Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Witam,
za chwilkę święta i trzeba się zastanowić nad listą zakupów.
Macie może jakieś fajne minimalistyczne menu na Wielkanoc?
Co na śniadanko obiad kolację?
mam zamiar konkretnie wszystko zaplanować i przygotować w ilości do przejedzenia bo nie lubię marnotrawstwa... icon_sad.gif
Pozdrawiam
Napisano
Cytat

Witam,
za chwilkę święta i trzeba się zastanowić nad listą zakupów.
Macie może jakieś fajne minimalistyczne menu na Wielkanoc?
Co na śniadanko obiad kolację?
mam zamiar konkretnie wszystko zaplanować i przygotować w ilości do przejedzenia bo nie lubię marnotrawstwa... icon_sad.gif
Pozdrawiam


Moim zdaniem -takie minimum-podaję przykład niedzielnego menu:

Na śniadanko -tradycyjnie,jajeczka we wszelkich możliwych kombinacjach(na twardo,faszerowane,itd.)
oraz biała kiełbasa na gorąco.
Na obiad barszcz biały z białą kiełbaską i jajkiem na twardo.Na drugie moze być pieczona kaczka lub gęś
Na kolację swojskie wędzone wędliny(szynka,karczek,boczek faszerowany), kurczak w galarecie.
Jako dodatki do śniadania i kolacji polecam wszelkiego typu sałatki jarzynowe i aby ożywić trochę wielkanocy stół-zasiana wczesniej rzeżucha(w ozdobnym naczyniu czy doniczce)-fajny świąteczny akcent i smaczny dodatek do wędliny...

My na święta nie szalejemy-świetnym daniem są przyrządzone przez siebie wszelkiego rodzaju wędliny:uwędzone przez siebie oczywiście.Dodają świątecznego nastroju i Wielkanocy bez nich(no i jajek!) nijak sobie nie wyobrażam!
Trochę w tym menu powtarza się biała kiełbasa i jajka,ale myślę,że raz w roku nikt się tym nie znudzi szybko.
Napisano
Cytat

Brzmi pysznie icon_biggrin.gif
A co w poniedziałek?
oprócz hektolitrów wody oczywiście
jeśli pogoda pozwoli



No właśnie.... icon_confused.gif??:
Nie mam pomysłu....
A może ktoś zna jeszcze jakieś tradycyjne dania Wielkanocne?Może jakieś regionalne??
Napisano
Ja robię białą kiełbasę, wędzoną - pieczoną w brytfance w piekarniku, lubię też gotowane jajka nadziane różnymi farszami i usmażone w panierce. A moi chłopcy to zamęczają mnie rok w rok o mazurek kajmakowy i rok w rok musi być, razem z sernikiem, aha jeszcze robię paschę, a tak to standard pełno jajek, żurek - na własnym zakwasie, pieczona szynka, lub coś z drobiu, wędliny itp. icon_smile.gif
Napisano
To ja napiszę co robi się w moim rodzinnym domu. Nie wynika to kuchni regionalnej a bardziej tradycji rodzinnej. Zamiast barszczu z białą kiełbasą i jajkiem gotuje się u nas czerwony barszcz z dużą ilością chrzanu, na "smaku" z pokrojonej wędzonej szynki, kiełbasy, surowej szynki. Mięsko oczywiście pozosatje w zupie. Do tego jajko też do środka na dłuższe poleżenie. Na koniec lekko "zabiela" się wywar. Jest to jedna z moich zup icon_smile.gif
Napisano
Cytat

Ja robię białą kiełbasę, wędzoną - pieczoną w brytfance w piekarniku, lubię też gotowane jajka nadziane różnymi farszami i usmażone w panierce. A moi chłopcy to zamęczają mnie rok w rok o mazurek kajmakowy i rok w rok musi być, razem z sernikiem, aha jeszcze robię paschę, a tak to standard pełno jajek, żurek - na własnym zakwasie, pieczona szynka, lub coś z drobiu, wędliny itp. icon_smile.gif



