Skocz do zawartości

Popisowe wypieki


Recommended Posts

Napisano
Cytat

Takiego tematu jeszcze nie widziałam tutaj, więc piszę icon_smile.gif

Podzielcie się swoimi przepisami na pyszne ciasta, które powalają gości na kolana icon_smile.gif


http://www.wielkiezarcie.com/recipe22719.html Robię to ciasto co jakiś czas, znika w jeden dzień. Polecam - pycha!! Chcąc jednak "powalić gości na kolana" dodałem parę razy zamiast 200 ml. wódki , 300 ml. spirytusu... To jest to, ale nie dla dzieci icon_wink.gif
Napisano
Cytat

http://www.wielkiezarcie.com/recipe22719.html Robię to ciasto co jakiś czas, znika w jeden dzień. Polecam - pycha!! Chcąc jednak "powalić gości na kolana" dodałem parę razy zamiast 200 ml. wódki , 300 ml. spirytusu... To jest to, ale nie dla dzieci icon_wink.gif


Sorki. Ty jesteś facetem nie?!
I pieczesz, gotujesz, sprzątasz w kuchni?!
Czy Twoja żona wie jaki ma SKARB?!
Podziwiam TAKICH facetów.
Wielki SZACUN.
Napisano
Cytat

Sorki. Ty jesteś facetem nie?!
I pieczesz, gotujesz, sprzątasz w kuchni?!
Czy Twoja żona wie jaki ma SKARB?!
Podziwiam TAKICH facetów.
Wielki SZACUN.


Z tym sprzątaniem to cię trochę poniosło, za resztę dzięki. icon_biggrin.gif A swoją drogą , mamy zbyt mało czasu aby się boksować tzw. podziałem obowiązków...
Napisano
Wróćmy do szałowych ciast? Chętnie poczytam, bo jeśli chodzi o praktykę, to raczej mam dwie lewe rączki. Wolę pastwić się nad mięskiem icon_smile.gif
Napisano
Cytat

Piękne Panie! Przystojni Panowie! Może jeszcze jakieś cudowne ciasto?


Ok. Aby temat nie zamarł dorzucę przepis na ciasto, które właśnie robię, które zawsze się udaje, nie wymaga specjalnych zabiegów typu " mieszaj tylko w jedną stronę". Nie ma nazwy, do wykonania potrzebne są dwie duże blachy i dwie godziny czasu.
( 1 )
1 szklanka mąki
3\4 szklanki cukru
1 szklanka śmietany kwaśnej
1 jajo + szczypta soli
1 łyżeczka sody (płaska)
1 łyżka octu
2 łyżki zmielonego maku (pełne)

( 2 )
1 szklanka mąki
3\4 szklanki cukru
1 szklanka śmietany kwaśnej
1 jajo + szczypta soli
1 łyżeczka sody (płaska)
1 łyżka octu
2 łyżki kakao (czarne)

( 3 )
1 szklanka mąki
3\4 szklanki cukru
1 szklanka śmietany kwaśnej
1 jajo + szczypta soli
1 łyżeczka sody (płaska)
1 łyżka octu
1 szklanka bakalii (rodzynki , orzechy , morele , migdały)

( wszystkie tak samo )
Jajo utrzeć z cukrem i śmietaną (dokładnie) , dodać mąkę z sodą i makiem
( 2 – kakao , 3-bakalie ),na końcu dodać ocet. Upiec w 180st.C.

KREM
1 szklanka cukru
3 jaja
1 szklanka mleka
1.5 łyżki mąki
masło lub miękka margaryna
kieliszek spirytusu
olejek rumowy
Mleko zagotować , dodać wymieszane : jaja , cukier , mąkę . Powstały budyń
wystudzić do temp. ok 30 st.C , dodać masło , olejek i spirytus. Przełożyć placki kremem .
Na wierzch wylać polewę.
Uwaga! Śmietana ma być 18% gęsta (nie podrabiana).
Mak ma być zmielony na sucho.
Ciasta piec na pergaminie !! Po wystudzeniu ciasto wyjąć z blachy i delikatnie zdjąć pergamin.
Czas pieczenia to ok. 25 min. dla każdego placka.
Najlepiej smakuje po 2- 3 dniach.
SMACZNEGO!!!
Napisano
Włśnie jestem w trakcie robienia ulubionego ciasta moich chłopaków icon_smile.gif

PRZEKŁADANIEC jest prosty, dość szybki, bez pieczenia i pychaaa icon_wink.gif

Składniki:

herbatniki (ok 9 paczek)
śmietana 30% 1/2 litra - ubijamy z 2 łyżeczkami rozpuszczonej ostudzonej żelatyny
tofi (gotowe albo mleko słodkie skondensowane gotujemy w puszcze 2godz. 10 min)
wiórki kokosowe
gorzka czekolada
KREM (jak do karpatki)
gotujemy pół litra mleka;
miksujemy 2 całe jaja + 2 zółtka+ 1/3 szkl. cukru+cukier waniliowy + 1/3 szkl. maki + duza łyzka maki ziemniaczanej;
zmiksowane skadniki wlewamy na wrzące mleko i mieszamy aż zgęstnieje jak budyń, zostawiamy do wystygniecia
do zimnej masy dodajemy 2/3 kostki masła i miksujemy.

