Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Cytat

Z tukejszego przepisu:
...


... porada praktyczna: po zawinięciu placka (przed rozcięciem na części), ułożyć go na chwilę na gorącej blasze (lub patelni) tak by zewnętrzny brzeg tortilli się rozgrzał ... całość się pieknie "zlepi" i nie będzie się rozłazić
icon_smile.gif
smakowicie wygląda icon_smile.gif
Napisano
Sałaty krojenie.
Taki mam problem na dziś. Zasadniczo wiem, że nie należy sałaty traktować nożem, ale ostatnio mnie gdzieś pod oczy podeszło, że sałaty lodowej, jako jedynej, ta kwestia nie dotyczy.
Prawda to prawdziwa, czy taka sama jak to że Franz miał do Papieża strzelać?
Napisano
Ja zawsze kroiłem i kroję – w zasadzie każdą sałatę.
Fakt – zawsze bardzo ostrym nożem.
Chyba współczesne noże, nie mają aż tak „utleniającego” wpływu – zawsze można pokroić nożem ceramicznym.
Myślę, że ten „zakaz” nie dotyczy noży naprawdę ostrych, które tną, a nie rozgniatają.
Napisano
Cytat

Sałaty krojenie.
Taki mam problem na dziś. Zasadniczo wiem, że nie należy sałaty traktować nożem, ale ostatnio mnie gdzieś pod oczy podeszło, że sałaty lodowej, jako jedynej, ta kwestia nie dotyczy.
...


Związki żelaza zawarte w stali zachodzą w przyspieszone reakcje chemiczne głównie z alkaloidami (związki zasadowe) zawartymi w "sokach" sałaty. Efekty tych reakcji to smakowo "gorzknienie" sałaty a wizualnie zaobserwujemy poprzez żółcenie i brązowienie brzegów liści potraktowanych nożem.
Samo naruszenie struktury liści i wydostawanie się alkaloidów spowoduje podobne reakcje jak powyżej ale użycie noża ceramicznego lub specjalnych do rozdrabniania sałaty przeznaczonych noży plastikowych, będzie powodowało, że reakcje te będą opóźnione ... stanie się tak oczywiście również, po "poszarpaniu listków pięknymi czystymi paluszkami"
... ku rozpaczy "sałatowych purystów szarpaczy" icon_smile.gif

Sałata to przede wszystkim bogate źródło przeciwutleniaczy - kwasu foliowego (wit. B), kwasu askrobinowego (wit. C) oraz witaminy A i ketaminy. Bogactwo to zależne jest jednak od "świeżości" spożywanego warzywa.

Tak więc Kochani, jedzcie jak najwięcej liściastych nawet potraktowanych nożem ostrym, tępym lub wygiętym (byle nie zardzewiałym a najlepiej ceramicznym) oby tylko jak najszybciej po rozdrobnieniu trafiały do żołądka.

smacznego i na zdrowie

ps - w "pierdzieleniu" ktoś wspomniał o sałaty suszeniu
polecam suszarkę do liściastych ...
suszarkaS.jpg
... znacznie przyspiesza pracę w kuchni, a wydatek to bardzo niewielki
Napisano
icon_redface.gif
Dziękuję za obszerną wypowiedź .... eee .... będę jednak drążył ....
Ja wiem, że nożem nie trza stalowym i wiem czemu. Mnie się rozchodzi jedynie o tę lodową. Czy posiada faktycznie cud żelazoodporności, czy tak jak Cyrylu napisała, to bzdura jakaś?
Napisano (edytowany)
Cytat

icon_redface.gif
Dziękuję za obszerną wypowiedź .... eee .... będę jednak drążył ....
Ja wiem, że nożem nie trza stalowym i wiem czemu. Mnie się rozchodzi jedynie o tę lodową. Czy posiada faktycznie cud żelazoodporności, czy tak jak Cyrylu napisała, to bzdura jakaś?


nie ... nie posiada ... ma tylko więcej w sobie wody przez co jest bardziej "krucha" icon_smile.gif

pozdróweczka

cudów niet icon_smile.gif icon_wink.gif Edytowano przez Chef Paul (zobacz historię edycji)
Napisano (edytowany)
Cytat

Tak myślałem, ale się chciałem jakim miarodajnym autorytetem podeprzeć.

Serdecznie dziękuje.


... do "autorytetów" to dość odległa droga icon_smile.gif ... ot trochę doświadczenia w kuchni i tyle icon_smile.gif

pytajcie a będzie Wam odpowiedziane icon_wink.gif ... jeżeli będę znał odpowiedź icon_biggrin.gif icon_wink.gif Edytowano przez Chef Paul (zobacz historię edycji)
Napisano
Cytat

szukam przepisu na przygotowanie mięs do wędzenia

kto co ma sprawdzonego i chce się podzielić-byłabym wdzięczna


pozdrawiam


... jaki rodzaj mięsa ? ... jakie wędliny lub kiełbasy ? ... można bardziej sprecyzować ?
... tutaj trochę na ten temat ... proszę pytać bardziej szczegółowo, chętnie odpowiem

Cytat

U la la ... aleś trafiła ... jest tu akurat jeden taki co Cię zaraz zasypie wiedzą....


