Mathir Napisano 30 października 2009 Udostępnij #1 Napisano 30 października 2009 Czy taki staw to dobry pomysł. Dla osób, które tematu nie znają kilka linków:https://budujemydom.pl/wokol-domu/ogrod/a/2074-stawy-kapielowehttp://www.stawkapielowy.pl/http://www.gordostudio.pl/Artykuly/Stawy_kapielowe/ Link do komentarza
KAROI Napisano 2 listopada 2009 Udostępnij #2 Napisano 2 listopada 2009 Muszę jeszcze poczytać, ale... chyba fajna alternatywa dla zwykłego basenu Link do komentarza
Jan_13 Napisano 4 listopada 2009 Udostępnij #3 Napisano 4 listopada 2009 Oczyszczanie wody bez chemii... to jest spora pokusa! Link do komentarza
KAROI Napisano 5 listopada 2009 Udostępnij #4 Napisano 5 listopada 2009 Dalej nie jestem pewien, czy takie coś jest stabilne? Link do komentarza
Jan_13 Napisano 6 listopada 2009 Udostępnij #5 Napisano 6 listopada 2009 Cytat Dalej nie jestem pewien, czy takie coś jest stabilne? A czytałeś zalinkowane strony? Link do komentarza
Jolka3 Napisano 8 listopada 2009 Udostępnij #6 Napisano 8 listopada 2009 Idea bardzo mi się podoba! Link do komentarza
Mathir Napisano 9 listopada 2009 Autor Udostępnij #7 Napisano 9 listopada 2009 Chciałbym mieć coś takiego, ale sporo z tym zachodu! Link do komentarza
Jolka3 Napisano 19 listopada 2009 Udostępnij #8 Napisano 19 listopada 2009 Odnoszę wrażenie, że nie jest łatwo zmajstrować coś takiego! Link do komentarza
Oczka wodne Napisano 29 grudnia 2009 Udostępnij #9 Napisano 29 grudnia 2009 Cytat Czy taki staw to dobry pomysł. Dla osób, które tematu nie znają kilka linków:Stawy kąpielowe Jest to praktyczne i tańsze od posiadania zwykłego basenu rozwiązanie. Zaletą stawów kąpielowych jest ich naturalny wygląd, połączenie naturalnego oczka wodnego z zaletami jakie daje nam zwykły basen ogrodowy.O stawach można poczytać też: http://www.oczka-wodne.net/ Link do komentarza
karolboron Napisano 3 stycznia 2010 Udostępnij #10 Napisano 3 stycznia 2010 Jest to bardzo ciekawe rozwiązanie, tańsze od normalnego basenu wtapia się w ogród i zimą na łyżwy. Link do komentarza
kropeczka_ns Napisano 3 stycznia 2010 Udostępnij #11 Napisano 3 stycznia 2010 piękne te stawy:) Link do komentarza
Super B Napisano 4 stycznia 2010 Udostępnij #12 Napisano 4 stycznia 2010 Cytat piękne te stawy:) Owszem fajne! I wydaje się, że takie rozwiązanie jest dosyć praktyczne Link do komentarza
Mathir Napisano 5 stycznia 2010 Autor Udostępnij #13 Napisano 5 stycznia 2010 Kręci mnie taki pomysł stawu-basenu....... Żona zajrzała mi przez ramię i stała się czujna widząc, że coś mnie kręci Link do komentarza
KAROI Napisano 6 stycznia 2010 Udostępnij #14 Napisano 6 stycznia 2010 Permanentna inwigilacja... jak w "Seksmisji: Link do komentarza
Konfi Napisano 26 stycznia 2010 Udostępnij #15 Napisano 26 stycznia 2010 Ufać to znaczy kontrolować. Hasło mało zaszczytne, ale niestety często prawdziwe Link do komentarza
edwl Napisano 27 stycznia 2010 Udostępnij #16 Napisano 27 stycznia 2010 A wracając do tematu o stawach kąpielowych... Link do komentarza
lam Napisano 10 lutego 2010 Udostępnij #17 Napisano 10 lutego 2010 Cytat A wracając do tematu o stawach kąpielowych... Witam serdecznie.Właściwie to już jesteśmy przekonanie co do takiego stawu . Bacznie obserwuję ten wątek z nadzieją, że jeszcze Ktoś się wypowie, w końcu się odważyłam i napiszę Oglądaliśmy dwa takie stawy. W realu wyglądają cudownie. Widzieliśmy je jesienią i zimą...dzieciaki oszalały Użytkownicy mówią, że jeśli się ma dobrze zrobiony staw - problemów żadnych. Glony, komary etc...to żaden problem.Sąsiedzi znajomych mają staw zrobiony przez firmę www.re-natura.pl, u tych właśnie sąsiadów między innymi byliśmy, później firma pokazała nam jeszcze w innym "klimacie" obiekt. Wydaje się to wszystko bardzo rozsądne.Jeśli Ktoś się zdecyduje to bardzo proszę o info. My wstępnie umówiliśmy się na budowę na kwiecień. Link do komentarza
