Skocz do zawartości

Kominek zewnętrzny z grillem i wędzarnią


Recommended Posts

Napisano
Zastanawiam się, jak zrobić takie cudo... w naszym domu na tarasie zaprojektowany jest kominek zewnętrzny z grillem... A ja bym chciała dorobić do niego... wędzarnię... Jest szansa? jak myślicie? Wrzucam "materiał po/d/glądowy" i czekam na pomysły...

DSC01446.jpg

DSC01446.jpg

DSC01446.jpg

Napisano (edytowany)
W zasadzie (na podstawie przedstawionych projektów) masz dwie opcje:
1. Wkomponować przy kominku komorę wędzarniczą a palenisko kominka wykorzystać jako również palenisko wędzarni.
2. Dobudować przy kominku grillo-wędzarnię a komin kominka (brzmi głupawo) wykorzystać na odprowadzenie spalin grilla i wędzarni.
By w pełni wykorzystać funkcjonalność wędzarni (również z możliwością "wędzenia na zimno") przewód dymny od paleniska do komory wędzarniczej powinien mieć długość minimum 120 cm.
Odradzam "wstawianie" komory wędzarniczej w zaprojektowany komin.
z pozdrówkami i wędzarniczym pozdrowieniem icon_smile.gif

ps - ... można oczywiście przeprojektować kominek na grillo-wędzarnię gdzie funkcje "kominka" będzie również spełniał otwarty grill Edytowano przez Chef Paul (zobacz historię edycji)
Napisano
Mam troszeczkę inną propozycję, a w zasadzie 2:

1. Troszkę przekonstruować ten „oryginał”, tak aby „okap” kominka był troszeczkę wyżej a odpływ spalin w połowie wysokości okapu. Pod okapem metalowa rurka służąca do zawieszania. Wyjdzie taka pseudo wędzarnia okapowa.

2. Przekonstruować „oryginał” od spodu, dorabiając kanał ziemny z boku „oryginału” i palenisko wędzarni „na ogrodzie”. Na czas wędzenia, konieczne jest zasłonięcie otwartych boków tego kominka. W efekcie wyjdzie bardzo profesjonalna wędzarnia. Np. tak:

DSC01446.jpg

DSC01446.jpg



Ps. A nogi i komin są OK icon_biggrin.gif



Napisano
Cytat

Zastanawiam się, jak zrobić takie cudo...  A ja bym chciała dorobić do niego... wędzarnię... Jest szansa? jak myślicie?  czekam na pomysły...



 Ponieważ może być taka sytuacja że kanały w ziemi okresowo zalewane będą wodą czy zawalone śniegiem  do tego jeszcze   w zimie zamarznie a  mróz będzie to próbował rozsadzać .


JA zaproponował bym żeby kanały i palenisko znajdowało się powyżej gruntu a użytkowanie takiej wędzarni może odbywać się  przez cały rok zwłaszcza że Święta są w miesiącach  zimowych .Przygotowanie uwędzenie  np. szyneczki swojskiej może nie powieść się .

Brak obrazka   
Napisano
Cytat

do samej d.... to mam nogi.... uzasem uraczysz?




W projekcie ogromne palenisko (powierzchnia) ,mały przekrój komina, wejście do komina trójnikiem 90 stopni też źle.
Według zasad budowy kominków otwartych WEWNĘTRZNYCH powierzchnia komina x 10 = powierzchni paleniska, przy zewnętrnym (moja zasada) dodatkowo x 2 powierzchnia komina. Poprawia postawienie komina na palenisku icon_wink.gif


a9ce604317779dd518f036647565c917,10,19,0.jpg

Cytat

 Ponieważ może być taka sytuacja że kanały w ziemi okresowo zalewane będą wodą czy zawalone śniegiem  do tego jeszcze   w zimie zamarznie a  mróz będzie to próbował rozsadzać .