Mazurek kajmakowy!! icon_biggrin.gif Właśnie zapomniałam o tym tradycyjnym cieście!!Acia,jak robisz masę?Korzystasz z gotowej(tzw."krówka" w puszce)?Ja kiedyś robiłam metodą tradycyjną mazurek kajmakowy z pomarańczami.Masa gotowała się całe wieki!!!Ale smak miała inny od tej gotowej.
Napisano
mnie się Wielkanoc kojarzy z plackiem drożdżowym i babkami drożdżowymi
Babcine babki drożdżowe w polewie czekoladowej własnej roboty

I właśnie w poniedziałek Babcia na śniadanie wsuwa placek drożdżowy z masłem(prawdziwym z mleka) i z szynką.
połączenie może trochę dziwne ale mnie smakuje.
A jak ktoś nie toleruje placka z szynką to z samym masłem proponuję.
no a co na obiad?
u Babci na drugie kartofelki, schab w cebulce bez panierki smażony na smalcu i surówka.
Wcześniej był schabik w panierce-tak jak Babcia nikt nie potrafi zrobić-niby to samo ale...
no ale bez łatwiej
a Babcia ma 84 lata
Napisano
Cytat

Mazurek kajmakowy!! icon_biggrin.gif Właśnie zapomniałam o tym tradycyjnym cieście!!Acia,jak robisz masę?Korzystasz z gotowej(tzw."krówka" w puszce)?Ja kiedyś robiłam metodą tradycyjną mazurek kajmakowy z pomarańczami.Masa gotowała się całe wieki!!!Ale smak miała inny od tej gotowej.


Ja kupuję mleko kondensowane słodzone i gotuję w garnku prawie całkowicie przykryte(puszkę) ok 2 godzin, potem zostawiam na noc do ostygnięcia w zamkniętej puszce i ranem masa jest gotowa.
Napisano
Cytat

mnie się Wielkanoc kojarzy z plackiem drożdżowym i babkami drożdżowymi
Babcine babki drożdżowe w polewie czekoladowej własnej roboty
I właśnie w poniedziałek Babcia na śniadanie wsuwa placek drożdżowy z masłem(prawdziwym z mleka) i z szynką.
połączenie może trochę dziwne ale mnie smakuje.
A jak ktoś nie toleruje placka z szynką to z samym masłem proponuję.
no a co na obiad?
u Babci na drugie kartofelki, schab w cebulce bez panierki smażony na smalcu i surówka.
Wcześniej był schabik w panierce-tak jak Babcia nikt nie potrafi zrobić-niby to samo ale...
no ale bez łatwiej
a Babcia ma 84 lata


Myślę maniuś-maniek, że napisałeś coś przełomowego w tym temacie. Jak święta to tylko z Babcią! icon_biggrin.gif
Napisano
Cytat

Myślę maniuś-maniek, że napisałeś coś przełomowego w tym temacie. Jak święta to tylko z Babcią! icon_biggrin.gif


u mnie tak jest że u Babci zawsze jest super w święta
i ludzi więcej i atmosfera ATMOSFERA icon_biggrin.gif
Napisano
faszerowane najlepsze są dla mnie z tuńczykiem...żółtka mieszamy z tuńczykiem z puszki w oleju,dodajemy troszkę świeżej pietruszki ,do tego jakiś sos np. do dipów
szybko......tanio...... smacznie
Napisano
To może z drobno pokrojoną szyneczką+ szczypiorek+ troszkę jogurtu naturalnego. Składniki wymieszać z żółtkiem, doprawić do smaku, nadziać jajeczka i polać sosem zrobionym z jogurtu i majonezu z odrobiną czosnku lub soli czosnkowej. Na wierzch posypać mieloną słodką papryką dla kontrastu kolorystycznego. Można też szynkę zastąpić żółtym tartym serem.
Napisano
Cytat

To może z drobno pokrojoną szyneczką+ szczypiorek+ troszkę jogurtu naturalnego. Składniki wymieszać z żółtkiem, doprawić do smaku, nadziać jajeczka i polać sosem zrobionym z jogurtu i majonezu z odrobiną czosnku lub soli czosnkowej. Na wierzch posypać mieloną słodką papryką dla kontrastu kolorystycznego. Można też szynkę zastąpić żółtym tartym serem.


