Tomasz_ Napisano 13 września 2005 Udostępnij #1 Napisano 13 września 2005 Witam! Gmina w której buduję dom chce, abym zapłacił 2100 zł za możliwość podłączenia sie do sieci wodociągowej. Za przyłącze i odbiór płacę wodociągom. Gmina jest właścicielem wodociągu. Zakład wodociągów - dzierżawcą. Gmina tłumaczy sie, że wszyscy mieszkańcy musieli ponieść koszt podłączenia. Czy taka opłata jest zgodna z prawem? Link do komentarza
pablomon Napisano 13 września 2005 Udostępnij #2 Napisano 13 września 2005 To i tak nie dużo. Ja za wpisowe do spółki muszę zapłacić 3300. Link do komentarza
pbienkos Napisano 14 września 2005 Udostępnij #3 Napisano 14 września 2005 zgadzam sie z przedmówcą, to tzw. opłata adiencka (albo jakoś tak) i jest to raczej powszechna reguła. Zresztą zapytaj sąsiadów, czy płacili za podłaczenie, pewnie tak... Link do komentarza
woltar Napisano 15 września 2005 Udostępnij #4 Napisano 15 września 2005 Witam Jak widać dużo osób płaci, ja również musiałem dokonać wpłaty na możliwość przyłączenia się do mediów i to nie tylko na wodę ale również na gaz, kanalizację i prąd nic nie płaciłem tylko za linie telefoniczną i nic nie zapłacę bo nie mam zamiaru z niej kożystać (komórki mają w tej chwili lepszą ofertę niż stacjonarne ) pozdrawiam Link do komentarza
Gość Napisano 20 października 2005 Udostępnij #5 Napisano 20 października 2005 studnię wykop a gmina niech się wypcha Link do komentarza
sailor-ro Napisano 1 grudnia 2005 Udostępnij #6 Napisano 1 grudnia 2005 u mnie gmina zrobiła projekt i wyszlo ze kazdy placi jakies 250 zł.Fajnie co Link do komentarza
Gość Napisano 4 grudnia 2005 Udostępnij #7 Napisano 4 grudnia 2005 Witam, żądanie jakichkolwiek opłat za możliwość podłączenia się do jakichkolwiek mediów jest bezprawne. Często wykonane za własne pieniądze przyłącza musimy nieodpłatnie przekazać dostawcom mediów. Takie zapisy w umowach czy warunkach przyłączenia są również bezpodstawne. Niestety, ponieważ nie mamy innego wyjścia godzimy się na to. Proponuję za każdym razem zgłaszać takie przypadki do właściwego urzędu skarbowego, żeby ten ściągnął od dostawcy mediów należny podatek od darowizny (otrzymanego od nas przyłącza lub wpłaty). Link do komentarza
Gość Napisano 16 marca 2006 Udostępnij #8 Napisano 16 marca 2006 opłata adjacencka jest płacona wówczas jeżeli kupiona działka nie posiadała mediów, następnie wykonano media np. woda, kanalizacja itp. i wówczas wzrosła wartość działki. jeżeli sami staramy sie o wybudowanie wodociągu lub kanalizacji zazwyczaj gmina proponuje nam poniesienie np 40 % kosztów na inwestycję, i wówczas te koszty czasami są mniejsze niż opłata adjacencka. z tego co wiem opłata adjacencka jest płacona do 5 lat pozdrawiam Link do komentarza
jacek24 Napisano 16 marca 2006 Udostępnij #9 Napisano 16 marca 2006 Zgadzam się z kokosz26. Złóż podanie do gminy o wyjaśnienie na jakiej podstawie prawnej chcą pobrać od ciebie tą opłatę ( zapewne uchwaloną przez radę gminy). Jeśli nie wybudowali wodociągu w czasie jak posiadałeś już tą działkę to ich wyśmiej . Już za to zapłaciłeś jak kupowałeś działkę. Link do komentarza
