Skocz do zawartości

GDZIE KulKA?

Recommended Posts

Napisano
Cytat

molytek - styknie - czerwone korale jak som - to już nic nie trza więcej ... icon_biggrin.gif

Korale sooom... i Prawy do Lewego tez jest icon_biggrin.gif

Cytat

no , chyba że masz "Jesteś szalona" - to bierz też... icon_biggrin.gif

icon_eek.gif wiedziałam, że trza było Super Expres kupować... ale, aż tak szalona nie jestem icon_lol.gif
Napisano
Cytat

A w ogóle, to kto jeszcze musi całą chałupę posprzątać przed wyjazdem?

powinnam i ja jak tylko zapakuję całą ferajnę do auta .zacznę pakować samochód kole 22 lekkie ogarnięcie chatki krótka dzremka i o 3 w nocy wyruszamy:)
Napisano
Cytat

a Ty myślisz , ze co ja robię od godziny? w międzyczasie biegam w panice i usiłuję się pakować - jak znam życie , pewnie czegoś zapomnę .... aaaaa, właśśśśśśśśnie - jeszcze piżama .... icon_twisted.gif

NO bo ja właśnie z odkurzaczem skończyłem latać i czekam aż się progenitura spać pokładzie, to jeszcze latanie na mopie ... (tu wstawić Gawel'ową modlitwę dziękczynną)
Napisano
Cytat

A w ogóle, to kto jeszcze musi całą chałupę posprzątać przed wyjazdem?

całą to nieee.. górę tylko.. ale to na jutro, kolejny ambitny plan.. ciekaweee..... icon_biggrin.gif
Napisano
Cytat

a Ty myślisz , ze co ja robię od godziny? w międzyczasie biegam w panice i usiłuję się pakować - jak znam życie , pewnie czegoś zapomnę .... aaaaa, właśśśśśśśśnie - jeszcze piżama .... icon_twisted.gif

i moj termos
Napisano
Cytat

NO bo ja właśnie z odkurzaczem skończyłem latać i czekam aż się progenitura spać pokładzie,

posprzątałam kuchnię, ogarnęłam pokoje dziewczyn , posprzątałam swoją łazienkę...

Cytat

to jeszcze latanie na mopie ... (tu wstawić Gawel'ową modlitwę dziękczynną)

jak u Ciebie - jeszcze mi został mop i modlitwa ... icon_lol.gif
odkurzanie , wycieranie kurzy i druga łazienka to już nie moja brocha ... właśnie się robi icon_wink.gif

Cytat

i moj termos

już spakowany... icon_wink.gif

zmykam pakować się dalej ... icon_rolleyes.gif
Napisano
Co Wy wszyscy z tym sprzątaniem??? icon_eek.gif icon_eek.gif :shock

Ja nie sprzątam, bo jak pojadę to chop nabrudzi... icon_mrgreen.gif

Cytat

Dobra ... lećmy dalej .... od Kielc to przez Kraków, czy jakąś obwodnicą?
Odpowiadać, nie dziwić się, nigdy tamtędy nie jechałem.

wejdź na targeo i se traskę obacz, a nawigancji ni mosz TY KOcie???
Napisano
Cytat

Z tego co mi wiadomo od tej mańki nie masz obwodnicy icon_wink.gif ale tak mi się wydaje.

Zapytaj Labasa icon_wink.gif

Co do twej trasy to znalazłem taką

Opis

Początek jazdy na Ulica 1 Maja w Kielce i jedź 191 m w kierunku Rondo G. Herlinga-Grudzińskiego.

Wjedź na rondo Rondo G. Herlinga-Grudzińskiego i opuść je w 1. Zjazd w kierunku Ulica Czarnowska (762).
0 min
216 m

Przez 412 m pozostań na Ulica Czarnowska (762).
1 min
628 m

Zjedź z Ulica Czarnowska (762) i skręć w lewo na Ulica Żelazna (762). Jedź dalej tą drogą przez 10.29 km.
17 min
10.92 km

Opuszczasz Sitkowka-Nowiny.
17 min
10.92 km

Pozostań na 762 i jedź dalej tą drogą przez 2.52 km.
19 min
13.44 km

Zjedź z 762 w kierunku 7, Kraków i jedź wjazd. Jedź dalej tą drogą przez 334 m.
20 min
13.78 km