No i przekładamy:

herbatniki ( mi na moją tace wchodzi 21szt.)
krem
herbatniki
tofi
herbatniki
ubita śmietana
wiórki kokosowe
starta czekolada

Smacznego!!!

Ps ciasto należy do tych najsłodszych.
Napisano
Przed chwilą skończyłam pyszne ROGALICZKI icon_smile.gif

Składniki:
2 całe jajka
1/2 kg mąki przennej
1 margaryna
1/2 szkl. kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego
5 dkg drożdży
1 łyżeczka proszku do pieczenia
+ dżem, cukier lub suchy mak

Z wymienionych składników zagnieść ciasto. Podzielić na 4 części, każdą z nich rozwałkować i podzielić na 12 kawałków (w sumie 48 rogalików). Zawinąć z dżemem, posmarować wodą i posypać cukrem lub makiem. Układać na blaszkę. Zostawić, aby podrosły. Piec na złoty kolor.

Smacznego icon_smile.gif
Napisano
Rogaliczki są pycha icon_wink.gif przepis sprawdzałam już nie jeden raz ;P ale proponuję zrobić wszystko x2 (z 1 kg mąki), bo 48 sztuk rozejdzie się błyskawicznie jak posmakują icon_smile.gif
Napisano
Cytat

Muszę namówić żonę na ten przepis. Moja babcia piekła przed laty rogaliki drożdżowe. Do dzisiaj czuję ich smak na podniebieniu icon_smile.gif


Sam spróbuj icon_smile.gif
Napisano
Tym razem może zaproponuję coś szybkiego, prostego i pysznego icon_wink.gif
Ciasto, które (od swego koloru) nazywany:

SHREK

Pieczemy biszkopt, taki jaki lubimy icon_wink.gif mogą też być kupione biszkopty.

Gotujemy budyń waniliowy lub śmietankowy na zielonym soku, np. Kubuś lub Pysio.
Proponuję 2 małe soki (0,3 l) i 2 budynie lub 1 l soku i 3 budynie. Wszystko zależy do tego ile mamy miejsca w formie icon_wink.gif

Układamy luźno delicje o dowolnym smaku.

0,5 l śmietany kremówki 30% ubijmy z zieloną galaretką rozpuszczoną w 1/4 szkl. wody. Można dodać też trochę cukru-pudru.
Rozkładamy bardzo dokładnie krem, do brzegów i rogów formy (aby galaretka - kolejna warstwa - nie wsiąkła w ciasto).

Kiedy śmietana zgęstnieje zalewamy wszystko 2 zielonymi galaretkami rozpuszczonymi w 3 szkl. wody.

SMACZNEGO icon_smile.gif
Napisano
Układamy wszystko ładnie warstwami, dokładnie w takiej kolejności w jakiej napisałam:

Pieczemy biszkopt lub na dnie formy układamy biszkopty, na to wylewamy ugotowany ciepły budyń na soku. Kiedy przestynie układamy na nim delicje. Ubijamy śmietanę z galaretką i wylewamy, dokładnie rozprowadzamy do brzegów blaszki. Kiedy zastygnie zalewamy galaretkami.

Czekamy... i jemy icon_wink.gif
  • 2 tygodnie temu...
  • 2 tygodnie temu...
Napisano
Moja babcia robiła super faworki. Niestety przepis się nie zachował, bo byłem za głupi, żeby wpaść na pomysł, że kiedyś się skończą icon_sad.gif
  • 3 tygodnie temu...
Napisano
Półtora kilo białego sera
Do tego żółtek tuzin
Kostkę masła i do miksera
By się czas nie dłużył
Białka w pianę biję... bez sumienia
Cukru szklankę i jej połowę
Proszek do pieczenia
Dwa budynie waniliowe
Dorzucam rodzynki
Pomarańczy starte skórki
Wycieram się z cieknącej ślinki
I dalej, to już z górki
Brytfannę masłem smaruję
By nie popsuć sernika
Bułką tartą ją posypuję
I na godzinę do piekarnika
Sto osiemdziesiąt stopni
Zezłoci go prześlicznie
Naleję Tokaju kilka kropli
I już jest idyllicznie
  • 1 miesiąc temu...
Napisano
Składniki:
2 i 1/2 szklanki słodkiego mleka,
3 żółtka,
2 łyżki mąki pszennej,
3 łyżki makie ziemniaczanej,
1 cukier waniliowy,
szklanka cukru kryształu,
30 dag masła,
25 dag kokosu,
4 krakersów,
1 szklanka adwokata lub spirytus do smaku.