Konfi Napisano 12 lutego 2010 Udostępnij #18 Napisano 12 lutego 2010 Super wpis lam. Dzięki za konkretną opinię oraz adres http://www.re-natura.pl/A jak zaczniecie prace, to napisz... i może jakieś zdjęcia zamieść Link do komentarza
akaOgrody Napisano 16 lutego 2010 Udostępnij #19 Napisano 16 lutego 2010 Woda w ogrodzie zawsze na plus:) Staw, strumyk, fontanna czy kamień "ciupciający" nie tylko zachwycają wizualnie, ale też tworzą fantastyczny nastrój w ogrodzie.Troszku pomysłów na akcenty wodne:http://www.akaogrody.pl/akcent-wodny-c-2.html Link do komentarza
majster2008 Napisano 9 marca 2010 Udostępnij #20 Napisano 9 marca 2010 witajcie ,mam takie pytanko jak duże oczko wodne czy staw kąpielowy można zrobić bez pozwolenia ja chce zrobić staw 150m2 taki naturalny nie do kąpania ani do hodowli po prostu w puszcze parę ryb i będę grilował obok ale nie wiem jaki można duży Link do komentarza
majster2008 Napisano 9 marca 2010 Udostępnij #21 Napisano 9 marca 2010 dziękuje za odpowiedzi znalazłem na innym linku Link do komentarza
Konfi Napisano 13 kwietnia 2010 Udostępnij #22 Napisano 13 kwietnia 2010 To nie bądź... taki! Nawet jak nie było odpowiedzi, to podziel się linkiem Link do komentarza
Mathir Napisano 14 kwietnia 2010 Autor Udostępnij #23 Napisano 14 kwietnia 2010 Cytat To nie bądź... taki! Nawet jak nie było odpowiedzi, to podziel się linkiem Pewnie wklej linka. Wklej Link do komentarza
Supersaxo Napisano 14 kwietnia 2010 Udostępnij #24 Napisano 14 kwietnia 2010 Cytat Użytkownicy mówią, że jeśli się ma dobrze zrobiony staw - problemów żadnych. Glony, komary etc...to żaden problem. ... dla mnie to byl by WIELKI PROBLEM ! takie stawy wygladaja naprawde imponujaco ale te owady nad nim i w nim -juz mniej ! Link do komentarza
edwl Napisano 15 kwietnia 2010 Udostępnij #25 Napisano 15 kwietnia 2010 Cytat owady nad nim i w nim -juz mniej ! Tego nie da się uniknąć! Widok piękny, ale można powiedzieć... swędzący Link do komentarza
edwl Napisano 4 maja 2010 Udostępnij #26 Napisano 4 maja 2010 A może ktoś jeszcze ma jakieś ciekawe informacje na ten temat? Link do komentarza
Konfi Napisano 7 maja 2010 Udostępnij #27 Napisano 7 maja 2010 Cytat A może ktoś jeszcze ma jakieś ciekawe informacje na ten temat? Ja też chętnie poczytam Link do komentarza
Ogrody Napisano 10 maja 2010 Udostępnij #28 Napisano 10 maja 2010 Stawy kąpielowe inaczej ekobaseny to z pewnością najlepsze rozwiązanie dla każdego kto chciałby mieć wodę w ogrodzie i móc z niej korzystać bez stosowania chemii.Projekt każdego powstaje indywidualnie – ilość i różnorodność gatunków dobiera się w zależności od wielkości i głębokości basenu.Najlepiej jest zlecić jego wykonanie profesjonalnej firmie, która posiada już doświadczenie w tego rodzaju akwenach. Link do komentarza
Konfi Napisano 16 maja 2010 Udostępnij #29 Napisano 16 maja 2010 Czyli samodzielne grzebanie w grę nie wchodzi Link do komentarza
dzempel Napisano 16 maja 2010 Udostępnij #30 Napisano 16 maja 2010 Cytat witajcie ,mam takie pytanko jak duże oczko wodne czy staw kąpielowy można zrobić bez pozwolenia ja chce zrobić staw 150m2 taki naturalny nie do kąpania ani do hodowli po prostu w puszcze parę ryb i będę grilował obok ale nie wiem jaki można duży ja mam mniejszy staw -oczko i musiałam mieć pozwolenie Link do komentarza
