daggulka Napisano 12 października 2010 Udostępnij #201 Napisano 12 października 2010 Cytat po namyśle i konsultacjach....Daga masz rację...powiem szczerze że chcieliśmy zrobić parapetówkę wcześniej ze względu na teściową...żeby jej nadmiernie nie stresować Ale w międzyczasie okazało się, że teściowa raczej z nami mieszać nie będzie (hip hip hurrra!!!) więc nie ma żadnego problemu żeby uczynić imprezę wiosną... Rozwiń no to się cieszę .... Waszym szczęściem .... Link do komentarza
Gość adiqq Napisano 13 października 2010 Udostępnij #202 Napisano 13 października 2010 trzymajcie kciuki...deadline upływa 31.10 - bo w listopadzie się nie można przeprowadzać, bo to przynosi pecha...schody powinny być w przyszłym tygodniu, ogólnie wszystko jest realne, tylko trochę szczęścia trzeba do tego kuchnia będzie na początku listopada, drzwi wewnętrzne na poddaszu też - najważniejsze że są na parterze do pokoju i łazienki Link do komentarza
autorushd Napisano 13 października 2010 Udostępnij #203 Napisano 13 października 2010 Cytat dawno nie pisalem, ale o dlatego że ni było czasu na nic....kafelkarz walczy z łazienka i swietnie mu idzie, drzwi wejsciowe wprawione, parapety wewnętrzne też, a teraz montują mi PC... mam zrobione kilka zdjęć, zamieszcze...jak wróce z budowy Rozwiń Widze ze kolega ma takie same drzwi jaki ja. Tak na przyszłość podpowiem ze bardzo ładnie się je maluje lakierem bezbarwnym. Link do komentarza
Gość adiqq Napisano 13 października 2010 Udostępnij #204 Napisano 13 października 2010 dzieki za radę Link do komentarza
autorushd Napisano 13 października 2010 Udostępnij #205 Napisano 13 października 2010 Cytat dzieki za radę Rozwiń Powiedz mi jeszcze jakiej firmy są te drzwi garażowe? Wyglądają bosko. Jakie to wymiary? I jakie koszta? Link do komentarza
Gość adiqq Napisano 13 października 2010 Udostępnij #206 Napisano 13 października 2010 brama garażowa - Normstahl 5000x2250 z napędem, koszt z montażem około 6800 Link do komentarza
autorushd Napisano 13 października 2010 Udostępnij #207 Napisano 13 października 2010 Celuje dokładnie w ten wymiar, wstawiałeś na raz dwa samochody? I jak? Link do komentarza
Gość adiqq Napisano 13 października 2010 Udostępnij #208 Napisano 13 października 2010 jeszcze nie wjeżdzałem do garażu - wstyd się przyznać(nie mam skończonego podjazdu), ale te auta co mam, to bez problemu się zmieszczą Link do komentarza
Gość adiqq Napisano 19 października 2010 Udostępnij #209 Napisano 19 października 2010 gładzimy,szlifujemy i malujemy...podłogi na parterze prawie skończone, kuchnia czeka tylko już na mebelki... Link do komentarza
PeZet Napisano 28 października 2010 Udostępnij #210 Napisano 28 października 2010 Samego dobrego, Adiqq, z okazji urodzin. Link do komentarza
Gość adiqq Napisano 30 października 2010 Udostępnij #211 Napisano 30 października 2010 dzięki,dzięki nawet nie miałem czasu żeby się dłużej zastanowić ile mi stuknęło koniec gipsowania, zostało malowanie poddasza, schody, końcówka łazienki na poddaszu,meble do kuchni i drzwi wewnętrzne.Wczoraj zamontowaliśmy rekuperator - Brink Renovent HR Large - nawet ładnie wygląda...ale na razie stoi, aż skończą gipsować żeby nie zasyfić instalacji. Dodatkowo będziemy trochę przerabiać instalację w piwnicy...aparat mam zepsuty, wiec dopóki nie kupie nowego to zdjęc nie będzie..chyba że ktoś się nade mną zlituje i pocyka Link do komentarza