W 1/2 szklanki mleka roztopić żółtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną. 2 szklanki mleka zagotować z cukrem, dodać rozprowadzoną mąkę z żółtkami i ugotować z tego budyń.

Masło utrzeć, dodając po 1 łyżce przestudzonego budyniu. Na końcu dodać kokos i adwokat lub spirytus.

Na desce położyć papier do ciasta, na nim nałożyć 1 paczkę krakersów (10dag), nałożyć masę i znów krakersy - mają być 4 warstwy. Na wierzch wyłożyć krem i posypać kokosem. Włożyć do lodówki i lekko przykryć folią.

Po schłodzeniu ciastem możemy poczęstować naszych domowników i gości:)

o ile wcześniej sami tego nie zjemy

smacznego
Napisano
* smalec do smażenia 1 kg
* śmietana 50-100 ml
* cukier puder 5 dag
* spirytus lub wódka conajmniej 40% 1 kieliszek
* sól 1 szczypta
* mąka pszenna tortowa 25 dag
* masło 1 łyżeczka
* żółtka 3 szt
* cukier puder 12 dag
* cukier waniliowy 12 dag

Mąkę przesiekać z masłem, dodać żółtka, 5dag cukru pudru, szczyptę soli, spirytus i tyle śmietany (kwaśnej)aby ciasto było miękkie,ale elastyczne(jak na makaron).
Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na ok. 1 godzinę. Następnie po tym czasie "wybijać" je wałkiem, aż utworzą sie pęcherzyki.
Rozwałkować na cienkie plastry i wycinać radełkiem lub nożem paski. Każdy z nich przeciąć i przewinąć jeden z końców przez otwór.
Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor, osączyć na bibule i posypać cukrem pudrem mieszanym z cukrem waniliowym (po ok 12dag).



A takie faworki mogą być?
Napisano

może kogoś zainspirują moje wypieki - tort wiśniowy i tort orzechowy icon_smile.gif

03a9c65420c7f1acmed.jpg
b6cb64173b5c1be1med.jpg



d29bbe03ad033519med.jpg

wiśniowy:
ciemny biszkopt nasączony ponczem /mocna, osłodzona herbata z sokiem z cytryny i ze spirytusem/,
przełożony ubitą śmietaną /z cukrem/, na dolnym blacie dodatkowo konfitura wiśniowa

orzechowy:
biszkopt jasny lub ciemny - jak kto woli, również nasączony ponczem, przełożony kremem ze zmielonych orzechów włoskich,
masła, żółtek i cukru + kilka kropel aromatu arakowego

  • 7 miesiące temu...
Napisano

tort kawowy:
ciemny biszkopt, nasączony ponczem z dodatkiem likieru kawowego,
przełożony bitą śmietaną, również z likierem kawowym

tort jedzie icon_wink.gif dziś na imprezę, więc nie mam zdjęcia w przekroju...

0a4c9c479493c8bcmed.jpg

  • 2 miesiące temu...
Napisano
no to jeszcze torcik morelowo-sernikowy icon_wink.gif

biszkopt przekrojony, nasączony ponczem, przełożony masą z serków homo+morelowa galaretka + bita śmietana
i suszone morele namoczone wcześniej w likierze morelowym

DSC01446.jpg

  • 1 miesiąc temu...