... "czylfy" ... Ty mnie chyba przeceniasz icon_smile.gif
Napisano
skromiaczek, nie ma co icon_wink.gif


a co do krojenia sałat, to
to coś, co tam się wydziela, co to Chef mówił, to żeby tak mniej tego i smaczniej i w ogóle, to
róbmy winegret, obojętnie jaki, albo jogurt, śmietanę, byle był dodatek tłuszczu - on zatyka te porwane... pory (o nich też gdzieś była mowa, ale to chyba nie o te się rozchodzi icon_smile.gif )
Napisano
[quote name='Chef Paul' date='20.11.2010, 23:27 ' post='156270']
... jaki rodzaj mięsa ? ... jakie wędliny lub kiełbasy ? ... można bardziej sprecyzować ?
... tutaj trochę na ten temat ... proszę pytać bardziej szczegółowo, chętnie odpowiem

o szyneczce myślę
ale najbardziej to mi rybka po głowie chodzi

co do kiełbasy to też bym sobie nie odmówiła
jednym słowem wszystko zeżrę icon_redface.gif
o ile mi się uda przyrządzić...
Napisano
...
o szyneczce myślę
ale najbardziej to mi rybka po głowie chodzi

co do kiełbasy to też bym sobie nie odmówiła
jednym słowem wszystko zeżrę icon_redface.gif
o ile mi się uda przyrządzić...
[/quote]
szyneczka wędzona na zimno czy na gorąco ? parzona czy bieczona w gorącym dymie ?
elementarz kiełbasiany (dzika zastąpić wieprzowiną)
jaki rodzaj ryb ? (makrela nierówna łososiowi)

Pytasz zbyt ogólnie. nie można w jednym "poście" na Twe pytania odpowiedzieć, (przynajmniej ja nie umiem) icon_smile.gif
Napisano
szyneczka wędzona na zimno czy na gorąco ? parzona czy bieczona w gorącym dymie ?
elementarz kiełbasiany (dzika zastąpić wieprzowiną)
jaki rodzaj ryb ? (makrela nierówna łososiowi)

Pytasz zbyt ogólnie. nie można w jednym "poście" na Twe pytania odpowiedzieć, (przynajmniej ja nie umiem) icon_smile.gif
[/quote]

szyneczka z gorącego dymu ma być....
co do ryb to myślałam o łososiu ale tak po prawdzie to nie wiem cóż mi się wyłowić uda icon_wink.gif
Napisano
Cytat

...
szyneczka z gorącego dymu ma być....
...


proszę bardzo, możesz zrobić wg tych przepisów http://www.chefpaul.net/lopatkaWbbq.html http://www.chefpaul.net/szynkaWpS.html

Cytat

...
co do ryb to myślałam o łososiu ale tak po prawdzie to nie wiem cóż mi się wyłowić uda icon_wink.gif


łososia (i inne ryby) proponuję zgrillować na desce http://www.chefpaul.net/pstragGD.html ... po przygotowaniu ryb jak w podanym przepisie możesz włożyć je do wędzarni i piec w gorącym dymie (czas pieczenia lub wędzenia na gorąco zależny jest od wielkości tuszek)

smakowicie pozdrawiam
Napisano
Z piór to se wachlarz zrób! Na lato się przyda! icon_biggrin.gif

A indyczęciny możesz trochę podrzucić. Wprawdzie adwent od dziś, ale ja się tam do ortodoksów nie zaliczam, mięsiwem nie gardzę.
  • 4 tygodnie temu...
Napisano
a co, już zaczynasz icon_lol.gif
wiedziałem, że kraj wielki i o wielkich możliwościach
ale, że i święta ma większe (dłuższe) to się nie spodziewałem icon_biggrin.gif

spokojnych i pogodnych...
Napisano (edytowany)
Cytat

a co, już zaczynasz icon_lol.gif
wiedziałem, że kraj wielki i o wielkich możliwościach
ale, że i święta ma większe (dłuższe) to się nie spodziewałem icon_biggrin.gif

spokojnych i pogodnych...


... Święta ma "krótsze" (tylko jedno icon_sad.gif ... to nie kraj tak bogaty jak Polska icon_smile.gif ... 2 BN ... Trzech Króli ... 2 WielkieNoce icon_smile.gif - tym jedna "mokra" poślubna zapewne icon_smile.gif ... 1 Maja ... 3 Maja ... icon_biggrin.gif ) ... mnie tylko pewnie łańcuchem do kotła przykują ... to i spieszyć się muszę icon_smile.gif icon_wink.gif

najlepszego Edytowano przez Chef Paul (zobacz historię edycji)
  • 1 miesiąc temu...
Napisano
Szpinak

Używacie? Bo ja niby używam, ale doświadczenie mam z taką mrożoną, zieloną ... breją. Jak nad tym popracować, to nawet smaczne i kilka zastosowań na co dzień znam. Rozchodzi się mnie jednakowoż o świeże liście, bo pojawiła się ostatnio u nas na wsi możliwość kupienia w takiej formie i mnie naszła ciekawość czy te dwie formy (breja - liście) różnią się w zastosowaniach.
Napisano
W zasadzie biorąc pod uwagę nasze „przyzwyczajenia” co do sposobu przyrządzania szpinaku (długa obróbka termiczna przed podaniem), to nie widzę różnicy (finalnej) miedzy świeżym a mrożonym szpinakiem.