india Napisano 30 października 2010 Udostępnij #212 Napisano 30 października 2010 nawet nie wiedziałam , że w listopadzie nie można się przeprowadzac zazdroszcze... tez juz bym chciala myslec o przeprowadzce Link do komentarza
Gość adiqq Napisano 30 października 2010 Udostępnij #213 Napisano 30 października 2010 to ponoć tak samo jak z grodzeniem (stawianiem płotu,ogrodzenia). U mnie w okolicy panuje opinia że nie powinno się grodzić jesienią, bo ktoś umrze w niedługim czasie....nie wiem czy to dotyczy reszty polski, czy to tylko taki regionalny przesąd. Podobnie jest z tą przeprowadzką - tu tylko wymiar kary jest miejszy - tylko przynosi pecha Link do komentarza
Gość adiqq Napisano 31 października 2010 Udostępnij #214 Napisano 31 października 2010 święty czas na te zdjęcia.....druga łazienkadalszy ciąg zdjęć..... Link do komentarza
india Napisano 31 października 2010 Udostępnij #215 Napisano 31 października 2010 (edytowany) Płytki w łazience ładnie się prezentuja, mozna wiedzieć jaka firma? u mnie nadal brak pomysłu na łazienkę nr 2 chodzi mi o te w brązie Edytowano 31 października 2010 przez india (zobacz historię edycji) Link do komentarza
Gość adiqq Napisano 31 października 2010 Udostępnij #216 Napisano 31 października 2010 Konskie Ola Brown Link do komentarza
daggulka Napisano 31 października 2010 Udostępnij #217 Napisano 31 października 2010 Adiqq - pięknie wyszła Wam ta fioletowa łazienka .... ogólnie fajną kolorystykę macie we wnętrzach - beże i brązy - uwielbiam ... Link do komentarza
Gość adiqq Napisano 31 października 2010 Udostępnij #218 Napisano 31 października 2010 zgadnij co nas zainspirowało do fioletowej łazienki Link do komentarza
daggulka Napisano 31 października 2010 Udostępnij #219 Napisano 31 października 2010 Cytat zgadnij co nas zainspirowało do fioletowej łazienki Rozwiń kurcze ... nie wiem .... Link do komentarza
Gość adiqq Napisano 31 października 2010 Udostępnij #220 Napisano 31 października 2010 no kurcze, razem w niej byliśmy... Link do komentarza
daggulka Napisano 31 października 2010 Udostępnij #221 Napisano 31 października 2010 Cytat no kurcze, razem w niej byliśmy... Rozwiń jezzzzuuuuuu..... Adrian ..... takie zagadki przy mojej galopującej sklerozie? w wielu łazienkach byliśmy razem ..... u Coolibra, u Gawla, w kilku pensjonatach i na targach w Rybniku .... sporo tego było.... Link do komentarza
Gość adiqq Napisano 3 listopada 2010 Udostępnij #222 Napisano 3 listopada 2010 Daga - domyśl się Plan na najbliższe dni: właśnie montują mi schody..kuchnia przyjeżdza we wtorek, dzisiaj kończymy gipsować i od jutra moglibyśmy zacząć malować górę, tylko że malarz oznajmił mi że musi poprawić relacje w małżeństwie (od 2 miesięcy od rana do nocy go nie ma w domu) i przyjdzie malować dopiero od poniedziałku...i skąd ja tu znajdę dobrego malarza na jutro...:/ Link do komentarza
coolibeer Napisano 3 listopada 2010 Udostępnij #223 Napisano 3 listopada 2010 Adiq widzę że jazda na maxa Link do komentarza
Gość adiqq Napisano 3 listopada 2010 Udostępnij #224 Napisano 3 listopada 2010 ano nie da się ukryć - swoją drogą miło cię widzieć Michał na szczęście mam wolne do 21.11...mam nadzieję że się z wszystkim wyrobimy... Link do komentarza
Gość gawel Napisano 3 listopada 2010 Udostępnij #225 Napisano 3 listopada 2010 Cytat Daga - domyśl się Plan na najbliższe dni: właśnie montują mi schody..kuchnia przyjeżdza we wtorek, dzisiaj kończymy gipsować i od jutra moglibyśmy zacząć malować górę, tylko że malarz oznajmił mi że musi poprawić relacje w małżeństwie (od 2 miesięcy od rana do nocy go nie ma w domu) i przyjdzie malować dopiero od poniedziałku...i skąd ja tu znajdę dobrego malarza na jutro...:/ Rozwiń Adrian 1 malowanie to i tak nie wyjdzie jakoś super gładko żebyś stanął nie powiem na czym nawet ,chwyć wałek we własne ręce (bez podtekstów) i wio (też bez podtekstów). Własnoręcznie umalowane pokoje będą cieszyć bardziej uwierz mi Link do komentarza