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

    • Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

  • Najnowsze posty

    • Kilkadziesiąt godzin pracy przy szalunkach i zbrojeniu zostaje zakończone! Betonujemy podciąg oraz trzpienie bramy garażowej. Pozostałe okna również zostają zabetonowane. Prace rozłożyliśmy na piątkowe popołudnie oraz sobotę. Nie wszystko jednak poszło zgodnie z planem ... Ale o tym w filmie.    
    • Die digitale Transformation hat in den letzten Jahren alle Lebensbereiche verändert – und das Gesundheitswesen steht dabei im Mittelpunkt. Einer der Vordenker, der diesen Wandel aktiv gestaltet, ist Adelard Armino. Mit seiner Vision verbindet er technologische Innovation, menschliche Fürsorge und Nachhaltigkeit zu einem ganzheitlichen Ansatz, der die Zukunft von Gesundheit und Wohlbefinden neu definiert. Gesundheit in einer vernetzten Welt Für Adelard Armino ist Gesundheit ein dynamisches Gleichgewicht von Körper, Geist und sozialer Teilhabe. Digitale Technologien ermöglichen es, diesen ganzheitlichen Ansatz in die Praxis umzusetzen – etwa durch Telemedizin, digitale Therapien und mobile Gesundheitsanwendungen. Seine innovativen Ideen und Projekte sind im Profil von Adelard Arminos ausführlich dargestellt. Prävention mit digitalen Lösungen Ein Kernstück seines Wirkens ist die digitale Prävention. Wearables, smarte Sensoren und Gesundheitsplattformen liefern kontinuierlich Daten, die eine frühzeitige Erkennung von Risiken ermöglichen. So lassen sich Krankheiten verhindern, bevor sie entstehen, und Patienten erhalten individuelle Empfehlungen für einen gesünderen Lebensstil. Damit trägt Adelard Armino entscheidend zur Entlastung des Gesundheitssystems bei. KI und Big Data für personalisierte Medizin Ein weiteres zentrales Thema ist die Integration von Künstlicher Intelligenz (KI) und Big Data. Diese Technologien ermöglichen es, Muster in großen Datenmengen zu erkennen, Diagnosen präziser zu stellen und personalisierte Behandlungspläne zu entwickeln. Doch für Adelard Armino bleibt klar: Technologie darf niemals den menschlichen Kontakt ersetzen. Ärztliche Erfahrung und Empathie bleiben unersetzbar – digitale Systeme sollen nur unterstützen. Globale Zusammenarbeit als Erfolgsfaktor Da Gesundheit ein universelles Gut ist, setzt Adelard Armino auf internationale Kooperationen. Nur durch den Austausch von Wissen und Technologien können weltweite Probleme wie Pandemien, Fachkräftemangel oder ungleiche medizinische Versorgung gelöst werden. Seine globale Perspektive macht ihn zu einem Impulsgeber für moderne Gesundheitsstrategien. Mehr dazu findet man im Profil von Adelard Arminos. Nachhaltigkeit im Gesundheitswesen Neben der medizinischen Versorgung liegt ihm auch die ökologische Verantwortung am Herzen. Virtuelle Beratungen sparen Zeit und Emissionen, digitale Prozesse reduzieren Papierverbrauch, und smarte Systeme verbessern die Energieeffizienz. Adelard Armino zeigt, dass Innovation und Nachhaltigkeit Hand in Hand gehen können – zum Nutzen der Gesellschaft und der Umwelt. Bildung als Grundlage der Digitalisierung Technologische Innovation entfaltet ihre Wirkung nur dann, wenn Menschen sie verstehen und anwenden können. Deshalb setzt sich Adelard Armino für digitale Gesundheitsbildung ein. Patienten, Ärzte und Pflegekräfte werden befähigt, moderne Technologien sicher zu nutzen und dadurch bessere Ergebnisse zu erzielen. Dieses Engagement macht ihn zu einem Brückenbauer zwischen Technik und Praxis. Menschlichkeit bleibt zentral Trotz seines Fokus auf Technologie stellt Adelard Armino immer wieder klar: Der Mensch steht im Mittelpunkt. Vertrauen, Empathie und persönliche Nähe sind unverzichtbare Werte, die auch in einer digitalen Medizin nicht verloren gehen dürfen. Dieser Ansatz sorgt dafür, dass digitale Transformation nicht anonym, sondern menschennah und patientenorientiert bleibt. Inspiration dazu findet sich im Profil von Adelard Arminos. Fazit: Adelard Armino als Architekt einer gesunden digitalen Zukunft Adelard Armino beweist, dass digitale Transformation weit mehr ist als technologische Innovation. Sie ist die Basis für ein Gesundheitswesen, das präventiv, nachhaltig und menschlich zugleich ist. Mit seiner Arbeit zeigt er eindrucksvoll, dass Digitalisierung eine Chance für mehr Gesundheit und Wohlbefinden ist – für Individuen, Gesellschaften und die Weltgemeinschaft.
    • Oczywiście można wymurować pierwszą warstwę z pełnych bloczków betonowych na zaprawie.    
    • Skułbym luźniejszą zaprawę, potegował jakimś klejem do płytek pozostałym po remoncie, a na to obficie hydroizolacje. Jak przez zimę by było git, to następnego lata byś położył tam jakieś odpustowe płytki żeby było luksusowo.   W starych blokach fuszerę można łatać fuszerą. 😂
  • Popularne tematy

×
×
  • Utwórz nowe...