Gość skarbel Napisano 28 września 2006 Udostępnij #10 Napisano 28 września 2006 miałam podobny problem dotyczący opłat pobieranych za przyłącze (wykonane we własnym zakresie). rozmowy z burmisterzem nie przyniosły efektów dopiero gdy wystosowałam pismo do urzedu z odpowiednimi podstawami prawnymi (ustawa prawo wodne orqaz wyroki sadu do poszczególnych artykułów) okazało sie jednak że rzeczywiście takie opłaty są bezpodstawne i nie płacilośmy NIC. niestety gmina ciągle praktykuje te opłaty, płacą osoby które nie potrafią udowodnić słusznoći niepobierania opłat. jeśli jest ktoś zainteresowany chętnie pomogę i prześlę wzór wniosku. Link do komentarza
Gość Gość Napisano 28 września 2006 Udostępnij #11 Napisano 28 września 2006 Cytat miałam podobny problem dotyczący opłat pobieranych za przyłącze (wykonane we własnym zakresie). rozmowy z burmisterzem nie przyniosły efektów dopiero gdy wystosowałam pismo do urzedu z odpowiednimi podstawami prawnymi (ustawa prawo wodne orqaz wyroki sadu do poszczególnych artykułów) okazało sie jednak że rzeczywiście takie opłaty są bezpodstawne i nie płacilośmy NIC. niestety gmina ciągle praktykuje te opłaty, płacą osoby które nie potrafią udowodnić słusznoći niepobierania opłat. jeśli jest ktoś zainteresowany chętnie pomogę i prześlę wzór wniosku. Rozwiń Chętnie skorzystam rafallogi@poczta.onet.pl Link do komentarza
WM 08 Napisano 28 września 2006 Udostępnij #12 Napisano 28 września 2006 Bardzo proszę o te informacje. Zapłaciliśmy niestety i gminie za wodociąg i zakładowi elektrycznemu za możliwość podpisania umów. Jeżeli faktycznie są jakieś podstawy prawne, to chętnie pokoresponduję z urzędami i zażądam zwrotu. Link do komentarza
Gość bernadetta Napisano 2 października 2006 Udostępnij #13 Napisano 2 października 2006 prosze podać adres email to przesle wzór pisma które zostało przez nas przedłożone. Link do komentarza
Gość Guest_jacek_* Napisano 2 października 2006 Udostępnij #14 Napisano 2 października 2006 Cytat prosze podać adres email to przesle wzór pisma które zostało przez nas przedłożone. Rozwiń to jest mój adres j.w.granat@poczta.fm dziękuję . Link do komentarza
Gość bernadetta Napisano 2 października 2006 Udostępnij #15 Napisano 2 października 2006 wysłałam pisemko - pragnę tylko dodać że dotyczy ono indywidualnej sprawy więc w poszczegolnych przypadkach potrzebna jest indywidualna interpretacja. jedno jest pewne - pobieranie opłat za przyłącze (wykonane we własnym zakresie) jest bezprawne więc nie można ustąpić. radzę najpierw porozmawiać z wojtem/burmistrzem a jeśli to nie przyniesie efektu złożyć pismo w sekretariacie (koniecznie potwierdzić zlożenie) a następnie czekać na odpowiedz - muszą odpowiedzieć, a wiadomo że zastanowią sie kiilka razy zamin taka odpowiedz wyślą bo przecież zawsze można sie odwołać jeśli mamy coś na pismie, a nie tylko ustne wyjaśnienie których w zasadzie nie można podważyć - bo niby jak. zycze powodzenia. u mnie trwało to około 2 tygodni ale w końcu nie płaciliśmy około 1500 zl za przyłacza w urzędzie gminy (woda + kanalizacja) oraz 300 za odbiór przyłączy w gospodarce komunalnej. Link do komentarza