PeZet Napisano 3 listopada 2010 Udostępnij #226 Napisano 3 listopada 2010 Adrian, a ja podziwiam Twoje 1000% energii, konsekwencję, systematyczność. Idziesz! Ave!Rację ma Gaweł bezapelacyjnie. Chwyć wałek.Gaweł nie ma racji. Malowanie zawsze wychodzi równo. Jak już wyschnie. Link do komentarza
Gość adiqq Napisano 3 listopada 2010 Udostępnij #227 Napisano 3 listopada 2010 wałka nie chwycę - mam problemy z barkami...nie mogę gwałtownych ruchów robić ani ciężkich rzeczy nosić...teraz to i tak jest nieźle, ale musze uważac na siebie..jestem skazan na podwykonawców... Link do komentarza
PeZet Napisano 3 listopada 2010 Udostępnij #228 Napisano 3 listopada 2010 To przynajmniej palec wskazujący w miarę sprawny, byleś miał. I aparat mowy. Link do komentarza
Gość gawel Napisano 3 listopada 2010 Udostępnij #229 Napisano 3 listopada 2010 Cytat Adrian, a ja podziwiam Twoje 1000% energii, konsekwencję, systematyczność. Idziesz! Ave!Rację ma Gaweł bezapelacyjnie. Chwyć wałek.Gaweł nie ma racji. Malowanie zawsze wychodzi równo. Jak już wyschnie. Rozwiń Widzę że "chwytanie wałka" chwyciło Link do komentarza
Gość adiqq Napisano 4 listopada 2010 Udostępnij #230 Napisano 4 listopada 2010 panele,listwy i narożniki jutro będą na budowie...kolejna rzecz do odfajkowania Link do komentarza
Gość adiqq Napisano 5 listopada 2010 Udostępnij #231 Napisano 5 listopada 2010 schody, na razie bez balustrad Link do komentarza
Gość gawel Napisano 5 listopada 2010 Udostępnij #232 Napisano 5 listopada 2010 Bardzo fajne i lekkie schody,coś znajomo mi wyglądają . Pochwalam wybór nie wiem po co robić betonowy odlew jak i tak krzywo wyjdzie i potem robić drewnianą obudowę płacąc krocie za "regulowanie" nierówności. Z resztą takie schody betonowe jakoś mi się z blokiem kojarzą. Link do komentarza
Gość adiqq Napisano 5 listopada 2010 Udostępnij #233 Napisano 5 listopada 2010 stolarz powiedział że 90% to teraz takie robi...a swoją drogą to betonowe drozej wychodzą suma sumarum...tyle że wygodniej podczas wykańczania.... Link do komentarza
Gość gawel Napisano 5 listopada 2010 Udostępnij #234 Napisano 5 listopada 2010 Cytat stolarz powiedział że 90% to teraz takie robi...a swoją drogą to betonowe drozej wychodzą suma sumarum...tyle że wygodniej podczas wykańczania.... Rozwiń Jasne a co Cię obchodzi jak się wykańcza,ty masz chodzić po schodach i mają być ładne trwałe no i przede wszystkim wygodne. Link do komentarza
coolibeer Napisano 10 listopada 2010 Udostępnij #235 Napisano 10 listopada 2010 Cholernie duże pokoje masz Schody fajne i robota posuwa się do przodu Link do komentarza
Gość adiqq Napisano 10 listopada 2010 Udostępnij #236 Napisano 10 listopada 2010 balustrady prawie,prawie gotowe...kuchnia się montuje...ściany się malująjutro elektryk będzie kończyć robotę, płytkarz dalej działać, stolarze kończyć schody, a malarze malować...cykne jutro pare fotek i może nawet znajdę czas żeby je wrzucić Link do komentarza
india Napisano 11 listopada 2010 Udostępnij #237 Napisano 11 listopada 2010 Fajne schody, tez wczesniej o takich myslałam. w koncu stanęło na betonowych, ale juz nie pamietam jaki był powód czyli niedługo przeprowadzka? Link do komentarza