JA zaproponował bym żeby kanały i palenisko znajdowało się powyżej gruntu a użytkowanie takiej wędzarni może odbywać się  przez cały rok zwłaszcza że Święta są w miesiącach  zimowych .Przygotowanie uwędzenie  np. szyneczki swojskiej może nie powieść się .

Brak obrazka   




Ciekawe gdzie dym leci icon_wink.gif czysty ten "komin"

Cytat

 Ponieważ może być taka sytuacja że kanały w ziemi okresowo zalewane będą wodą czy zawalone śniegiem  do tego jeszcze   w zimie zamarznie a  mróz będzie to próbował rozsadzać .


JA zaproponował bym żeby kanały i palenisko znajdowało się powyżej gruntu a użytkowanie takiej wędzarni może odbywać się  przez cały rok zwłaszcza że Święta są w miesiącach  zimowych .Przygotowanie uwędzenie  np. szyneczki swojskiej może nie powieść się .

Brak obrazka   




Ciekawe gdzie dym leci icon_wink.gif czysty ten "komin"

Przy kominie 2cegły x 1 cegła i wysokości czynnej komina około 3m i przy minimalnych wymiarach paleniska 60x55cm ledwo zewnętrzny kominek "daje radę"

c3a648a9f7b5a72d76fc4dd086cb576d,10,19,1.jpg
Napisano
Cytat

Według zasad budowy kominków otwartych WEWNĘTRZNYCH powierzchnia komina x 10 = powierzchni paleniska, przy zewnętrnym (moja zasada) dodatkowo x 2 powierzchnia komina. Poprawia postawienie komina na palenisku icon_wink.gif



Nie znam się na tym zupełnie (budowa kominków, ale chyba umiem grillować) , a w związku z tym mam wątpliwość.

Przy założeniu, że nazwa tego „coś” jest umowna, bo raczej chodzi o grill (+ wędzarnię), to biorąc to pod uwagę, raczej nie zależy nam na szybkim spalaniu, tylko na stabilnej temperaturze, a to raczej zaprzecza silnemu „cugowi” w kominie.

Rozumiem, że można zastosować szyber, ale czy ten komin nie sprosta wymaganiom „kulinarnym”?
Oczywiście biorąc pod uwagę, możliwe „trudności” przy rozpalaniu – ale temu też można zaradzić „podnosząc” palenisko na jakiś ruszt.
Napisano
Cytat

Nie znam się na tym zupełnie (budowa kominków, ale chyba umiem grillować) , a w związku z tym mam wątpliwość.

Przy założeniu, że nazwa tego ?coś? jest umowna, bo raczej chodzi o grill (+ wędzarnię), to biorąc to pod uwagę, raczej nie zależy nam na szybkim spalaniu, tylko na stabilnej temperaturze, a to raczej zaprzecza silnemu ?cugowi? w kominie.

Rozumiem, że można zastosować szyber, ale czy ten komin nie sprosta wymaganiom ?kulinarnym??
Oczywiście biorąc pod uwagę, możliwe ?trudności? przy rozpalaniu ? ale temu też można zaradzić ?podnosząc? palenisko na jakiś ruszt.



Katee ma już komin systemowy fi 200 z wyprowadzeniem na zewnątrz budynku widać na zdjęciu nr 3 po co ma budować następny komin . Prawidłowy ciąg i mniejszą średnicę komina zrekompensuje sobie długością komina ponad dach .  

Budując komi na grillu wolno stojącym na zewnątrz musimy robić to w myśl zasady im krótszy komin tym szerszy kanał .


A an-bud wrzucił z internetu zdjęcia piekarni lub pieca kowalskiego oraz proponuje budowę nowego komina.
Napisano

O ile dym ma trafić do komina to trzeba projektować, budować trzymając się zasad icon_wink.gif w/g zamieszczonego "projektu" przy sprzyjających warunkach pogodowych może w porywach do komina trafi 10% dymu, reszta wyjdzie paleniskiem. Czy o to chodzi?