Bardzo smakowicie się czyta icon_smile.gif
Napisano
Cytat

Bardzo smakowicie się czyta icon_smile.gif


Ależ się głodna zrobiłam...
U mnie tradycyjnie na wielkanocne śniadanko jajka pod wszelkimi postaciami.
Ja najbardziej lubię faszerowane pieczarkami..mniam mniam
Napisano
u mnie na południu:) wielkanoc na zimno bez barszczyku i zurku:)
więc jajka zwykłe i faszerowane (ja robiłam zawsze pastę z tuńczyka, żółtek i majonezu do faszerowania)
szyneczki, kiełbaski (ale na zimno) kabanoski
ja upiekłam szynkę w domu - na zimno bardzo dobra była
chrzan z jajkami
i sałatki- tradycyjna jarzynowa- zawsze i u moich rodziców i u teściowej
ale dam wam prosty przepis na fajną taką wielkanocną sałatkę:
10 jajek drobno posiekac
puszka groszku
sloik ogórków konserwowych - zetrzec na grubej tarce
wymieszac i dodac do tego 2 lyzki chrzanu i troche majonezu. Dobra jest i malo roboty:) spróbujcie.

Na obiad w poniedzialek jedlismy szynką pieczoną tym razem na ciepło i schab nadziewany śliwkami. W Wielką Niedziele niestety w tym roku pracowałam:(
  • 1 rok temu...
Napisano
odkurzam... icon_smile.gif i nie ukrywam, że w egoistycznych celach... icon_smile.gif icon_wink.gif
napiszcie jakie było Wasze Wielkanocne menu, co polecacie szczególnie...

wczoraj miałam gości, od obiadu do kolacji... wszystko co podałam na świąteczny stół zrobiłam własnoręcznie
i jestem bardzo dumna z tego - goście byli bardzo zadowoleni, a to mnie zawsze najbardziej cieszy icon_smile.gif

na obiad:
żurek /na sporządzonym wcześniej zakwasie/, z jajkiem i białą kiełbaską /kiełbaska własnej roboty/
pulpeciki w sosie pieczarkowym
kacze udka pieczone z morelami, podane z brokułami i młodą marchewką
kapusta kiszona zasmażana /również z własnych słoikowych zapasów/
sałata ze śmietaną
młode ziemniaki z koperkiem

ciasta:
keks, babka drożdżowa, babka piaskowa z polewą cytrynową i z migdałami, "pijak" *

kolacja:
boczek rolowany pieczony, schab pieczony, sałatka jarzynowa, sałatka z krewetkami i melonem,
morszczuk "po cygańsku", rolada szpinakowa z łososiem, chrzan, ogórki kons. i grzybki



*pijak - spód z ciasta makowo - kokosowego, masa budyniowa, herbatniki nasączone rumem, polewa czekoladowa, orzechy
Napisano
Ranyboszszsz...coś ty kobieto, oszalała? Toz to małe wesele!

Wczoraj tylko sniadanko, obiadu juz od kilku lat nie robie w pierwsze świeto. Dziś żurek z kiełbaską białą /kupna ale specjalnie odłożona, bo teście w masarni pracują icon_wink.gif / i jajeczkami cośmy ich nie zjedli. Akurat w tym roku nie robiłam, ale zwykle mam fasolke po bretońsku, leczo, bigos /do wyboru/ i robimy grila, bo dzieci dużo i najmniej szykowania i sprzątania później jest. Na grilu kaszanka ziemniaczki z boczkiem i cebulką, kiełbasa, czasem karkówka /jak teście nie zapomna przywieźć/

Hitem są jednak moje sałatki owocowe, które robię z okazji każdych spotkań rodzinnych.
Najważniejsze jest aby:
- jabłka kroić w drobna kostkę
- kiwi, pomarańcze i mandarynki kroić w plastry w poprzek całego owocu i dopiero na ósemki
- z winogrona wyjać pestki /dlatego rzadko używam icon_wink.gif /