Jedź dalej drogą 7 , E77 przez 42.81 km.
01:03 h
56.59 km

Pozostań na 7 , E77 i jedź dalej tą drogą przez 53.95 km.
02:12 h
110.54 km

Wjeżdżasz do Krakow.
02:12 h
110.54 km

Zjedź z Ulica Warszawska (7 , E77) i jedź dalej prosto na 7 , E77. Jedź dalej tą drogą przez 2.58 km.
02:17 h
113.13 km

Zmień z Aleja 29 Listopada (7 , E77) na Aleja 29 Listopada (7 , E77) w kierunku 79, Chyżne, Zakopane, Rzeszów, Katowice. Jedź dalej Aleja 29 Listopada (7 / E77) przez 27 m
02:17 h
113.15 km

Zmień z Aleja 29 Listopada (7 , E77) na Aleja 29 Listopada (7 , E77) w kierunku Warszawa, Kielce. Jedź dalej Aleja 29 Listopada (7 / E77) przez 1.56 km
02:19 h
114.72 km

Zjedź z Aleja 29 Listopada i jedź dalej prosto na Aleja Juliusza Słowackiego. Jedź dalej tą drogą przez 1.60 km.
02:22 h
116.32 km

Zjedź z Aleja Juliusza Słowackiego i jedź dalej prosto na Aleja Adama Mickiewicza. Jedź dalej tą drogą przez 1.15 km.
02:24 h
117.47 km

Zjedź z Aleja Adama Mickiewicza i jedź dalej prosto na Aleja Zygmunta Krasińskiego. Jedź dalej tą drogą przez 489 m.
02:25 h
117.96 km

Zjedź z Aleja Zygmunta Krasińskiego i jedź dalej prosto na Ulica Marii Konopnickiej, Most Dębnicki. Jedź dalej tą drogą przez 2.28 km.
02:28 h
120.24 km

Zmień z Ulica Marii Konopnickiej na Ulica Wadowicka w kierunku Warszawa, Katowice, Chyżne, Zakopane. Jedź dalej Ulica Wadowicka przez 852 m
02:29 h
121.09 km

Zjedź z Ulica Wadowicka i jedź dalej prosto na Ulica Zakopiańska. Jedź dalej tą drogą przez 12.93 km.
02:45 h
134.03 km

Opuszczasz Mogilany.
02:45 h
134.03 km

Zjedź z Ulica Myślenicka (E77) i jedź dalej prosto na E77. Jedź dalej tą drogą przez 47.23 km.
03:33 h
181.25 km

Zjedź z E77 i jedź dalej prosto na 47. Jedź dalej tą drogą przez 15.45 km.
03:49 h
196.70 km

Wjeżdżasz do Nowy Targ.
03:49 h
196.70 km

Pozostań na Ulica Krakowska (47) i jedź dalej tą drogą przez 3.23 km.
03:53 h
199.93 km

Zjedź z Ulica Krakowska (47) w kierunku 49, 957, Nowy Targ Centrum, Jurgów, Jabłonka, Nowy Sącz i jedź wjazd. Jedź dalej tą drogą przez 277 m.
03:53 h
200.21 km

Skręć w prawo na Aleja Tysiąclecia (49). Jedź dalej tą drogą przez 1.46 km.
03:56 h
201.67 km

Zmień z Aleja Tysiąclecia (49) na Aleja Tysiąclecia (49) w kierunku Nowy Targ. Jedź dalej Aleja Tysiąclecia (49) przez 799 m
03:58 h
202.47 km

Wjedź na rondo Rondo Im. Jana Pawła II i opuść je w 2. Zjazd w kierunku Aleja Tysiąclecia (969).
202.53 km

Zmień z Rondo Im. Jana Pawła II na Aleja Tysiąclecia (969) w kierunku Nowy Sącz. Jedź dalej Aleja Tysiąclecia (969) przez 264 m
202.79 km

Opuszczasz Nowy Targ.
202.79 km

Pozostań na Aleja Tysiąclecia (969) i jedź dalej tą drogą przez 22.28 km.
04:25 h
225.07 km

Zjedź z 969 i jedź dalej prosto na Ulica Dziołki (969). Jedź dalej tą drogą przez 1.50 km.
04:28 h
226.57 km