Gość kaka Napisano 2 października 2006 Udostępnij #16 Napisano 2 października 2006 Cytat wysłałam pisemko - pragnę tylko dodać że dotyczy ono indywidualnej sprawy więc w poszczegolnych przypadkach potrzebna jest indywidualna interpretacja. jedno jest pewne - pobieranie opłat za przyłącze (wykonane we własnym zakresie) jest bezprawne więc nie można ustąpić. radzę najpierw porozmawiać z wojtem/burmistrzem a jeśli to nie przyniesie efektu złożyć pismo w sekretariacie (koniecznie potwierdzić zlożenie) a następnie czekać na odpowiedz - muszą odpowiedzieć, a wiadomo że zastanowią sie kiilka razy zamin taka odpowiedz wyślą bo przecież zawsze można sie odwołać jeśli mamy coś na pismie, a nie tylko ustne wyjaśnienie których w zasadzie nie można podważyć - bo niby jak. zycze powodzenia. u mnie trwało to około 2 tygodni ale w końcu nie płaciliśmy około 1500 zl za przyłacza w urzędzie gminy (woda + kanalizacja) oraz 300 za odbiór przyłączy w gospodarce komunalnej. Rozwiń Hej!Jeśli można ja też poproszę wzór tego wniosku. Z góry dziękuję.Mój adres: robert.kluczek@gazeta.plPozdrawiam Link do komentarza
Gość zo-zo@gazeta.pl Napisano 2 października 2006 Udostępnij #17 Napisano 2 października 2006 Cytat miałam podobny problem dotyczący opłat pobieranych za przyłącze (wykonane we własnym zakresie). rozmowy z burmisterzem nie przyniosły efektów dopiero gdy wystosowałam pismo do urzedu z odpowiednimi podstawami prawnymi (ustawa prawo wodne orqaz wyroki sadu do poszczególnych artykułów) okazało sie jednak że rzeczywiście takie opłaty są bezpodstawne i nie płacilośmy NIC. niestety gmina ciągle praktykuje te opłaty, płacą osoby które nie potrafią udowodnić słusznoći niepobierania opłat. jeśli jest ktoś zainteresowany chętnie pomogę i prześlę wzór wniosku. Rozwiń Pozdrawiam ja też chciałem prosić o to piemko i podstawy prawne na których można ię opieraćZgóry dziękujezo-zo Link do komentarza
rosja Napisano 3 października 2006 Udostępnij #18 Napisano 3 października 2006 Cytat miałam podobny problem dotyczący opłat pobieranych za przyłącze (wykonane we własnym zakresie). rozmowy z burmisterzem nie przyniosły efektów dopiero gdy wystosowałam pismo do urzedu z odpowiednimi podstawami prawnymi (ustawa prawo wodne orqaz wyroki sadu do poszczególnych artykułów) okazało sie jednak że rzeczywiście takie opłaty są bezpodstawne i nie płacilośmy NIC. niestety gmina ciągle praktykuje te opłaty, płacą osoby które nie potrafią udowodnić słusznoći niepobierania opłat. jeśli jest ktoś zainteresowany chętnie pomogę i prześlę wzór wniosku. Rozwiń Prosze o przesłanie wzoru wniosku o którym Pan pisze oraz podstawy prawnne na które można się powołać Z góry dziękuje i pozdrawiam a oto mój adres aga756@poczta.onet.pl Link do komentarza
Gość bernadetta Napisano 3 października 2006 Udostępnij #19 Napisano 3 października 2006 wysłałam pisemka, niestety dzisiaj nie dam rady napisać dokładnych podstaw prawnych - postaram sie jutro Link do komentarza
rosja Napisano 4 października 2006 Udostępnij #20 Napisano 4 października 2006 Cytat miałam podobny problem dotyczący opłat pobieranych za przyłącze (wykonane we własnym zakresie). rozmowy z burmisterzem nie przyniosły efektów dopiero gdy wystosowałam pismo do urzedu z odpowiednimi podstawami prawnymi (ustawa prawo wodne orqaz wyroki sadu do poszczególnych artykułów) okazało sie jednak że rzeczywiście takie opłaty są bezpodstawne i nie płacilośmy NIC. niestety gmina ciągle praktykuje te opłaty, płacą osoby które nie potrafią udowodnić słusznoći niepobierania opłat. jeśli jest ktoś zainteresowany chętnie pomogę i prześlę wzór wniosku. Rozwiń Poprosze o wzór takiego pisma i podstawy prawne na które można się powołać Z góry dziekuje Mój adres zo-zo@gazeta.pl Link do komentarza
