Barbossa Napisano 16 grudnia 2010 #51 Napisano 16 grudnia 2010 znaczy się wszyscy wiemy o pustkach i ich właściwościach i zasadach, więc ameryki tu nie odkrywamy
animus Napisano 16 grudnia 2010 #52 Napisano 16 grudnia 2010 Cytat znaczy się wszyscy wiemy o pustkach i ich właściwościach i zasadach, więc ameryki tu nie odkrywamy Tak ,ale czy potrafimy to umiejętnie wykorzystywać.
vip42 Napisano 16 grudnia 2010 #53 Napisano 16 grudnia 2010 ja wielką przestrzeń poddasza traktuję jako odbiornik ciepła (właśnie przez wzgląd na kubaturę) ale oczywiście lepiej mieć nad danym stropem ocieplone poddasze niż niebo (bez docieplania stropu), ale nadal uważam że taniej jest docieplić strop i mieć mniejszą kubaturę do ogrzania
bajbaga Napisano 16 grudnia 2010 #54 Napisano 16 grudnia 2010 Kubatura do „ogrzania” będzie dokładnie taka sama. Pomijając efekty ocieplenia , za ociepleniem dachu, przemawia również, to ze dalej mamy ten strych „użytkowy” – chyba, że na wełnę na stropie położymy podłogę, a to praktycznie wyrównuje koszty obu przypadków (nie wspominając na koszty w przypadku adaptacji tego poddasza na użytkowe).
Eksperci Knauf Napisano 30 grudnia 2010 #55 Napisano 30 grudnia 2010 Cytat Posiadam domek parterowy z niezamieszkałym poddaszem ( może kiedyś coś tam wymodzę) ocieplony mam strych styropianem 10cm + wylewka około7cm zastanawiam się czy ewentualnie ocieplenie dachu wełną przyniesie jakieś efekty czy w domu będzie dzięki temu cieplej . Jeśli planujesz w najbliższej przyszłości użytkować poddasze, to ocieplenie dachu jest jak najbardziej wskazane. Jeśli poddasze ma zostać zamieszkane dopiero np. za kilka lat - to uważam, że ekonomiczniejszym rozwiązaniem będzie na razie docieplenie stropu.Jeśli zastanawiasz się jeszcze nad wyborem wełny mineralnej, mogę odpowiedzieć na pytania dotyczące wełny mineralnej firmy Knauf Insulation. W razie pytań proszę o kontakt.
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się