Napisano
Cytat

Hitem są jednak moje sałatki owocowe, które robię z okazji każdych spotkań rodzinnych.
Najważniejsze jest aby:
- jabłka kroić w drobna kostkę
- kiwi, pomarańcze i mandarynki kroić w plastry w poprzek całego owocu i dopiero na ósemki
- z winogrona wyjać pestki /dlatego rzadko używam icon_wink.gif /



dobry pomysł z tymi sałatkami owocowymi, szczególnie sposób krojenia - musi ciekawie wyglądać icon_smile.gif


ta rolada szpinakowo-łososiowa o której pisałam też efektownie wygląda,
nie jest pracochłonna, można zrobić dzień wcześniej... no i jest bardzo smaczna icon_smile.gif

d1b04bf57d093208med.jpg




Cytat

A gdzie wina? A gorzała? icon_sad.gif


no jak nie jak tak icon_smile.gif
Napisano
Cytat

dobry pomysł z tymi sałatkami owocowymi, szczególnie sposób krojenia - musi ciekawie wyglądać icon_smile.gif


Wychodzą takie typowe trójkąciki. Ale to na prawdę nie ma wielkiego znaczenia, za to przy świątecznym obżarstwie takie lekkie i smaczne słodkości są rewelacyjne icon_biggrin.gif

Po podaniu wygląda mega kolorowo i apetycznie.
Na co dzień jest wersja light: banany, brzoskwinie i ananasy z puszki zalane jogurtem owocowym.

Od święta zalewam czekoladą i daję jeszcze inne owoce.
Napisano
Cytat

...
Od święta zalewam czekoladą i daję jeszcze inne owoce.


... w wersjach "dla dorosłych" dobrym dodatkiem jest sos na bazie miodu i alkoholu (koniak, rum) o różnych smakach, np miętowy, granatowy itd
  • 2 lata temu...
Napisano (edytowany)
Cytat

no i co tam? działacie już powoli? icon_smile.gif


ano działamy

Proszę oto co będzie w tym roku. Po Królewsku nie?

1.Śledź w śmietanie z marynowanymi winogronami
Śledzie solone 5szt.
Marynata do śledzia:
woda i ocet w proporcjach 2:1, (0,5l:0,25l)
cebula 1szt
czosnek 2 zabki
jałowiec ,ziele angielskie i liść laurowy

Marynata śmietanowa skład:
gęsta śmietana 0,5l
majonez 3łyżki
winogrona marynowane 1słoik
ananas 0,5 puszki

Przygotować zalewę octową. Wodę ocet dodać czosnek ,cebule ,przyprawy przełożyć do garnka i gotować przez około 15min.
Śledzie wymoczyć w wodzie przez około 1godz. Wymoczone śledzie przełożyć do wcześniej przygotowanej zalewy octowej i trzymać kilka godzin (ok. 2-3).
Śmietanę wymieszać z majonezem ,dodać pokrojony w kostkę ananas, winogrona w całości lub połówki. Doprawić do smaku dodając parę łyżek zalewy spod winogron ewentualnie solą ,cukrem i pieprzem.



2.Żurek wielkanocny z chrzanem i białym serem

zakwas żurkowy 0,5l
wywar mięsny 1l
ser biały (suchy) 250g
śmietana kwaśna (gęsta) 250g
chrzan tarty 3 łyżki
wędzonka ( wędlina, kiełbasa, słonina itp.) 300g
cebula 2 szt.
czosnek 4 zabki
smalec
przyprawy majeranek ,sól i pieprz

Przygotowanie:
W dużym garnku rozgrzać smalec. Pokrojona w słupki wędzonkę podsmażyć dodać cebule, czosnek i zeszklić. Uzupełnić wywarem i zakwasem dodając majeranek. Gotować na wolnym ogniu by smaki się przeszły. Pod koniec dodać chrzan, ser biały, śmietanę i doprawić do smaku.




3.Kiełbasa biała w glazurze śliwkowej na konfiturze cebulowej

Kiełbasa biała 5szt (600g)
powidła śliwkowe 2 łyżki
miód 2 łyżki

Konfitura cebulowa
skład:
masło klarowane 2 łyżka
cebula 2 szt.
białe wino 0,5 szklanki
miód 4 łyżki
przyprawy

Cebule pokroić w piórka zeszklić na maśle ,dodać białe wino i zredukować.
Zagęścić cebule miodem (nie podgrzewać) i doprawić do smaku.
Kiełbasę białą sparzyć i ostudzić. Powidła śliwkowe rozprowadzić z miodem i za pomocą pędzelka przesmarować kiełbasę. Zapiekać w piekarniku w temperaturze 160*C do uzyskania chrupiącej otoczki.
Podawać na ciepło