Gość Gość Napisano 17 października 2006 Udostępnij #21 Napisano 17 października 2006 Cytat Chętnie skorzystam rafallogi@poczta.onet.pl Rozwiń Ja również jestem zainteresowany- proszę o przesłanie wniosku na : ando1962@tlen.pl Link do komentarza
ando1962 Napisano 17 października 2006 Udostępnij #22 Napisano 17 października 2006 Cytat Chętnie skorzystam rafallogi@poczta.onet.pl Rozwiń Ja również jestem zainteresowany i proszę o przesółanie wniosku na ando1962@tlen.pl Link do komentarza
Gość Guest_piotr_* Napisano 17 października 2006 Udostępnij #23 Napisano 17 października 2006 Cytat miałam podobny problem dotyczący opłat pobieranych za przyłącze (wykonane we własnym zakresie). rozmowy z burmisterzem nie przyniosły efektów dopiero gdy wystosowałam pismo do urzedu z odpowiednimi podstawami prawnymi (ustawa prawo wodne orqaz wyroki sadu do poszczególnych artykułów) okazało sie jednak że rzeczywiście takie opłaty są bezpodstawne i nie płacilośmy NIC. niestety gmina ciągle praktykuje te opłaty, płacą osoby które nie potrafią udowodnić słusznoći niepobierania opłat. jeśli jest ktoś zainteresowany chętnie pomogę i prześlę wzór wniosku. Rozwiń Ja również chętnie skorzystam z pomocy.pjarosiewicz@interia.pl Link do komentarza
Gość dagobert Napisano 19 października 2006 Udostępnij #24 Napisano 19 października 2006 Cytat Ja również chętnie skorzystam z pomocy.pjarosiewicz@interia.pl Rozwiń Nie chciałbym cytować wszystkich przedmówców ale bardzo proszę o przesłanie wzoru pisma oraz podstawy prawne .Z góry bardzo dziękuję : dagobert@pelnaswoboda.pl Link do komentarza
Gość Guest_Piotr_* Napisano 20 października 2006 Udostępnij #25 Napisano 20 października 2006 Cytat wysłałam pisemka, niestety dzisiaj nie dam rady napisać dokładnych podstaw prawnych - postaram sie jutro Rozwiń też bardzo proszę o taki wzór pisma plus podstawy prawne Pozdrawiammój adres dominy@op.pl Link do komentarza
Gość Guest_Piotr_* Napisano 20 października 2006 Udostępnij #26 Napisano 20 października 2006 Cytat wysłałam pisemka, niestety dzisiaj nie dam rady napisać dokładnych podstaw prawnych - postaram sie jutro Rozwiń też bardzo proszę o taki wzór pisma plus podstawy prawne Pozdrawiammój adres dominy@op.pl Link do komentarza
Gość Gość Napisano 21 października 2006 Udostępnij #27 Napisano 21 października 2006 Cytat miałam podobny problem dotyczący opłat pobieranych za przyłącze (wykonane we własnym zakresie). rozmowy z burmisterzem nie przyniosły efektów dopiero gdy wystosowałam pismo do urzedu z odpowiednimi podstawami prawnymi (ustawa prawo wodne orqaz wyroki sadu do poszczególnych artykułów) okazało sie jednak że rzeczywiście takie opłaty są bezpodstawne i nie płacilośmy NIC. niestety gmina ciągle praktykuje te opłaty, płacą osoby które nie potrafią udowodnić słusznoći niepobierania opłat. jeśli jest ktoś zainteresowany chętnie pomogę i prześlę wzór wniosku. Rozwiń Bardzo proszę, w miarę możliwości o przesłanie wniosku z odpowiednimi aktami prawnymi, które bym mógł przedstawić w urzędzie. Dziękuję i pozdrawiam.Adres: ds.ebisch@wp.pl Link do komentarza