Moim skromnym zdaniem, długa obróbka świeżych warzyw (w tym szpinaku) to barbarzyństwo.

Tak myślę, że świeży szpinak najlepszy jest „surowy” (odcinamy twarde łodyżki) w formie surówki (jako baza, tak jak sałata).

Jeśli nie lubimy „surowego”, to możemy go (troszeczkę dłużej) blanszować – ja do wody dodaję cukru, co powoduje, ze zieleń szpinaku pozostaje intensywna.

Jeśli potrzebujemy szpinak smażony, to nie smażymy dłużej niż 1 minutę.

Sam nie jestem jego fanem, ale moje dziewczyny i owszem – stąd zdarza mi się ( w jego sezonie), „pitraszenie” potraw na bazie lub ze szpinaku.
Napisano
Cytat

Sam nie jestem jego fanem, ale moje dziewczyny i owszem – stąd zdarza mi się ( w jego sezonie), „pitraszenie” potraw na bazie lub ze szpinaku.


A ja bym sobie rękę dał odkroić, za pierogi ze szpinakiem i czosnkiem, polane sosem z gorgonzoli. Ale to ja ...

Surowego szpinaku nie było mi dane spróbować nigdy, ale wyraźnie mus to nadrobić.
Napisano
Szpinak, Spinach, Spinacia, Epinards ...
... można by niezłą rozprawę napisać na temat jego przygotowywania na różne sposoby.

Popularne i uprawiane na Florydzie prócz pospolitego szpinaku (Savoy), to "szpinak czerwony" (zwany również chińskim) jest doskonałym składnikiem w mieszance sałat, trochę mniej popularny "szpinak wodny" (nazywany także kapustą bagienną), używany również do mieszanek sałat (osobiście jednak, lubię z niego zupę z dodatkiem białej fasoli) natomiast jego smakowite kwiaty o lekko pieprznym smaku, są znakomite do garnirowania.

Szpinak dostępny jest na rynku praktycznie pod każdą postacią: świeży, mrożony lub w puszkach.

Oczywiście najbardziej wartościowy, jest szpinak świeży, który można go przechowywać w lodówce do 7-8 dni beż straty jego własciwości. Szpinak taki jest przedewszystkim doskonałym składnikiem sałat "zielonych" ...

salataCm01.jpg

salataJK01.jpg

salataCAE.jpg

... ale nie tylko

salataLcp03.jpg

... można na "łóżeczku" z sałaty ze szpinakiem, podać wędzoną rybę, zimne wędliny lub pieczone mięsa.

Jako smaczny dodatek do dań głównych, można podawać go na gorąco, przygotowując bardzo prostym sposobem.
Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy posiekany czosnek i wrzucamy nań świeży szpinak (osuszony, po "kąpieli" w wodzie z lodem ... liście stają się bardziej jędrne), który solimy i doprawiamy grubo mielonym ziołowym pieprzem. Szpinak nie może być na patelni dłużej niż 60 sekund.
szpinak.jpg

Ze szpinakiem, polecam również szybki "jednodaniowy" fusilli con spinaci
pastaS05.jpg

Szpinak mrożony ma również wiele ze swych wartości zachowanych. Bardzo łatwo i wygodnie przygotowywać z niego można tzw "dania florentine", gdzie właśnie jednym z głównych składników jest szpinak.
Należy pamiętać, aby po rozmorożeniu szpinaku, odcisnąć z niego wodę ... chyba, że zamierzamy przygotować zupę szpinakową).
Receptury na dania "po florencku" mogły by zapełnić sporej objętości książkę kucharską

Jeden z najbardziej prostych przepisów, mogący posłużyć jako dodatek do wielu potraw:
Szpinak Florentine
szFlorentine.jpg
składniki:
1/2 kg szpinaku (jeżeli używamy mrożonego, należy pamiętać aby szpinak po rozmrożeniu, odcisnąć dokładnie z wody)
1 średnia cebula
2-3 ząbki czosnku
2 łyżki sklarowanego masła
1 szklanka wysokoprocentowej śmietany
1/4 szklanki startego parmesan'u
sól i pieprz do smaku
przygotowanie:
Szpinak dokładnie oczyszczamy, cemulę krajamy na bardzo cienkie półtalarki, czosnek drobno siekamy.
Rozgrzewamy na dużej patelni masło, wkładamy najpierw cebulę, a kiedy się zeszkli dodajemy czosnek. Gdy cebula zaczyna nabierać koloru jasnozłotego, dodajemy szpinak, cały czas mieszając podsmażamy przez kilka minut, do momentu kiedy szpinak zaczyna się robić miękki (3-4 minuty). Doprawiamy solą i pieprzem do smaku i dodajemy śmietanę. Podsmażamy na średnim ogniu do zredukowania się śmietany o 2/3 i dodajemy połowę sera. Wykładamy na półmisek posypując resztą sera.

Ciemiężycielka bardzo lubi taki szpinak jako dodatek do drobiu, ale można go wykorzystać jako składnik omletu, czy nawet jako "lóżeczko" do prostego jajka "po wiedeńsku" lub makaronu (w formie sosu redukujemy śmietanę o mniej niż połowę).