Zjedź z Ulica Nowotarska (969) i jedź dalej prosto na Ulica Stronie (969). Jedź dalej tą drogą przez 1.93 km.
04:30 h
228.50 km

Wjeżdżasz do Kroscienko Nad Dunajcem.
04:30 h
228.50 km

Pozostań na Ulica Stronie (969) i jedź dalej tą drogą przez 3.72 km.
04:34 h
232.22 km

Po przejechaniu 232.22 km i 4:34 h dotarłeś do celu podróży, Ulica Jagiellońska (969) w Kroscienko Nad Dunajcem.
Napisano
Cytat

Od Kielc jeszcze nie ma obwodnicy, podobno nie trzeba icon_razz.gif icon_lol.gif musisz jechać przez miasto.
Choć jest możliwość odbić w prawo w Opolską na Katowice, ale trzeba przejechać i tak pół Krakowa i paskudne miejsce pod Makro(budowa wiaduktów).

Wszyscy jadący od Krakowa zakopianką,
40km od Krakowa w miejscowości Lubień, zjeżdżacie na Mszanę Dolną (10km),
w Mszanie na drugich światłach w prawo na Zabrzeż(33km),
w Zabrzeży w prawo na Krościenko(16km).
Przez Nowy Targ nie jedźcie, jest dalej o 12km i cały czas wolna jazda zakopianką ( Siwego to nie dotyczy, bo on jedzie z końca świata, a może i jeszcze dalej icon_razz.gif icon_lol.gif )

Barbossa, dzempel, Ciril pewnie pojadą gierkówką i A4, a dalej tak jak wyżej.

Sorry i T.B. Marcin i Redakcja
Napisano
Cytat

walcze... I moze wygram... Przynajmniej mam taką nadzieje...

Blizniak gdzie Ty przez Kielce icon_eek.gif to ja przez poznan przelece...

Wygrasz icon_smile.gif
Napisano
Ale za to nie będziesz w korkach stał... hydraulicznym jest lepiej jechać, zwłaszcza, że jutro piątek i Krakau bedzie zakitowany na masę...
Napisano
Ufff .... posprzątałam , nagotowałam rodzinie , się spakowałam .... jeno błota na twarz nie zdążyłam , cóż - i tak by nie pomogło icon_lol.gif
Smithka się nie odezwała - nie mam do Niej numeru tel.kom .

Napisano
Cytat

Może to i lepiej, że nie nałożyłaś, bo z zaschniętym to byś jutro głupio wyglądała... icon_mrgreen.gif

no fakt , jest ryzyko że bym z nim zasnęła .... padnięta jestem że szok ... icon_rolleyes.gif
pocieszające jest to, ze jutro się wyśpię .... wstanę sobie kole 8 - 9 , zrobię się na człeka i na Rysia zaczekam - będzie kole 12 u mnie ... icon_smile.gif
Napisano
A ja jutro mam urwanie pyty icon_evil.gif
Budowa i firma... icon_evil.gif
Nie będę nudzić ale dziś mój wyjazd stanął pod znakiem zapytania... ciśnienie mi skoczyło na maxa... ale już się wyprostowało i jestem jeno letko podqrwiona icon_wink.gif
Napisano
Cytat

A ja jutro mam urwanie pyty icon_evil.gif
Budowa i firma... icon_evil.gif
Nie będę nudzić ale dziś mój wyjazd stanął pod znakiem zapytania... ciśnienie mi skoczyło na maxa... ale już się wyprostowało i jestem jeno letko podqrwiona icon_wink.gif

ale teraz sprawa jest jasna i jedziesz , tak?
weź mnie Oś nie wq .... jedziesz i koniec ....
jak nie to se do Barbossy zadzwonię żeby Cię siłą przytargał i finito .... sie dobrze zastanów jak wolisz : siłą czy po dobroci icon_twisted.gif
Napisano
No mówie przecie, że się wyprostowało...icon_smile.gif
Jutro ino załatwię 142 zaległe sprawy, opier... budowlańców, wyśle 22 listy i 34 mejle i już jezdem gotowa do wyjazdu... icon_mrgreen.gif
Napisano
Cytat

No mówie przecie, że się wyprostowało...icon_smile.gif
Jutro ino załatwię 142 zaległe sprawy, opier... budowlańców, wyśle 22 listy i 34 mejle i już jezdem gotowa do wyjazdu... icon_mrgreen.gif

napisałaś, że Ci się ciśnienie wyprostowało a nie wyjazd .... a to dwie różne sprawy są.... icon_biggrin.gif