chowansky83 Napisano 22 października 2006 Udostępnij #28 Napisano 22 października 2006 Bardzo bym prosił o przesłanie tych dokumentow. Pilna sprawa mama walczy z głabami w gminie i nic ma wszystko czarno na białym a oni i tak swoje.Może Pani dokumenty pomogą dziękuje bardzo.Mój meil beica@poczta.fm Link do komentarza
Gość Gość Napisano 22 października 2006 Udostępnij #29 Napisano 22 października 2006 Cytat miałam podobny problem dotyczący opłat pobieranych za przyłącze (wykonane we własnym zakresie). rozmowy z burmisterzem nie przyniosły efektów dopiero gdy wystosowałam pismo do urzedu z odpowiednimi podstawami prawnymi (ustawa prawo wodne orqaz wyroki sadu do poszczególnych artykułów) okazało sie jednak że rzeczywiście takie opłaty są bezpodstawne i nie płacilośmy NIC. niestety gmina ciągle praktykuje te opłaty, płacą osoby które nie potrafią udowodnić słusznoći niepobierania opłat. jeśli jest ktoś zainteresowany chętnie pomogę i prześlę wzór wniosku. Rozwiń Link do komentarza
Gość 42226 Napisano 22 października 2006 Udostępnij #30 Napisano 22 października 2006 Chętnie też skorzystałbym z prawnej możliwości odmowy zapłaty za możliwość podłączenia do mediów. Za podłączenie do sieci wodociągowej już zapłaciłem /2100 zł/, czeka mnie teraz zapłata za podłączenie do sieci kanalizacyjnej /2700 zł/. Będę wdzięczny za wskazanie podstaw prawnych odmowy zapłaty.Dziękuję i pozdrawiam.j.kulesza@poczta.onet.pl Link do komentarza
Gość soltys Napisano 24 października 2006 Udostępnij #31 Napisano 24 października 2006 Cytat miałam podobny problem dotyczący opłat pobieranych za przyłącze (wykonane we własnym zakresie). rozmowy z burmisterzem nie przyniosły efektów dopiero gdy wystosowałam pismo do urzedu z odpowiednimi podstawami prawnymi (ustawa prawo wodne orqaz wyroki sadu do poszczególnych artykułów) okazało sie jednak że rzeczywiście takie opłaty są bezpodstawne i nie płacilośmy NIC. niestety gmina ciągle praktykuje te opłaty, płacą osoby które nie potrafią udowodnić słusznoći niepobierania opłat. jeśli jest ktoś zainteresowany chętnie pomogę i prześlę wzór wniosku. Rozwiń Witam,Nie chciałbym powielać schematu prośby, jednak będę bardzo wdzięczny jeśli przesłałaby Pani kopię wniosku, o którym Pani wspominała jak również podstawy prawne jakie w nim zastosowano. Z góry bardzo dziękuję Mój adres gbrak@poczta.fm Link do komentarza
Redakcja Napisano 25 października 2006 Udostępnij #32 Napisano 25 października 2006 Cytat jeśli jest ktoś zainteresowany chętnie pomogę i prześlę wzór wniosku. Rozwiń Proszę o zamieszczenie tego wniosku na forum lub przesłanie go na adres forum@budujemydom.pl, wówczas my zamieścimy go sami Link do komentarza
