Skocz do zawartości

Recommended Posts

  • 1 rok temu...
Inspiracja.
Jadłem kiedyś solone cytryny, jako dodatek i jako „samoistne”.
Sam też przygotowałem własne.
Problem w tym, że trzeba długo czekać aż się „ukiszą”, a z drugiej strony fakt, że trzeba kisić większą ilość, a przechowywanie jest niemożliwe w dłuższym czasie.

Z drugiej strony – znam cytryny gotowane, jako bazę do babki cytrynowej, oraz kremów cytrynowych.

A gdyby tak ……..
Eksperymentowałem i ……….
Na jedną cytrynę potrzebujemy od 1 do 2 pełnych łyżeczek soli i wody w ilości takiej aby przykryły cytryny. Czas gotowania 10 – 20 min na 1 cytrynę.
Cytryny (najlepiej ekologiczne, bo nie są „woskowane”) dokładnie szorujemy, i płuczemy. Gotujemy (ledwo pyrkając) pod obciążeniem, tak aby zawsze dotykały dna i były zawsze w całości zanurzone w wodzie (solance). Do solanki możemy dodać listek laurowy, goździki, cynamon – wedle własnych upodobań.
Studzimy i możemy:
- obrać ze skórki (lub w całości, lub z częścią skórki) zmiksować (mniej lub więcej) otrzymując bazę na sos lub dip,
- obrać lub nie i obłożyć pieczone mięsiwo jako marynatę, lub dodatek do pieczenia,
- można zastosować wyciśnięty z niej sok, jako „polewę” do ryby (ryba smażona, pieczona bez dodatku soli) – tak zrobiłem podając smażonego, na patelni grillowej, pstrąga,
- można dodać miodu i otrzymujemy idealnie zbilansowane 5 smaków,
- skórkę z cytryny możemy zebrać „skrobakiem” i wysuszyć w piekarniku (80 – 90 stopni) a otrzymamy niezwykle aromatyczną „posypkę” do każdej potrawy,
- ugotowaną skórkę można posiekać i „doprawić” nią potrawę – w zasadzie każdą (zupę, mięso, rybę, surówkę).

Zapraszam do eksperymentowania z gotowaną cytryną – warto.
Link do komentarza
  • 1 rok temu...
Sam ostatnio troche wciągnąłem się w przygotowywanie zdrowych deserów. W sieci jest masa zamiennikow dla sklepowych słodyczy, tak więc jeśli macie ochotę na coś mniej kalorycznego to warto jest sobie poszukać. Proponuję zerknąć sobie na stronę:
http://zdrowacukiernia.pl/384-2/

Jest tutaj przepis na bezlutenowe ciasto ze sliwką. Smaczne, mało kaloryczne oraz proste w przygotowaniu. Powinniscie sobie poradzić bez problemu.
Link do komentarza
  • 4 tygodnie temu...
Jeśli ktoś szukałby kilku pomysłów na potrawy świąteczne to sugeruję zajrzeć sobie na stronę:
https://www.przepisy.pl/magazyn/swieta-ze-s...miesa-na-swieta

Jest tutaj cała lista przepisów na miesa świąteczne. Wszystko wyjaśnione w dosyć prosty sposób , tak wiec nie powinno być problemu z przyrządzeniem.
Ze swojej strony proponuje przyrządzić pieczony schab. Palce lizać.
Link do komentarza
  • 5 miesiące temu...
  • 1 rok temu...
23 minuty temu, SkyWalker napisał:

Jakieś nowe, ciekawe przepisy na DIETETYCZNE dania? :D

W moich propozycjach "nowe" miesza się ze "starym" :icon_wink:

Dla mnie najlepszą "dietą" (gdy potrzebuję zrzucić nieco wagi), jest dieta "żp" (żryj połowę) :icon_biggrin:

... nie wykluczam jednak, że może znajdą się jakieś receptury dietetyczne wg upodobań w poniższej propozycji :icon_biggrin:

e-book można ściągnąć tutaj url=http%3A%2F%2Fchefpaul.net%2FKwO%2FKwO_sle.pdf   (bez żadnych opłat)

 

title.jpg

about.jpg

000.jpg

Link do komentarza
  • 4 miesiące temu...

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

    • Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

  • Najnowsze posty

    • Karolczyk98 Czy dobrze przyjąłem takie parametry więźby? Szerokość 8cm Wysokość 14cm Odległość pomiędzy krokwiami 70cm Murłata 8cmx14cm
    • Chodzi o ocieplenie całej wnęki, bądź wykorzystanie poszerzen systemowych (wtedy ocieplaja obszar do którego dolega ościeżnica).  Mógłbym wykleić cała wneke jakimś ciepłym styropianem z tym że nie wiem czy pozwoli na to firma montujaca okna bo kiedyś o to pytałem i powiedzieli ze musiałby to być materiał twardy gdyż w innym przypadku zwiększy to odległość kotew montażowych do sztywnej ściany przez co montaz może okazac się mniej stabilny (miękki XPS może podczas pracy się odkształcać.) A purenit jest tutaj twardszym materiałem. No i wydawało mi się że cieplejszym niż XPS. A na pewno droższym. Zastanawia mnie też czy jest sens izolować przed wilgocią wneke do której miałby być ten XPS przymocowany gdyż jeśli pociągnie wilgoć z muru to straci właściwości termiczne    Chodzi o ocieplenie całej wnęki, bądź wykorzystanie poszerzen systemowych (wtedy ocieplaja obszar do którego dolega ościeżnica).  Mógłbym wykleić cała wneke jakimś ciepłym styropianem z tym że nie wiem czy pozwoli na to firma montujaca okna bo kiedyś o to pytałem i powiedzieli ze musiałby to być materiał twardy gdyż w innym przypadku zwiększy to odległość kotew montażowych do sztywnej ściany przez co montaz może okazac się mniej stabilny (miękki XPS może podczas pracy się odkształcać.) A purenit jest tutaj twardszym materiałem. No i wydawało mi się że cieplejszym niż XPS. A na pewno droższym. Zastanawia mnie też czy jest sens izolować przed wilgocią wneke do której miałby być ten XPS przymocowany gdyż jeśli pociągnie wilgoć z muru to straci właściwości termiczne   
    • Wspólnota, budynek z 2010 roku, gazowa kuchenka, podgrzewacz znajduje się na klatce, ale czy jest gazowy 🤷‍♂️.
    • I sprawa załatwiona. Kupiłem po prostu pierwsze lepsze u producenta profili razem z profilami, także nie pomyślałem, żeby kupić płaskie. Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka
    • A ja to bardzo polubiłem, odstresowuję się przy takiej robocie, macham sobie kielnią, a że mam dobre proporcje zaprawy, to i 5cm nieraz narzucę. Sufit już gorzej, dlatego szukam jakiegoś dobrego siuwaksu. Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka
  • Popularne tematy

×
×
  • Utwórz nowe...