Palenisko kowala, grill. kominek otwarty mają zbliżone zasady, wędzarnia może być "duszona"


Cytat

wrzucił z internetu zdjęcia piekarni lub pieca kowalskiego



jest to wędzarnia, a z boku jest grillo-kominek icon_wink.gif (mojego projektu i wykonania)


muszę je wyprostować icon_redface.gif



a11125fc79790c1173bd8c8b77c34527,10,19,0.jpg
Napisano



proektatnt o kominkach wie tyle...........że ma........w tyle.

zbyt niski komin, mały przekrój komina = wędzarnia na tarasie, i jeszcze przykrył komin daszkiem icon_twisted.gif

a powinno być minimum tak z kominem średnicy 300mm i pamiętaj o ociepleniu ściany icon_wink.gif

2ebf6045c83432532ef17ce2ebdfd5c5,10,19,0.jpg
Napisano
dobry Duchu, podoba mi się twoje podejście do tematu.... Podtrzymujące na duchu icon_wink.gif może jednak coś z tego mojego grilla będzie... Przyznam, ze też nie znam się na budowaniu, na grillowaniu może trochę, z wędzarnią póki co też niewiele miałam wspólnego.... ale się marzy i co? Przebudowywać komina raczej nie będę, mam całą zimę żeby przemyśleć jak się do tego zabrać... BTW - dziękuję za poważne potraktowanie tematu icon_wink.gif
Napisano
Cytat

dobry Duchu, podoba mi się twoje podejście do tematu.... Podtrzymujące na duchu icon_wink.gif może jednak coś z tego mojego grilla będzie... Przyznam, ze też nie znam się na budowaniu, na grillowaniu może trochę, z wędzarnią póki co też niewiele miałam wspólnego.... ale się marzy i co? Przebudowywać komina raczej nie będę, mam całą zimę żeby przemyśleć jak się do tego zabrać... BTW - dziękuję za poważne potraktowanie tematu icon_wink.gif




Zrób zgodnie z "projektem" i będziesz mieć wędzarnie gratis, wystarczy powiesić coś przed paleniskiem, i jeszcze ekstra przemarzająca ściana za "kominko-grillo-wędzarnią"
Napisano
Cytat

Zrób zgodnie z "projektem" i będziesz mieć wędzarnie gratis, wystarczy powiesić coś przed paleniskiem, i jeszcze ekstra przemarzająca ściana za "kominko-grillo-wędzarnią"


trudno... najwyżej samochodzik zmarznie...
Napisano
 
Cytat

zbyt niski komin, mały przekrój komina = wędzarnia na tarasie, i jeszcze przykrył komin daszkiem
a powinno być minimum tak z kominem średnicy 300mm i pamiętaj o ociepleniu ściany



To zdjęcie z internetu poglądowe jak przerobić grill na wędzarnię i komin z daszkiem jest tu jak najbardziej na miejscu po wpięciu go od tyły do komina systemowego będzie działał poprawnie .


Takie
Nie wiem czy ktoś skusi się na takie krematorium jakie tam sobie wybudowałeś ten kominek dominuje nad cała elewacją budynku lub szpeci jak wolisz ,założeniem tego kominka nie było obsługa całego pułku żołnierzy ale masz prawo budować co chcesz to twój dom .

Cytat

trudno... najwyżej samochodzik zmarznie...



Nic nie przemarznie pomiędzy kominek a ścianę włożysz wełnę ,resztę ściany obłożysz styropianem.
Napisano
Cytat

 

Nie wiem czy ktoś skusi się na takie krematorium  jakie tam sobie wybudowałeś ten kominek dominuje nad cała elewacją budynku lub szpeci jak wolisz  ,założeniem tego kominka nie było obsługa całego pułku  żołnierzy   ale masz prawo budować co chcesz  to twój dom ,


Zobacz projekt katee szerokość paleniska w/g "projektu" ma około 2m a to "maleństwo" ma palenisko 65 x55 cm.