...
" ... pierogi ze szpinakiem i czosnkiem ... " kiedy tylko to powiedziałem na głos, Terenia natychmiast zapragneła krokietów z nadzieniem szpinakowo-pieczarkowo-cebulowym i z sosem "Mornay" (pewnie zrobię w niedzielę) icon_smile.gif ... dobrze, że nie zechciała "Florentine Quiche" (bo z tym trochę wiecej roboty) albo faszerowanego szpinakiem schabu icon_smile.gif ... szybciej było by zrobić "krewetki po florendzku" ... ale co mi tam, zrobię Jej te krokiety

icon_eek.gif ... LUDZIE ... zatrzymajcie mnie ... bo o żarciu to ja mogę bez przerwy ... a Ciemiężycielka odłogiem icon_smile.gificon_wink.gif

szpinakowe pozdróweczka pozostawiam icon_smile.gif
Napisano

mnie też można śmiało zapisać do fanów szpinaku, mniam... icon_smile.gif
świeży najsmaczniejszy, a z mrożonych to kupuję taki w kulkach, nie jest aż tak rozdrobniony jak
ten najzwyklejszy, można "pochrupać" icon_smile.gif

/wiecie o tej pomyłce z zawartością żelaza w szpinaku? /

szefie, piękne te szpinakowe arcydzieła, szkoda, że nie można spróbować icon_sad.gif

chciałabym wiedzieć, czy to są jajka - te fioletowe?
i jak to się robi, żeby takie były? super to wygląda icon_biggrin.gif

Cytat

salataCAE.jpg


Napisano
Cytat

...
chciałabym wiedzieć, czy to są jajka - te fioletowe?
i jak to się robi, żeby takie były? super to wygląda icon_biggrin.gif


... ugotowane "na twardo", obrane jajca, wrzucasz na 1-2 dni do marynaty z buraczków icon_smile.gif
... lubię również z marynaty od jalapeno ... są całe żółciótkie i pikantne icon_smile.gif
Napisano

... zgodnie z obietnicą

Krokiety z farszem szpinakowym
Składniki:
10 cienkich naleśników (średnicy około 25 cm)
1/2 kg mrożonego szpinaku
1/4 kg świeżych pieczarek
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
4 łyżki masła
1/2 szklanki kremówki
1 jajko
1 szklanka tartej bułki
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Rozmrożony szpinak (najlepiej rozmrażać powoli w lodówce) dokładnie odciskamy. Cebulę krajamy w cienkie półtalarki, czosnek drobno siekamy a grzyby w cienkie plasterki. Rozgrzewamy na patelni 3 łyżki masła i najpierw podsmażamy cebulę z czosnkiem, dodajemy pieczarki a na końcu szpinak, po około 5 minutach cały czas mieszając dodajemy kremówkę. Dosmaczamy solą i pieprzem. Podsmażamy wszystko na średnim ogniu (co jakiś czas mieszając) prawie do całkowitego zredukowania się śmietany.
Nakładamy porcje farszu na naleśniki i zawijamy w rulony zamykając ich konce "na zakładkę".
krokietyOSM03.jpg
Najpierw obtaczamy krokiety w rozbełtanym, osolonym jajku a następnie w tartej bułce.
Smarujemy pozostałym masłem, żaroodporne naczynie (lub blachę do pieczenia) i wstawiamy do rozgrzanego (200*C) piekarnika.
Podpiekamy aż bułka nabierze koloru jasno-brązowego (około 30 minut).
krokietyOSM07.jpg
Możemy podawać z sosem przygotowanym z reszty farszu (pozostały farsz rozdrabniamy dokładnie blenderem i gotujemy do pożądanej konzystencji z kremówką)

Smacznego

  • 2 tygodnie temu...
Napisano
Witam

W sobotę na urodziny córki, jako jedno z ciepłych dań, zrobiłem krokiety ze szpinakiem
Chefie, dziękuję za przepis
REWELACJA
połowa gości szpinaku nie lubi, a wpi... wszyscy icon_biggrin.gif

pozdrawiam
Napisano
Cytat

...
połowa gości szpinaku nie lubi, a wpi... wszyscy icon_biggrin.gif
...


... bardzo sie cieszę, że się przepis przydał icon_smile.gif
... moja Ciemięzycielka również bardzo lubi krokiety z tym farszem icon_smile.gif
Napisano (edytowany)
Cytat

Szefie, dziś mi się w ślepia rzucił świeży szpinak... Tyż się nada???
I jak go potraktować??? Tak samo jak mrożony, czy inaczej???


Świeży szpinak do krokietów (rozumiem, że chcesz go do tego dania użyć) jest zdecydowanie smaczniejszy.
Szpinak (obrany z łodyżek) możesz dodać surowy i wymieszac z przygotowanym wcześniej farszem.

Zastosowanie do innych dań znajdziesz w poście powyżej ... świeży szpinak można również przygotować na parze - zasada zawsze taka sama, jeżeli będzie dłużej poddawany obróbce termicznej niż minutę, traci wiele ze swych właściwości.

