 kwietnia 2011 Udostępnij #12 Napisano 10 kwietnia 2011 Kombinacje, kombinacje, kombinacje!!! Nie można jakoś tak... normalnie bez ściemy? Link do komentarza
Mathir Napisano 17 kwietnia 2011 Udostępnij #13 Napisano 17 kwietnia 2011 Cytat Kombinacje, kombinacje, kombinacje!!! Nie można jakoś tak... normalnie bez ściemy? Cóż... Taka karma! Ale cierpieć umiemy najpiękniej na świecie!!! Link do komentarza
Gość adiqq Napisano 17 kwietnia 2011 Udostępnij #14 Napisano 17 kwietnia 2011 w moim przypadku wniosek do UM o wycinke 80 drzew pod budowe domu (musialem podac srednice 80 drzew na wys. 130cm) dostałem zgode z warunkiem nasadzenia 30 drzew 5-letnich Link do komentarza
Konfi Napisano 26 kwietnia 2011 Udostępnij #15 Napisano 26 kwietnia 2011 Cytat w moim przypadku wniosek do UM o wycinke 80 drzew pod budowe domu (musialem podac srednice 80 drzew na wys. 130cm) dostałem zgode z warunkiem nasadzenia 30 drzew 5-letnich Ech, słuszną linię ma nasza władza! Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się