Napisano
Cytat

To skrót myślowy był icon_wink.gif

Szef mi stanął przed oczyma .... on miewa najlepsze takie skróty myślowe , do tego trzeba wykazać się przy nim elementami jasnowidzenia i wróżbiarstwa ... wskazana także opanowana w stopniu co najmniej podstawowym umiejętność zakodowania zmiany decyzji 6 razy w ciągu minuty .... icon_lol.gif
Napisano
zazdroszcze wam....mam nadzieje ze bedzie relacja online icon_wink.gif
Napisano
Cytat

zazdroszcze wam....mam nadzieje ze bedzie relacja online icon_wink.gif

szkoda że Was nie będzie, ale jesteście zdecydowanie usprawiedliwieni. Na realację online sie nie zanosi bo nikt nie kwapi sie do brania laptopa ja modem wezmę na wszelki wypadek.

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

• Najnowsze posty

• Zgodnie z polskimi przepisami, zawartymi w rozporządzeniu Ministra Infrastruktury w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie, minimalna długość kanału wentylacji grawitacyjnej, liczona od kratki wentylacyjnej do wylotu ponad dach, powinna wynosić od 2,5 do 3 metrów. Źródła podają również, że dla zapewnienia optymalnej wydajności, wysokość ta powinna wynosić co najmniej 4 metry.   Przepisy dotyczące minimalnej wysokości kominów wentylacyjnych  powstawały w czasach, gdy dominującą technologią były murowane, nieocieplone kominy. Inżynierowie i prawodawcy opierali się na dekadach obserwacji i obliczeń dla tych właśnie, "klasycznych" rozwiązań. Minimalna wysokość została ustalona jako bezpieczny margines, który gwarantował wytworzenie minimalnego, stabilnego ciągu w różnych, także niesprzyjających warunkach:   Należy pamiętać, że wszystkie kanały wentylacyjne w jednym systemie grawitacyjnym powinny mieć zbliżoną długość. Znaczne różnice mogą prowadzić do zakłóceń w działaniu, gdzie dłuższe kanały o silniejszym ciągu mogą "wysysać" powietrze z krótszych, powodując ciąg wsteczny. Wentylacja grawitacyjna w domu to system naczyń połączonych. Zasada równowagi: Aby system działał poprawnie, wszystkie kanały wywiewne powinny mieć zbliżoną siłę ciągu. Zastosowanie jednego, bardzo sprawnego (ocieplonego, z mniejszymi oporami przepływu) kanału w systemie z innymi, (murowanymi) mniej sprawnymi, może pogorszyć działanie w tej części  wentylacji! Przepisy nie nadążają za technologią: Prawo budowlane często jest aktualizowane wolniej, niż rozwija się technologia. Minimalna wysokość pozostaje w przepisach jako uniwersalna, bezpieczna wartość gwarantująca działanie systemu w każdych warunkach, niezależnie od użytej technologii.  Ocieplony kanał jest sprawniejszy, ale przepisy pozostają konserwatywne. Co więcej, jego wysoka sprawność, jeśli nie będzie  zrównoważona w całym systemie, może prowadzić do problemów z działaniem wentylacji.
    • Raz jeszcze dziękuję za wyczerpującą odpowiedź.    Chciałbym jeszcze poruszyć dwie kwestie związane z tym tematem:   1. Rozdzielacz mam na korytarzu, umiejscowiony w takim miejscu, że rura po podłodze od rozdzielacza do pokoju ma ok. 1.5m długości. Na tym odcinku także nie zauważyłem aby podłoga była dużo cieplejsza niż w pokoju, mimo że korytarz jest w centralnym punkcie domu. Jednakże w tym miejscu nie ma żadnego grzejnika i przechodzi tylko 2x1.5 metra rury (zasilenie i powrót). Mimo to mam jednak obawy, że nieocieplony dom to tylko 1 z kilku powodów dla których podłogówka słabo grzeje. No i ostatecznie, woda w rurze też drastycznie się nie wychładza. Nakleiłem taśmę malarską na belki rozdzielacza aby precyzyjniej zmierzyć ich temperature za pomocą pirometru i wyszło że różnica między nimi to ok 3*C. Delta T wydaje się być w normie, ale specjalistą nie jestem.  