4.Wielkanocne jaja i sosy

Jajka:
Marmurkowe

Przygotowanie:
Gotujemy jajka na twardo tłuczemy i wrzucamy do naturalnego barwnika. Po obraniu na jajkach pozostaje wzorek marmurkowy


W cieście filo

Przygotowanie
Jajka gotowane w koszulce obtoczone w cieście filo pokrojonym w cienkie paski i usmażone na głębokim tłuszczu


Smażone w skorupce

skład:
jajka 5szt
pieczarki (mogą być inne grzyby) 200g
cebula 1 szt.
masło 1 łyżka
bułka tarta ,sól ,pieprz

Przygotowanie:
Grzyby, cebulę posiekać i przesmażyć na maśle. Jajka wybić do farszu łącząc składniki (jednak uważając by nie zniszczyć skorupek.) W osobnym garnku do gotującej wody wrzucić połówki skorupek. Po minucie należy je schłodzić i zdjąć wewnętrzną błonkę.
Farszem napełnić skorupki ,posyp bułką i zapiec (5min.)w piekarniku lub smaż na patelni.

Sosy:
Sos żurawinowo- chrzanowy z jabłkiem
skład:
żurawina
chrzan
jabłko

Przygotowanie:
żurawinę połączyć z chrzanem i drobno posiekanym jabłkiem w kostkę. Wszystko dokładnie wymieszać.

Sos żurawinowo- korzeny
skład:
żurawina
czerwone wino
cynamon
goździki

Przygotowanie:
Do żurawiny dodać czerwone wino. Cynamon zetrzeć na tarce a goździki utrzeć w moździerzu na proszek. Przyprawami doprawić sos. Podawać schłodzony.



5.Wielkanocny wieniec drożdżowy

skład:
600g mąka, 100g cukier, 100g masło, 300ml mleko, 2 jajka, 45g drożdże, sól



farsz:

masło, cukier, cynamon, rodzynki


Przygotowanie:

Mąkę, cukier, drożdże i sól połącz w misce. Wyrobić dodając mleko a na koniec masło. Pozostawić do wyrośnięcia. w ciepłym miejscu. Przygotować farsz łącząc wszystkie składniki.
Ciasto po wyrośnięciu należy przerobić. 1/3 ciasta rozwałkować na prostokąt i wyłożyć nim dno blachy do pieczenia, resztę ciasta rozwałkować, wysmarować farszem ,zwinąć w rolade. Tak zawinięte ciasto kroić na kawałki (5cm) i ułożyć na wcześniej przygotowanym spodzie w centymetrowych odstępach. Pozostaw do wyrośnięcia . Ciasto przesmaruj jajkiem ,piecz w 180* C przez 25-30minut.


To są przepisy które dostałem po środowych warsztatach kulinarnych na których takie smakołyki robiliśmy. I działamy dalej... Edytowano przez coolibeer (zobacz historię edycji)
Napisano
Cytat

ano działamy


To są przepisy które dostałem po środowych warsztatach kulinarnych na których takie smakołyki robiliśmy. I działamy dalej...


jestem pod wrażeniem... ohmy.gif
bardzo smakowicie to wszystko brzmi - masz jakieś fotki z tych warsztatów? rolleyes.gif

  • 2 lata temu...
Napisano

Nie wiem jaki sens ma przejmowanie się kaloriami w okresie świątecznym. Jeśli miałbym stale myśleć o przygotowywaniu niskokalorycznych dań, to wolałbym sobie w ogóle podarować święta. Ja nie mam zamiaru zwracać uwagi na kaloryczność czegokolwiek. :P