Bopet Napisano 17 maja 2010 Udostępnij #31 Napisano 17 maja 2010 Cytat ja mam mniejszy staw -oczko i musiałam mieć pozwolenie O rany! Ta biurokracja jest przerażająca Link do komentarza
dzempel Napisano 17 maja 2010 Udostępnij #32 Napisano 17 maja 2010 ta :pozwolenie na płot,pozwolenie na studnie ,pozwolenie na staw,pozwolenie na odprowadzenie deszczówki do stawu ,pozwolenie na kostkę .Już nie pamiętam co jeszcze musiałam mieć przebrnęłam juz przez to. A najciekawsze bo musiałam mieć projekt na wjazd.I niby nic w tym dziwnego ,tylko urzędniczka była nowa i niedopatzryła się ,że wjazd będzie z drogi szutrowej czyli robota głupiego.Bez projektu nie odbiorę budynku ,a projektu nie można zabardzo wykonać bo co do drogi polnej się mają odnieść .Projekt jakoś zrobili ,prezydent miasta coś nabazgrał że teraz cosik nie można i budynek odebrali .Porąbana biurokracja Link do komentarza
Super B Napisano 19 maja 2010 Udostępnij #33 Napisano 19 maja 2010 Cytat ta :pozwolenie na płot,pozwolenie na studnie ,pozwolenie na staw,pozwolenie na odprowadzenie deszczówki do stawu ,pozwolenie na kostkę .Już nie pamiętam co jeszcze musiałam mieć przebrnęłam juz przez to. A najciekawsze bo musiałam mieć projekt na wjazd.I niby nic w tym dziwnego ,tylko urzędniczka była nowa i niedopatzryła się ,że wjazd będzie z drogi szutrowej czyli robota głupiego.Bez projektu nie odbiorę budynku ,a projektu nie można zabardzo wykonać bo co do drogi polnej się mają odnieść .Projekt jakoś zrobili ,prezydent miasta coś nabazgrał że teraz cosik nie można i budynek odebrali .Porąbana biurokracja Niedługo trzeba będzie jeszze mieć pozwolenie na pozwolenie. Link do komentarza
Humbak Napisano 26 maja 2010 Udostępnij #34 Napisano 26 maja 2010 Biurokracja jest potworna, ale jej całkowity brak także rodziłby problemy. Moim zdaniem najważniejsze jest to, aby urzędnicy patrzyli na petentów jak na ludzi, a nie jak na kolejne sprawy! Link do komentarza
Ewkaa Napisano 22 grudnia 2010 Udostępnij #35 Napisano 22 grudnia 2010 Szukam informacji na temat kosztów budowy takiego stawu? Jakiego rzędu to mogą byc kwoty? Czy faktycznie jest to rozwiazanie tańsze niz budowa tradycyjnego basenu?Czy ktoś może taki staw kąpielowe budował samodzielnie czy raczej konieczna jest pomoc profesjonalnej firmy?Kilka przykładów ciekawych stawów kąpielowych znalazłam tutaj:http://www.oczkawodne.gordostudio.pl/4_6_44/zdjecia.aspxWidze, że są one różnej wielkości, ale czy może ktos się orientuje czy jest jakaś minimalna wielkość takiego stawu? Czy 70 m2 byłoby wystarczające? Link do komentarza
tani_domek Napisano 25 grudnia 2010 Udostępnij #36 Napisano 25 grudnia 2010 minimalna powierzchnia lustra wody stawu kąpielowego to 200 m2, w mniejszych trudno o odpowiednią jakość wody bez uzdatnianiasamodzielnie trudne do wykonania - ciężar 1 m2 folii o grubości 1 mm to ok. 2 kgmożna dno uszczelniać gliną, ale to dość żmudna robota Link do komentarza
KAROI Napisano 2 stycznia 2011 Udostępnij #37 Napisano 2 stycznia 2011 Cytat minimalna powierzchnia lustra wody stawu kąpielowego to 200 m2, w mniejszych trudno o odpowiednią jakość wody bez uzdatnianiasamodzielnie trudne do wykonania - ciężar 1 m2 folii o grubości 1 mm to ok. 2 kgmożna dno uszczelniać gliną, ale to dość żmudna robota A tą gliną... to w jaki sposób? Link do komentarza