pado Napisano 29 października 2006 Udostępnij #33 Napisano 29 października 2006 Cytat miałam podobny problem dotyczący opłat pobieranych za przyłącze (wykonane we własnym zakresie). rozmowy z burmisterzem nie przyniosły efektów dopiero gdy wystosowałam pismo do urzedu z odpowiednimi podstawami prawnymi (ustawa prawo wodne orqaz wyroki sadu do poszczególnych artykułów) okazało sie jednak że rzeczywiście takie opłaty są bezpodstawne i nie płacilośmy NIC. niestety gmina ciągle praktykuje te opłaty, płacą osoby które nie potrafią udowodnić słusznoći niepobierania opłat. jeśli jest ktoś zainteresowany chętnie pomogę i prześlę wzór wniosku. Rozwiń Witam,Proszę o przesłanie takiego wniosku na skrzynkę poad135@wp.plZ góry dziękuje Paweł Link do komentarza
Gość baq Napisano 29 października 2006 Udostępnij #34 Napisano 29 października 2006 Cytat miałam podobny problem dotyczący opłat pobieranych za przyłącze (wykonane we własnym zakresie). rozmowy z burmisterzem nie przyniosły efektów dopiero gdy wystosowałam pismo do urzedu z odpowiednimi podstawami prawnymi (ustawa prawo wodne orqaz wyroki sadu do poszczególnych artykułów) okazało sie jednak że rzeczywiście takie opłaty są bezpodstawne i nie płacilośmy NIC. niestety gmina ciągle praktykuje te opłaty, płacą osoby które nie potrafią udowodnić słusznoći niepobierania opłat. jeśli jest ktoś zainteresowany chętnie pomogę i prześlę wzór wniosku. Rozwiń prosze o przeslanie wzorumoj adress baqadria@interia.pl dziekuje za pomoc Link do komentarza
Gość Nippy Napisano 1 listopada 2006 Udostępnij #35 Napisano 1 listopada 2006 Jeśli można przyłączyć do prośby, to również poproszę o wzór tego pisma + niezbędne załączniki w postaci podstaw prawnych.Z góry dziękujęnippy@o2.pl Link do komentarza
slaw Napisano 3 listopada 2006 Udostępnij #36 Napisano 3 listopada 2006 Zapuściłem googla i znalazł coś takiego:artykuł prasowy na ten temat Link do komentarza
Gość żaba Napisano 3 listopada 2006 Udostępnij #37 Napisano 3 listopada 2006 I ja również proszę o wzór pisma oraz podstawę prawną i z góry bardzo dziękuję. mój ninai@o2.pl Link do komentarza
WM 08 Napisano 6 listopada 2006 Udostępnij #38 Napisano 6 listopada 2006 bernadeto - proszę o wzór pisma elkozlow@hotmail.com Link do komentarza
Gość Krzymar Napisano 7 listopada 2006 Udostępnij #39 Napisano 7 listopada 2006 Dołączam się do przedpiśców i również prosze o to pisemko: krzymar@o2.pl - u mnie sytuacja jest troche inna - żeby się podłączyć do wodociągu musze mieć zgode sąsiada który jest właścicielem wodociągu w drodze gminnej - a on żąda 5000 za samą zgode mail: krzymar@o2.pl Link do komentarza
makaron2 Napisano 19 lutego 2007 Udostępnij #40 Napisano 19 lutego 2007 Cytat miałam podobny problem dotyczący opłat pobieranych za przyłącze (wykonane we własnym zakresie). rozmowy z burmisterzem nie przyniosły efektów dopiero gdy wystosowałam pismo do urzedu z odpowiednimi podstawami prawnymi (ustawa prawo wodne orqaz wyroki sadu do poszczególnych artykułów) okazało sie jednak że rzeczywiście takie opłaty są bezpodstawne i nie płacilośmy NIC. niestety gmina ciągle praktykuje te opłaty, płacą osoby które nie potrafią udowodnić słusznoći niepobierania opłat. jeśli jest ktoś zainteresowany chętnie pomogę i prześlę wzór wniosku. Rozwiń Proszę o wzór tego wniosku:makaron@gala.net.pl Link do komentarza
Redakcja Napisano 26 lutego 2007 Udostępnij #41 Napisano 26 lutego 2007 Niestety nie otrzymaliśmy pisma, które moglibyśmy udostępnić forumowiczom. Aby nie przeciągać tej dyskusji zamykamy temat. Link do komentarza
Recommended Posts