Skocz do zawartości

czapa kominowa

Recommended Posts

Napisano
Jak najbardziej cegła klinkierowa nadaje się do wykonania zarówno czapy , obudowy jak i samego przewodu komina.

Zgodnie z obowiązującymi przepisami PN B 10425 na kominy (i ich elementy) należy stosować cegłę pełną wypalaną z gliny klasy minimum 15.

Cegła klinkierowa spełnia wszystkie te wymagania.
  • 2 tygodnie temu...
Napisano
czy zawsze na kominie należy montować nasadę kominową? Mój wykonawca twierdzi że ona jest niepotrzebna. W necie też nie znalazłam jednoznacznej odpowiedzi. Mam komin systemowy ocieplony jedynie do odprowadzenia spalin dymowych z kominka.
Jak to jest. trzeba czy nie?

z góry dziękuję
Napisano
Nasady kominowe stosuje się w celu wyeliminowania zaburzeń ciągu. Jeśli w Twoim przypadku raczej nie będą miały miejsca to jest ona zbędna. Ja jednak w razie czego taką będę instalować (mam już kupioną)
Pozdrawiam
Napisano
O ty decydują przepisy:

§ 143. 1. W budynkach usytuowanych w II i III strefie obciążenia wiatrem, określonych Polskimi Normami, należy stosować na przewodach dymowych i spalinowych nasady kominowe zabezpieczające przed odwróceniem ciągu, przy zachowaniu wymagań § 146 ust. 1.
2. Nasady kominowe, o których mowa w ust. 1, należy również stosować na innych obszarach, jeżeli wymagają tego położenie budynków i lokalne warunki topograficzne.
3. Wymagania ust. 1 i 2 nie dotyczą palenisk i komór spalania z mechanicznym pobudzaniem odpływu spalin.

• 5 miesiące temu...

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Utwórz nowe...