Gość adiqq Napisano 11 listopada 2010 Udostępnij #238 Napisano 11 listopada 2010 już niedługo...czekamy jeszcze tylko na drzwi wewnętrzne 5szt. i drzwi do garażu i piwnica-klatka, to nas gwoździ...aktualizacja zdjęciowa....schody z balustradamilampki w łazience dolnejkuchniapokój parter, ale zdjęcie kiepsko wyszłołazienka górna, halogenki jeszcze bez oprawek, ale wiszą sypialniapokój franusia Link do komentarza
Gość gawel Napisano 11 listopada 2010 Udostępnij #239 Napisano 11 listopada 2010 Bardzo fajnie wszystko wygląda na prawdę jest już domowo, aż mi się łza w oku zakręciła bo za 4 dni minie 7 lat jak my się wprowadzaliśmy do naszego domku. Link do komentarza
kalumet Napisano 11 listopada 2010 Udostępnij #240 Napisano 11 listopada 2010 niezłe schodydobrze, że nie betonowefajnie zrobiona kabina w łazience na górze Link do komentarza
Gość adiqq Napisano 13 listopada 2010 Udostępnij #241 Napisano 13 listopada 2010 Napiszę może co zostało do zrobienia - będzie szybciej...pomalować klatkę schową...drobne poprawki kuchnia i salon...piwnica - ale to już później...położyć panele - to we wtorekdrzwi między garażem a domem - mają być w przyszłym tygodniudrzwi wewnętrzne do wiatrołapu i na poddasze - będą najwcześniej 22.11 - termin w umowie to 15.11 - jakiej zniżki mogę zażądać za niedotrzymanie umowy?? - doradzcie...gdyby te drzwi były wcześniej, to pewnie już byśmy mieszkali...schody do piwnicy się kończą...przewiezc z mieszkania łóżko, trochę gratów i można mieszkać...meble sukcesywnie już wozimy + trochę nowych kupujemy.... Link do komentarza
Gość adiqq Napisano 19 listopada 2010 Udostępnij #242 Napisano 19 listopada 2010 panele położone, drzwi do garażu i drzwi do piwnicy wprawione...klatka pomalowana...anemostaty większość pomontowana...zostało trochę elektryki do wykonczenia, piwnice pomaluje się później i te nieszczęsne 5 sztuk drzwi wewnętrznych do wiatrołapu i całe poddasze....wprowadzka 1.12 zaplanowana Link do komentarza
autorushd Napisano 19 grudnia 2010 Udostępnij #243 Napisano 19 grudnia 2010 Cytat panele położone, drzwi do garażu i drzwi do piwnicy wprawione...klatka pomalowana...anemostaty większość pomontowana...zostało trochę elektryki do wykonczenia, piwnice pomaluje się później i te nieszczęsne 5 sztuk drzwi wewnętrznych do wiatrołapu i całe poddasze....wprowadzka 1.12 zaplanowana Rozwiń Zapewne gdzieś było, ale jak temperatura w domciu i jaka masz PC? Link do komentarza
Gość adiqq Napisano 19 grudnia 2010 Udostępnij #244 Napisano 19 grudnia 2010 PC 8kw z Ecopol-Systemtemperatury:garaz 5stopni - 2 grzejniki 180cm zasilane na petli z podłogówki z piwnicypiwnica:75m2, w tym około 65m2 podłogówka, utrzymywana temperatura 15,5-16 stopniparter:75m2 podłogówki+suszarka na petli z podłogówki w łazience, temperatura 21,5 + podbicie 22,25 w II taryfiepoddasze:75m2 podłogówka + suszarka w łazience, temperatura 21,25+podbicie 22,0 w II taryfiedodatkowo:około 1.11 zamontowalem podlicznik do PC - zanim skonfigurowalem sterownik, to mi nabilo 100kwh w 1T, ale podaje zuzycie wg podlicznikastan na dzisiaj godz.7:20zuzycie 1T=401,3zużycie 2T=605,2suma kwh=1006,51T%=39,9%2T%=61,1%koszt1T=233koszt2T=181,7sumaryczny koszt=414,7złcałkowite zużycie prau 3 dni temu miałem na poziomie 1T=46,4%, 2T=53,6%Wg OZC wychodzi mi roczne zapotrzebowanie na ciepło 11741kwh/rok, sezonowe zapotrzebowanie 42kwh/m2*rok (wg świadectwa energetycznego miałem trochę więcej - około 46kwh/mw*rok)Dodam