b2754272db7dc6243a505915db4763bc,10,19,0.jpg

Tylko poprawiałem "projektanta" znaczy powiększyłem fundament, komin, zmniejszyłem palenisko i dodałem ocieplenie icon_wink.gif

ps. jest to kominek klienta, ja tylko troszkę maczałem w nim palce, może tamto zdjęcie troszkę myli.
Napisano
Cytat

DSC01288.JPG




Doceniam ten nakład pracy bo to spory obiekt klinkier + czarna fuga trzeba było trochę godzin spędzić nad tym ,ale okno na tej  facjacie to może wyłapywać dym z kominka .

Proszę się nie obrazić ale dla mnie zbyt ciężkie to wszystko ,  ordynarne wręcz dominuje nad elewacją i kojarzy się z piekarnią itd..

Jeżeli chodzi o ten nieszczęsny  daszek to musi być żeby zabudować (wykończyć ) kolano podłączone do komina systemowego.  

Zajrzyj tutaj  jest króciutki  komin małej średnicy  i to w dodatku stalowy z daszkiem ten obiekt mi się podoba chodz o bryłę   ,jest cały zabudowany może to domek do  inhalacji ?

https://forum.budujemydom.pl/Grillowisko-t1...&pid=140394






Cytat

Zobacz projekt katee szerokość paleniska w/g "projektu" ma około 2m a to "maleństwo" ma palenisko 65 x55 cm.
Tylko poprawiałem "projektanta" znaczy powiększyłem fundament, komin, zmniejszyłem palenisko i dodałem ocieplenie
ps. jest to kominek klienta, ja tylko troszkę maczałem w nim palce, może tamto zdjęcie troszkę myli.



Nie twierdzę ze projekt katee jest doskonały   ale ostatecznie obiekt będzie stał na otwartym powietrzu i wszystko zależy jeszcze ile paliwa naraz będzie się spalać.  
Napisano (edytowany)
Cytat

 ...
Nie wiem czy ktoś skusi się na takie krematorium jakie tam sobie wybudowałeś ten kominek dominuje nad cała elewacją budynku lub szpeci jak wolisz ,założeniem tego kominka nie było obsługa całego pułku żołnierzy ale masz prawo budować co chcesz to twój dom .
...


... ? icon_eek.gif (wystarczyło napisać, że się nie podoba) icon_rolleyes.gif
Mnie się "kombajn" an-bud podoba (lokalizacja to jego sprawa - jak zresztą na końcu słusznie zauważyłeś - choć sam tego typu "obiekt" postawił bym jako "wolnostojący") icon_smile.gif

Katee, może przemyślisz "wkomponowanie" grillo-wędzarni (w istniejący projekt kominka zewnętrznego) z odprowadzeniem spalin do przewodu kominowego kominka. Wędzarnia powinna mieć oddzielne palenisko. Palensko kominka jest trochę niewygodne (zbyt nisko - moim zdaniem) by mogło posłużyć jako grill
Sam kominek może spełniac funkcję "ogniska" nad którym możesz upiec nie tylko kiełbaski na patyku.
Być może pomocna będzie Tobie, część moich rozwiązań (np odległości kanałów dymnych od komory wędzarniczej) znajdziesz tutaj

z wędzarniczym pozdrowieniem
czuj dym icon_smile.gif Edytowano przez Chef Paul (zobacz historię edycji)
Napisano
marzy mi się wędzernik...ale w piwnicy to mi żonka nie pozwoli(mam wolny kanał dymowy)
no ale będę mieć dużo czasu żeby nad tym myślec...