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

    • Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

  • Najnowsze posty

    • A, witaj!!! Należy Ci się medal ARCHEOLOGA FORUM Nie licz TUTAJ na konkretną odpowiedź po ponad 12 latach... Raczej szukaj opinii na ich stronie i w Google... A po tylu latach i Toyota się mocno zmieniła, i drzwi od Wiatraka też mogły zmienić się pod względem jakości - i na plus , i na minus...
    • Uwielbiam, kiedy wszystko działa bez zbędnego zamieszania — i w booi właśnie tak jest. Interfejs jest wygodny, doładowania i wypłaty przebiegają bez problemów. Otrzymałam bonusy i darmowe spiny — miło, że nie trzeba o nie prosić. Wygrałam już dwa razy i za każdym razem pieniądze pojawiły się w ciągu doby. Świetne kasyno!
    • Witam, ostatnio oglądałem drzwi od WIATRAK-a i na 99 procent wiem że je chce, ale jest ten jeden procent niepewności ,bo wiadomo niemało pieniędzy trzeba wyłożyć (11tys. skrzydło plus dostawka) i rozmyślam czy nie będę żałował. Pana wypowiedzi wydają mi się logiczne i pomocne więc gdyby mógł Pan powiedzieć za te pieniądze ok albo za te pieniądze nie pchaj się w nie i ogólnie czy często bywa że są z drzwiami z tej firmy problemy
    • Taras z naturalnego drewna to inwestycja w estetykę i komfort przestrzeni zewnętrznej. Aby jednak drewno zachowało swoje walory na długie lata, kluczowa jest odpowiednia impregnacja i konserwacja już na etapie przygotowania desek. Poniżej przedstawiamy sprawdzony sposób impregnacji nowej deski tarasowej, oparty na produktach marki OSMO. 1. Wstępna impregnacja – WR Aqua Osmo Pierwszym krokiem jest wstępne zabezpieczenie desek. Impregnat WR Aqua Osmo to bezbarwny środek ochronny na bazie wody, który skutecznie zabezpiecza drewno przed sinizną, pleśnią oraz szkodnikami. Kiedy? Impregnację wykonujemy przed montażem, najlepiej 2 dni przed planowanym olejowaniem. Jak? Środek nanosimy pędzlem lub wałkiem na wszystkie powierzchnie deski – zarówno widoczne, jak i niewidoczne – w jednej warstwie. Po co? Zapewnia to równomierną ochronę drewna i zapobiega jego degradacji od środka. 2. Olejowanie przed montażem – Osmo Olej Tarasowy Po upływie co najmniej 48 godzin od impregnacji WR Aqua, przystępujemy do pierwszego olejowania. Produkt: Olej tarasowy OSMO – bezbarwny lub kolorystycznie dobrany do naturalnego odcienia deski. Jak? Nakładamy z dwóch stron deski cienką warstwę oleju, używając pędzla, szmatki lub wałka. Pozwalamy na dokładne wchłonięcie i wyschnięcie. Dlaczego? Takie przygotowanie pozwala zabezpieczyć również powierzchnie deski, które po montażu będą niewidoczne, co znacząco zwiększa trwałość całej konstrukcji. 3. Montaż desek i finalne wykończenie Po wyschnięciu oleju przystępujemy do montażu tarasu. Gdy deski są już solidnie zamocowane, możemy wykonać drugą warstwę oleju tarasowego – tym razem tylko na widocznej stronie. Cel: Ta warstwa nadaje ostateczny wygląd i zapewnia pełną ochronę przed działaniem czynników atmosferycznych – deszczu, UV i zmian temperatury. Wskazówka: Prace najlepiej prowadzić w suchy, ciepły dzień, unikając pełnego słońca, które może zbyt szybko wysuszyć produkt. Dlaczego warto trzymać się tej kolejności? Poprawna impregnacja i olejowanie przed montażem to inwestycja w trwałość i wygląd tarasu. Chroniąc drewno z każdej strony, zapobiegamy jego wypaczaniu, pękaniu i przedwczesnemu starzeniu. Produkty OSMO tworzą elastyczną, mikroporowatą powłokę, która nie łuszczy się i pozwala drewnu oddychać, co jest szczególnie ważne przy konstrukcjach zewnętrznych.   Podsumowanie – schemat impregnacji nowej deski tarasowej: Impregnacja WR Aqua OSMO – minimum 2 dni przed olejowaniem Pierwsza warstwa oleju tarasowego – z dwóch stron przed montażem Montaż desek tarasowych Druga warstwa oleju – na wierzchnią, widoczną stronę po montażu
    • Planuje dzialke na wsi, lub na obszarze znacznie oddalonym od miasta (tak, wiem ma malo czasu - do polowy nast. roku, dlatego badam temat).
  • Popularne tematy

×
×
  • Utwórz nowe...