Smakowicie pozdrawiam Edytowano przez Chef Paul (zobacz historię edycji)
Napisano
Cytat

icon_eek.gif ... LUDZIE ... zatrzymajcie mnie ... bo o żarciu to ja mogę bez przerwy ... a Ciemiężycielka odłogiem icon_smile.gif icon_wink.gif



nie zamierzam .... bo o żarciu to ja mogę czytać i czytać- i tylko czytać , znaczy teorię łykać ..... a jak są jeszcze obrazki, to już full wypas... icon_lol.gif
Napisano
Zmora zakały

Każdego kto się bierze za pieczenie ta cholera dotyka. Zakalec, bo o nim mowa, przekleństwem jest i basta.
Czy są jakieś znane przyczyny powstawania i kanony pozwalające na uniknięcie?

P.S.
Cukierniczego zapału u mnie tyle co mąki za paznokciem, ale małżonka moja mocne ma zapędy na tym polu ... i mi jej czasem szkoda, że się tak namęczy ... a potem kroi i icon_sad.gif.
Napisano (edytowany)
Moim zdaniem to główną przyczyną jest nagła zmiana temperatury w piekarniku ...
- otwieranie piekarnika i sprawdzanie czy już upieczone
- za krótki czas na od upieczenia do wyjęcia z piekarnika nie pozwalający by wypiek się wystudził i "odpoczął"
- nierówna temperatura łączonych składników
- niedostateczne "wyrośnięcie" ciasta

Sądzę, że Elutek odpowie obszerniej na Twe pytanie
... jeżeli nie to w przyszłym tygodniu złożę wizytę piekarzom i zasięgnę języka

ps - to co napisałem powyżej o temperaturach dotyczy głównie pizzy icon_smile.gif Edytowano przez Chef Paul (zobacz historię edycji)
Napisano
Cytat

ps - to co napisałem powyżej o temperaturach dotyczy głównie pizzy icon_smile.gif


He he ... temat pizza jest mi bardzo bliski, ale chyba chwilowo opracowany dostatecznie sumiennie. icon_wink.gif
Napisano
Cytat

He he ... temat pizza jest mi bardzo bliski, ale chyba chwilowo opracowany dostatecznie sumiennie. icon_wink.gif


Przyjacielu w kulinarnym uciemiężeniu icon_smile.gif ... opracowanie o którym wspominasz, to raczej na "dostateczny z dużym minusem" i raczej aby wyczerpać znamiona określenia "mierny dobry" zabrało by Nam czas do końca roku - lekko licząc (i to "ślizgając" się tylko leciutko przy innych tematach) icon_smile.gificon_wink.gif

Wracając jednak do dość obcego mi tematu zakalców - Boszszszsz, kiedy ja wreszcie zacznę wypiekać własny chleb ? ... no kiedy ? icon_sad.gif
Pogrzebałem w swej bibliotece i oto efekt:
piekarstwo01.jpg
... no i na rzeczony temat "zakalcowy":
piek_wadyChleba.jpg

Wygrzebałem jeszcze w necie (sądzę, że źródło jak najbardziej wiarygodne)
http://www.technolog.w8w.pl/wiki/index.php...JA_WAD_PIECZYWA
http://www.technolog.w8w.pl/wiki/index.php...DY_ZAPOBIEGANIA

... i pomyśleć, że jeszcze kilka lat temu "wymądrzałem się" w specjalistycznym miesięczniku "Cukiernictwo i Piekarstwo" icon_smile.gif
http://www.chefpaul.net/cp_zwsc.html
http://www.chefpaul.net/cp_csp.html

pozdróweńka
Napisano
Cytat

Sądzę, że Elutek odpowie obszerniej na Twe pytanie



oj, nie byłabym tego taka pewna... icon_lol.gif

a w jakim cieście ten zakalec się pojawia? - biszkopt? kruche? drożdżowe?
myślę, że to jest zasadnicze pytanie, każde z tych ciast inaczej się robi, gdy będziemy wiedzieć
co to za rodzaj ciasta, wtedy będzie łatwiej o "diagnozę".. icon_wink.gif