edwl Napisano 10 stycznia 2011 Udostępnij #38 Napisano 10 stycznia 2011 Cytat A tą gliną... to w jaki sposób? No właśnie. Przecież glina pod wpływem wody rozmyje się i zamieni staw w bajoro dla hipopotamów. Link do komentarza
Elfir Napisano 25 marca 2011 Udostępnij #39 Napisano 25 marca 2011 Nie. używa się gliny takiej, jak do lepienia cegieł - bardzo zwięzłej. Układa się ją warstwami i ubija. Docelowo to chyba jest 30 cm. Na to sypie się piasek, który zapobiegnie naruszaniu warstwy gliny. Taki staw musi mieć jednak bardzo łagodnie schodzące brzegi, toteż gline stosuje się przy naprawdę dużych realizacjach. Podobne właściwości jak glina ma bentonit. Ale ponieważ jest tez sprzedawany w matach, można go układać na bardziej stromych brzegach.Zaletą gliny i bentonitu jest brak konieczności maskowania brzegów kamieniami. Przez co staw w krajobrazie nizinnym wygląda bardziej naturalnie. Link do komentarza
dzempel Napisano 28 marca 2011 Udostępnij #40 Napisano 28 marca 2011 Czyli jednak firma ??: a jaki koszt takiego stawiku powiedzmy średniego ? ktoś się orientuje? Link do komentarza
Elfir Napisano 28 marca 2011 Udostępnij #41 Napisano 28 marca 2011 bliżej 100 tyś niż 10 tyś. Link do komentarza
Mathir Napisano 10 kwietnia 2011 Autor Udostępnij #43 Napisano 10 kwietnia 2011 Cytat Nie. używa się gliny takiej, jak do lepienia cegieł - bardzo zwięzłej. Układa się ją warstwami i ubija. Docelowo to chyba jest 30 cm. Na to sypie się piasek, który zapobiegnie naruszaniu warstwy gliny. Taki staw musi mieć jednak bardzo łagodnie schodzące brzegi, toteż gline stosuje się przy naprawdę dużych realizacjach. Podobne właściwości jak glina ma bentonit. Ale ponieważ jest tez sprzedawany w matach, można go układać na bardziej stromych brzegach.Zaletą gliny i bentonitu jest brak konieczności maskowania brzegów kamieniami. Przez co staw w krajobrazie nizinnym wygląda bardziej naturalnie. Mądrego, dobrze posłuchać (poczytać)! Teraz przynajmniej wiem o co chodzi Link do komentarza
gorgona Napisano 30 maja 2011 Udostępnij #44 Napisano 30 maja 2011 a ja już nigdy nie zrobię żadnego stawu, kapieliska basenu czy czegokolwiek innego. jak dobrze był zrobiony staw to jakiś robal/pasożyt wyżarł moje rybki! Link do komentarza
Elfir Napisano 30 maja 2011 Udostępnij #45 Napisano 30 maja 2011 Cytat a ja już nigdy nie zrobię żadnego stawu, kapieliska basenu czy czegokolwiek innego. jak dobrze był zrobiony staw to jakiś robal/pasożyt wyżarł moje rybki! W stawach kąpielowych raczej nie trzyma się ryb. Link do komentarza
retrofood Napisano 30 maja 2011 Udostępnij #46 Napisano 30 maja 2011 Cytat W stawach kąpielowych raczej nie trzyma się ryb. A co... podglądają? Link do komentarza
czarnyplecak Napisano 31 maja 2011 Udostępnij #47 Napisano 31 maja 2011 Zaburzają aerodynamike wody i nie można bic rekordów świata Link do komentarza
retrofood Napisano 31 maja 2011 Udostępnij #48 Napisano 31 maja 2011 Cytat Zaburzają aerodynamike wody i nie można bic rekordów świata Ale zawsze można zorganizować pływackie igrzyska głupków z konkurencjami wg Latającego Cyrku Monty Pythona. Link do komentarza
Elfir Napisano 31 maja 2011 Udostępnij #49 Napisano 31 maja 2011 Zanieczyszczają wodę. W stawie, gdzie nie ma typowej filtracji i trzeba zdać się tylko na rośliny, trzeba uważać z nadmiarem azotu. Link do komentarza
edwl Napisano 12 czerwca 2011 Udostępnij #50 Napisano 12 czerwca 2011 Zaczynam podejrzewać, że taki staw to więcej kłopotów niż przyjemności :( Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się