Tak jak pisałem, jest to pierwsze pomieszczenie z uruchomioną podłogówką. Niejako cieszę się że tak wyszło, bo w kolejnych pomieszczeniach jest jeszcze szansa na ew. poprawki aby grzało to lepiej.   2. Ostatnio usłyszałem że Sander Standard Alu to był kiepski pomysł i lepiej było wziąć styropian bez aluminium, i powkładać w rowki aluminiowe radiatory które lepiej odbierają ciepło z rury. Niestety nie wiem ile w tym prawdy, a płyty Sandera zostały juz zakupione na całe piętro (poza łazienką i korytarzem, gdzie pójdzie XPS pozwalający na zagęszczenie rur co 10cm). Chyba że jakiś radiator by pasował do nich, to mógłbym jeszcze dodatkowo dokupić o ile miałoby to pomóc. Nie wiem niestety na ile mogłoby to pomóc i czy ma to jakikolwiek sens?   Raz jeszcze dziękuję za odpowiedzi i cierpliwość do laika.
    • Duża różnica między temperaturą zasilania a temperaturą podłogi oraz niska temperatura w pokoju, mimo stosunkowo ciepłej posadzki, wynikają z kilku powiązanych ze sobą czynników. Kluczową rolę odgrywa tu brak ocieplenia budynku, co w połączeniu ze specyfiką ogrzewania podłogowego prowadzi do opisywanych przez Pana zjawisk.    Brak izolacji termicznej domu.   W takim budynku ciepło ucieka na zewnątrz w znacznie większym stopniu niż w budynkach ocieplonych. Straty ciepła mogą sięgać nawet 20-25% przez same ściany zewnętrzne oraz 10-15% przez podłogi i fundamenty.   W Pana przypadku oznacza to, że ciepło dostarczane przez wodę w rurach ogrzewania podłogowego, zamiast efektywnie ogrzewać jastrych (wylewkę), a następnie pomieszczenie, jest w pewnej mierze "tracone" i przenika przez niezaizolowane ściany zewnętrzne. System grzewczy musi więc pracować ze znacznie wyższą mocą (wyższa temperatura zasilania), aby skompensować te straty. To właśnie ta "walka" instalacji z ciągłą ucieczką ciepła jest głównym powodem, dla którego mimo wody o temperaturze 45°C, podłoga nagrzewa się tylko nieznacznie.     Fakt, że podłoga staje się zimniejsza w miarę zbliżania się do ściany zewnętrznej, mimo że tam również dociera woda z zasilania, wynika z dwóch powodów: Intensywne oddawanie ciepła: Nieocieplona ściana zewnętrzna działa jak duży "odbiornik" zimna, co powoduje bardzo szybkie wychładzanie się fragmentu podłogi znajdującego się w jej pobliżu.   Spadek temperatury wody: Woda w rurze, płynąc w kierunku ściany zewnętrznej, oddaje ciepło do jastrychu. Gdy zawraca i płynie z powrotem, jest już znacznie chłodniejsza, co dodatkowo potęguje efekt chłodniejszej podłogi w dalszej części pętli.   W pomieszczeniach ze strefami o zwiększonych stratach ciepła, jak przy ścianach zewnętrznych, często stosuje się układ ślimakowy lub zagęszcza się rury, aby zapewnić bardziej równomierny rozkład temperatury.   Ogrzewanie podłogowe charakteryzuje się dużą bezwładnością cieplną, co oznacza, że nagrzewa się i stygnie powoli. W dobrze zaizolowanym budynku wylewka po nagrzaniu długo utrzymuje ciepło. W Pana przypadku proces ten jest szybszy. Zanim wylewka zdąży się w pełni nagrzać i zakumulować wystarczającą ilość energii, znaczną jej część traci do otoczenia (przez ściany i grunt). Można to porównać do próby napełnienia dziurawego wiadra – mimo ciągłego dolewania wody, jej poziom nie podnosi się znacząco.   Podłoga nie nadąża się zagrzać, ponieważ ciepło, które otrzymuje od instalacji, jest niemal natychmiast "wysysane" przez nieocieplone przegrody budynku. Duża różnica między temperaturą wody a podłogi oraz niska temperatura w pokoju to bezpośredni skutek ogromnych strat ciepła, charakterystycznych dla starych, nieocieplonych domów.   