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

    • Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

  • Najnowsze posty

    • Każda inwestycja budowlana czy instalacyjna, niezależnie od jej skali, powinna być prowadzona w sposób zgodny z prawem, zasadami sztuki budowlanej i dobrymi praktykami branżowymi. Jednym z absolutnie kluczowych elementów takiej realizacji jest rzetelna dokumentacja z prowadzonych prac.   W Raccoon 24 Home od początku naszej działalności przykładamy do tego ogromną wagę. Bo dla nas liczy się nie tylko to, co widoczne na zewnątrz, ale też pełna transparentność i pewność, że każda instalacja została wykonana zgodnie z projektem, normami i oczekiwaniami inwestora.   Co powinna zawierać dokumentacja robót instalacyjnych?   Podczas prowadzenia prac instalacyjnych — czy to przy ogrzewaniu, klimatyzacji, wentylacji czy instalacjach wodnych — dokumentacja powinna obejmować: Dziennik budowy lub robót — w przypadku instalacji realizowanych w ramach zgłoszenia lub pozwolenia na budowę. Protokóły z wykonanych prób szczelności — instalacji wodnych, gazowych, wentylacyjnych. Protokoły odbioru częściowego i końcowego — dla każdej wykonanej instalacji. Protokół uruchomienia instalacji — potwierdzający poprawną pracę systemów. Protokół pomiarów i testów eksploatacyjnych — np. wydajności wentylacji, ciśnienia w instalacji C.O., parametrów pracy klimatyzacji. Dokumentację powykonawczą — czyli aktualny rysunek/schemat instalacji z naniesionymi zmianami wykonawczymi.   Kartę gwarancyjną i instrukcję użytkowania urządzeń oraz instalacji. Brak tych dokumentów to nie tylko problem w przypadku awarii czy reklamacji, ale też ryzyko przy odbiorach technicznych i problematyczne rozliczenia z inwestorem czy deweloperem.     👉 Pobierz wzór protokołu odbioru robót instalacyjnych (PDF)   Dlaczego dokumentacja jest tak ważna dla Ciebie jako inwestora?   Masz pełen wgląd w zakres wykonanych prac i potwierdzenie, że wszystko odbyło się zgodnie ze sztuką.   Łatwiejsze serwisowanie i eksploatacja — protokoły i dokumentacja powykonawcza pomagają w późniejszych modernizacjach i naprawach. Bezpieczeństwo prawne i techniczne — w przypadku kontroli, odbiorów czy ewentualnych sporów. Możliwość dochodzenia gwarancji — na podstawie podpisanych protokołów i kart gwarancyjnych.   W Raccoon 24 Home masz to w standardzie W naszej firmie każda instalacja objęta jest kompletną dokumentacją powykonawczą i protokolarną. Niczego nie robimy na słowo. Po zakończeniu robót klient otrzymuje komplet dokumentów, w tym:   protokół odbioru końcowego protokół prób szczelności protokół uruchomienia instalacji dokumentację powykonawczą   Dzięki temu masz pewność, że każda instalacja została wykonana zgodnie z projektem i przepisami.   Do pobrania — wzór protokołu odbioru robót instalacyjnych Aby ułatwić inwestorom i wykonawcom właściwe prowadzenie dokumentacji, przygotowaliśmy dla Ciebie gotowy, uniwersalny blankiet protokołu odbioru robót instalacyjnych.       Możesz go wykorzystać przy każdej inwestycji — niezależnie, czy zlecasz nam instalację, czy współpracujesz z inną ekipą. To bezpłatne narzędzie, które pomoże Ci uporządkować dokumentację i zabezpieczyć swoje interesy.   Pamiętaj: instalacja to nie tylko urządzenia i rury w ścianie. To również dokumenty, które chronią Twój budżet i bezpieczeństwo budynku na lata.   W Raccoon 24 Home nie musisz o to prosić — u nas kompletna dokumentacja to standard, a nie dodatkowa opcja.         Michał Rzepczyński +48 698 000 441  office@raccoon24.pl                       e0bdea_5761a534884c4d0988db213df10adb7f.pdf.pdf
    • Dziś niemal każdy inwestor prywatny i biznesowy, planując budowę domu, halę czy modernizację budynku, zadaje sobie jedno pytanie: kiedy zacznie się zwrot z inwestycji w instalacje? Koszty energii rosną, a systemy ogrzewania, chłodzenia, wentylacji i zasilania to nie tylko kwestia komfortu, ale też realnego wpływu na domowy i firmowy budżet. Problem w tym, że większość firm wykonawczych, kiedy słyszy od klienta hasło „zwrot z inwestycji”, zaczyna dopytywać, kalkulować, wyceniać wersję „podstawową” i „wzmocnioną”, a często finalnie proponuje rozwiązania na styk — takie, które formalnie spełnią wymogi projektu, ale realnie nie zapewnią maksymalnych oszczędności i bezawaryjności przez długie lata.   W Raccoon 24 Home nie pytamy, czy chcesz mieć instalację zoptymalizowaną pod szybki zwrot inwestycji. My od razu robimy instalacje w wersji wzmocnionej. Zawsze. Bez wyjątków. Co to znaczy wzmocniona instalacja?   