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

    • Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

  • Najnowsze posty

    • Taras z naturalnego drewna to inwestycja w estetykę i komfort przestrzeni zewnętrznej. Aby jednak drewno zachowało swoje walory na długie lata, kluczowa jest odpowiednia impregnacja i konserwacja już na etapie przygotowania desek. Poniżej przedstawiamy sprawdzony sposób impregnacji nowej deski tarasowej, oparty na produktach marki OSMO. 1. Wstępna impregnacja – WR Aqua Osmo Pierwszym krokiem jest wstępne zabezpieczenie desek. Impregnat WR Aqua Osmo to bezbarwny środek ochronny na bazie wody, który skutecznie zabezpiecza drewno przed sinizną, pleśnią oraz szkodnikami. Kiedy? Impregnację wykonujemy przed montażem, najlepiej 2 dni przed planowanym olejowaniem. Jak? Środek nanosimy pędzlem lub wałkiem na wszystkie powierzchnie deski – zarówno widoczne, jak i niewidoczne – w jednej warstwie. Po co? Zapewnia to równomierną ochronę drewna i zapobiega jego degradacji od środka. 2. Olejowanie przed montażem – Osmo Olej Tarasowy Po upływie co najmniej 48 godzin od impregnacji WR Aqua, przystępujemy do pierwszego olejowania. Produkt: Olej tarasowy OSMO – bezbarwny lub kolorystycznie dobrany do naturalnego odcienia deski. Jak? Nakładamy z dwóch stron deski cienką warstwę oleju, używając pędzla, szmatki lub wałka. Pozwalamy na dokładne wchłonięcie i wyschnięcie. Dlaczego? Takie przygotowanie pozwala zabezpieczyć również powierzchnie deski, które po montażu będą niewidoczne, co znacząco zwiększa trwałość całej konstrukcji. 3. Montaż desek i finalne wykończenie Po wyschnięciu oleju przystępujemy do montażu tarasu. Gdy deski są już solidnie zamocowane, możemy wykonać drugą warstwę oleju tarasowego – tym razem tylko na widocznej stronie. Cel: Ta warstwa nadaje ostateczny wygląd i zapewnia pełną ochronę przed działaniem czynników atmosferycznych – deszczu, UV i zmian temperatury. Wskazówka: Prace najlepiej prowadzić w suchy, ciepły dzień, unikając pełnego słońca, które może zbyt szybko wysuszyć produkt. Dlaczego warto trzymać się tej kolejności? Poprawna impregnacja i olejowanie przed montażem to inwestycja w trwałość i wygląd tarasu. Chroniąc drewno z każdej strony, zapobiegamy jego wypaczaniu, pękaniu i przedwczesnemu starzeniu. Produkty OSMO tworzą elastyczną, mikroporowatą powłokę, która nie łuszczy się i pozwala drewnu oddychać, co jest szczególnie ważne przy konstrukcjach zewnętrznych.   Podsumowanie – schemat impregnacji nowej deski tarasowej: Impregnacja WR Aqua OSMO – minimum 2 dni przed olejowaniem Pierwsza warstwa oleju tarasowego – z dwóch stron przed montażem Montaż desek tarasowych Druga warstwa oleju – na wierzchnią, widoczną stronę po montażu
    • Planuje dzialke na wsi, lub na obszarze znacznie oddalonym od miasta (tak, wiem ma malo czasu - do polowy nast. roku, dlatego badam temat).
    • Mógłbyś to przetłumaczyć na język polski?
    • Nie we wszystkich lokalizacjach takie rozwiązanie jest dozwolone, Zależy gdzie masz działkę. 
    • Mieszkanie w budynku to akurat nie problem bo budowa i tak przeciągnie się przez dłuższy czas - tu akurat mam pomysł jak to rozwiązać.   Siec ciepłownicza – planuje ogrzewać dom piecem na paliwo stale i będę posiadał zbiornik na ciepłą wodę, którą podgrzeje piecem albo elektrycznie, więc logicznie rzecz biorąc nie powinienem potrzebować oświadczenia o podłączeniu do sieci ciepłowniczej.   Dziękuje za odp. - mam przynajmniej kolejny temat do poruszenia z radcą.
  • Popularne tematy

×
×
  • Utwórz nowe...