jeszczcze, że mam 20cm styro na ścianach 0,036, piwnica ocieplona 15cm styro 0,04, garaz ocieplony 15cm styro 0,04, pod podłogą z piwnicy 10cm styro 0,04, pod podłoga z parteru i poddasza 10cm styro 0,036. Na suficie z poddasza 15cm wełny 0,033, między krokwiami 15cm wełny 0,039 (zawsze mogę dołożyć i na sufit i na krokwie 2 warstwę jak będzie potrzeba). Do tego WM z reku, zmierzona sprawność reku kilka dni temu wychodzi około 74%swoją drogą muszę kiedyś zrobić trochę większą aktualizację dziennika - szczególnie zdjęcia Link do komentarza
india Napisano 19 grudnia 2010 Udostępnij #245 Napisano 19 grudnia 2010 no jak już pięknie, koniecznie zaktualizuj fotki i jak sie mieszka?? Link do komentarza
Gość adiqq Napisano 19 grudnia 2010 Udostępnij #246 Napisano 19 grudnia 2010 zrobie te fotki, tylko....mało mi się chce ostatnio, ale kiedyś zrobie, obiecuje Do zrobienia zostało jeszcze mase rzeczy...od drzwi do wiatrołapu,4xdrzwi wewnetrzne na poddaszu,elewacja...o piwnicy nawet nie wspominam, bo to mało pilne...kiedys tam ogrodzenie, podjazd z kostki...(na razie mamy tylko wysypany kamien pod kostke i sprawuje sie super), balustrada na tarasie...ale mieszka sie super, to najważniejsze Link do komentarza
autorushd Napisano 19 grudnia 2010 Udostępnij #247 Napisano 19 grudnia 2010 czytałem o firmie Ecopol-System i od razu mnie wkurzyło podejście. Dane porównawcze dla PC podali dla 2taryfa -80% i 1 taryfa 20%, znaczy się nie do zrealizowania. Rozumiem 50-50. Ale po co wyskakiwać z takim fiction?Dowiedziałem się tez ze pionowe odwierty są tylko "trochę" droższe od kładzenia poziomego Nie lubię jak firma tak od razu chce zrobić ze mnie idiotę. Link do komentarza
Gość adiqq Napisano 19 grudnia 2010 Udostępnij #248 Napisano 19 grudnia 2010 te 80-20 to cięzko osiągnąć...musiałbyś mieć przewymiarowaną PC, a to skutkuje wyższymi kosztami zakupu PC,eksploatacji i większe DZ...przy temperaturach w okolicy 0 to realne jak najbardziej, ja mam 60-40, ale zanim ustawiłem sterownik, to nabiło mi 100kwh w rogiej taryfie, więc w rzeczywistości mam może 70-30 lub 65-35 (od początku grzania, we wrześniu, tylko w taniej taryfie PC chodziła, tylko teraz przy mrozach w drogiej sie włącza, no i grzanie CWU w drogiej zawsze wieczorem...teraz też mógłbym mieć lepsze wyniki, ale ważniejszy dla mnie jest komfort cieplnyjeśli chodzi o różnice w kosztach DZ dla poziomego i odwiertów:początkowo miałem mieć PC 6kw, i oto co mi zaproponowali:300mb kolektora poziomego rura 40: 23zł/mb+7% =9180+7%=9822,6135mb kolektora pionowego z rura 32 :70zł/mb+7%=9450+7%=10111,5120mb kolektora pionowego z rura 40: 80zł/mb+7%=10272niby różnica niewielka....między pionowym a poziomym, ale mnie te 300mb kolektora poziomego wyszłoby 1000zł rura 40+3000 koparka, czyli 4tys.zdecydowałem się jednak na 8kw i sam dodatkowo dorobiłem 1 pętlę, bo w czasie kopania okazało się że nie jest jednak sama glina, tylko momentami pojawia się piach i wspomniane już pyły - więc wyszło 550mb poziomegosamemu zawsze kolektor poziomy wyjdzie dużo taniej Link do komentarza
prestig Napisano 18 stycznia 2011 Udostępnij #249 Napisano 18 stycznia 2011 masz 160cm ? (prysznic)Fajna chatka Link do komentarza
Gość adiqq Napisano 19 stycznia 2011 Udostępnij #250 Napisano 19 stycznia 2011 no coś koło tego wychodzi, ale pod samym skosem trochę ciasno..dlatego tak zrobiliśmy...gdzieś mam porobione już te zdjęcia - muszę poszukać i wrzucic... Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się