W praktyce oznacza to, że każdą instalację, jaką wykonujemy — czy to ogrzewanie podłogowe, centralę wentylacyjną, instalację wodną czy systemy zasilania odnawialnego — projektujemy i montujemy w taki sposób, by:   zwiększyć jej trwałość wydłużyć bezawaryjny okres działania zminimalizować straty energii przyspieszyć zwrot inwestycji dzięki oszczędnościom na eksploatacji     Jak to robimy? Na przykład:   W ogrzewaniu płaszczyznowym stosujemy więcej rur niż minimum technologiczne. Dzięki temu system szybciej nagrzewa pomieszczenia, pracuje przy niższych temperaturach zasilania, co zmniejsza zużycie energii i przedłuża żywotność źródła ciepła. Montujemy przewymiarowane emitery ciepła, czyli większe grzejniki lub pętle podłogówki, niż wynika to z obliczeń na styk. Efekt? Lepsza wydajność przy niższym koszcie eksploatacji. System grzeje krócej, rzadziej się załącza, a Ty oszczędzasz na rachunkach.     W instalacjach wodnych i kanalizacyjnych stosujemy większe średnice rur tam, gdzie to ma sens dla bezpieczeństwa i komfortu użytkowania. W wentylacji zawsze przewymiarowujemy kanały i stosujemy lepsze izolacje, co zmniejsza opory przepływu, poprawia wydajność i ogranicza koszty pracy rekuperatora. Po co to wszystko? Żeby Twoje rachunki równały się zero.   W Raccoon 24 Home nie traktujemy instalacji jako zbędnego kosztu, tylko jako realny składnik Twojego domowego lub firmowego bilansu energetycznego. Dzięki odpowiednio zaprojektowanym i wykonanym instalacjom możesz osiągnąć bilans niemal zerowy albo znacząco ograniczyć zapotrzebowanie na energię z sieci. Wielu wykonawców ogranicza się do minimum wymaganego w projekcie lub normach. My wiemy, że warto pójść dalej. Bo im bardziej wydajna i trwała instalacja, tym mniejsze jej koszty eksploatacji i większe oszczędności dla Ciebie.   Zwrot z inwestycji — jak go przyspieszyć?   Kluczem jest odpowiedni mix energetyczny, który nie tylko zapewni Ci niezależność, ale też pozwoli zredukować rachunki praktycznie do zera.   W naszej ofercie możesz połączyć:   pompę ciepła — jako główne źródło ciepła i chłodzenia fotowoltaikę — która zasili pompę ciepła, dom i magazyn energii przydomową elektrownię wiatrową — jako uzupełnienie bilansu w okresach niskiego nasłonecznienia   Taki zestaw pozwala na uzyskanie maksymalnego efektu energetycznego i finansowego. A dzięki temu, że instalacje wykonujemy w wersji przewymiarowanej i wzmocnionej, działają one stabilnie, bez awarii i z wyższą wydajnością przez wiele lat.       Dlaczego inne firmy tego nie robią? Bo liczą na krótkoterminowy zysk i klienta, który nie zadaje pytań. Większość wykonawców chce wykonać usługę możliwie najniższym kosztem własnym, z minimalną ilością materiału, by zwiększyć swoją marżę. My w Raccoon 24 Home patrzymy inaczej. Dla nas liczy się długofalowa relacja i rekomendacje zadowolonych klientów, a to można osiągnąć tylko dzięki jakości i uczciwemu podejściu.     Podsumowanie Jeśli chcesz mieć instalacje, które: działają stabilnie i bezawaryjnie są przewymiarowane, a nie robione „na styk” realnie przyspieszają zwrot z inwestycji pozwalają ograniczyć rachunki do zera to zapraszamy do Raccoon 24 Home.   U nas nie pytamy, czy chcesz mieć wzmocnioną instalację — bo każdą robimy w wersji premium już w standardzie. Tak pracują wykonawcy, którzy naprawdę rozumieją inwestycję w energię i komfort.   Chcesz sprawdzić, jak może wyglądać Twój domowy bilans energetyczny? Skontaktuj się z nami i poznaj propozycję systemu szytego pod Twoje potrzeby.   Usługi Raccoon 24 Home   Instalacje C.O. Instalacje centralnego ogrzewania (C.O.)   Ogrzewanie Ogrzewanie grzejnikowe Ogrzewanie podłogowe   Pompy ciepła Pompy ciepła dla Twojego domu   Kotły gazowe Kotły gazowe kondensacyjne   Klimatyzacja Klimatyzatory Split Klimatyzatory Multi-Split Systemy klimatyzacji VRF Klimakonwektory Przeglądy okresowe klimatyzacji Serwis klimatyzacji   Wentylacja Rekuperacja Wentylacja mechaniczna Kanały wentylacyjne — rodzaje Serwis wentylacji Wentylatory wyciągowe Systemy odciągowe dla hal i garaży   Sterowanie Sterowanie ciepłem   Cennik usług Cennik usług instalacyjnych   O firmie O nas   Kontakt Formularz i dane kontaktowe     Michał Rzepczyński +48 698 000 441  office@raccoon24.pl
    • W świecie usług budowlanych i instalacyjnych od lat funkcjonują dwa zupełnie różne podejścia do kwestii wycen i rozliczeń z klientami. Z jednej strony mamy wykonawców, którzy nie boją się jasno przedstawiać swoich stawek, otwarcie informują o kosztach poszczególnych usług i uczciwie tłumaczą, z czego wynikają konkretne ceny. Z drugiej — wciąż istnieją firmy, które wyceniają „na oko” przez telefon, a na końcowym etapie realizacji zaskakują klienta dodatkowymi pozycjami na fakturze lub tłumaczą nieuzgodnione wcześniej koszty jako „nieprzewidziane prace dodatkowe”. Ten podział doskonale zna każdy inwestor, deweloper, zarządca nieruchomości czy zwykły klient prywatny, który choć raz zlecał wykonanie instalacji wodnej, elektrycznej, wentylacyjnej czy gazowej. Dlatego w Raccoon 24 Home od samego początku postawiliśmy na pełną przejrzystość i uczciwe zasady współpracy z klientem.     