Aby zapewnić samo odpowietrzenie się instalacji, przepływ powinien być większy niż 0,7 l/min. Maksymalny przepływ: Zazwyczaj nie zaleca się, aby przepływ w rurach (np. PEX 16, 17, 18 mm) był większy niż 2,5 l/min, aby nie przekroczyć dopuszczalnej straty ciśnienia (ok. 20 kPa) w pętli.     Dopiero po przeprowadzeniu termomodernizacji budynku (ocieplenie ścian, fundamentów, ewentualna wymiana okien) będzie Pan mógł w pełni docenić efektywność i komfort ogrzewania podłogowego, które będzie mogło pracować przy znacznie niższej temperaturze zasilania oraz będzie można zmniejszyć  przepływ czynnika grzejnego ustawiony teraz na 2.5l.
    • Dziękuję za obszerne wyjaśnienia, jednak nie to było moim pytaniem. Gdyby temperatura podłogi była wyższa, to zapewne przestawiłbym zawór VTA, tak aby bardziej mieszał wode z powrotu. Rozumiem także, że temperatura podłogi, to nie to samo co temperatura wody. Dziwi mnie natomiast aż tak duża różnica pomiędzy nimi oraz fakt, że temperatura w pokoju wynosi zaledwie 20*C przy temperaturze podłogi wynoszącej 28*C.   Jak wcześniej na zasileniu miałem 30*C, to powierzchnia podłogi wynosiła jakieś 24-25*C. Teraz spadł śnieg, pojawiły się temperatury w okolicach 0*C to i kocioł zaczął mocniej grzać. Na zasileniu jest wyższa temperatura, bo zawór VTA mam w pełni otwarty (ustawiony na 45*C), ale temperatura podłogi nie podniosła się jakoś znacząco w porównaniu do temperatury wody. Rurę mam poprowadzoną tak, że wchodzi od rozdzielacza z korytarza do pokoju, następnie wzdłuż przez cały pokój do ściany zewnętrznej i stamtąd wraca meandrem w stronę wejścia. Przy wejściu do pokoju i w miejscu w którym rura przechodzi przez ścianę mam najwyższą temperaturę podłogi. Im bliżej ściany zewnętrznej tym podłoga jest zimniejsza, mimo, że jest bliżej początku (zasilenia). Możliwe więc, że ta podłoga nie nadąża się zagrzać, bo to co uda jej się zakumulować, to musi oddać do otoczenia? Czy stąd może wynikać tak niska temperatura jastrychu mimo dużo wyższej temperatury zasilenia? Dom nie jest ocieplony (pochodzi z lat 70), jestem w trakcie remontu.   Generalnie wątpliwości mam sporo, ale nie chce poruszać wielu kwestii na raz.
    • Dla zapewnienia komfortu i zdrowia użytkowników temperatura powierzchni podłogi nie powinna być zbyt wysoka. Przegrzana podłoga może prowadzić do dyskomfortu, problemów z krążeniem, a także do uszkodzenia materiałów wykończeniowych.      Temperatura podłogi to nie to samo co temperatura wody zasilającej instalację. Aby uzyskać zalecaną temperaturę posadzki, woda w rurach musi mieć wyższą temperaturę. Zazwyczaj mieści się ona w przedziale 30°C–45°C. Maksymalna temperatura wody zasilającej nie powinna przekraczać 55°C.   Pokoje mieszkalne, sypialnie, kuchnie i korytarze: W tych pomieszczeniach maksymalna temperatura powierzchni podłogi nie powinna przekraczać 28°C. Za optymalną wartość, zapewniającą przyjemne odczucie ciepła, uznaje się temperaturę w przedziale 22-26°C.   Łazienki i pomieszczenia sanitarne: Ze względu na specyfikę tych pomieszczeń, gdzie często przebywamy boso, dopuszczalna jest wyższa temperatura podłogi, sięgająca maksymalnie 32-34°C. Pozwala to na uzyskanie wyższego komfortu cieplnego, który w łazienkach powinien oscylować wokół 24°C.   Strefy brzegowe: W miejscach o zwiększonych stratach ciepła, takich jak obszary przy oknach i ścianach zewnętrznych, dopuszcza się lokalne podniesienie temperatury podłogi do 34°C.
  • Popularne tematy

• Utwórz nowe...