Dlaczego przejrzystość cenowa w usługach instalacyjnych jest tak ważna?   W odróżnieniu od wielu branż, w których ceny można łatwo sprawdzić w cennikach online czy porównać na popularnych porównywarkach, w usługach instalacyjnych sytuacja jest dużo bardziej skomplikowana. Każda inwestycja ma swoją specyfikę, zakres prac często ustala się indywidualnie, a ceny mogą się różnić w zależności od rodzaju budynku, zastosowanych materiałów, stopnia skomplikowania instalacji czy lokalizacji inwestycji. To sprawia, że niektórzy wykonawcy wykorzystują tę niepewność na swoją korzyść. Podają orientacyjne stawki bez szczegółów, nie pokazują klientowi dokładnego kosztorysu, a podczas realizacji pojawiają się „niespodzianki”, które trudno później zweryfikować. Dlatego uważamy, że uczciwy wykonawca nie ma powodu, by ukrywać swoje ceny. Przeciwnie — powinien udostępniać je w przejrzysty i dostępny sposób, aby klient od samego początku wiedział, ile zapłaci za usługę i z czego wynika dana kwota.   Jak to wygląda w praktyce? Transparentny kalkulator usług instalacyjnych   Właśnie z myślą o klientach stworzyliśmy na stronie Raccoon 24 Home kalkulator usług instalacyjnych. To proste i wygodne narzędzie, które pozwala w kilka chwil sprawdzić orientacyjny koszt wykonania wybranej instalacji lub prac modernizacyjnych. Dzięki temu klient ma możliwość porównania cen różnych usług jeszcze przed kontaktem z naszym doradcą technicznym i może zaplanować swój budżet inwestycyjny bez obaw o późniejsze „niespodzianki”. W kalkulatorze jasno przedstawiamy, jakie elementy składają się na cenę usługi — od kosztów materiałów, przez robociznę, aż po ewentualne dodatkowe prace towarzyszące. Dzięki temu klient wie, za co płaci i może świadomie podjąć decyzję o wyborze konkretnej usługi czy zakresu prac.   Czym różni się uczciwy wykonawca od nieuczciwego?   Różnic jest wiele, ale najważniejsze to: Jasne i przejrzyste wyceny jeszcze przed rozpoczęciem prac. Brak ukrytych kosztów, które pojawiają się na końcowej fakturze. Szczegółowe kosztorysy przedstawiane klientowi do akceptacji. Przejrzyste warunki współpracy, które określają, co wchodzi w zakres usługi, a co wymaga dodatkowych ustaleń.   Stała komunikacja z klientem na każdym etapie realizacji inwestycji.   W Raccoon 24 Home klaklulator właśnie według takich zasad prowadzimy każdą realizację. Naszym celem jest nie tylko wykonanie instalacji na najwyższym poziomie technicznym, ale również zbudowanie zaufania i poczucia bezpieczeństwa u klienta.   Wiemy, że inwestorzy i klienci prywatni mają dość niejasnych wycen, niedomówień i kosztów, które nagle pojawiają się w trakcie realizacji zlecenia. Dlatego pokazujemy pełen kosztorys jeszcze przed podpisaniem umowy, informujemy o wszystkich możliwych dodatkowych opcjach i pozwalamy klientowi samodzielnie sprawdzić ceny w naszym kalkulatorze. Dlaczego inne firmy wciąż boją się udostępniać swoje ceny?   Bo często ich polityka cenowa opiera się na „polowaniu” na nieświadomego klienta. Bez przejrzystego cennika można manipulować wyceną w zależności od sytuacji, nastroju klienta, lokalizacji czy konkurencji w danym rejonie.   My w Raccoon 24 Home uważamy, że takie praktyki powinny zniknąć z rynku. Klient ma prawo wiedzieć, ile zapłaci, a wykonawca, który jest pewny jakości swoich usług i uczciwie kalkuluje koszty, nie ma żadnego powodu, by ukrywać stawki.     Podsumowanie   Jeśli szukasz wykonawcy instalacji budowlanych, który: gra w otwarte karty nie boi się pokazać cen swoich usług oferuje transparentny kosztorys pozwala Ci sprawdzić wycenę jeszcze przed pierwszym kontaktem   to zapraszamy do Raccoon 24 Home. Na naszej stronie znajdziesz transparentny kalkulator usług instalacyjnych, dzięki któremu możesz od razu oszacować koszt planowanych prac i sprawdzić, jak wygląda uczciwa wycena w tej branży.   Nie warto ryzykować współpracy z firmami, które unikają konkretów i nie potrafią jasno określić ceny. Wybieraj wykonawców, którzy szanują Twój czas, pieniądze i nerwy.  
    • Nie zastanawiałbym się nad tym ale już zdążyłem przygotować pole pod ten garaż z kostki brukowej i teraz musiałbym to wszystko robić na nowo.    Jakie byłyby koszty starania się o pozwolenie?
    • Tak Rury wodnej podłogówki prowadzi się w warstwie wylewki. Rury pozostałych instalacji (woda, kanalizacja), także kanały wentylacji mechanicznej układa się w warstwie styropianu. Grubość warstw styropianu można dobrać do średnicy rur - to a propos optymalnej grubości styropianu. To rozstrzygnie instalator. Dylatacje wykonują fachowcy od wylewki, powinny być też zaplanowane w projekcie ogrzewania. Zwykle i tak wykonuje się je w otworach drzwiowych.
  • Popularne tematy

×
×
  • Utwórz nowe...